icon

Izotretinoín na akné: Máte skúsenosti s liečbou?

16. sep 2026

Hellou,

je tu niekto kto má skúsenosť so systémovou liečbou izotretinoínom alebo podobnými látkami na akné aj keď nemá závažné cystické akné a mal/má nižšie dávky prípadne koľko vám cca trvala liečba a aké to má obmedzenia? Je nutné pri týchto liekoch brať aj antiku aj keď ju aktuálne nepotrebujem?
Mojej mame pár rokov dozadu zistili vyššie androgény v krvi, je možné, že som to zdedila? Nedokážem sa zbaviť akné už nejaký ten čas (mám 24 rokov), chodím na čistenie a hydratáciu pleti, dávam si ílové masky prípadne masky so zeleným čajom, ale to má krátkodobý účinok.
Používam aj hydratačné krémy, ktoré sú nekomogénne, snažím sa nechať pleť dýchať a nezaťažovať make-upom, ale neustupuje to a som stále mastnejšia a to používam opaľovák na mastnú pleť.
Premýšľala som už aj nad imunológom, pretože sa mi tvoria aj zápaly, bol by to fajn nápad alebo len čisto dermatológ?

Za všetky odpovede a rady vopred ďakujem <3.

catherin4
Včera o 15:37

Ano ja som to brala, pol roka, velmi to pomohlo. Pokial nemas sex, antiku nepotrebujes. Vysusuje to pokozku a sliznice, ale to sa da prezit.

anonym_2594c9
Včera o 15:46

Je tu veľa tém na tento problém. Skús si to prečítať. Ak si máš dlhodobý problémy, choď do toho. Ja mám po štyridsiatke a problémy s akné stále celý život. V živote mi to nikto nemal záujem riešiť, ani niekoľko kožných, ani gynekológ. Stále sa mi len predpisovali neucinne vodičky a celý život som tým trpela. Keby mi niekto povedal pred rokmi o tejto liečbe, tak idem do toho.

catherin4
Včera o 16:43

Mne to odstranilo akne, ale nie mastnu pokozku. Hoci samozrejme uz tak mastna ako predtym neni. Ale vo vyssom veku (ja mam 48) to ma svoje vyhody. Lebo mastna pokozka pomalsie starne, netvoria sa tak vrasky. Mne tipuju tak 35 max.