icon

Existuje niečo ako vysoký inzulín?

1. sep 2026

Ahojte, chcela som sa opýtať či existuje niečo ako vysoký inzulín? opak nízkeho.. Pýtam sa len zo zaujímavosti a nechcem nikoho uraziť. Taktiež mám v poslednej dobe pocit že mi kolíše cukor ale možno je to iba z tepla. Každopádne veľmi rada prijmem rady, skúsenosti... hocičo čo vás napadne. Vopred ďakujem 🙏🏽🫶🏽

anonym_c916b1
1. sep 2026

AI
Vysoký inzulín v krvi (hyperinzulinémia) znamená, že vaše telo produkuje viac tohto hormónu, než potrebuje, najčastejšie kvôli inzulínovej rezistencii, kedy bunky slabšie reagujú na inzulín.PríčinyI
nzulínová rezistencia: Bunky v tele zle reagujú na inzulín a pankreas ho musí tvoriť viac.
Nesprávna strava: Nadmerný príjem jednoduchých sacharidov a sladkostí.
Nedostatok pohybu: Sedavý spôsob života znižuje citlivosť svalov na inzulín.
Viscerálny tuk: Tuk uložený hlboko v brušnej dutine okolo orgánov.
PrejavyÚnava a malátnosť, hlavne po jedle.
Rýchly nárast hmotnosti a ukladanie tuku na bruchu.Silná chuť na sladké a častý pocit hladu.Zhoršená koncentrácia.
RiešeniePohyb: Pravidelné cvičenie a silový tréning zvyšujú citlivosť svalov na inzulín.
Úprava stravy: Obmedzenie cukru, bieleho pečiva a priemyselne spracovaných potravín.
Redukcia hmotnosti: Strata brušného tuku výrazne zlepšuje metabolizmus.

cutespider
1. sep 2026

Ak si myslíš, že kolíše, tak ho skús obmedziť, alebo spomaľ jeho vstrebávanie zmenou poradia jedál (najskôr vláknina, potom bielkoviny, potom tuky a nakoniec cukry), alebo fyzickou aktivitou krátko po zjedení.

simca06022011
1. sep 2026

@anonym_autor samozrejme, pri inzulinovej rezistencii