icon

Je prenosná črevná viróza z jedla na iných členov rodiny?

Včera o 20:08

Ak som ja zjedla pokazene jedlo (kebab) ,rano ma prehnalo,teraz ma napina a mam zimnicu,ostatny clenovia rosiny to nejedli,do kolkych dni sa mozu odomna nakazit?

anonym_47ea65
Včera o 20:15

Nie

anonym_70c44f
Včera o 20:17

Pokazene jedlo nie je virus. Nemaju sa preco nakazit.

marianarem
Včera o 21:04

@anonym_autor Tak podla toho, co presne v tom bolo, ale teoreticky sa nieco moze preniest, ak by doslo ku kontaktu so stolicou alebo zvratkami. Niekedy je cloveku zle z toxinov, ktore su v jedle naprodukovane, ale ked su tam bakterie, tak zvysena opatrnost a hygiena je na mieste.

anonym_437ee5
Včera o 21:12

Moja mama dostala salmonelu, nikto iny nechytil, skoncila takmer so zlyhanymi oblickami v nemocnici.
My sme mali crevnu virozu, zacalo to najmladsou 3 rocnou, o 2 dni grcali dve starsie deti,na dalsi den ja. Manzel nic. Ten mal hnacku o tyzden po nas po tom, co zjedol na obede nejake polosurove vajce a na veceru to zabil zavinacom, 2 dni grgal rybami, ale len strasne hnackoval, nezvracal a toto nechytil nikto. To je skor bakteria, ak je jedlo pokazene, plus tie toxiny.
Manzel dokonca pri tej crevnej chripke umyval podlahu holymi rukami, syn zvracal z poschodovky dole 🫣, a nechytil to vtedy. A ja som mala rukavice a aj tak som to dostala. Virus je virus.
Ale u nas je castejsi ten virus, nez ze by nam bolo zle z jedla. Lebo vzdy niekolko clenov domacnosti ochorie kratko po sebe. Najhorsie je, ked jeden den dieta zvracia a daju ho rodicia na dalsi den do skolky a takto sa nam to tam tocilo aj mesiac. Toto nepochopim.

lindusss2016
Dnes o 04:14

Tak za prve, viroza nie je z jedla. Virozu sposobuje virus. Ta je vysoko infekcna a nakazit sa mohli uz ored prepuknutim priznakov u teba.
Ak v jedle bola nejaka bakteria, ktora sposobila tvoje problemy, napr.salmonela, campylobakter a pod, tak sa nakazit mozu tiez. Ak ti je len zle, lebo ti to nesadlo, tak sa nenakazia.
Inak tie kebabarne maju take hygienicke podmienky, ze ja nerozumiem, ako si tam niekto vobec moze kupit plechovkovu kolu, nieto maso 🤢

anonym_1eed6b
Dnes o 07:20

@anonym_autor nechytia to