icon

Je potrebné ošetriť zvyšok kliešťa?

Včera o 07:51

Ahojte, vcera sme vybrali kliesta, ale nie som si ista, ci je to ok. Co poviete? Co s tym? Je tam este zvysok? Treba to osetrit?

Je potrebné ošetriť zvyšok kliešťa?
anonym_2b1fab
Včera o 07:51

@anonym_autor radšej k Dr. Neviem nezdá sa mi to

wwjulka
Včera o 08:09

ano nevyzera to dobre. ak ti tam ostal bala by som sa cakat. ja som bola si ho dat vybrat na pohotovosti.

autor
Včera o 08:14

No pytam sa preto, lebo AI napisalo, ze ide o bezny nalez po vybrati kliesta, ze je tam zaschnuta chrasta - krv a priemer nie viac ako 1 cm. Ze ak sa to bude zvacsovat alebo to bude cervene, bude boliest, opuchne, prida sa horucka, mame vyhladat lekara. Ide o starsieho cloveka, preto sa pytam.

anonym_3e6d3e
Včera o 08:21

@anonym_autor za prvé doma by som kliešťa určite nevyberala. A za druhé to vyzerá ako keby tam z neho niečo zostalo. Určite by som išla k dr

anonym_a78dc0
Včera o 08:22

Len vy viete, ako ste vyberali kliesta. Po vybrati vidiet, ci ste nieco nechali alebo nie. Takto s odstupom casu a fotky Ti fakt nevieme povedat, ci je to Ok. Moze tam byt aj zvysok, moze tam byt aj zaschnuta krv ci chrasta ak ste to odtial nejakym nasilnym sposobom ci velkym vyskrabavanim 'dolovali' prec... (Dr.)

PS k poslednemu komentaru: A klieste sa bezne doma vyberaju, ak nie su na extremne problemovom mieste. S tymto sa nechodi na pohotovost ani k doktorom. 🙄

anonym_3e6d3e
Včera o 08:26
@anonym_a78dc0

Len vy viete, ako ste vyberali kliesta. Po vybrati vidiet, ci ste nieco nechali alebo nie. Takto s odstupom casu a fotky Ti fakt nevieme povedat, ci je to Ok. Moze tam byt aj zvysok, moze tam byt aj zaschnuta krv ci chrasta ak ste to odtial nejakym nasilnym sposobom ci velkym vyskrabavanim 'dolovali' prec... (Dr.)

PS k poslednemu komentaru: A klieste sa bezne doma vyberaju, ak nie su na extremne problemovom mieste. S tymto sa nechodi na pohotovost ani k doktorom. 🙄

@anonym_a78dc0 pokiaľ kliešťa viem vybrať tak ho vyberiem. No s tým následkom, že tam môže zostať a ani si to neuvedomím. 🙂 ja by som si ho sama nevyberala.

anonym_007fdc
Včera o 08:36

pozrite pod lupou...takto nic nevidiet

autor
Včera o 08:46

My sme ho nevyberali. Kliesta vybrala suseda zdravotnicka na chate, k nam uz takto prisla domov.

eleanor2510
Včera o 09:24

Niekolkokrat som vyberala kliesta, ale takto to teda nikdy nevyzeralo. Ziadna krv ani chrasta, iba trosicku zacervenane miesto. Toto nevyzera ok, chodte s tym k lekarovi.

bg92
Včera o 09:34

To ma vediet ten kto ho vyberal, ci po vybrati videl celeho kliesta aj s hlavickou alebo mu iba odtrhol brusko. Takto to vyzerat nema

anonym_b909ff
Včera o 09:55

@anonym_autor no asi to bude shock ale dnes je nevybrata hlavička úplne v poriadku , hlavne aby telo bolo preč aby proste nežil. Ak bol ten kliešť nakazený tak jednoducho bol a či tam má hlavičku alebo nie priebeh bude rovnaký... Na pohotovosti to nevyberajú ani deťom keď nemôžu ale skúste.

anonym_a672c6
Včera o 10:08

Keď vytiahnem kliešťa, vždy skontrolujem toho kliešťa či je celý aj z hlavou. Keď nie, vezmem sterilnú ihlu a zvyšok vysprtam a vydenzifikujem. Štandardne aj keď časť ostane dnu, nechám to tak, schrastaveje okolie a odpadne to spolu s chrastou. Z tohto sa už nenakazi dotyčná osoba, jedine čo môže vzniknúť je sekundárna infekcia. A tých kliešťov som vytiahla už stovky.

anonym_ec15b1
Včera o 11:50

To vyzera zapalene. Radsej k lekarovi.

anonym_ec15b1
Včera o 11:52
@anonym_a672c6

Keď vytiahnem kliešťa, vždy skontrolujem toho kliešťa či je celý aj z hlavou. Keď nie, vezmem sterilnú ihlu a zvyšok vysprtam a vydenzifikujem. Štandardne aj keď časť ostane dnu, nechám to tak, schrastaveje okolie a odpadne to spolu s chrastou. Z tohto sa už nenakazi dotyčná osoba, jedine čo môže vzniknúť je sekundárna infekcia. A tých kliešťov som vytiahla už stovky.

@anonym_a672c6 to je zaujimave tvrdenie. Ty mas zdravotnicke vzdelanie?

anonym_b909ff
Včera o 12:27
@anonym_ec15b1

@anonym_ec15b1 ja mám a súhlasím. Čo akože pomôže keď je von hlavička ak bol nakazený?

anonym_a78dc0
Včera o 12:54
@anonym_ec15b1

@anonym_ec15b1 ano aj ja mam a suhlasim, je to tak 😉

anonym_a672c6
Včera o 13:22
@anonym_ec15b1

@anonym_ec15b1 nie ale riešila som to ešte pred 15timi rokmi s chirurgom a je to štandardný postup. Čo myslíš že z odtrhnutej hlavy bude borelioza či odhnije pol tela? Už prestaňte robiť s komára somára.

wwjulka
Včera o 14:12

mne sa to zda dosť cervene ja som po n9m nemala ani bodku. spytat sa zavolaj zajtra obvodnemu co ti povie a kedy sa otestovat na boreliu a encefalitidu