icon

Kam so svokrom s porušením mozgu?

zanet7
4. feb 2020

Dobrý večer, píšem lebo sme naozaj zúfalí. Môj svokor dostal dva epilepticke záchvaty za sebou, zobrala ho sanitka do nemocnice v NR a tam hneď dostal, vraj ďalší záchvat. Pri tých záchvatoch spadol a roztrieštil si rameno. Na druhý deň nevedel kde je. Nič si nepamätal, vyzeralo to na porušenie mozgu. Ale vraj je to len zzo silných liekov. Lekári hovorili, že hneď ako sa dostane z toho všetkého ho budú operovať kvôli zlomenine. No dostal zápal pľúc a tak ho liečili z toho. Po troch týždňoch v nemocnici bez pohybu a rehabilitovania zostal ležiaci s prelezaninami. Operovať ho nechceli, že až keď bude fyzicky v poriadku, no on nebol ani psychicky. A s týmto stavom ho poslali domov, kde sa oňho starala svokra tri dni a tri noci.. Bol úplne mimo, stále chcel niekam ísť, rozprával si pre seba a nevnímal okolie. Miestami bol aj agresívny. Podarilo sa nám vybaviťnemocnicu v Leviciach na oddelení dlhodobo chorých. Tam nám povedali na druhý deň, že má poškodený mozog a vyzerá to ze poškodenie je trvalé. Vraj máme vybavovať zariadenie v ktorom v podstate dožije lebo si vyžaduje 24hodinovu starostlivosť a to sa nedá zvládnuť doma. V nemocnici môže byť max dva týždne. Teraz hľadáme zariadenia kde môže ísť hneď na budúci týždeň. Zatiaľ sme obvolali viacero zariadení, a bud nevyhovujeme požiadavkám, alebo ho môžu vziať až o mesiac alebo keď sa uvoľní miesto. A ja sa teda pýtam, či sa niekto stretol s takouto situáciou? Je to neskutočne ťažké ho v podstate niekam odložiť, ale sama to nezvládne. Ťažko o tom písať, bol to schopný muž a o tri tyzdne vidíme pred sebou 40kiloveho zostarnuteho muža bez duše. Preto prosím o pomoc. Ďakujem.

Strana
z2
belllinka
5. feb 2020

@kittykat22 a specializovane zariadenie je zadarmo, ci co? My platime 1070 € na mesiac.

vanda83
5. feb 2020

Skúste sa ako už dievčatá hore píšu prestriedat v rodine. Mali sme taku situáciu a a bola úplne mimo stále to isté, spadla ale predtým mala mozgovu príhodu a iba ležala. Postupne to rozchodila a fungujeme tak že ma opatrovatelku. Každé väčšie mesto ma na sociálnom odbore mestského úradu opatrovatelku až na 8 hodín denne podľa stupňa odkazansoti pacienta. Vy ako rodina doplácate nejakú čiastku. Skús si u vás v meste zistiť tuto možnosť. A veľmi veľa pomáha domáce prostredie

zanet7
autor
5. feb 2020

@vanda83
@korunka1
@simca06022011
@dilino
@matkamirko
@lucyluv
@kittykat22
@nefertiti5843
@lula313 Je mi ľúto že si niektorí ľudia myslia že sa ho chceme zbaviť. Ťažko sa to číta. To nieje absolútne pravda. Teraz je v nemocnici v Leviciach, dnes Dr povedali že nieje šanca na zlepšenie, je tam závažné poškodenie mozgu a neodporúčajú ho zobrať domov. On nás vôbec nevníma, rozpráva si svoje a hlavne nespolupracuje. Vacsinou v noci máva stavy agresie, včera dokázal dotrhat paplón aj si dat dole plienku. Je mi to ťažko písať takto cudzím ľuďom, no nemáme čo stratiť. Proste doma sa to zvládnuť nedá. Nechceme sa ho zbaviť, ale myslím ze by sme to zvládali veľmi ťažko aj keby sme sa striedali, všetci traja synovia majú malé deti a hlavne svokra nás nechce zaťažovať. Ak by išiel do nejakého zariadenia, každý deň by tam niekto chodil, tak ako teraz do nemocnice Momentálne nám v nemocnici navrhli že tam môže zostať mesiac s tým ze to nebude preplácať poisťovňa ale si to budeme platiť sami. Zatiaľ hľadáme rôzne zariadenia kde by mohol ísť. Je to veľmi zložitá situácia, zatiaľ sa stým len vyrovnavame. Mam pocit ze mi to ešte stále nedochádza, že strácame blízkeho človeka. Preto prosím neodcudzujte.

kittykat22
5. feb 2020

@belllinka napisala som kym bude doma - co hystercis?

janinah
5. feb 2020

@zanet7 neodsudzujem,chcem pomôcť....zistili ste si presne ,či tam bolo psychiatrické vyš. a s akým záverom? psychiater by mal nasadiť lieky,ktorý kým zaberú prejde pár dní....terajšiu agresiu by v nemocnici mali zvládnuť liekmi,nerozumiem,prečo nie....ak by sa upravila liekmi psychika,tak fyzično nie je na tom tak zle,aby mal prísť skorý koniec.Je vám asi jasné,že v nemocniciach či zariadení to pôjde len dolu kopcom,doma by mal šancu na zlepšenie.Preto píšem opakovane,že je velmi dôležité nasadiť lieky cez psychiatra.Že vás svokra nechce zaťažovať je síce "pekné" ,ale vy sami by ste mali chcieť byť účastní na pomoci,malé deti predsa nemôžu byť prekážkou.Pokial je v rodine osoba,napr. na RD alebo nezamestnaná al. zamestnaná s mizerným platom,tak treba vybaviť opatrovanie,nemusí tá osoba s ním bývať v jednej domácnosti.Sú opatrovatelky ,ktoré príídu domov,sestry cez ADOS tiež.Verím,že ste sa jeho stavu zľakli,ale neverím,že taký agresívny a zmätený by mal byť do konca svojich dní,pri dnešných možnostich diagnostiky a liečby ozaj nie.

monro
6. feb 2020

@zanet7 nečítala som všetky odpovede, takže možno sa to tu ešte niekde spomína, ale...môj svokor nedávno zomrel a tiež bol už dlhší čas predtým pripútaný na lôžko a nepohyblivý. Mal ťažkú diagnózu bez prognózy zlepšenia. Každý deň k nemu chodil opatrovateľ na pár hodín. Zabezpečil hygienu, stravu a podávanie liekov. Bol z nejakej súkromnej sociálnej služby. Dá sa to aj na 24h. U nás sa čaká na zariadenie aj roky.

dilino
6. feb 2020

@zanet7 nikto ťa za nič neodcudzuje mám kamáratku manžel mal uraz spadol s traktora traktor ho prevalil krv z kazdeho organu mu udrela na mozog ostal ochrnuty slepý starala sa oňho jeho žena moja kamáratka a ked musela isť do práce pre naše skvele zákony musela ho dať do ústavu doma by žil dodnes opatrovala ho 2 roky ked ho dala do ústavu za 1 týždeň zomrel keby aspoň tych ústavov bolo ale poradovniky sú obrovske a neviem kde si vyčitala že ťa odcudzujem nikto ťa neodzudzuje je to každeho evc ja som pislaa že sa da aj prestriedať nie že svokra nás nechce zaťažovať prave že jej deti by otcovi mali pomôcť nemocnica rieši mesiac a dalej čo naozaj si si ista že ho do mesiaca zoberu no neviem nech by to tak bolo ale mesiac neverim a potom bude čo ked povedia že s platenej nemocnice musi odijsť tak čo pride domov to treba riešiť hned tuto situáciu chytro a teraz a nie čakať keby som bola bližšie tak pomôžem tvojej svokre mám skúsenosti zo všetkým.

Strana
z2