icon

Je korektné od lekára prikazovať prepravu a doprovod pacientovi pri prepúšťaní z nemocnice?

ondrej456
Včera o 12:05

Okay, potrebný kontext: Ja (27M) som celoživotný epileptik, avšak 99+% z tých stoviek záchvatov čo som v živote mal sú len "parciálne", tj. sa prejavujú bez straty vedomia len nejakými vnútornými pocitmi, ktoré vonkajší pozorovateľ nemá ako pozorovať. Menežujem to liekmi pod dohľadom svojej neurologičky. Žijem teda v podstate úplne normálny život - jedine s výnimkou nemožnosti šoférovať, ale it is what it is.

Avšak, v živote som zažil dokopy 3 tzv. 'breakthrough' generalizované záchvaty, také tie ktoré si bežný človek predstaví - so stratou vedomia, kŕče atď. Najnovšie pred pár týždňami, potreboval som otočiť letecky cestu Košice - Bratislava (diky Robo a Wizz lol), takže som mal spánkový deficit, a ten mi pravdepodobne pri ceste naspäť vyvolal takýto veľký záchvat.

Udialo sa to v SADke pri ceste z Košického letiska, cestou do Prešova odkiaľ som mal v pláne ísť iným autobusom domov (žeby som sa nedoxxol, bývam cca hodinu autobusom od Prešova lol). Bola mi teda zavolaná záchranka pred Prešovom a zobrali ma na neurologické oddelenie vo PO nemocnice. Kto má skúsenosti viete, že to pri každom záchvate nie je nevyhnutne nutné, ale to bežný človek nevie no.

V nemocnici som teda strávil možno nejakú hodinku dve, a už som si hľadal spoj akým sa dostanem domov keď ma prepustia. Čo sa ale stalo tak je, že pani vedúca oddelenia mi to defacto zakázala, a povedala mi nech si zavolám niekoho z rodiny aby ma odviezol autom. Nechcel som nikoho preháňať, hlavne keď to bolo cez pracovný deň doobeda, ale dostal som odpoveď len že "Nie, to teda nepôjdete SADkou" a vyžiadala si niekoho z mojej najbližej rodiny (v tomto prípade moju mamu) na telefón aby dohodla môj odvoz.

Rozmýšľam teda, je korektné aby si lekár kládol takéto podmienky dospelému človeku? S mamou nežijem, vtedy bola v práci tak som ju nechcel preháňať na aute hore dole do Prešova. Môže teda lekár takto v podstate prikázať dospelému svojprávnemu pacientovi, akým spôsobom sa má po prepustení z nemocnice prepraviť kam chce? Čo ak by som nemal príbuzného s autom, čo ak by som mal zlé vzťahy s rodinou, čo ak by som nemal žijúcu rodinu v východnom Slovensku? Celkovo mi prišlo, ako by tam so mnou komunikovali ako s dieťaťom.

Anyway, stretli ste sa niekto s takýmto prístupom? Je to normálny postup, alebo len vôľa konkrétnej doktorky? Resp. mohla byť mať nemocnica právne nejaký problém, ak by ma nechali ísť po prepustení samého a niečo by sa mi stalo?

Strana
z2
anonym_75ed20
Včera o 12:12

asi by mohli mať problém.
s týmto prístupom som sa stretla po operácii krčových žíl na jednodňovke.
Asi dve hod. po operácii som mohla ísť domov, len som musela mať odvoz.
Môjho odvozcu dokonca chceli osobne vidieť.

anonym_3f4d51
Včera o 12:13

Ty si presne ten pacient, ktory ako prvy posle toho zdravotnika pred komisiu. Ano mal si velky zachvat a ano, ak by sa Ti nieco stalo cestou, hned by bolo zle na nich, ze ako si mohli dovolit "dospeleho svojpravneho cloveka" pustit domov bez doprovodu.

anonym_a78a33
Včera o 12:15

Lekárka postupovala správne, nezoberie si na zodpovednosť pustiť ťa z nemocnice samého.

biba_18
Včera o 12:20

celkom tomu nerozumiem čo bolo na tom také strašné, že si musel napísať na MK - áno, niekedy ťa proste samého domov nepustia...

anonym_b49f0e
Včera o 12:22

@ondrej456 Lekár niekedy chráni pacienta pred sebou samotným.Laik nevie vždy odhadnúť možné riziká svojho zdravotného stavu.

adri266
Včera o 12:23

@ondrej456 Pred par dnami som bola na jednodnovke a takiso pri prepustani mna a dalsich pacientov povedali sestry, ze nas nepustia bez doprovodu. Takze mozno nejaky novy interny predpis. Mal si sa pytat, preco.

anonym_a7ced3
Včera o 12:24

lekári sa musia chrániť, nakoľko keď sa niečo stane budú ich vyšetrovať a áno aj súdiť, preto sú opatrní

anonym_9c9cb5
Včera o 12:25

ano mozu ta neprepustit bez doprovodu za tejto situacie, ak by si nemal s kym ist cakal by si na dopravnu sanitku

skus byt menej sebestredny, je nezodpovedne od teba ist v takom stave ked ti hrozi dalsi zachvat verejnou dopravou a ohrozovat vsetkych naokolo

lenka_da
Včera o 12:26

@ondrej456 pozri, sice si zazil zachvat, ale ta lekarka asi vedela o moznych rizikach v najblizsich hodinach. A z vlastnej skusenosti viem, ze pacient vidi sam seba trochu inak, nez ho vidia ostatni.

anonym_845099
Včera o 12:28

@ondrej456 Mna nechceli po kolonoskopii, kde mi pichli oblbovak, pustit samu domov. Musela som volať mame, nech po mna pride. Po tej naladovke mi to prislo scestne, ale potom neskor nie.
Len pekne respketuj nariadenia lekarov, vedia, preco to takot ma byt

anonym_75ed20
Včera o 12:29
@adri266

@ondrej456 Pred par dnami som bola na jednodnovke a takiso pri prepustani mna a dalsich pacientov povedali sestry, ze nas nepustia bez doprovodu. Takze mozno nejaky novy interny predpis. Mal si sa pytat, preco.

@adri266 žiadny nový predpis. To je už roky takto

anonym_ccd979
Včera o 12:30

Samozrejme
Oni su lekári a ty pacient 🙂a nieje to len tak zo srandy

billy_jean
Včera o 12:34

Po generalizovanom epileptickom záchvate je zvýšené riziko ďalšieho záchvatu, hlavne pri spánkovom deficite. Z medicínskeho hľadiska je preto úplne štandardné odporúčanie, aby pacient nešiel sám, necestoval hromadnou dopravou bez sprievodu a bol pod dohľadom blízkej osoby. Je to bežná prax kvôli zodpovednosti. Ak by sa ti niečo stalo krátko po prepustení, rieši sa, či nemocnica postupovala lege artis. Neviem, či mi budeš rozumieť, lebo som nepoužila lol, anyway, it is what it is... ale ty vieš sám, ako to je...

adri266
Včera o 12:35
@anonym_75ed20

@adri266 žiadny nový predpis. To je už roky takto

@anonym_75ed20 Naposledy som bola v tej istej nemocnici v 2022 a vtedy som nemusela mat doprovod.

anonym_75ed20
Včera o 12:37
@adri266

@anonym_75ed20 Naposledy som bola v tej istej nemocnici v 2022 a vtedy som nemusela mat doprovod.

@adri266 asi záleží od nemocnice, zariadenia. Bola som 2023 a 2017 . rovnako som musela mať odvoz.

adri266
Včera o 12:38
@anonym_75ed20

@adri266 asi záleží od nemocnice, zariadenia. Bola som 2023 a 2017 . rovnako som musela mať odvoz.

@anonym_75ed20 V kazdom pripade, ja suhlasim s tym, ze po zakroku je potrebne, aby bol doprovod. Ale ak sa zamyslim, ze co v pripade, ak je clovek sam, bez partnera, dajme tomu sa to stane v inom meste a nema tam nikoho, ze co vtedy v takom pripade...

anonym_75ed20
Včera o 12:40
@adri266

@anonym_75ed20 V kazdom pripade, ja suhlasim s tym, ze po zakroku je potrebne, aby bol doprovod. Ale ak sa zamyslim, ze co v pripade, ak je clovek sam, bez partnera, dajme tomu sa to stane v inom meste a nema tam nikoho, ze co vtedy v takom pripade...

@adri266 bola som v inom meste, sama ale mne napr. oznámili vopred. Tak som vedela.
taký čo nemá koho poslať tak ho podržia v nemocnici aby bol na pozorovaní. Podržia o2 dni dlhšie a pôjde domov.

ondrej456
autor
Včera o 12:43
@anonym_9c9cb5

ano mozu ta neprepustit bez doprovodu za tejto situacie, ak by si nemal s kym ist cakal by si na dopravnu sanitku

skus byt menej sebestredny, je nezodpovedne od teba ist v takom stave ked ti hrozi dalsi zachvat verejnou dopravou a ohrozovat vsetkych naokolo

@anonym_9c9cb5 aj keď si to pacient vyslovene žiada? Veď keď niekto podpíše papier tak je legálne nemocnica safe, či?

adri266
Včera o 12:50
@anonym_75ed20

@adri266 bola som v inom meste, sama ale mne napr. oznámili vopred. Tak som vedela.
taký čo nemá koho poslať tak ho podržia v nemocnici aby bol na pozorovaní. Podržia o2 dni dlhšie a pôjde domov.

@anonym_75ed20 Mne toto vopred nepovedali, az po zakroku.

mikadooo
Včera o 12:50

@ondrej456 mal si si vydupať reverz keď si tak veľmi chcel ísť bez doprovodu. Si málo asertíny 🤷. Nie, lekár nemá na to zo zákona "právo". Ale koná podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a podľa mňa konal správne. To len my pacoši sme občas múdrejší jak tí lekári a potom sa ideme dosrať od nervov, kým dolezeme domov. (Hej, ja som bola tá mhd hrdinka, ale došla som nejak a nie, nebola to epilepsia).

simsalabim
Včera o 12:55

@ondrej456 co je na tom nepochopitelne? Oni nemozu sameho prepustit rizikoveho pacienta so znizenou schopnostou posudit, ci sa nieco moze stat? Asi alternativou by bolo, ze tam ostanes. Napr. pri objednani na jendodovku sa ma lekar pytal, ci ma ma kto vyzdvihnut a 2-3 dni sa o mna starat - inak "si u nas 3 dni polezite".

anonym_fd064f

@ondrej456
Ty si riadny debil, asi videli ze nie si svojpravny

kvetka22
@ondrej456

@anonym_9c9cb5 aj keď si to pacient vyslovene žiada? Veď keď niekto podpíše papier tak je legálne nemocnica safe, či?

@ondrej456 samozrejme, že to nemoze lekár prikázať. Nie si predsa vo väzení, nemôžu Ťa držať proti tvojej vôli. Nemá na to žiadnu právomoc a nenesie za Teba zodpovednosť. Treba si nabudúce stať za svojím, keď nebude súhlasiť, vezmi si veci, že odchádzaš. Rýchlo spraví správu, kde bude uvedené co odporúčala, a ze si to odmietol a tym to pre ňu končí. Nie je za teba zodpovedná.

anonym_85bf17
Včera o 12:56

ani po operacii ta sameho nepustia.. jednodnova chirurgia tiez... po plastike tiez.. ak si u zubara a maas plyn ci spatie tiez- ty si mal zachvat .. a tak ano doktor ma pravo ti nariadit doprovod z nemocnice... ak by sa ti daco stalo cestou? takeho pacienta ako ty - omg mi je luto tych lekarov kt studuju roky ,stoji ich to vela penazi a nejaky trtko z hornej dolnej mu ide rozpravat co ma a nema ...

kalifka
Včera o 12:58

@ondrej456 mám aj ja syna epileptika a vždy musí niekto prísť pre neho do nemocnice, neexistuje, aby ho pustili "len tak na bus, či vlak domov " . Raz sa stalo, že sme s mužom doma s črevnou virózou boli a doviezli ho na sanitke.
Naposledy mi vyberali zub chirurgicky a prvé, čo bolo sa pýtal s kým som tu.

tanyan
Včera o 12:59

Pokiaľ podpíšeš reverz, tak odídeš ako chceš. Len Ti musia vysvetliť následky (nie vždy sa držia pravdy a niekedy to hraničí so zastrašovaním).
Vo väčšine prípadov je to pre dobro pacienta a v záujme pacienta.

anonym_9c9cb5
Včera o 12:59
@ondrej456

@ondrej456 mal si podpisat reverz a prevziat vsetku zodpovednost za seba a svoj stav a ak by si mal na ceste domov problem zaplatit vsetky naklady na sanitku, zdrzanie spojov atd

bielykral
Včera o 13:00

@ondrej456 ondrej, ondrej...ty kolko mas rôckov ze sa toto pytas

muzula
Včera o 13:05

aby som ta usetril premudrelych komentov ako vyssie (na ktore si sa samozrejme nepytal) - nie, nemozu ti zakazat nic. Vola sa to "reverz" - podpises vyhlasenie, ze to robis vedome a s vedomim moznych nasledkov a ides.

ondrej456
autor
Včera o 13:10
@muzula

aby som ta usetril premudrelych komentov ako vyssie (na ktore si sa samozrejme nepytal) - nie, nemozu ti zakazat nic. Vola sa to "reverz" - podpises vyhlasenie, ze to robis vedome a s vedomim moznych nasledkov a ides.

@muzula no to sa mi práve raz v minulosti stalo že (tiež po záchvate a následných dvoch dňoch v nemocnici) mi primár neurológie defacto odmietol dať reverz, lebo že vraj sa chce najprv "porozprávať o mne" s mojou mamou...

Strana
z2