Klasická verzus alternatívna medicína pri skleróze multiplex
Ahojte koníkovci, dávnejšie som tu písala o zdravotných problémoch, ktoré sa nanešťastie objavili v našej rodine. Môj otec zo dňa na deň drasticky ochorel od sklerózy multiplex. Pravdepodobne sa to vyvíjalo dlhšie, ale na konci leta sa situácia dramaticky zhoršila. Začal padať počas chôdze, s ťažkosťami kontroluje ruky, občas si vôbec necíti nohy, alebo jazyk, takže sa začne zajakávať a podobne. Najskôr sa prejavilo to padanie. Najhoršie je, že mu nikto ani nepomáhal vstať, lebo si ľudia mysleli, že je opitý ☹ Od augusta chodí po vyšetreniach a našli mu 30 aktívnych zapálených centier a najmenej stovku malých začínajúcich lézií. Hneď dostal kortikosteroidy, no po nich bol stav ešte horší - išiel po meste, kde býva celý život a stratil sa, v strede dialógu začne rozprávať nesúvisle, stále len spí... Dva mesiace sme čakali na to, kým poisťovňa schváli nejaký nový drahý liek - volá sa Aubagio. Dnes boli na prvej dávke a doktorka ho upozornila, že mu vypadajú všetky vlasy, obočie atď a bude trpieť bolesťami hlavy. Toto bolo nepríjemné prekvapenie, lebo to naznačuje, že sa asi bude jednať o nejaký silno chemický liek. Nesmie sa užívať so žiadnym iným liekom, ani doplnkami a každé dva týždne sa musí chodiť na pečeňové a obličkové testy...Keď som si začala hľadať recenzie na internete, tak ma to zaskočilo ešte viac...ľudia uvádzajú brutálne vedľajšie účinky - od silných bolestí hlavy, po bolesti žalúdka, závrate, pocity na vracanie, silná depresia, hrozné kožné problémy, vyrážky po celom tele vrátane v ušiach, úplne vypadávanie nielen vlasov, ale aj zubov, úplná strata chuti, hmlisté videnie, neschopnosť sa koncentrovať viac ako tri minúty, čiastočné aj celkové niekoľko hodinové paralýzy..a mnohé mnohé ďalšie. Všetci uvádzajú, že po polroku na MRI kontrole nenastala žiadna zmena - totiž liek ma úlohu len konzervovať status a nie liečiť. Po prečítaní tých recenzií sme dostali strach ☹
Na druhej strane, zvažujeme alternatívnu medicínu. Máme viac možností - pichanie včelími žihadlami, liečbu peľovým prachom, marihuanovým olejom, homeopatickými kvapkami a kombináciu všetkých štyroch (zvažujeme toto) . Pozitívum je, že táto liečba nemá vedľajšie účinky a môže sa kombinovať aj s klasikou. Bolo by to síce nákladnejšie, ale na zdraví sa nešetrí, takže v tomto by problém nebol.
Čo však problém je - že naši sa boja odmietnuť klasickú medicínu, aby si potom nevyčítali, že nespravili všetko, čo im ponúkli doktori. Na druhej strane tie vedľajšie účinky sú desivé a pacienti píšu, že ich nepociťujú občasne, ale väčšina z nich má trvalý charakter. Pripadá mi to priam ako keby mu dávkovali do tela jed. Otec sa snaží hrať na silného, akože sa ho to netýka, ale mama je z toho hotová. Schudla desiatky kíl, za tri mesiace má polovičnú váhu (bez preháňania). Všetko bremeno dopadlo na ňu a má strach. Jej mama dostala ako mladá rakovinu a hoci absolvovala chemoterapiu a klasickú terapiu, choroba rýchlo napredovala a do pár mesiacov umrela. Mala vtedy 51 rokov. Náš ujo tiež tak - na Veľkú Noc mu diagnostikovali rakovinu pankreasu a dva dni pred Vianocami zomrel. ☹
Multiplex skleróza je choroba, ktorá sa nedá liečiť. Doktori sa snažia len pozastaviť, prípadne spomaliť progres. Má vôbec význam spomaľovať progres liekom, ako je Aubagio, keď sa síce nebude choroba zhoršovať (ale ani zlepšovať), no človek príde o vlasy, zuby, chuť, schopnosť koncentrácie, bude mať sústavnú depresiu a ako bonus mu to môže poškodiť pečeň a obličky? Máte prosím niekto skúsenosť s týmto liekom, alebo vo všeobecnosť s liečbou MS? čo vám pomáha? Ak aj máte skúsenosť s inou nevyliečiteľnou chorobou, ako by ste sa v tomto prípade rozhodli?
Prosím pomôžte radou, lebo my ozaj nevieme čo robiť. Link na túto diskusiu pošlem aj rodičom, nech si môžu sami prečítať a rozhodnúť sa. Ďakujem
Dobrý deň,
ja užívam liek Aubagio od mája 2018, vedľajšie účinky mám vypadávanie vlasov, nie však brutálne, ani obočie ani zuby ani nič iné...akurát mám zníženú chuť do jedla.... na túto chorobu nie je liek, ja užívam rybí olej alebo vitamín D v akejkoľvek forme celoročne, mám upravenú stravu, menej mäsa aj keď ho milujem, zelenina, ovocie, vylúčila som cukor a cvičím pohyb je veľmi dôležitý
Ahoj Evanuska, je to už pár rokov čo si sem písala ale predsa sa skúsim opýtať. Momentálne som v nemocnici a lekárka ma nahovára na aubagio (doteraz som mala compaxone a velmi mi to ničilo sluch). Ako aubagio hodnotis spatne? este ho uzivas? Bolesti hlavy ani zaludka si naozaj nemala? ´Dakujem velmi pekne za akýkoľvek feedback. iv.

dobry vecer, uzivate ten liek?
Ja mam tiez dilemu ohladom liecby, mohli by sme si napisat?