icon

Kedy si oddýchne vyčerpaná matka?

25. dec 2023

Do soboty som bola v práci, ledva som napiekla a nachystala veci na Vianoce. Muselo byť všetko tip top. Utahana v práci aj doma. Sú Vianoce no kedy si oddýchne matka s malými deťmi? Stále niečo treba, deti sa nezahrajú samé. Byť nonstop s nimi, variť, upratovať treba tak isto, aj riad umyt.
Ani si neoddýchnem, není kedy. Ani dlhšie spať nemôžem ráno, ani telku pozerať, nič. Keď má človek deti už končia časy keď som došla domov a sadla si, v kľude som si prečítala noviny. Teraz na nič není čas pri deťoch, hlavne na oddych nie.
A stredu už idem do práce.

kamatopo
26. dec 2023

@enya00 ,,výchova,,. Do dvadsiatky hučia do hlavy rodičia a potom muž. Autorka je príklad toho ako sa ženy kedysi vychovávali. Byť ticho, všetko spraviť, nemať svoj názor a robiť čo povedia druhý. Z jej komentov to úplne skáče z odpovedí.,, Rodina mi povedala,muž mi povedal,,

klementinka58
26. dec 2023

a co by sa stalo keby si sla spat a drez plny riadu by ostal? 🙂

enya00
26. dec 2023

@kamatopo bohuzial, toto sa nejako nevytraca 🙁 potom s nim ziju, stratia najlepsi vek, lebo sa nevedia a niekedy ani nechcu osamostatnit, lebo si neveria uz vobec

elisebah91
26. dec 2023

Každý to máme nastavené inak, každý v Tom máme väčšiu či menšiu slobodu pohodu. Mňa riady v drese nedržia v pozore.
Deťom sa treba venovať. Áno pravda, predsa ich nenecháme celý deň pred TV. Ale treba si určiť hranicu pokiaľ sa venovať a kedy je toho už veľa...
Neviem ako u teba ale keď som bola ja mala tak sa mi nevenovali toľko čo ja deťom a som tu schopná, zdravá rozumná...kto ti dáva rozumy? Svokra, mama? Oni s ako venovali svojim deťom? Ako sa im venovali keď boli deti...dnes je trend, doba venovať sa deťom naplno...deti deti deti deti deti muž robota.....a niekde v zadu ty.
Vieš, keď to takto máš a nechceš to zmeniť (neviem či chces) netreba sa sťažovať že si stále unavená...
A treba vydržať? Do kedy? Ako si deti naučis tak budeš mať. Ak ich naučíš, že mama hneď položí tanier keď si povedia a odíde od akejkoľvek roboty tak oni sa iné nenaučia, nedovtipia že to tak byť nema...treba ich učiť čakať, samostatnosti, zapojiť muža
A tvoj muž ako perli....máš deti venuje sa im? By som sa ho opýtala či su to len moje deti, a kde bol keď sa robili?

petamich
26. dec 2023

ked som unavena, tak som unavena a idem si lahnut a pokojne nech je plny drez alebo neupratane 😃 a ak by sa to manzelovi nepacilo, vie, kde hubka a jar a cistiace prostriedky

kazdopadne toto bola asi tema na zvysenie poctu prispevkov, lebo si si z toho absolutne nic nezobrala a ides si svoje

klementinka58
26. dec 2023

ked bol syn malicky a ja som si potrebovala oddychnut tak som sa veru aj zamkla do spalne. Lebo vzdy ma chodil pozerat.

0silvia0
26. dec 2023

V stredu ides do prace, od domacich prac a deti si oddychnes tam. O deti sa evidentne postara niekto iny, lebo maju prazdniny. Ked si nevies zosuladit domace prace s oddychom, musis len pockat, kym deti vyrastu a nebudes im musiet robit animatora.

zuzuliennka1
26. dec 2023

a co take strasne treba doma porobit a detom sa venovat? 4 a 6 rocnym. nezahraju sa spolu?? mam syna tiez 6rocny, sedi sam v izbe a sklada si lego, ja pijem kavu s vylozenymi nohami (a to moje dieta ma na rozdiel od tvojich zdravot. problem, ty mas predpokladam uplne zdrave deti)

sense
26. dec 2023

Autorka mas pravdu ani ja neviem. Ist spat keď sú neumyte riady, áno máme. Umývačku ale teraz cez vianoce používam taniere, poháre a príbory ktoré do umývačky dávať nechcem.... Ale umyť po 5 ľuďoch nie je práca na hodinu a dieťa musí počkať. Svet sa netoci okolo deti. Co z nich potom vyrastie? Život nie je prechádzka ružovou záhradou a nie vždy všetko ide hneď.
A vieš čo môj ex mal vždy komentáre ako co treba robiť a všetko vedel lepšie z gauča, až jedného dňa som sa nasrala sadla si s kávou a povedala keď vie všetko lepšie nech sa páči, nech to spraví ja budem mat kľud, oddýchnem si a on to bude mať spravené podľa jeho. Predstav. A viac už nepipol. Lebo vedel ze keby aj po kolená v špine chodíme tak nehnem krížom slamy. Pritom zo začiatku takí nebol len raz jeho matka úplne zhrozená ze chlap sa stará o dieťa a domácnosť, ze kde to videl keď u nich bola domácnosť ženská robota

elisebah91
26. dec 2023

Autorka ešte ma napadla možnosť , ok venuj sa deťom na 80% ale potom už máš len 20% na domácnosť....vždy máš len 100% čo si musis rozdeliť. Nemôžeš mať všetko tip top v každej oblasti 100% keď ako píšeš, su deti malé. Áno aj ja mám malé deti a preto kašlem na tip top. Jednak mi to hneď rozbijú a jednak môžem ten čas a energiu ktorú venujem upratovaniu(ktoré mi zato ani nepodakuje ani neobjime) venovať deťom...
Prajem ti veľa síl prekopat predsudky a nastavenia očakávaní.

rivini
26. dec 2023

Tak si si vzala zas jedneho z tych patriarchov, ktori si myslia, ze ked ide do prace, ich povinnost ako manzela a otca tym skoncila. Je mi to luto. Tiez mam male dieta, pracu, muza, ktory ma pracu. No aj doma si vsetko delime tak, aby nikdy nebol jeden z nas uplne k.O. lebo druhy nepohne doma ani prsto 🤷‍♀️. A su sviatky, a mam upratane, mam navarene, mam dieta, co sa samo nezabavi, no nemusim umierat unavou, lebo si ulohy delim s muzom.

luccija
26. dec 2023

Robíš niečo aj iba pre seba?neviem kniha, pozrieť si večer seriál..toto mi pripomína ako svokra mala susedku s 2 deťmi a neschopným mužom stále len chodila s plnými taškami, stále plne hrnce v 45 vyzerala ako strhana zena len pila kávu a fajčila vraj to je jej relax.Ked som bola tehotná odpadla, keď išla do Lidlu pre čerstvé pečivo, aby mali...dostala na mieste infarkt a zomrela pamätám si ako ma to zobralo decká mali 16 a 18 r moja svokra učila ich dcéru variť polievku, lebo nikto doma nič nevedel.Do 2 r si jej muž našiel novú ženu a predstav si, že doma začal variť, spolupodieľať sa, lebo mu povedala, že nie je slúžka.Svokra sa sťažovala, že jej kamarátku nikdy nezobral k moru ďaleko, drahé naco...s tou novou každý rok pri mori.Vsetko je to len o tebe ...máš okolo seba samé pijavice a chces všetkým vyhovieť dá sa to pár rokov raz to buchne ty sa musíš zmeniť a prajem Ti to

aurora33
26. dec 2023

Zapojit muža bez debaty

elenatomasova
26. dec 2023

Všetci ktorí máme deti sme tak mali,ale neboj deti vyrastú ani sa nenazdas a budeš mať čas na seba na oddych.

autor
26. dec 2023

@luccija Raz za čas si prečítam pár strán z knihy alebo si sadnem pri telku že si niečo pozriem. No cez deň deti ma vyrušia a po chvíli končím a idem sa hrať s nimi.

autor
26. dec 2023

@petamich Je to téma normálna a skutočná ako žijeme v realite a viem že nie som sama, kopa ľudí takto žije. Mám veľa kamarátov a známych všetci to majú podobné

letfenixa
26. dec 2023

@autorka tak keď si spokojná so sebou, a vidíš to aj v okolí, na čo si zakladala tému. Za to, že moja kolegyňa čaká muža 16.05 s ohriatym obedom na stole, neznamená, že aj ja taká budem. Žijem svoj život, nie iných.

viestta
26. dec 2023

@elenatomasova nie, takyto typ zien nikdy nebude mat cas na seba. Nespravia si ho teraz, nespravia si ho ani neskor. Takato zena sa bude sa krutit okolo deti, muza, domacnosti az do roztrhania tela, obcas sa postazuje, ze uz nevladze ale aj tak nic nezmeni, stale pojde v tom zabehnutom. Ked deti vyletia z domu, nebudu vediet co so sebou a s tolkym casom, ktory zrazu maju, stratia zmysel zivota. Tieto zeny su predurcene na syndrom prazdneho hniezda, a ich cas nenaplni ani vecne ufrflany muz, ktoreho treba obskakovat.

lenkakravcova
26. dec 2023

Keď ti povedal, že sa nevenuješ dosť deťom, mala si mu povedať, že OK odteraz sa budem. A neísť do práce. Nech on zarába. Ty sa môžeš v kľude venovať deťom 😀 potom ťa už ani to upratovanie a varenie nebude vytáčať lebo budeš mať aj čas na seba..
Nechápem prečo to ženy robíte že beháte z práce do práce.

petamich
26. dec 2023

v poriadku, tak to teda pre seba uzatvaram, ze si nam len prisla podat opis ako to doma mate a zeny v tvojom okoli tiez 🙂 pre mna nepochopitelne, lebo vo svojom zivote som stale ja a moje potreby rovnako dolezite ako potreby deti, manzela a rodiny a asi mi nestaci byt matka, gazdina, sluzka a uspokojovatelka potrieb inych ale ak to takto chces (povodne som si myslela, ze asi nechces, ked si zalozila diskusiu), je to na konci dna tvoj zivot

autor
26. dec 2023

@lenkakravcova To si nemôžem dovoliť ostať doma bez práce.
@petamich Nechcem no neviem z čoho ubrať.

januska12323
26. dec 2023

Ty si ako verklik aj čítaš čo ti ostatné ženy radia?

miskakyska
26. dec 2023

@januska12323 nečíta načo?..keby čítala a vzala si z toho niečo,tak nemá potrebu zakladať jednu tému za druhou...
@elenatomasova nebude,pri tejto výchove to bude už len horšie... časom nebude mať na krku jedného despotu,ale troch...to už bude na 🎀

lenkakravcova
26. dec 2023

Prečo nemôžeš? Nebudete mať na jedlo, alebo budeš radšej keď sa zdrieš natoľko, že dostaneš porážku?
Keď od muža odídeš ostane ti rovnako veľa práce, možno ešte viac. Hľadaj spôsob ako si uľahčiť. Ak nezvládas prácu aj domácnosť a manžel to odmieta robiť, musí on prebrať zodpovednosť za obživu. Takto skončíte v blazinci, alebo na cintoríne.

yoxinka
26. dec 2023

Fuuuuurt si ideš dokola svoje, čítaš vôbec, čo ti tu kto píše? Daj vymazať tému a ži si svoj nezmeniteľný život, lebo všetci tvoji známi to tak majú. Tak trp a nesťažuj sa. Inak, ja keď čítam a prídu deti, že sa mám ísť s nimi hrať, použijem slovo NIE a dodám, že sú traja a môžu sa hrať navzájom. Ty si proste žena trpiteľka, ktorá naveky bude žiť pre všetkých okolo a bude na to hrdá! lebo to zvláda. Tak si tak ži, ale nepýtaj sa, čo s tým máš robiť a nesťažuj sa.

autor
26. dec 2023

@lenkakravcova Nemôžem ostať bez práce lebo by chýbala nám moja výplata. Manžel nezarobí toľko aby nás všetkých uživil z jeho platu.
@yoxinka Použiť slovo nie ty si myslíš že im nepoviem nie. No buď začnú revat alebo ma ťahať za ruku aby som išla s nimi sa hrať. A nakoniec pôjdem. Alebo čo mám podľa teba nakricat na nich alebo nebodaj zbiť ich? No to určite nespravím.

kamatopo
26. dec 2023

@yoxinka ja už sa len smejem. Ty autorke napíšeš čo má spraviť a ona tu spomína krik a bitku. 🤣🤣🤣 No mučenica čo nevie povedať NIE NEJDEM.

nikaeli
26. dec 2023

"muselo byť všetko tip top" - pre koho? mali ste nejakú kontrolu? mňa v utorok zložil kovid. Napečené boli len medovníky a cesto na linecké ležalo v chladničke. Vianoce k nám prišli tak ako každý rok. Stromček bol, darčeky deťom kupované priebežne, jesť sme mali čo 😉 mne sa polepšilo, nie je o čom. Vianoce sú o tom, aké si ich urobíš a nie ako ich ktosi kdesi vymyslel pred sto rokmi. Kde je napísané, že musíš mať 10 druhov koláčov? umyté okná? že musíš doslova padať z nôh? zastav sa, spomaľ, keď si unavená, ľahni si, choď spať s deťmi..

yoxinka
26. dec 2023

Áno, lebo medzi NIE a nakričaním a bitkou nič iné neexistuje, sú len tieto dve možnosti! 🤦‍♀️.

luccija
26. dec 2023

Musíš sebakriticky uznať, že Ti chyba asertivita a nevieš povedať nie veď to aj sama píšeš.Iba ty vieš vystúpiť z toho kolotoča.Potom už prídu ulohy a budeš mať o starosť viac.vsetci čo sme mali malé deti sme to mali podobne venovať sa deťom, upratovať, variť to sú veci čo k rodine patria
Možno upratujes veľa?varíš každý deň a nie na 2 dní musíš ten čas niekde nájsť.A možno robíš všetko akurát len tebe sa to zdá veľa🙂každá žena pri 2 deťoch a práci hľadá čas pre seba
Muž by dostal papier čo raz za týždeň nakúpi, alebo si objednaj Tesco deti by musel zobrať von, alebo sa s nimi hrať.Tam hľadaj tu pomoc.