Hmatateľné uzliny po celom tele
Ahojte, už dávnejšie som prišla na to, že si dokážem nahmatať uzliny na krku a v trieslach (pri sone štítnej žľazy mi doktorka na moju žiadosť prezrela aj uzliny na krku a vraj sú malé a všetky sú do 7x4mm)...tie v trieslach majú asi tak 1-1,5cm a nedávno som zistila že niečo také asi do 1 cm mám aj pod pazuchami, ale predtým to tam asi nebolo je to ako taká fazuľka..všetky uzliny sú makké až na jednu pod pazuchou. Tá bola najskor maličká a nebolela, bola asi ako šošovička, potom po čase sa zvačsila a pri silnejšom zatlačení trochu bolela a teraz je zase menšia a nebolí vôbec. A teraz neviem či sa mám báť, alebo nie. Bola som u doktora a on mi to ani neprehmatal, iba povedal, že to si hlavne nemám ani chytať.
Ešte dodávam, že mám ledva 50 kíl, nie som kosť a koža ale dosť štíhla, môže to byť tým alebo?
Najhoršie je, že na internete som všade čítala, že uzliny za normálnych okolností nie sú hmatné nikde na tele, tak teraz ma už skutočne začína chytať panika. Ale na druhej strane som zas čítala aj to, že nádorové uzliny sú zvyčajne veľké a až také akoby hrče. Inak krv mám úplne ukážkovú.Ešte by som chcela dodať, že mi bolo pred tromi mesiacmi robene rtg hrudnika-v poriadku, vyšetrenie na toxoplazmozu, boreliozu, a nejaké dalšie veci tiež negatívne...a minulý týždeň aj sono orgánov brucha a to bolo taktiež v poriadku. Výsledky krvi mám ukážkové až na zvýšené ASLO. V noci sa nepotím, jesť mi chutí, dokonca som v priebehu posledných 2-3 mesiacov pribrala asi 2 kg, unavená nie som, jediné čo ma dlhšie trápilo boli zvýšené teploty, ale zistili mi v krku streptokoka, ktorý vraj môže mať súvislosť s tými zvýšenými teplotami a uzlinkami na krku, momentálne ma zvýšená teplota takmer netrápi, ked aj bola tak okolo 37(na streptokoka sa však stále liečim)
Možno tam všetky tieto uzliny boli aj predtým, možno aj dlhší čas..skutočne neviem, iba ma raz napadlo si prehmatať uzliny a odvtedy to ide so mnou dolu vodou a môj doktor to odmieta riešiť, ani mi tie uzliny neprehmatal.
Chcela by som tiež vedieť či nemáte niektorá podobnú skúsenosť. Nemáte alebo nemali ste uzlinky niekde?..podlhovlasté okolo 1 cm, nebolia ma vôbec. Strašne sa už bojím...
Viem, že asi nie ste lekárky a že táto téma tu vlastne ani nepatrí na toto forum, ale budem veľmi vdačna za akékoľvek skúsenosti.
@franchise27 chodím na chemoterapie...a-uvidíme. v polovici sa budú robiť vyšetrenia, či zabrala, dúfam, že hej....
@yukki tak silno drzim palce az tu potvoru dostanes prec zo seba co najrychlejsie a si opät fit....ked si spomeniem aky priserny strach som mala ked som cakala na vysledky hystologie a ako som sa dopredu vzdavala tak pred babami ako ty a este zopar co tu s tym bojujete tak klobuk dole...
@franchise27 vďaka! no paradox je, že ja som bola presvedčená, že je to nejaká nezhubná volovina, aj som nevyvolávala za výsledky ani nesúrila ani nemyslela, že by to malo byť nejako ináč...až mi sami zavolali z ambulancie, že mám prísť...no..a bolo.
@yukki
@franchise27 no Yukki tak nemam riesit?Ona je malinka tak do 5 mm,pohybliva,ale je tvrda a ja som sa samozrejme hned vylakala lebo je nad klucnou kostou
Franchise som rada ze si oook
@trish31 ak je to take malinke tak asi nie je dovod k panike...ak sa ti neobjavuju aj inde uzliny napr. pod pazusim alebo v slabinach a citis sa dobre tak je to pohode...ale ak ti to neda spat tak zajdi k lekarke...ak sa jej to nebude zdat zoberie krv a posle na sono.....a pospominaj si ci si nahodou nebola chora, nemala herpes, alebo si nebola v styku s niekym chorym alebo so zvieratami....lebo aj to je dovod preco sa mohla objavit,
@trish31 , súhlas s
@franchise27 ak by si mala nejaké príznaky ako nespavosť, nočné potenie, dýchavičnosť, bolesti na hrudi-alebo proste len blbý pocit,alebo ak by začala rásť, rýchlo, tak si zájdi k mudr. a nech ti vezmú krv, ale také uzlinky má takmer každý dospelý človek, aj deti...
@franchise27
@yukki no ja som chora akurat soplim kaslem ale bez teploty.Vela ludi je tu teraz chorych,som Montreale,zajtra mame minus 18 takze vzimaaaa........A ja mam prekonanu toxoplazmozu aj momonukleozu,ja neviem mozno ju mam aj dlhsie len teraz to stale chytam.Yukki myslis teda ze je to ok?Ja som nevedela ze su hmatne aj na klucnej kosti,teda pri.....
@trish31 ja nie som doktor, ja neviem. Veď ak máš nejaké pochybnosti, choď k mudr. Mňa sa napríklad jedna pýtala, že či som mala mononukleózu a keď som povedala, že hej, tak ona nato: tak to je pozostatok mononukleózy. No-nebol, ale asi je to možné. ja by som na Tvojom mieste počkala, či to nebude rásť.
@franchise27
@yukki cau baby tak pre pokoj mojej duse som bola dnes tu v Kanade u lekara,ohmatal ma a povedal,ze je to nic,ze je to velkost ryze a nemusim sa bat....
@trish31 tak fajn, uz si to len obcas sleduj, ze ci je stale rovnaka a bud kludna....vela zdravicka prajem
@strapco13
@latvia
ahojte baby, potrebujem troska poradit, vidim ze vy ste tu asi najpovolanejsie. Posledne mesiace mam problemy ako bolest koncatin, trpnutie, som oslabena. Vsetko sa mi to stalo po laparoskopii, pri ostraneni mimomaternicoveho tehotenstva. Ide o to ze pri tychto neurcitych problemoch sami dajako zacali objavovat uzliny..vzadu na krku pod vlasmi, a na slabinach ..raz su vacsie inokedy mensie. Presla som uz neurologiu, cievne, krvne testy..z toho trpnutia bola nakoniec tetania. No mna trapia este tie uzliny..nikto ma neposlal na ultrazvuk.doktorka mi to iba tak jemne ohmatala a povedala ze ked je krvny obraz a sedimka fajn, je to ok. Na ORL mi vynadala ze to nie su uzliny ktore prisluchaju jej oblasti. Ide o to ze ma casto svrbieva cele telo + unava+ ma zacali velmi boliet klby...doktori nic nezistili...a ja sa bojim lymfomu..je to dost spoliehat sa pri tychto priznakoch na krvny obraz?popr. kam s tym mam ist ked to uz uzavreli?...mam z toho zly pocit..chzstam sa znova otehotniet ale nechcem nic zanedbat..Ak mi poradite budem velmi vdacna 🙂
@radka288 moja sestra sa lieci na hodgkinov lymfom.... u naj sa to zacalo velkou unavou spojenou s takymi nijakymi teplotami do 37, 5, s tym, ze sa hrozne potila...svrbit ju nesvrbelo nic, ale je pravda ze aj to je jesen z priznakov , ale strasne necharakteristickych. robili ti kompletny krvny obraz? mozes mi do IP napisat hodnoty, ak vies ake si mala, takisto sedimka, CRP. moja sestra zacinala nalezom uzlin v hrudniku, spojene to bolo so zapalom pluc, rpeto sa najprv nevedeli vysomarit co jej je.rozmyslam ake veci jej este dali kontrolovat, viem ze pecenove testy mala, a tiez b2m (beta2 2 mikroglobulin), LDH. ak mas dobreho obvodaka, tak by nemalo byt problem ti to dat vysetrit. ak ta krcny odbil, ze jeho parketa nie su uzliny na krku, tak zajdi na chirurgiu, nech sa na to pozru, pripadne ta poslu na sono tychto uzlin. ak sa zvacsuju a zmensuju, tak zatial nestresuj, pri lymfomoch sa bez liecby nezvyknu zmensovat
@strapco13 baby, prosím Vás, kolko trva kym sa uzliny zmensia na povodnu velkost, mna uz 2. mesiac trapia 2 zvacsene uzliny, na záhlavi a na krku, sono ukazuje ze su to len reaktivne lymfaticke uzliny do 1 cm, krv, serologia negativne, akurat na ORL zistili bakteriu Moraxella catharralis v nose aj napriek tomu ze mi nic nie je, ze vraj to mozem mat od mojich synov. Preliecili ma Ciprinolom (500) a tyzden uz neberiem, no uzlina na krku mi nezmizla, trosicku sa zmensila. Dokedy trva ten proces? Je mozne ze to tam zostane a nikdy sa nevrati do povodnej velkosti? Ďakujem za kazdu odpoved!
@trish31 Ahoj, i já mám nad pravou kliční kostí malou uzlinku (nebo dvě) - už víc jak 1,5 roku... Má 7 mm, ta druhá 4 mm, oblítala jsem s tím kdeco.... doktorka na hematoonkologii řekla, že je to naprosto fyziologické, že to řeší až nad 1 cm, spíš 1,5 cm... jsou pohyblivé, dle sona benigní, nemám je řešit... Já jsem ale na začátku progooglila net a tam píšou jen samé strašné věci, takže mě sem tam popadne amok...
Jak dlouho ty uzlinky máš?
@trish31 Hele, máš ji 3 měsíce... Já po 3 měsících oblítala všechny možné doktory, sama jsem se objednala na hematoonkologii k doktorce,která přímo nemocné uzliny léčí... Byla jsem tenkrát těhotná, takže jsem nemohla jít na rentgen apod.... a i tak (dle sona, krve a pohmatu) mi říkala, že uzlina je neškodná, že je fyziologická a že netřeba ani dalších kontrol... Říkala mi, že ona sama má uzlinu už přes deset let, že všichni ti lékaři co studují tady ty choroby jsou pak trošku hypochondři, takže mě chápe, ale že se s tím mám naučit žít.... Tak to tak zkus taky... Se uklidňuju, že kdyby to bylo něco vážného, tak že by to za toho 1,5 roku už něco udělalo... Na netu jsou strašné věci, ale v podstatě o všem, hodně článků od bůhvíkoho.. Ona sama mi říkala, že by tu uzlinu řešila až opravdu nad 1 cm, a kdyby se jevila podezřelá na sonu.. Zajdi si ještě na sono ať máš jistotu... Já byla po porodu i na rentgenu plic (kvůli alergii), a tam taky žádný nález, tak snad je všechno v pořádku... Teď mě chytly záda, tak už jsem taky panikařila, jestli to všechno nesouvisí tady s tím... No někdy jsem opravdu magor, ale je potřeba se asi uklidnit a doktorům věřit... Zajdi si ještě pro druhý názor... Já tenkrát oblítala tyto doktory - obovdní lékař, interní oddělení krajské nemocnice, hematologie naší nemocnice, po netu doktorka z Prahy a hematoonkologie v Brně... Si říkám, že se snad tolik lékařů splést nemohlo a všichni řeší až větší uzliny... Tak se určitě uklidni, nic to nebude, neboj, cítíš se dobře jinak ne?🙂
dobry vecer,vsimla som si tu na stranke odbornicku strapco 13...je tu?potrebovala by som sa na nieco spytat...
ide o to,ze pred asi dvoma tyzdnami som si nasla pri sanke pod uchom hrcku.Ukazalo sa po sone,ze je to uzlina a ze ich tam mam viac...vraj su to iba lahko zvacsene lymfaticke uzliny.Brali mi aj krv a moc.A vsetko je ok.Vraj je moja krv v poriadku.Avsak od tej chvile sa mam potrebu stale prezerat.Som hned vyplasena,ked pozorujem nejake odchylky na tele.A stalo sa to,ze som si vcera nasla na krku vpredu nieco akoby zvacsene.Sle som si prstami po okoli hrtana a myslim,ze v okoli su nejake slachy,alebo co by tam malo byt.Po oboch stranach sa mi to ukazovalo ako to iste,ale na pravej strane to bolo vacsie,najma ked som sla smerom dole ku spodku krku popod ohryzok a nizsie.Prelakla som sa velmi a hned rano som sla k lekarke,aby sa na to pozrela.Si pripadam ako hypochonder.Ona sa na to pozrela a povedala,ze to moze byt zvacsena stitna zlaza.Vylakalo ma to este viac.Myslite,ze by to mohlo byt aj nieco vaznejsie?NEJAKY NADOR?lebo krv mi brali a snad keby je to nieco vazne,onkologicke,v krvi by to zistili,ze nieco nie je ok,nie?na nete som si citala o stitnej zlaze,ale nezda sa mi,zeby som mala nejake priznaky,ake boli pisane tam.Mam teraz dost stresujuce obdobie,prechadzam zivotnymi zmenami,takze neviem,ci by to nemohlo byt aj stresom ta stitna zlaza zvacsena.Najhorsie je to,ze ma objednali na sono az koncom aprila a dovtedy asi umriem od strachu.Neviem sa nanic sustredit.Prosim vas o radu,pomoc,kohokolvek...dakujem vam velmi pekne.Martina

@yukki veru veru nevesaj 😀...a vlastne ta ruka to je najmenej...dame to dokopy...dolezitejsie je celkove zdravie...a tebe sa ako dari s tou mrchou lynfomom...citala som uz davnejsie prispevky ....dufam ze je to dobre?