Horúčka a lekár mimo okres
Žienky ako by ste riešili situáciu, keby ste teplotovali nad 38,5&a váš lekár by mal dovolenku a ošetrujúci lekár je z inej dediny a vy tiež s inej priama linka nechodí. Človek doma s horúčkou, dovolala sa mu dotyčná lekárovi a on ju chce vidieť. Ako ma prísť keď sa necíti na šoférovanie, je jej zle, mužovi tiež teplotuje. Svokrovci tiež a ona nemá rodičov. Dá sa to nejak poriešiť aby nemusela 40-50km cestovať medzi ľuďmi v autobuse s horúčkou alebo vezme taxikár? Dá sa na nejakého miestneho lekára obrátiť alebo radšej brať dovolenku alebo čo by ste robili? Zažil už niekto takú situáciu? Vďaka za vhľady.
@endzi83 iný lekár ako lekár ktorému chodí či dotyčného lekára zastupuje iného pacienta nevezme.....je to logické, rovnako ako je logické že lekár chce pacienta vyšetriť....horúčka môže byť - vírus, bakteriálna infekcia, zápal...ak nevezme krv a príznak je len horúčka tak je jasné že lekár bude len tápať čo pacietovi asi je.....rovnako sa pri horúčke berie krv aby sa zistilo CRP a sedimentácia - to mu po telefóne urobí asi ťažko....ak ide o vírusové ochorenie tak sa ATB nedávajú, pri bakteriálnom ano, lekár musí pacienta aj popočúvať, či to nemôže byť začínajúci zápal plúc, obvykle berie krv na celkový rozbor....
@endzi83 zrejme ide o dospelú osobu, ak vážne nie je schopná ísť napr.autobusom, taxíkom k lekárovi, tak pohotovosť....ale tá je naozaj na akútne stavy a aj odtiaľ ho/ju môžu poslať na druhý deň všeobecnému lekárovi.....hlavne ak potrebuje potvrdenie do práce....iný lekár ju ani nevezme, lebo nemá kartu, ani pacieta nepozná a nikto by mu vyšetrenine ani nepreplatil keďže nejde o jeho pacienta(príp.pacinta od lekára ktorého zastupuje.....jedine si zaplatiť u iného miestneho lekára vyšetrenie ako samoplatca (ale to obnáša aj vyšetrenie aj rozbor krvi a lieky)- všetko si musí v tom prípade platiť
@endzi83 no ked vsetci teplotuju, tak kludne to moze byt covid alebo nejaka ina viroza kde ani lekara netreba...ale marodku vypisat chapem...skusit niekoho znameho poprosit ci by neodviezol, pripadne z dedinym ak nie, tak radsej den dovolenky a bude mozno lepsie.
Je to inak hozne, ze za ovbodnym musi ist 50km.
@endzi83 Urobila by som test na COVID. Ak bude pozitivny, lekar ho pravdepodobne ani nebude chciet vidiet. Ale ak bude negativny alebo bude lekar trvat na navsteve, tak poprosit znameho alebo taxik, ale informovat o priznakoch. Pripadne skusit zavolat lekarovi, vysvetlit a poprosit ci nestaci, ak po papier do roboty pride niekto iny, nie priamo chory, lebo sa citi hrozne.
@palicka mas pravdu nie je to 50km musela som si natukat trasu do maps aby som vedela presne, ale je to hodina cesty a v tej horucave a v horuckach to nie je sranda. Byva v inom meste lekara ma v druhom a ma dovolenku, ale ten co ho zastupuje je v inej dedine nie v meste takze vela problemov a prestupov, lebo priamy spoj tam nejde. A komu sa chce ked ledva prejde na wc. Kludne si pozri trasu Sabinov -Nizna sebastova nie je to sice 50km, ale to trvanie autobusom medzi ludmi. A nechce pomoc ani odo mna vie ze mam male dieta a ze mozem nakazit svoju rodinu a starsich a mlasich clenov rodiny.
@euka210 jj vsetci uz maju potvrdeni covid, ze su pozitivni
@cervenaruza123 jj skusim jej napisat nech si spravi test
Ale uz volala do prace tak si vybavila dovolenku, lebo cestovat za lekarom v takom stave nema sil. Zatial len druhy den teploty 38,5, muz 38,8 takze obaja mimo.
Vdaka za vhlady, krasny den prajem.🍀
Nech si zatiaľ čerpá dobolenku a potom vie lekar aj spätne vystaviť PNku tusim 3 dni. Skore uzdravenie prajem ☘️
@palicka nie lekára zo Sabinova, ona bývala v Prešove presťahovala sa do Sabinova lekára zatiaľ nemenila bola spokojná s tou čo má v Prešove len zhoda náhod že má dovolenku. Tak ju zastupuje dr. z nižnej Sebastovej. Komplikované. Zobrala dovolenku.
@jjanulienka vďaka 🍀