icon

Je vysoký počet zubov na opravu bežný?

19. feb 2025

Chodím pravidelne na preventívky vždy som mala všetko v poriadku.Jeden zub ma bolel to mi riešili vytiahli nervy a čistili.No zmenila som zubárku.Prva návšteva rontgen zubov a preventívka.Skoro som spadla zo stoličky keď mi povedala že mám až 8 zubov na opravu.Prvy zub mala som tam starú plombu,vyvrtala vyčistila dopĺňala dvojploskovy náplň,platila som 140,ďalší zub to isté len platila som 170,ďalší zub bol minikaz platila som 80 eur.Este mám 2 mini kazy a 1 zub čo mi predošlá zubárka liečila,vraj mi tam 2 nervy chýbajú a 2 mám tam ten zub začal ma pobolievat.Ze to treba vytrhnúť nedá sa opraviť.Dalsi zub stoličku tiež vytrhnúť že mám tam hlboký kaz,neboli nič.A 1 zub kde mám čiernu plombu ešte z roku dávnych že treba vymeniť plombu lebo taká čierna nemôže ostať.Ako je toto normálne?Má nová zubárka správny postup?Alebo len robí aj to čo netreba aby zo mňa stiahla čo najviac peňazí?

Strana
z3
maminkadeticiek
23. feb 2025

Myslim,ze ti intuicia vravi dobre ze toto nie je s kostolnym poriadkom.Vyriesila by som co ma fakt boli a hladala zubatku,kdekolvek.

maminkadeticiek
23. feb 2025

@zdena1990 😳

foxie95
23. feb 2025

Vymenila som zubarku, pretože sa mi nezdalo, že mám vždy všetko v poriadku podľa nej. Žiaden RTG. Za celý život raz... Do 15tky mi nechala mliečny zub, lebo ona "nerada trhá". Teraz tam mám dieru a pritom 7mička mi nemá kde vyrásť...viac ľudí v okolí od nej prešlo k rôznym zubár a boli zdesení... Sesternicu poslal zubár (ku ktorému ju na zákrok poslala tato zubárka), že nech jej spraví jej zubarka tých 12 kazov z RTG a poslal aj snímku. Naša zubárka sa urazila so slovami "nech sa mi neserie do roboty". Konečne som sa dokopala prejsť od nej na zubnú kliniku. Sedela som tam a mala chuť sa rozrevať a ísť jej rozbiť papuľu... Cítila som sa ako prasa, ktoré nebolo 15 rokov u zubarky! Iba išiel a diktoval... Plomba kaz, plomba kaz, kaz, nič, kaz, kaz, nič.... Dali mi pekne zoznam výkonov s cenami a 2300€... Žiaľ, o mojej predchádzajúcej zubarke sa nedá povedať iné, iba že je lacná... 🤦🏼‍♀️

autor
23. feb 2025

@daniela333333 Ja to neviem sama sebe odfotiť zuby.

autor
23. feb 2025

@maminkadeticiek Momentálne ma nebolí žiadny zub.Len ja už neviem ku komu ísť všade počujem že každý zubár je drahý tak neviem.

anika
23. feb 2025

Te raz je tusim klinika vsetko, co ma viac dvier;)

daniela333333
23. feb 2025

som myslela rtg snimku😉

hanastaruchova
23. feb 2025

Rtg ti preposle na tvoj mail - ved si si ho zaplatila.isla by som konzultovat min ku 2 zubarom - pozri zhodnotia

autor
23. feb 2025

@hanastaruchova Mne to neposlali na e-mail

hanastaruchova
23. feb 2025

A pytala si ? ja som poprosila lekarku a bez problemov mi preposlala

spongebob1
23. feb 2025

@zeldia Amalgan sa neroztahuje, ma vyborne mechanicke vlastnosti, len nie je pekny. Ale suhlasim, ze technologie sa vyvijaju.

basska_b
23. feb 2025

Podla mna toto je uplne normalne, lebo az rontgen odhali kazy, ktore pod nanosom zubneho kamena alebo proste niekde v medzere nie su vidiet. Je dobre riesit aj minikaz, lebo sa problem len odklada na neskor. Ja by som skor "nadavala" na staru zubarku, ze nerobila rontgeny. My sme teraz dcerke tiez zmenili zubara a bum 7 kazov na 8 mliecnych stolickach. Za kazdy kaz 100 eur. Lebo v cene je "šikimiki" velka ambulancia, detsky kutik, čajík, kava, dve recepčné, no najma moderne a kvalitne vybavenie, vsetka potrebna anesteza, ako aj mikroskopicke okuliare, ktorych nakupna cena je astronomicka a jednoducho ambulancii sa to musi na opravach kazov v dohladnej dobe vratit.

moniikka
23. feb 2025

@foxie95 ja mam tiež zle spomienky na zubárku kde chodili deti. Pravidelne preventívne prehliadky, stále niečo robila dcére,na RTG nebola ani raz, zubárka ešte z mojich školských čias . Zmenila som im zubára, chodíme na zubnú kliniku a po 1.navsteve nám povedali ze dcéra na 15 zubov OK, ostatne kazy. Takže každá návšteva skoro 100€. To isté kolegyňa, tiež zmenila a každý člen jej rodiny mal aspoň 3kazy

elisebah91
23. feb 2025

Ja napisem čo mi povedala dentálna hygienička k amalganovym plombam čo mám.
Keďže denne užívam euthyrox a nemám úplne prirodzené prostredie v ústach a mám geneticky vyššiu kazivosť zubov ako normal ( na ZS som každý mesiac bola u zubarky čo mi niečo robila) vám odporúčam nemeniť amalgany za biele. Aj keď vám budú chcieť robiť nedajte si. Je možné že vám pri vašich veciach vydržia nové dva roky a budete meniť.
Amalganove mi uz držia viac ako 15 rokov.

lapersefona
24. feb 2025

@denisa_deniska preco su vsetky vonku?

andreatytler
24. feb 2025

Neverila by som novej zubarke. Minikazy netreba hed rozvrtat. Staci sledovat.
Ked sa raz zub rozvrta, je oslabeny. Ziadna plomba nedokaze ochranit tak ako povodna zubna sklovina.

autor
24. feb 2025

@elisebah91 Tak netreba meniť tie amalganove plomby?A jeden zub mám kde sú len 2 nervy a 2 mi dala von predošlá zubárka to mi chce nová zubárka vytrhnúť že sa nedá zachrániť.A ďalší zub zadný tiež vytrhnúť že tam mám kaz vnútri a nedá sa už zachrániť.Ako ja nie som zubár nerozumiem do toho tak neviem.

autor
24. feb 2025

@moniikka Mne každá návšteva 100-200 eur keď si dám každý mesiac jedno sedenie tak ďakujem pekne nič si neodlozim z výplaty.Este aj s deťmi riešime zuby dcéra asi bude musieť nosiť strojček,to ďalšie peniaze.

simca06022011
24. feb 2025

Dnes sa zuby trhajú výnimočné myslím. Neviem si predstaviť aký zničený a odhnity zub by musel byť aby mi zubar povedať ze treba trhať... chod k inej zubárke... mňa napr plomba s anestezou vyjde okolo 100eur max.. nechápem za co chce 200 a ešte odporúča trhať.

andreatytler
24. feb 2025

@elisebah91 Suhlasim. Naco menit amalgamove plomby ak su v poriadku?
Zase sa ten zub otvori, este viac sa z neho zbrusi a sance su ze ta nova plomba nebude tak doba ako stara.

denisa_deniska
24. feb 2025

@lapersefona pretože som mala zubný strojček, nerástli mi pekne, a rástli stále zjavne, a nechcela som, aby mi tlačili do vedľajšieho zubu a tým posúvali už vyrovnané zuby (ako domino efekt). Neľutujem 🙂

moniikka
24. feb 2025

Je to o držku. Neskutočne peniaze idú zubárom. Ja som si dávala robiť minulý rok korunky, keďže som nemala pekne zuby a robím s ľuďmi a platila som za komplet všetko 5500€. Ak prirátam k tomu 3 deti tak sme nechali u zubárov okolo 8500€ doteraz

anika
24. feb 2025

Casto je to tak, ze novy zubar, nove kazy

hanastaruchova
24. feb 2025

@foxie95 aj ja som menila zubárku a prišla som 1 x a nová na preventívke diktovala a diktovala - ostala som zhrozená. Preto som si vypýtala snímok rontgenu - lebo mala som pochybnosti. Objednala som sa ku konzultácii k iným 2 - na FB alebo na nete chodia reklamy - konzultácia zdarma. Vzala snímok - aby ma nadarmo znova nesnímkovali. Takže som nemala 5 kazov ,ako mi bolo povedané. DR. mi vysvetlil, že aj drobná prasklinka alebo zmena farby sa javí ako kaz - a aj to s mikr. okuliarmi videl, ale že to nie je kaz.Dnes ošetrujú každú drobnú trhlinku/sfarbenie skloviny, z ktorej sa ani nemusí vyvinúť kaz. Zbytočne sa naruší sklovina. Takže zdieľam názor,že stomatologia je jeden veľký biznis - nič viac. Donedávna neboli mikroskopic. okuliare,nerobila sa dentálna hygiena a svet nespadol. A nemyslím si, že starší ludia,ktorí dbali o chrup dnes majú všetci zasúvacie protézy.

anika
24. feb 2025

@andreatytler ja som tak prisla o zub, chcela som si len dat vymenit amg plombu za bielu, len kvoli estetike a bum, di mesiaca bolesti, zapal a extrakcia

autor
24. feb 2025

@simca06022011 Praveze nemám tie zuby odhnite,v jednej mi chýbajú nervy a v druhom že mám kaz.Ale ja to nevidím keď sa pozriem do zrkadla tak neviem.

autor
24. feb 2025

@hanastaruchova Len ja nemám RTG snímok tak musela by som robiť u iného zubára nanovo.

hanastaruchova
24. feb 2025

nie,poproste zubárku o svoj rontgen,lebo ste zaň zaplatila - musí vám ho poslať

sisska96
24. feb 2025

@anika Ja by som tiež nemenila. Nemá význam. Iba biznis zubárov, lebo jedna plomba cez 100 eur. Tie amalgánové keď raz dajú preč, tak v krátkom čase budú problémy. Tie nové už až tak nedržia.

andreatytler
24. feb 2025

@anika Ja som si tak dokazila hned niekolko zubov. Pred 20 rokmi som sa docitala aka je ta ortut skodliva a tak panika a poziadala som zubarku aby mi vsetky vymenila a polka z tych zubov sa mi zlomila, lebo ta biela vypln nebola taka pruzna a zub to nevydrzal. Teraz zevraj uz robia kvalitnejsie biele bloby, ale ja si stale myslim ze amalgamove boli najlepsie.

Strana
z3