icon

Hľadám radu na problémy s vyprázdnením a bolesťami brucha

gerbberka
Včera o 19:22

Ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. Skúsim to tu, možno niekto bude mať nejakú radu, skúsenost. Aj keď je to viacmenej intímny problém, mne už na tom nezáleží. Nejdem rozpisovať všetko.. Chcem sa len opýtať, mate niekto problém s vyprazdnením počas dňa ? Že napr. ráno je to OK . Ale niekedy poobede už sú zase bolesti brucha, tlak v bruchu, ale žiadne nutkanie na stolicu. Až do večera mi je zle, nemôžem nič jest, lebo sa to len zhorší. Som veľmi hladná, ale zároveň mam brucho jak balón, tlačia ma čreva, ale nie je nadúvanie. Je to Pocit ako by jediná úľava mala byť vyprazdnenie, ale nejde to, netreba mi. ( strava, šport, žiadny stres všetko je tiptop) Alergie nemám žiadne, mala som vyšetrene všetko. Nezáleží na tom čo zjem, mám to každý deň poobede až do večera. Máte to niekto podobne ?? Mám to tak už niekolko rokov. Mám kvôli tomu už divertikulozu. Dá sa toto nejako riešiť? Som pred 40tkou, mám aj deti. Som z toho zúfalá lebo mi je každé poobedie nevoľno, boli ma brucho. Je to veľmi nepríjemné. Skúšala som akupunktúru, rôzne doplnky výživy, fakt už asi všetko. Zmeniť gastroenterologa ? Mam pocit, že mám nedostatok l-tryptofanu následne nedostatok serotoninu. Je to možné? Idem kvôli tomu aj na prvé psych. vyšetrenie. Prosím posuniete mi niekto nejakú radu ? Ďakujem 🙏

jamimo
Včera o 19:32

@gerbberka môžeš mať nedostatok štiepiacich pankreatických enzýmov. Ak máš divertikulitídu čo hovorí gastroenterológ? Ináč tráviace problémy prichádzajú aj v perimenopauze a menopauze. Ešte mi napadlo HIT, celiakia, laktóza....

2691
Včera o 19:33

@gerbberka ahoj, bola si aj na vyšetrenie ohľadne celiakie? Aj na kolonoskopii pre vylúčenie Crohnovej choroby, ulceroznej kolitidy? Robili ti aj kolonoskopii? (tá je pri devertikuloze trošku nebezpečná) A z akého si okresu?

anonym_bdcdb6
Včera o 19:36

známy mal tento problém. Veľmi mu pomohli na gastro v nemocnici Martin.

gerbberka
autor
Včera o 19:37

Okres Prešov. Áno mala som vyšetrenie aj tráviace enzýmy aj na celiakiu. Fakt veľa, to bude podľa mňa nejaký proste funkčný problém alebo nevie už ozaj. Mám to už dlho, ja neviem ani roky proste. Nie je to perimenopauza určite. Kolono som mala robenu pred 5rokmi vtedy mi zistili divertikulozu. Pre tú nemôžem tlačiť na stolicu a ten tlak v črevách mi spôsobuje bolesti divertiklov. Proste začarovaný kruh, ja nerozumiem prečo nemám nutkanie na wc keď brucho je úplne tvrdé. Mam 50kg neviem sa kvôli tomu ani normálne najesť.

gerbberka
autor
Včera o 19:38
@anonym_bdcdb6

známy mal tento problém. Veľmi mu pomohli na gastro v nemocnici Martin.

@anonym_bdcdb6 A aký konkrétne problém? Kde v Martine ? Tam som uvažovala aj ja, na vyšetrenie kde pozrú kamerou stav konečníka a testujú zvierač. Tam bol ?

jamimo
Včera o 19:40
@gerbberka

Okres Prešov. Áno mala som vyšetrenie aj tráviace enzýmy aj na celiakiu. Fakt veľa, to bude podľa mňa nejaký proste funkčný problém alebo nevie už ozaj. Mám to už dlho, ja neviem ani roky proste. Nie je to perimenopauza určite. Kolono som mala robenu pred 5rokmi vtedy mi zistili divertikulozu. Pre tú nemôžem tlačiť na stolicu a ten tlak v črevách mi spôsobuje bolesti divertiklov. Proste začarovaný kruh, ja nerozumiem prečo nemám nutkanie na wc keď brucho je úplne tvrdé. Mam 50kg neviem sa kvôli tomu ani normálne najesť.

@gerbberka kolono ti robili dosť dávno. Ja mám ulceróznu kolitídu v remisii viac ako 15 rokov a chodím každé 2 roky na kolono

2691
Včera o 19:42
@jamimo

@gerbberka kolono ti robili dosť dávno. Ja mám ulceróznu kolitídu v remisii viac ako 15 rokov a chodím každé 2 roky na kolono

@jamimo a na laktózu nemáš intoleranciu?
Tá vie pekne potrápiť a naduvat.
Neskúšala si si dať napr.Pancreolan?

gerbberka
autor
Včera o 19:46
@2691

@2691 nie neskúšala keďže z krvi vyšlo všetko v poriadku. Laktozovu intoler mam, ale nejem mliečne takmer nič pripadne bezlakto alebo si dam laktazu. Je úplne jedno co zjem, tento stav mám po každom obede až do večera.
Ja si myslim, ze by mi malo stačiť ísť na wc raz ráno, tej stolice je dosť. Ale akoby o par hodín už zase tlak v črevách ale bez nutkania na wc. Ja už strácam nádej ze toto sa dá vyriešiť.

2691
Včera o 20:00
@gerbberka

@2691 nie neskúšala keďže z krvi vyšlo všetko v poriadku. Laktozovu intoler mam, ale nejem mliečne takmer nič pripadne bezlakto alebo si dam laktazu. Je úplne jedno co zjem, tento stav mám po každom obede až do večera.
Ja si myslim, ze by mi malo stačiť ísť na wc raz ráno, tej stolice je dosť. Ale akoby o par hodín už zase tlak v črevách ale bez nutkania na wc. Ja už strácam nádej ze toto sa dá vyriešiť.

@gerbberka ak chceš zistiť, či ešte máš v sebe stolicu, tak si jemnym tlakom hľadaj v podbrušku na ľavej strane, akoby si si hľadala vajecnik.Mala by si zacitit akoby zdureninu.
Keď nezacitiš, stolicu tam nemáš, zbytočne sa snažiť.Najdi si to ráno pred prvou stolicou, určite sa to naučíš hľadať.Na tvojom mieste by som si nasadila prísnu diétu typu zemiaky, ryža, veľa čistej vody bez bublín (aby ťa nezapieklo).
Aspoň na 3-4 dni.Bez ovocia, iba čerstvé uhorky k tomu. Uvidíš, ako telo zareaguje.Papaj toho toľko, aby si nebola hladná.A každý deň čerstvo uvarené - nie z predošlého dňa.Potom pridaj aj kvalitný hovädzí,alebo slepačí vývar (nie z kupované ho kuraťa!) Skušaj, za to nič nedáš.
Diétu dodrzuj! Žiadne sladkosti , ani cukor ani ovocie.Tych pár dní vydržíš.
Ešte mi našla kvasinkova infekcia v črevách...

2691
Včera o 20:02

@gerbberka inak , ja som z SA a je tam jeden šikovný dr.Predpokladam, že si bola aj na gastroskopiu v poslednom období...

2691
Včera o 20:04
@2691

@gerbberka ak chceš zistiť, či ešte máš v sebe stolicu, tak si jemnym tlakom hľadaj v podbrušku na ľavej strane, akoby si si hľadala vajecnik.Mala by si zacitit akoby zdureninu.
Keď nezacitiš, stolicu tam nemáš, zbytočne sa snažiť.Najdi si to ráno pred prvou stolicou, určite sa to naučíš hľadať.Na tvojom mieste by som si nasadila prísnu diétu typu zemiaky, ryža, veľa čistej vody bez bublín (aby ťa nezapieklo).
Aspoň na 3-4 dni.Bez ovocia, iba čerstvé uhorky k tomu. Uvidíš, ako telo zareaguje.Papaj toho toľko, aby si nebola hladná.A každý deň čerstvo uvarené - nie z predošlého dňa.Potom pridaj aj kvalitný hovädzí,alebo slepačí vývar (nie z kupované ho kuraťa!) Skušaj, za to nič nedáš.

@2691 oprava: nie našla, ale napadla...

anonym_bc7082
Včera o 20:05

@gerbberka a je to poobede naozaj každý deň, nie sú tam žiadne dobré dni? Či to nemôže súvisieť s nejakým častým prídavkom k obedu. Napr. káva alebo niečo iné? Môže to byť niečo, čo ty pokladáš, že je to ok a predsa není. Píš si denník, čo si užila pred tým, než sa ti problém spustí a potom vygeneruj spúšťače.

gerbberka
autor
Včera o 20:11
@anonym_bc7082

@gerbberka a je to poobede naozaj každý deň, nie sú tam žiadne dobré dni? Či to nemôže súvisieť s nejakým častým prídavkom k obedu. Napr. káva alebo niečo iné? Môže to byť niečo, čo ty pokladáš, že je to ok a predsa není. Píš si denník, čo si užila pred tým, než sa ti problém spustí a potom vygeneruj spúšťače.

@anonym_bc7082 Nie nevidím rozdiel, je to vždy naozaj. Ci si dam kávu alebo nie. Ci zjem kura na prírodno s ryžou alebo segedin.
Ja sladké nejem, ani ovocie veľa max. jablko alebo banán obcas. Vlakninu užívam na striedačku na obdobia rôzne znacky aj probiotika. Pijem kvalitnú 100% aloe vera. Aj Normix mam kvoli divertikuloze na pravidelnej baze. Vlakninu OptiFibre alebo NaturaBiotika. To nie vsetko naraz samozrejme, len pisem ze naozaj skusam vselico. Zo stolice nevyšiel ani kalprotektin, ani baktérie ani kvasinky. Je to proste masaker záhada. Jedine nejesť vtedy mi je dobre. Je normálne chodiť na wx len 1x denne ? Alebo proste moje čreva sa chcú vyprázdniť viac krst ale môj mozog to nedokáže zachytiť a spustiť proces ? Ja už hľadám rôzne príčiny.

gerbberka
autor
Včera o 20:13
@2691

@2691 áno ja mam ploche brucho bez tuku, plne črevo cítim a je tam stolica. Ale nerozumiem prečo nemôže ísť von inokedy ako vzdy len ráno.

jamimo
Včera o 20:22
@2691

@2691 ja nemám problém, ja som viac ako 15 rokov v remisii

2691
Včera o 20:24
@gerbberka

@2691 áno ja mam ploche brucho bez tuku, plne črevo cítim a je tam stolica. Ale nerozumiem prečo nemôže ísť von inokedy ako vzdy len ráno.

@gerbberka keď chodíš vždy len ráno, to máš perfektne nastavené, je to absolútne normálne vyprázdniť sa 1x za deň. V hlave problém nehladaj. Ešte by ma zaujímalo, či ti odchádzajú vetry. Pokiaľ áno,znamená to, že na stolicu nemusíš ísť.Pokial nie, tak ich máš zastavené a je to pravdepodobne z tých divertikulov.
Ešte máj na pamäti, že veľa vlákniny v strave môže spôsobiť vychytávanie minerálov a vitamínov z čreva, potom si určitým spôsobom podvyživená. Ja si ráno robím kávu špaldovú a to je moja dávka vlákniny....

anonym_904c9c
Včera o 20:32

Vyšetriť kolónový tranzit – či sa obsah čreva pohybuje normálnou rýchlosťou.
Anorektálna manometria + test vypudenia balónika – či správne funguje koordinácia konečníka, zvierača a panvového dna.
Gastroenterológ špecializujúci sa na poruchy motility čreva – prípadne zmeniť gastroenterológa.
Zvážiť, či nejde o IBS-C alebo inú funkčnú poruchu čreva.
Vláknina môže byť súčasťou problému – najmä vlákninové doplnky môžu zväčšovať objem črevného obsahu a pri niektorých ľuďoch spôsobovať väčší tlak, plnosť a distenziu. Ak si vlákninu začala užívať z vlastného rozhodnutia,tak skúsiť dočasne vysadiť vlákninové doplnky a sledovať, či sa popoludňajšie ťažkosti zmiernia.

Čo nerobiť:

Nekombinovať naraz množstvo vlákniny, probiotík a rôznych doplnkov.
Nehladovať.
Neupínať sa na teóriu o nedostatku serotonínu/tryptofánu bez dôkazu.

2691
Včera o 20:34
@2691

@gerbberka keď chodíš vždy len ráno, to máš perfektne nastavené, je to absolútne normálne vyprázdniť sa 1x za deň. V hlave problém nehladaj. Ešte by ma zaujímalo, či ti odchádzajú vetry. Pokiaľ áno,znamená to, že na stolicu nemusíš ísť.Pokial nie, tak ich máš zastavené a je to pravdepodobne z tých divertikulov.
Ešte máj na pamäti, že veľa vlákniny v strave môže spôsobiť vychytávanie minerálov a vitamínov z čreva, potom si určitým spôsobom podvyživená. Ja si ráno robím kávu špaldovú a to je moja dávka vlákniny....

@2691 No išla by som na to tvrdo tou diétou a ako píše kolegyniam nadomnou, písala by som si denník a hľadala spúšťače.
Vysaď všetko, čo užívaš, k diéte pridávaj postupne ďalšie potraviny.
Ty to dokážeš! Toľko už trpiš.... vyskúšaj!
Keď to nepomôže, hľadaj kvalitného gastroenterológa.!
Budem veľmi rada, keď napíšeš, ako sa ti vodí🥰

2691
Včera o 20:38
@2691

@2691 No išla by som na to tvrdo tou diétou a ako píše kolegyniam nadomnou, písala by som si denník a hľadala spúšťače.
Vysaď všetko, čo užívaš, k diéte pridávaj postupne ďalšie potraviny.
Ty to dokážeš! Toľko už trpiš.... vyskúšaj!
Keď to nepomôže, hľadaj kvalitného gastroenterológa.!
Budem veľmi rada, keď napíšeš, ako sa ti vodí🥰

@2691 a ešte mi prišlo na um: dala si si urobiť test na SIBO? Ak nie, tak utekaj na to!
Je to neinvazívne vyšetrenie, myslím, že sa to dá aj absolvovať ako samoplatca za pár eur.
Ak si na Tom nebola, URČITE na to choď!!!!!!!

anonym_bdcdb6
Včera o 21:09

Klinika všeobecnej, viscerálnej a transplantačnej chirurgie (Kollárova 4248/2, Martin)
Stomická poradňa UNM:Sestra / Odborný garant: Mgr. Adriana SimováTelefón: +421 907 555 709E-mail: adriana.simova@unm.sk
objednaj sa na vyšetrenie

2691
Včera o 21:10

@gerbberka ešte otázka: nemáš tieto problémy spôsobené Normixom? ten sa má užívať 7 dní v mesiaci.Ak ho máš uzivat dlhšie, tak prečo? Mala si premnoženiu clostridiu?......