Je bežné, že gynekológ nepredpisuje hormonálnu liečbu?
Napíšte mi či je správanie gynekológa v poriadku, alebo som len precitlivela.Mam 47 r nikdy som nemala žiadne problémy, ani nechodila k nemu s hlupostami.Robi u seba sono prsnikov za poplatok 10 eur, a poobede je možnosť objednať sa za 10 eur využila som ten poplatok, lebo som chcela mat trocha čas, aby jedna nebola v kabínke a druhá odchádza.Vzdy je veľmi rýchly a je to tam ako na bežiacom pase.Isla som tam s tým, že som druhy mesiac nedostala menzes a ten druhy mesiac som iba trocha spinila 2 dni plus prevencia.Vynechanie beriem ako súčasť veku...zacala som debatu, že v noci veľmi zle spím, budím sa aj na 2 hod som nervózna mám úzkosti a či mi môže spraviť hormonálny profil, alebo nasadiť ATK, alebo iné hormóny podľa toho čo chýba, lebo sa cítim zle.Sono prsnikov mi nespravil, že načo dá mi žiadanku na mmg, keď som bola prvý krát na mmg povedali mi, že mmg zobrazí prsník, ale dôležité je aj sono, aby sa pozreli žľazy pod pazuchou a celé okolie.Hormonalny profil nevidí dôvod spraviť a on hormóny predpisuje až,keď žena nemá rok menzes🫣profil si idem sama zaplatiť do Medirexu a hľadám nového gynekológa asi skôr ženu v Ba a okolí.
Je to bežné, že lekár odmieta dať nejaké lieky, gély čokoľvek, keď je jasne vidieť, že niečo sa už deje?
Kým prejde rok čo nebudem mať menzes to ešte môže byť 3-5 rokov.Som z neho veľmi sklamana roky platim nie malý poplatok a idem tam len na prevenciu a raz kvôli lieku na posunutie menzesu a, keď očakávam od neho tak sú takéto možnosti, vyskúšajme on má takýto postoj?A ešte mi povedal, že čakajte, že priberiete, lebo estrogén, keď už ho je málo spôsobuje nárast váhy, aby sa mal kde tvoriť😭lebo estrogén sa tvorí v tuku😭a otázka mal vás lekár s týmto problém, alebo vypočul a niečo napísal hľadal riešenie?A to je gynekológ pôrodník s minimálne 30-40 r skúsenosťami
z tvojho citania som mala pocit, ako by si bola vystudovany odbornik a k dr. ides len pre predpisanie liekov lebo vsak ty najlepsie vies co ti je a co potrebujes ...
@anonym_autor To je problem dobrych recenzii. Vela lekarov ma dobre recenzie, tie ale pisu pacientky, ktore tam chodia iba na prevenciu. Dalsia cast recenzii je od pacientiek, ktore tam chodia na gynekologicke poradne. A ked pride perimenopauta alebo nejake ine zdravotne problemy mimo tehotenstva a prevencie, uz je problem. Gynekologa zmen a pri hladani noveho sa pytaj priamo na skusenost s riesenim perimenopauzy alebo zdravotnych problemov.
z tvojho citania som mala pocit, ako by si bola vystudovany odbornik a k dr. ides len pre predpisanie liekov lebo vsak ty najlepsie vies co ti je a co potrebujes ...
@anonym_f85e11 Dnes je uz osveta a pristup k informaciam. Je bezne, ze pacient vie, ako sa jednotlive problemy riesia.
Zial, clovek by si myslel, cim starsi-skusenejsi gynekolog/lekar tym vacsi odbornik ale cim dalej tym viac takychto lekarov 30-40+rokov praxe je asi vyhoretych a su naozaj neprijemny, nie len v gynekologii ale celkovo.
@anonym_f85e11 nie je padnuta na hlavu, vie že jej začína perimenopauza. Má vek + príznaky. Toto su základne vedomosti o ženskom tele
@anonym_autor ten lekar je, podla opisu, stara skola, nevzdelava sa dalej, ide svoje podla stareho pristupu (vsetko maju zeny v hlave, je to prirodzene, nech nevymyslaju…), dnesne odporucania su doplnit hormony aj pocas menopauzy, ak su problemy. Ja by som hladala ineho lekara.
@anonym_f85e11 to, ze pacient je informovany a rozhladeny - na rozdiel od lekara - nie je ziadna hnaba. Je to znamy fakt, ze zenske problemy sa zosmiesnuju a zenam sa vravi, ze zvelicuju. Ako to ten chlap moze vediet?! Navyse, novsie trendy mediciny jasne odporucaju doplnit hormony, napriek tomu kvantum lekarov - a nielen u nas - ide svoje. Bez sucitu k pacientke, bez doplnenia vedomosti. Este je ona ta blba - hoci sa zaujima o svoje zdravie.
@anonym_autor ten lekar je, podla opisu, stara skola, nevzdelava sa dalej, ide svoje podla stareho pristupu (vsetko maju zeny v hlave, je to prirodzene, nech nevymyslaju…), dnesne odporucania su doplnit hormony aj pocas menopauzy, ak su problemy. Ja by som hladala ineho lekara.
@simsalabim stará škola, nová škola môj je osemdesiatnik ordinuje už málo, vraj by sa doma nudil😀 ale už pri prvých problémoch navrhol liečbu, vtedy som sama nevedela či je hormonálna liečba to najlepšie riešenie, tak nemal problém ani odporúčať voľne dostupné.
@simsalabim stará škola, nová škola môj je osemdesiatnik ordinuje už málo, vraj by sa doma nudil😀 ale už pri prvých problémoch navrhol liečbu, vtedy som sama nevedela či je hormonálna liečba to najlepšie riešenie, tak nemal problém ani odporúčať voľne dostupné.
@katica06 ved pisem - stara skola, nevzdelava sa…Tvoj, napriek veku, stara skola nie je 👍 Lekar by mal poznat najnovsie trendy, ponuknut moznost liecby a pacientku nechat rozhodnut. A nie ju odpalkovat.
@anonym_f85e11 z čoho máš ten pocit?Povedala som mu ako sa cítim ja mám náročnú prácu nemôžem byť polovicu noci hore o uzkostiach nehovoriac.Vobec som tam nešla čítala som, že toto pomôže chcem to predpiste mi.Cakala som debatu ano, vynecháva vám menzes poďme sa na to pozrieť skúsme doplniť hormónmi, alebo dajme ATK nejako si pomôžeme.A nie, že mám čakať roky, kým domenstruujem čo v našej rodine ženy mali menzes aj do 54 r a potom mi niečo napíše.A ešte mi povie, že budem priberať, tak nech mi ten estrogén napíše, keď vidí, že idem z posledného.Ale za prevenciu si vyučtuje palpacne vyšetrenie prsníkov a ťažilo sa mu spraviť aj sono, ktoré si aj tak doplácam 10 eur.ja nie som náročný typ pacienta, ale čakala som možnosti, alebo aspoň uvidíte ako to bude ďalší mesiac, dva, tri, keď tak príďte pozrieme sa na to.
A nechceš najskôr vyskúšať prírodnú "liecbu"? Napr. tablety Fytofem PMX alebo Eifela peroliod 28?
A nechceš najskôr vyskúšať prírodnú "liecbu"? Napr. tablety Fytofem PMX alebo Eifela peroliod 28?
@anonym_6588ba vyskúšam čokoľvek som nováčik ešte nemám naštudované čo a ako.Ale v prvom rade zmením gynekológa😉
@anonym_f85e11 to, ze pacient je informovany a rozhladeny - na rozdiel od lekara - nie je ziadna hnaba. Je to znamy fakt, ze zenske problemy sa zosmiesnuju a zenam sa vravi, ze zvelicuju. Ako to ten chlap moze vediet?! Navyse, novsie trendy mediciny jasne odporucaju doplnit hormony, napriek tomu kvantum lekarov - a nielen u nas - ide svoje. Bez sucitu k pacientke, bez doplnenia vedomosti. Este je ona ta blba - hoci sa zaujima o svoje zdravie.
@simsalabim To, že si niekto naštuduje témy z pofidérnych stránok z internetu, ešte neznamená že je odbornik a má 20-30 rokov v praxe z gynekológie. Citat osvetu je veľmi dobré, no lekári majú skúsenosti. Jeden -dvakrát jej vynechal menzes, to bude takto diať minimálne rok, možno aj niekoľko rokov. Keby jej pri každom probléme bral hormonálny profil, nemá to zmysel. Ja by som skúsila najskôr niečo z lekárne. Náhrady estrogénov, už keď máte toľko vedomosti z internetu, mohli by ste vedieť, že spôsobujú rakovinu prsníka.
@simsalabim To, že si niekto naštuduje témy z pofidérnych stránok z internetu, ešte neznamená že je odbornik a má 20-30 rokov v praxe z gynekológie. Citat osvetu je veľmi dobré, no lekári majú skúsenosti. Jeden -dvakrát jej vynechal menzes, to bude takto diať minimálne rok, možno aj niekoľko rokov. Keby jej pri každom probléme bral hormonálny profil, nemá to zmysel. Ja by som skúsila najskôr niečo z lekárne. Náhrady estrogénov, už keď máte toľko vedomosti z internetu, mohli by ste vedieť, že spôsobujú rakovinu prsníka.
@anonym_912ec0 a ty by si mohol (pises v muzskom rode) vediet, ze tato studia z roku 2001 bola robena na zlej vzorke zien a s chemickymi hormonmi. Jej zavery su uz dnes davno vyvratene. Dnesna moderna HSL pouziva bioidenticke hormony, ktore moze takmer kazda zena. Rakovinu nesposobuju. A ano, tie hormony budu teraz lietat hore dole niekolko rokov a ona sa teda niekolko rokov bude citit zle. Tie hormony ovplyvnuju omnoho viac, ako len pohlavny system. A vies o tom, ze hladina estrogenu v tomto obdobi vie byt nizsia, ako hladina estrogenu u muza? Telu tie hormony chybaju - preto jej radsej dajme antidepresiva, lieky na spanie, na tlak, na osteoporozu, na mozgovu hmlu… namiesto doplnenia toho, co telu chyba 👍 Mozno to treba poradit aj tym, ktorym chybaju hormony stitnej zlazy alebo inzulin…
@anonym_912ec0 a ty by si mohol (pises v muzskom rode) vediet, ze tato studia z roku 2001 bola robena na zlej vzorke zien a s chemickymi hormonmi. Jej zavery su uz dnes davno vyvratene. Dnesna moderna HSL pouziva bioidenticke hormony, ktore moze takmer kazda zena. Rakovinu nesposobuju. A ano, tie hormony budu teraz lietat hore dole niekolko rokov a ona sa teda niekolko rokov bude citit zle. Tie hormony ovplyvnuju omnoho viac, ako len pohlavny system. A vies o tom, ze hladina estrogenu v tomto obdobi vie byt nizsia, ako hladina estrogenu u muza? Telu tie hormony chybaju - preto jej radsej dajme antidepresiva, lieky na spanie, na tlak, na osteoporozu, na mozgovu hmlu… namiesto doplnenia toho, co telu chyba 👍 Mozno to treba poradit aj tym, ktorym chybaju hormony stitnej zlazy alebo inzulin…
@simsalabim nepisem v muzskom rode. Studie dom necitala, mozno ich je viac. Jedny to podporuju, druhe mozno vyvracaju. Upozornilo ma na to viacero lekarov ( na suvis s rakovinou). Z toho boli niekolki onkologovia. Zrejme maju relevantne vzorky v ambulancii. A rakovinu podporuju aj estrogeny z obezity. To na margo dam, ktore si myslia, ze vedia nosit kila s graciou.
@simsalabim nepisem v muzskom rode. Studie dom necitala, mozno ich je viac. Jedny to podporuju, druhe mozno vyvracaju. Upozornilo ma na to viacero lekarov ( na suvis s rakovinou). Z toho boli niekolki onkologovia. Zrejme maju relevantne vzorky v ambulancii. A rakovinu podporuju aj estrogeny z obezity. To na margo dam, ktore si myslia, ze vedia nosit kila s graciou.
@anonym_912ec0 ved to su ti, co vychadzaju zo studie z 2001. Ta bola vyvratena velmi skoro, ale jej chybne zavery strasia lekarov aj zeny. A od r 2019 sa objavuje coraz viac studii o opaku a o pozitivnych ucinkovh bioidentickych - nue chrmickych! hormonov. S relevantnymi vzorkami. Inak, je dost znacny paradox, ze taketo protesty nie su proti antikoncepcii. Ta je “ok”, hoci su v nej chemicke hormony. Rovnake, ako v starej HSL.
@anonym_autor hladala si aj ine priciny nespavosti a nervozity ? Stres, narocna praca, vztahy ?
@anonym_autor starý Dr, ktorý sa očividne ďalej nevzdelava. Na hormonálny profil máš raz za rok nárok, mne ho robí pri preventívnej (hoci teraz dosť veci porusili tí lempli vo vláde). Aj hormonálna podpora v menopauze je úplne normálna vec.
@anonym_f85e11 nie je padnuta na hlavu, vie že jej začína perimenopauza. Má vek + príznaky. Toto su základne vedomosti o ženskom tele
@anonym_a69576 mám s tým tiez problem u gynekologicky , len ozaj zakladne veci preventivka atď ja msm 52 viac krst dom riesila hormonálny profil ani raz nespravila len bla bla bla kedze je tu problem s gynekologmi aj obvodnými ja si kopec veci uz riesim sama cez mediirex akebo laboratória piestsny a pitím mam dobru alergologicku a ta si pozrie vysledky a pomoze čo a ko ak treva prepise aj atb moja obvod a ma ani nepozna . Je to smutne ake je to tak tu na SK cest výnimkám lekárov samozrejme . Mam jedneho znameho lekara vo pracoval 28 rokov v nemecku prisiel sem na SK robi na chirurgii a iba on ani lekár povedal ze tu sa maju lekári príliš dobre aj financne a kopec veci zanedbávajú . Prvy krat co som pocula lekara nadavat na lekara . On to vidi na operačnom stole ako neskoro sa u nas pacient dostane na cSetre ia a uz je neskoro ….. robi onko operácie tu na SK je mu do plaču ….asi tak
@anonym_autor v tomto veku pri zlej životospráve, strese.. sa zhoršuje hormonálna nerovnováha, lebo črevá, orgány... sú zanesené a horšie sa vstrebávajú minerály a vitamíny potrebné na tvorbu hormónov...
Miesto pchania do seba chémiu, by si si mala upraviť stravu, hlavne vyčistiť a ozdraviť črevnú mikroflóru (os črevo-mozog), lebo v črevách sa tvoria hormóny... ktoré zásadne ovplyvňujú kvalitu spánku, náladu, psychickú pohodu... či očakávaš, že ti lekár predpíše zázračnú chemickú pilulku čo ťa do týždňa vylieči z úzkostí.. miesto toho, aby si pre svoje zdravie niečo spravila budeš tu nadávať na lekárov.
https://fitshaker.sk/ako-stravovanie-ovplyvnuje...
@tanika mne je do plaču, keď vidím ako sa ľudia na Slovensku nezdravo stravujú, málo hýbu, zanedbávajú sa... ale majú plnú hubu rečí a sťažností na lekárov, pritom si v mnohom môžu za svoje zanedbané zdravie sami.
@anonym_autor v tomto veku pri zlej životospráve, strese.. sa zhoršuje hormonálna nerovnováha, lebo črevá, orgány... sú zanesené a horšie sa vstrebávajú minerály a vitamíny potrebné na tvorbu hormónov...
Miesto pchania do seba chémiu, by si si mala upraviť stravu, hlavne vyčistiť a ozdraviť črevnú mikroflóru (os črevo-mozog), lebo v črevách sa tvoria hormóny... ktoré zásadne ovplyvňujú kvalitu spánku, náladu, psychickú pohodu... či očakávaš, že ti lekár predpíše zázračnú chemickú pilulku čo ťa do týždňa vylieči z úzkostí.. miesto toho, aby si pre svoje zdravie niečo spravila budeš tu nadávať na lekárov.
@tanika mne je do plaču, keď vidím ako sa ľudia na Slovensku nezdravo stravujú, málo hýbu, zanedbávajú sa... ale majú plnú hubu rečí a sťažností na lekárov, pritom si v mnohom môžu za svoje zanedbané zdravie sami.
@anonym_8e9b13 celý svoj dospelý život cvičím, stravujem sa zdravo a posledné roky z lokálnych zdrojov, kvaskujem, pestujeme si ovocie a zeleninu. Probiotiká beriem aj doplnkovo roky - na odporúčanie imunológa, nefajčím a alkohol je u mňa sviatok párkrát za rok. A predstav si, že mám priam ukážkové príznaky perimenopauzy a môj HP je jej dôkazom. Takže nie, ani toto nie je všeliek.
@anonym_8e9b13 v crevach sa tvoria hormony, to mas pravdu, ale nie estrogen, progesteron a testosteron. A napr progesteron ma priamy vplyv na spanok… zdrava strava a zivotny styl naozaj nie su vseliek. V mnohom vedia pomoct, to ano. Ale necakaj, ze su zazrakom pri menopauzalnych symptomoch.
@anonym_8e9b13 celý svoj dospelý život cvičím, stravujem sa zdravo a posledné roky z lokálnych zdrojov, kvaskujem, pestujeme si ovocie a zeleninu. Probiotiká beriem aj doplnkovo roky - na odporúčanie imunológa, nefajčím a alkohol je u mňa sviatok párkrát za rok. A predstav si, že mám priam ukážkové príznaky perimenopauzy a môj HP je jej dôkazom. Takže nie, ani toto nie je všeliek.
@simsalabim zas ty Vasilisa Premúdra na MK, okrem umelých hormónov tu začni ešte presadzovať potraty ako v každej diskusii...
Nikde netvrdím, že nenastanú určité zmeny počas menopauzy, ale dá sa to zvládať aj bez chémie, ktorá má pre zdravie nebezpečné vedľajšie účinky... len sa treba viac starať o svoje zdravie...
@michaela329 no vidíš a mne pomohla zmena stravy, viac relaxu a oddychu, menej stresu, turistika... možno nejaké zmeny životného štýlu pomôžu aj autorke, aby sa lepšie cítila a vyhla umelým hormónom ako ja 🙂
@anonym_8e9b13 tak ja ako histaminička sa urcite neprejedam nepijem alkohol nefajčím pri mojej intolerancii sa snažím zdravo stravovat a šport to je pravda veľa casu nemam kedze podnikáme s manželom to riadime väčšiu firmu nestiham to je pravda ake za nazor na lekárov u nas si stojim , samozrejme cest výnimkám ….. mam zopar prípadov z okolia aj z rodiny . A pripad jej ze sa zdravo stravovala športovala ….. a bum rakovina na preventivky chodila ….sama si cez inych lekárov povybavovala zobrazovacie vysetrenia …. Lebo jej lekári však ste mlada a zdrava …. A…. Takže asi tak … moj otec tiez zanedbanie obvodnej …
@simsalabim zas ty Vasilisa Premúdra na MK, okrem umelých hormónov tu začni ešte presadzovať potraty ako v každej diskusii...
Nikde netvrdím, že nenastanú určité zmeny počas menopauzy, ale dá sa to zvládať aj bez chémie, ktorá má pre zdravie nebezpečné vedľajšie účinky... len sa treba viac starať o svoje zdravie...
@michaela329 no vidíš a mne pomohla zmena stravy, viac relaxu a oddychu, menej stresu, turistika... možno nejaké zmeny životného štýlu pomôžu aj autorke, aby sa lepšie cítila a vyhla umelým hormónom ako ja 🙂
@anonym_8e9b13 pozri, to, ze si to zvladla v pohode ty, neznamena, ze to zvladne kazda. Navyse, pri modernej hsl sa jedna o bioidenticke hormony, nie chemicke. A ake prospesne ucinky na zenske telo ma, si skus pozriet - mozno budes prekvapena. A to, ze suhlasim s pravom volby zeny pri nechcenom tehotenstve, to naozaj s touto diskusiou nema nic spolocne. Ale tes sa, ze si si kopla.
@anonym_8e9b13 pozri, to, ze si to zvladla v pohode ty, neznamena, ze to zvladne kazda. Navyse, pri modernej hsl sa jedna o bioidenticke hormony, nie chemicke. A ake prospesne ucinky na zenske telo ma, si skus pozriet - mozno budes prekvapena. A to, ze suhlasim s pravom volby zeny pri nechcenom tehotenstve, to naozaj s touto diskusiou nema nic spolocne. Ale tes sa, ze si si kopla.
@simsalabim po hormonálnej liečbe môžu byť ženy prekvapené z mozgovej mŕtvice, infarktu, zistení rakoviny prsníka...
@simsalabim po hormonálnej liečbe môžu byť ženy prekvapené z mozgovej mŕtvice, infarktu, zistení rakoviny prsníka...
@anonym_8e9b13 este raz sa ta opytam - hovoris o bioidentickej hsl? Lebo to, co si vymenovala, sa spaja s chemickou hsl.
@anonym_8e9b13 este raz sa ta opytam - hovoris o bioidentickej hsl? Lebo to, co si vymenovala, sa spaja s chemickou hsl.
@simsalabim samozrejme, pozri si nežiaduce účinky pri hocijakej hormonálnej liečbe primenopauzy, antikoncepcie predtým než to tu budeš ďalej propagovať.
@simsalabim samozrejme, pozri si nežiaduce účinky pri hocijakej hormonálnej liečbe primenopauzy, antikoncepcie predtým než to tu budeš ďalej propagovať.
@anonym_8e9b13 nemyslim si, ze si dostatocne informovana o rozdieloch medzi nimi, ale ok… no kazda, ktora bude mat naozaj zivot stazujuce priznaky menopauzy, si moze ai poziadat o prehladnu tabulku, ak uz nebude citat nove studie - ja ich citam. Je dolezite, aby zena bola informovana a mala moznost sa rozhodnut. Ak bude treba, ja sa hsl branit nebudem. Lekari casto najnovsie informacie o menopauze nemaju - je smutne, ak to su gynekologovia, lebo nepocituju potrebu sa dalej vzdelavat a na to mnohe zeny doplatia. Takto by to nemalo byt.

Chod k inému, ktorý je prívetivejší