icon

Je korektné od lekára prikazovať prepravu a doprovod pacientovi pri prepúšťaní z nemocnice?

ondrej456
Včera o 12:05

Okay, potrebný kontext: Ja (27M) som celoživotný epileptik, avšak 99+% z tých stoviek záchvatov čo som v živote mal sú len "parciálne", tj. sa prejavujú bez straty vedomia len nejakými vnútornými pocitmi, ktoré vonkajší pozorovateľ nemá ako pozorovať. Menežujem to liekmi pod dohľadom svojej neurologičky. Žijem teda v podstate úplne normálny život - jedine s výnimkou nemožnosti šoférovať, ale it is what it is.

Avšak, v živote som zažil dokopy 3 tzv. 'breakthrough' generalizované záchvaty, také tie ktoré si bežný človek predstaví - so stratou vedomia, kŕče atď. Najnovšie pred pár týždňami, potreboval som otočiť letecky cestu Košice - Bratislava (diky Robo a Wizz lol), takže som mal spánkový deficit, a ten mi pravdepodobne pri ceste naspäť vyvolal takýto veľký záchvat.

Udialo sa to v SADke pri ceste z Košického letiska, cestou do Prešova odkiaľ som mal v pláne ísť iným autobusom domov (žeby som sa nedoxxol, bývam cca hodinu autobusom od Prešova lol). Bola mi teda zavolaná záchranka pred Prešovom a zobrali ma na neurologické oddelenie vo PO nemocnice. Kto má skúsenosti viete, že to pri každom záchvate nie je nevyhnutne nutné, ale to bežný človek nevie no.

V nemocnici som teda strávil možno nejakú hodinku dve, a už som si hľadal spoj akým sa dostanem domov keď ma prepustia. Čo sa ale stalo tak je, že pani vedúca oddelenia mi to defacto zakázala, a povedala mi nech si zavolám niekoho z rodiny aby ma odviezol autom. Nechcel som nikoho preháňať, hlavne keď to bolo cez pracovný deň doobeda, ale dostal som odpoveď len že "Nie, to teda nepôjdete SADkou" a vyžiadala si niekoho z mojej najbližej rodiny (v tomto prípade moju mamu) na telefón aby dohodla môj odvoz.

Rozmýšľam teda, je korektné aby si lekár kládol takéto podmienky dospelému človeku? S mamou nežijem, vtedy bola v práci tak som ju nechcel preháňať na aute hore dole do Prešova. Môže teda lekár takto v podstate prikázať dospelému svojprávnemu pacientovi, akým spôsobom sa má po prepustení z nemocnice prepraviť kam chce? Čo ak by som nemal príbuzného s autom, čo ak by som mal zlé vzťahy s rodinou, čo ak by som nemal žijúcu rodinu v východnom Slovensku? Celkovo mi prišlo, ako by tam so mnou komunikovali ako s dieťaťom.

Anyway, stretli ste sa niekto s takýmto prístupom? Je to normálny postup, alebo len vôľa konkrétnej doktorky? Resp. mohla byť mať nemocnica právne nejaký problém, ak by ma nechali ísť po prepustení samého a niečo by sa mi stalo?

Strana
z2
ondrej456
autor
Včera o 13:14
@simsalabim

@ondrej456 co je na tom nepochopitelne? Oni nemozu sameho prepustit rizikoveho pacienta so znizenou schopnostou posudit, ci sa nieco moze stat? Asi alternativou by bolo, ze tam ostanes. Napr. pri objednani na jendodovku sa ma lekar pytal, ci ma ma kto vyzdvihnut a 2-3 dni sa o mna starat - inak "si u nas 3 dni polezite".

@simsalabim hej len to bolo už v procese keď mi lekárka vypisovala prepúšťaciu správu, nebolo to o tom že by ma tam mala v pláne nechať dlhšie. Akurát s podmienkou že mi ju dá do ruky až keď uvidí môjho rodiča 🤷

luccija
Včera o 13:15

@ondrej456 áno, veď ide o tvoje dobro.Co si potrebujes dokazovať?

krasneleto
Včera o 13:19

za mna postup ok , ak sa ti vyslovene priecil, mal si si vyziadat reverz na vlastnu zodpovednost... a vybavenko....

ondrej456
autor
Včera o 13:36
@luccija

@ondrej456 áno, veď ide o tvoje dobro.Co si potrebujes dokazovať?

@luccija tak hlavne mi išlo o to nevyťažovať niekoho na dvojhodinovú jazdu keď som mal aj iné spôsoby, jak sa dopraviť kam potrebujem aj ináč 🤷

anonym_788e8f
Včera o 13:57

Sama som epileptička od narodenia a dobre viem, že po záchvate bývam ešte celý deň mimo v zmysle, že som spomalenejšia, zabúdam a niekedy robím neúčelné činnosti, ktoré spätne nechápem, prečo som robila a mala som v tej dobe akoby zahmlenú myseľ. V každej učebnici prvej pomoci nájdeš, že človeka po epileptickom záchvate NIKDY nesmieš nechať „len tak ísť” práve kvôli tomuto pozáchvazovému stavu zmätenosti. Pokojne sa môžeš okoliu javiť, že si ok a aj si to sám myslieť, byť schopný chôdze, ale nebudeš tak schopný vyhodnotiť bežnú situáciu a podbehneš pod auto, ani nevieš ako.

V nemocnici sa zachovali správne, je to úplne bežné a normálne, že sa starajú aj o to ako/s kým pôjde pacient domov a je jedno, či má 5; 50 alebo 90 rokov…

Ja úprimne ľutujem každého jedného zdravotníka za takýchto premúdrelých „všadebol-všetkovie” pacientov, ktorí si myslia, že vedia lepšie, čo (ne)treba než odborníci. Keby sa ti niečo stane, ani sekundu neváhaš a vláčiš ošetrujúceho lekára po súdoch ako špinavú handru.

anonym_b4521b
Včera o 14:00
@ondrej456

@luccija tak hlavne mi išlo o to nevyťažovať niekoho na dvojhodinovú jazdu keď som mal aj iné spôsoby, jak sa dopraviť kam potrebujem aj ináč 🤷

@ondrej456 hrdina prečo si neodmietol nech ti nevolajú sanitku, nech ťa vyložia na zastávke v Prešove a nechajú tak, veď autobusom by si bol už dávno doma

domix147
Včera o 14:05

@ondrej456 pokiaľ podpise reverz mozes odísť hocikedy.a hocijako

anonym_325735
Včera o 14:26

Pustia samého domov - zle je, nepustia samého domov - tiež zle. Teraz nech urobia zdravotníci čokoľvek, vždy sú krok od žaloby.

januska12323
Včera o 14:36
@ondrej456

@ondrej456 mal si záchvat v autobuse a chceš zase ísť sám autobusom? Nemusím byť ani zdravotník aby som vedela, že to nie je rozumné.

ondrej456
autor
Včera o 14:38
@januska12323

@ondrej456 mal si záchvat v autobuse a chceš zase ísť sám autobusom? Nemusím byť ani zdravotník aby som vedela, že to nie je rozumné.

@januska12323 tak ten asi nebol spôsobený tou jazdou ako takou no

billy_jean
Včera o 14:59
@ondrej456

@januska12323 tak ten asi nebol spôsobený tou jazdou ako takou no

@ondrej456 máš 27 rokov, tak sa podľa toho správaj. Poznám ľudí, čo po epi záchvate zomreli. Ty sám vieš, aká je to vážna diagnóza. Tak prestaň diktovať lekárom, čo majú a nemajú majú robiť. Buď rád, že ťa ošetrili a mysleli na tvoju bezpečnosť. Keď už ty sám nemyslíš.

anonym_13f7cb
Včera o 15:12

@ondrej456 Nestačí, že človek musí robiť osobného taxikára a zároveň osobného strážcu decku ? Choré a čistá buzerácia, veď dospelý človek si môže robiť čo chce, nepotrebuje nikoho pri sebe, to nie je trestanec a ani decko, pričom to je tiež na hlavu padnuté, že človek bez ohľadu na vek dieťaťa musí byť všade s ním, pričom v pohode by zvládlo aj samé chodiť kade tade a neobťažovať druhých. V tomto svete sa vôbec nehľadí na kontext, len sa slepo počúvajú pravidlá. Ale takto sa správať k dospelému človeku je fakt obmedzovanie ľudských práv.

anonym_b4521b
Včera o 15:22
@anonym_13f7cb

@ondrej456 Nestačí, že človek musí robiť osobného taxikára a zároveň osobného strážcu decku ? Choré a čistá buzerácia, veď dospelý človek si môže robiť čo chce, nepotrebuje nikoho pri sebe, to nie je trestanec a ani decko, pričom to je tiež na hlavu padnuté, že človek bez ohľadu na vek dieťaťa musí byť všade s ním, pričom v pohode by zvládlo aj samé chodiť kade tade a neobťažovať druhých. V tomto svete sa vôbec nehľadí na kontext, len sa slepo počúvajú pravidlá. Ale takto sa správať k dospelému človeku je fakt obmedzovanie ľudských práv.

@anonym_13f7cb dospelý človek keď je chorý tak asi nemôže robiť čo chce

anonym_1c7648
Včera o 15:30

Pri napravene vyklbeneho ramena mi pichli oblbovak. Nemal kto po mna prist, tak som isla sanitkou. Nedovolili mi ist ani taxikom ( tak som prisla). Muz ked padol na hlavu a rozbil si ju, volali okoloiduci sanitku. Neposlali, lebo cistili sanitky, tak isiel peso do nemocnice a so zasitou hlavou domov na bajku. Nik neriesil....bola by som radsej, ak by ho takto domov s potencialnym otrasom mozgu nepustili.

ondrej456
autor
Včera o 15:31
@anonym_b4521b

@anonym_13f7cb dospelý človek keď je chorý tak asi nemôže robiť čo chce

@anonym_b4521b no dobre, nie je to ale na jeho zvážení?

anonym_b4521b
Včera o 15:33
@ondrej456

@ondrej456 netreba sa trepať do nemocnice keď sa odmietaš riadiť pokynmi lekára, načo mu robíš zbytočné starosti a oberáš lekárov o čas ktorý môžu venovať skutočným pacientom

anonym_b0ef59
Včera o 16:44
@ondrej456

@ondrej456 keď sa chceli porozprávať s tvojou mamou možno si myslia, že nedodržujes liečbu, piješ, presilujes sa čokoľvek....

simca06022011
Včera o 16:52

@ondrej456 podla mna nemozu. Ak raz enmaju dovod ma drzat hospitalizovanu, daju mi prepustaciu spravu = ich praca skoncila. A zodpoveda si clovek za seba sam. Si dospely, ci pojdes taxikom, autobusom, caka ta niekto vonku autom = nemozu ti do toho nic hovorit, mozu ti max odporucit. Ja by som teda ako dospela, rovno povedala sestre/lekarke nech zabudne ze jej budem davat na niekoho cislo, ci islo o hospitalizaciu, prepustenie po operacii, aebo cokolvek, nikdy som neriesila s nikym ako pojdem domov. AK to chce pisomne, podpisem jej to. Ak mam vazny stav a nemam nikde chodit, nech ma teda liecia tam :DD Nemaju ani pravo si nieco zistovat a rozpravat sa s neviem kym o mojom zdravotnom stave. za mna je to cista buzeracia.

rozculena
Včera o 17:31
@anonym_b0ef59

@ondrej456 keď sa chceli porozprávať s tvojou mamou možno si myslia, že nedodržujes liečbu, piješ, presilujes sa čokoľvek....

@anonym_b0ef59 a keby aj,čo s tým mama urobí? Je dospelý a svojprávny.

jamidea
Včera o 18:13

@ondrej456 po vybrati zubu v narkoze odvoz nepotrebujes ( vybrali mi dva, sla som sama). Pri tvojej diagnoze asi lekar vie lepsie co si mozes dovolit. Jasne, ze postupoval spravne, normalne.

anonym_fd064f
Včera o 18:25
@simca06022011

@ondrej456 podla mna nemozu. Ak raz enmaju dovod ma drzat hospitalizovanu, daju mi prepustaciu spravu = ich praca skoncila. A zodpoveda si clovek za seba sam. Si dospely, ci pojdes taxikom, autobusom, caka ta niekto vonku autom = nemozu ti do toho nic hovorit, mozu ti max odporucit. Ja by som teda ako dospela, rovno povedala sestre/lekarke nech zabudne ze jej budem davat na niekoho cislo, ci islo o hospitalizaciu, prepustenie po operacii, aebo cokolvek, nikdy som neriesila s nikym ako pojdem domov. AK to chce pisomne, podpisem jej to. Ak mam vazny stav a nemam nikde chodit, nech ma teda liecia tam :DD Nemaju ani pravo si nieco zistovat a rozpravat sa s neviem kym o mojom zdravotnom stave. za mna je to cista buzeracia.

@simca06022011
To je ok si prihoreta

ondrej456
autor
Včera o 18:48
@anonym_b0ef59

@anonym_b0ef59 dobre, ale ako hovorím s mamou už nežijem, čo by z takého rozhovoru aj lekár mal?

ondrej456
autor
Včera o 18:50
@billy_jean

@ondrej456 máš 27 rokov, tak sa podľa toho správaj. Poznám ľudí, čo po epi záchvate zomreli. Ty sám vieš, aká je to vážna diagnóza. Tak prestaň diktovať lekárom, čo majú a nemajú majú robiť. Buď rád, že ťa ošetrili a mysleli na tvoju bezpečnosť. Keď už ty sám nemyslíš.

@billy_jean ja len k tomu, že hľadať súvislosť medzi dopravným prostriedkom a epi záchvatmi príliš nedáva zmysel no

simca06022011
Včera o 18:56
@anonym_fd064f

@simca06022011
To je ok si prihoreta

@anonym_fd064f aspon pod svojim "nickom" napis, ked urazas ludi... :D prihoreta si ty

kvetka22
Dnes o 09:23
@ondrej456

@muzula no to sa mi práve raz v minulosti stalo že (tiež po záchvate a následných dvoch dňoch v nemocnici) mi primár neurológie defacto odmietol dať reverz, lebo že vraj sa chce najprv "porozprávať o mne" s mojou mamou...

@ondrej456 ten Dr sa Ti iba vyhrážal. Reverz je na ich ochranu, aby boli oni krytí, že Ti vysvetlili všetky možnosti a riziká ak odídeš skôr z nemocnice alebo sám.
Tiež mi ho nechceli dať, tak som povedala ok, začala som sa baliť a oznámila im ze odchádzam aj s dieťaťom domov a hneď bolo po probléme. Normalne mi dali správy a nikto nerobil už ďalej problémy.

ondrej456
autor
Dnes o 10:09
@kvetka22

@ondrej456 ten Dr sa Ti iba vyhrážal. Reverz je na ich ochranu, aby boli oni krytí, že Ti vysvetlili všetky možnosti a riziká ak odídeš skôr z nemocnice alebo sám.
Tiež mi ho nechceli dať, tak som povedala ok, začala som sa baliť a oznámila im ze odchádzam aj s dieťaťom domov a hneď bolo po probléme. Normalne mi dali správy a nikto nerobil už ďalej problémy.

@kvetka22 Ja viem, aj mi nakoniec ten reverz aj dali, len na to sa lekár musel za každú cenu rozprávať s mojou mamou. Navyše som to aj medzi tým telefonicky riešil s mojou neurologičkou ktorá s tým bola v pohode, a kázala mi rovno z nemocnice ísť za ňou, tak tam sme riešili ďalšiu liečbu 🤷

Strana
z2