icon

Hormónová substitučná liečba pred menopauzou môže pomôcť?

Včera o 23:00

Ahojte,

chcem sa poradit, ci je tu nejaka zena po 40tke ktorej lekar nasadil HSL aj napriek pravidelnej menstruacii. Mám 43 rokov a neznesitelne stavy poslednu dobu, pms take, ze mam uzkosti a depresie a co je najhorsie take arytmie, ze nemozem nic robit, len lezim doma s magneziom a modlim sa nech nezomriem, kazdy mesiac sa to opakuje, pred a pocas menstruacie, zle spim pocas celeho mesiaca pred menstruaciou takmer vobec, zhorsila sa mi kvalita vlasov. Doktor nie je nakloneny nejakym liekom, podla neho zena, ktora ma menstruaciu je v poriadku. Beriete aspon nejaky progesteron, ktory trosku skludni nervovy system, alebo nieco aj vo veku ked este nie ste v menopauze? Dakujem

anonym_bd4e01
Dnes o 03:54

@anonym_autor brali ti krv na hormonalny profil? Ja mam 45 donedavna som mala menzes pravidelnu, stavy ako ty mam a krv mi zobrali az po vynechani. A hormony mam dost zle, ktovie od kedy. Daj si zobrat krv a trvaj na liecbe. Ja musim zmenit dr leba ma nechce liecit. 🙁

anonym_64b963
Dnes o 04:45

skus pozriet FB skupiny s touto temou. Je tam xy ucastnicok a urcite najdes nieco podobne u ostatnych. Ja sama mam 45 rokov, este ziadne vyraznejsie problemy ale zo skupiny som musela odist, lebo som zacala mat depku z toho, co ma ako zenu caka 😒. Ale, urcite sa tam raz vratim ...😀 drzim palce

anonym_8a492f
Dnes o 05:13
@anonym_bd4e01

@anonym_autor brali ti krv na hormonalny profil? Ja mam 45 donedavna som mala menzes pravidelnu, stavy ako ty mam a krv mi zobrali az po vynechani. A hormony mam dost zle, ktovie od kedy. Daj si zobrat krv a trvaj na liecbe. Ja musim zmenit dr leba ma nechce liecit. 🙁

@anonym_bd4e01 preco ta nechce liecit? Ako to odovodnil?

simsalabim
Dnes o 05:36
@anonym_64b963

skus pozriet FB skupiny s touto temou. Je tam xy ucastnicok a urcite najdes nieco podobne u ostatnych. Ja sama mam 45 rokov, este ziadne vyraznejsie problemy ale zo skupiny som musela odist, lebo som zacala mat depku z toho, co ma ako zenu caka 😒. Ale, urcite sa tam raz vratim ...😀 drzim palce

@anonym_autor ak sa da, skus najst lekara, ktory ma toto dostudovane, jeho pristup je dnes uz povazovany za zastaraly, ale to asi aj sama vies. Hormony mozu prudko klesat a stupat v perimenopauze a sposobovat to, co opisujes. Dokonca ani odber krvi nemusi nic dokazat, hormonalny profil moze vyjst v norme, lebo ta hladina hormonov proste nie je konstatna.
@anonym_64b963 nemusi to tak byt u kazdej.

anonym_3ec7af
Dnes o 06:18

@anonym_autor máš spravený hormonálny profil? Ak lekár nechce tak daj ako samoplatca. Prípadne nájsť iného lekára
V tvojom veku som už HSL brala, aj šťavy ktoré opisuješ ale ms iba raz za polrok/ rok

anonym_64b963
Dnes o 06:23
@simsalabim

@anonym_autor ak sa da, skus najst lekara, ktory ma toto dostudovane, jeho pristup je dnes uz povazovany za zastaraly, ale to asi aj sama vies. Hormony mozu prudko klesat a stupat v perimenopauze a sposobovat to, co opisujes. Dokonca ani odber krvi nemusi nic dokazat, hormonalny profil moze vyjst v norme, lebo ta hladina hormonov proste nie je konstatna.

@simsalabim áno,.ja viem že to nemusí byť u každej. Ale aj tak mi bolo ťažko z toho, čo ženy prežívajú. Vratane mojej mami

simsalabim
Dnes o 06:37
@anonym_64b963

@simsalabim áno,.ja viem že to nemusí byť u každej. Ale aj tak mi bolo ťažko z toho, čo ženy prežívajú. Vratane mojej mami

@anonym_64b963 ano, a najhorsie je, ze lekari nemaju problem do zien pchat antikoncepciu, antidepresiva, lieky na tlak a cholesterol, antihistaminika, atd. Ale v momente, ako poziada o HRT - ktora vsetky ich problemy, sposobene NEDOSTATKOM HORMONOV, zmierni alebo odstrani, tak s tym problem je... na zaklade starej, zdiskreditovanej studie.

kofa77
Dnes o 06:55
@anonym_64b963

@anonym_64b963 ja som chodila do takej skupjny tu a tiez som odisla, z rovnakeho dovodu. este som len citala a uz na mna isli vsetky priznaky.

anonym_8a492f
Dnes o 07:00
@simsalabim

@simsalabim ty beries substitucnu liecbu?

anonym_1212fa
Dnes o 07:10

mala som problém so spánkom , ak som spala dve hodiny bolo vela, samozrejme cez den problém, neskutočná únava, návaly tepla že som myslela že odpadnem tak mi ostalo teplo a zle , nerobila mi hormonálny profil ale nasadila duphaston
že skúsime uvidíme a ja som po dvoch dnoch užívania začala konečne spávat aj sa všetko upravilo
ovšem mám ako totálne neskutočnú chuť na sladké horšie ako tehotná ked som bola
zmenila by som lekára a hladla dovtedy kym by s tým niekto niečo robil však nie je normálne takto fungovať

elenka.k
Dnes o 07:21

ženy, myslíte si že pridaný problém so zápchou, tiež súvisí s tým? menopauzou - no jej začiatkami

simsalabim
Dnes o 08:11
@elenka.k

ženy, myslíte si že pridaný problém so zápchou, tiež súvisí s tým? menopauzou - no jej začiatkami

@anonym_8a492f ja zatial nastastie nemusim, nemam problemy, ake zeny zvycajne trapia. Pouzivam iba hormonalny krem (mam za sebou kolotoc infekcii sposobeny poklesom hormonov, hormonalny krem zabral okamzite). Ale netrapi ma ani nespavost, ani unava, depresia, mozgova hmla, vycerpanost, navaly, vysoky tlak, vysoky cholesterol, traviace problemy, priberanie, padanie vlasov, caste mocove infekcie atd. Ale ak by sa mi rapidne znizila kvalita zivota kvoli takymto symptomom, nevaham.

@elenka.k citala som, ze ano - ten pokles hormonov moze mat na traviacu sustavu velky vplyv (jasne je to vidiet napr. pri tom, ze vela zien ma v case menstruacie hnacku alebo castejsiu a redsiu stolicu). Ale urcite by som si to dala vysetrit, kedze zapcha moze mat aj ine priciny.

autor
Dnes o 08:15

Dakujem za odpovede, myslite, alebo beriete niektora bioidenticku liecbu? Je normalne dostupna na SR? Ta nevyvolava pripadne trombozy

autor
Dnes o 08:16
@simsalabim

@anonym_64b963 ano, a najhorsie je, ze lekari nemaju problem do zien pchat antikoncepciu, antidepresiva, lieky na tlak a cholesterol, antihistaminika, atd. Ale v momente, ako poziada o HRT - ktora vsetky ich problemy, sposobene NEDOSTATKOM HORMONOV, zmierni alebo odstrani, tak s tym problem je... na zaklade starej, zdiskreditovanej studie.

@simsalabim presne, nechaju cloveka asi radsej "skapat" na 50 dalsich veci, zavolam na gunekologiu uz to misim riesit, lebo uz len prezivam

kofa77
Dnes o 08:27

vyskakuje mi na IG Unilab, spravia z krvi hormonalny podrobne
https://sk.unilabs.online/hormonalny-profil

simsalabim
Dnes o 08:28
@anonym_autor

Dakujem za odpovede, myslite, alebo beriete niektora bioidenticku liecbu? Je normalne dostupna na SR? Ta nevyvolava pripadne trombozy

@anonym_autor ano, Utrogestan a z kombinovanych Bijuva. Mozno aj ine, neviem.

anonym_8a492f
Dnes o 08:31
@simsalabim

@anonym_8a492f ja zatial nastastie nemusim, nemam problemy, ake zeny zvycajne trapia. Pouzivam iba hormonalny krem (mam za sebou kolotoc infekcii sposobeny poklesom hormonov, hormonalny krem zabral okamzite). Ale netrapi ma ani nespavost, ani unava, depresia, mozgova hmla, vycerpanost, navaly, vysoky tlak, vysoky cholesterol, traviace problemy, priberanie, padanie vlasov, caste mocove infekcie atd. Ale ak by sa mi rapidne znizila kvalita zivota kvoli takymto symptomom, nevaham.

@elenka.k citala som, ze ano - ten pokles hormonov moze mat na traviacu sustavu velky vplyv (jasne je to vidiet napr. pri tom, ze vela zien ma v case menstruacie hnacku alebo castejsiu a redsiu stolicu). Ale urcite by som si to dala vysetrit, kedze zapcha moze mat aj ine priciny.

@simsalabim hormonalny krem? Budem za blbu, vysvetlis blizsie?

simsalabim
Dnes o 08:33
@anonym_8a492f

@simsalabim hormonalny krem? Budem za blbu, vysvetlis blizsie?

@anonym_8a492f co konkretne potrebujes vysvetlit?

anonym_bd4e01
Dnes o 08:44
@anonym_8a492f

@anonym_bd4e01 preco ta nechce liecit? Ako to odovodnil?

@anonym_8a492f ze este nemam take tazkosti podla nej, ale idem skusit ineho doktora. Ani odbery mi neurobila.

anonym_8a492f
Dnes o 09:02
@simsalabim

@anonym_8a492f co konkretne potrebujes vysvetlit?

@simsalabim ze kam sa to aplikuje🫣

simsalabim
Dnes o 09:05
@anonym_8a492f

@simsalabim ze kam sa to aplikuje🫣

@anonym_8a492f aplikatorom do posvy a prstom na okolie posvoveho vchodu, okolo mocovej trubice a na male pysky a klitoris. Davkovanie je vacsinou 2x tyzdenne a aplikuje sa uplne male mnozstvo, asi 1cm kremu.

anonym_8a492f
Dnes o 09:23
@simsalabim

@anonym_8a492f aplikatorom do posvy a prstom na okolie posvoveho vchodu, okolo mocovej trubice a na male pysky a klitoris. Davkovanie je vacsinou 2x tyzdenne a aplikuje sa uplne male mnozstvo, asi 1cm kremu.

@simsalabim aha, dik, to som netusila ze aj take existuje. Ja zas som za cely zivot netrpela ziadnymi vaginalnymi infekciami, mykozami, plesnami, nikdy nic. Na druhej strane zas trpim nespavostou a mozgovou hmlou v perimenopauze. Zaujimave, ako to ma kazda inak.
Aj mozes napisat aky mas osvedceny? Mozno casom budem potrebovat.

autor
Dnes o 09:26
@simsalabim

@anonym_autor ano, Utrogestan a z kombinovanych Bijuva. Mozno aj ine, neviem.

@simsalabim cize Utrogestan je lepsie brat ako Duphaston

simsalabim
Dnes o 09:40
@anonym_8a492f

@simsalabim aha, dik, to som netusila ze aj take existuje. Ja zas som za cely zivot netrpela ziadnymi vaginalnymi infekciami, mykozami, plesnami, nikdy nic. Na druhej strane zas trpim nespavostou a mozgovou hmlou v perimenopauze. Zaujimave, ako to ma kazda inak.
Aj mozes napisat aky mas osvedceny? Mozno casom budem potrebovat.

@anonym_autor netusim, mozno AI bude vediet.... o tychto som citala.
@anonym_8a492f ja pouzivam Ovestin a mne sa tie infekcie zjavili z nicoho nic a bez liekov som vydrzala max 3 dni. Po cca 3 mesiacoch lekarov osvietilo, gyne predpisala Ovestin a mam svaty pokoj. Inak zeny v tomto veku vraj vacsinou trpia na mocove infekcie, menej na gyne, ale aj na tie mocove infekty zabera vacsinou krem. Pokles hormonov totiz meni ph v tejto oblasti, takze ochranne laktobacily nevedia prezit. Ja si spominam, ako moja starka trpela na sustavne mocove infekcie. Zrejme by jej stacilo dodat hormony, ale to uz bolo riadne davno....

anonym_8a492f
Dnes o 09:46
@simsalabim

@anonym_autor netusim, mozno AI bude vediet.... o tychto som citala.
@anonym_8a492f ja pouzivam Ovestin a mne sa tie infekcie zjavili z nicoho nic a bez liekov som vydrzala max 3 dni. Po cca 3 mesiacoch lekarov osvietilo, gyne predpisala Ovestin a mam svaty pokoj. Inak zeny v tomto veku vraj vacsinou trpia na mocove infekcie, menej na gyne, ale aj na tie mocove infekty zabera vacsinou krem. Pokles hormonov totiz meni ph v tejto oblasti, takze ochranne laktobacily nevedia prezit. Ja si spominam, ako moja starka trpela na sustavne mocove infekcie. Zrejme by jej stacilo dodat hormony, ale to uz bolo riadne davno....

@simsalabim diky, ani na mocove infekcie som nikdy netrpela, ale ak to pride, budem vediet