Existuje niečo ako vysoký inzulín?
1. sep 2026
Ahojte, chcela som sa opýtať či existuje niečo ako vysoký inzulín? opak nízkeho.. Pýtam sa len zo zaujímavosti a nechcem nikoho uraziť. Taktiež mám v poslednej dobe pocit že mi kolíše cukor ale možno je to iba z tepla. Každopádne veľmi rada prijmem rady, skúsenosti... hocičo čo vás napadne. Vopred ďakujem 🙏🏽🫶🏽
Ak si myslíš, že kolíše, tak ho skús obmedziť, alebo spomaľ jeho vstrebávanie zmenou poradia jedál (najskôr vláknina, potom bielkoviny, potom tuky a nakoniec cukry), alebo fyzickou aktivitou krátko po zjedení.

AI
Vysoký inzulín v krvi (hyperinzulinémia) znamená, že vaše telo produkuje viac tohto hormónu, než potrebuje, najčastejšie kvôli inzulínovej rezistencii, kedy bunky slabšie reagujú na inzulín.PríčinyI
nzulínová rezistencia: Bunky v tele zle reagujú na inzulín a pankreas ho musí tvoriť viac.
Nesprávna strava: Nadmerný príjem jednoduchých sacharidov a sladkostí.
Nedostatok pohybu: Sedavý spôsob života znižuje citlivosť svalov na inzulín.
Viscerálny tuk: Tuk uložený hlboko v brušnej dutine okolo orgánov.
PrejavyÚnava a malátnosť, hlavne po jedle.
Rýchly nárast hmotnosti a ukladanie tuku na bruchu.Silná chuť na sladké a častý pocit hladu.Zhoršená koncentrácia.
RiešeniePohyb: Pravidelné cvičenie a silový tréning zvyšujú citlivosť svalov na inzulín.
Úprava stravy: Obmedzenie cukru, bieleho pečiva a priemyselne spracovaných potravín.
Redukcia hmotnosti: Strata brušného tuku výrazne zlepšuje metabolizmus.