icon

Kolonoskopia bez tlmenia: Skúsenosti a obavy z bolesti

sofia0706
Včera o 12:54

Písala som tu na túto tému už v minulosti. Bola som objednaná na kolonoskopiu ale nakoniec som ju neabsolvovala. A však dostala som nový termín. Je tu niekto kto má skúsenosti s kolonoskopiou bez injekcie? Ak ste cítili pri tomto vyšetrení bolest tak aká to bola bolest? Pichlava, tupá, tlakova? Chcem to vyskúšať bez injekcie ale neviem čo ma čaká. Najväčšie obavy mám z toho aby som neurobila nechtiac prudký pohyb, samozrejme nie naschvál ale ak by to náhodou bolelo ze naozaj silno. Chcem to mat už konečne za sebou. Ale to asi každý koho to čaká.

Strana
z3
anonym_3130c3
Včera o 12:57

Prečo sa nedáš uspať?

anonym_606d9b
Včera o 12:57
@anonym_3130c3

Prečo sa nedáš uspať?

@anonym_3130c3 to aj mňa zaujíma?

sofia0706
autor
Včera o 12:59
@anonym_606d9b

@anonym_3130c3 to aj mňa zaujíma?

@anonym_606d9b to je na dlho

belllinka
Včera o 13:00

@sofia0706 bola som bez akéhokoľvek utlmenia a absolútne vôbec to nebolelo. Čudovala som sa, že sa ľudia dávajú kvôli tomu uspať. Cítila som iba občas nejaký pohyb v bruchu, ale nie bolesť.

anonym_161f1e
Včera o 13:03
@sofia0706

@sofia0706
Tak ja ti odpoviem na kratko, zalezi co najdu moja mama bolo a povedala ( pritom super odolnost na bolest) skala 0- 10 , 9

anonym_970252
Včera o 13:07

Da sa to vydrzat. Boli to trocha pri konci, ked uz chcu dojst na koniec co najhlbsie a potom pri vytahovani. Trva to iba par minut, nie cely cas. Na stupnici bolesti 6 z 10. 10tka su zuby, mocove kamene.

anonym_096e8a
Včera o 13:11

@sofia0706
Si sa zbláznila, že bez injekcie?? Mne to pichli mimo žilu žiaľ, nezabrala a bol to des! Jediné že máš rada bolesť, tak so kľudne tep. Aké s injekciou je to úplne o inom, keď trafila samozrejme.

belllinka
Včera o 13:13
@sofia0706

@anonym_096e8a prestaň ju strašiť, vôbec to nemusí bolieť
@sofia0706 poprípade sa s nimi môžeš dohodnúť, že tú injekciu budú mať pripravenú a pichnú ti ju až keby ťa to veľmi bolelo

sofia0706
autor
Včera o 13:15
@anonym_096e8a

@sofia0706
Si sa zbláznila, že bez injekcie?? Mne to pichli mimo žilu žiaľ, nezabrala a bol to des! Jediné že máš rada bolesť, tak so kľudne tep. Aké s injekciou je to úplne o inom, keď trafila samozrejme.

@anonym_096e8a no tak tohto sa bojim aj ja. Čo by bolo ak by mi to nepodali rovno do žili? Urobila sa vam pod kožou hrča? Ako ste to cítili že vam to pochli vedľa?

anonym_161f1e
Včera o 13:17
@anonym_970252

Da sa to vydrzat. Boli to trocha pri konci, ked uz chcu dojst na koniec co najhlbsie a potom pri vytahovani. Trva to iba par minut, nie cely cas. Na stupnici bolesti 6 z 10. 10tka su zuby, mocove kamene.

@anonym_970252
Nas znamy je gastro a ja som sa na to pytala a hovoril ze je to velmi individualne ludia maju velmi rozlicnu citlivost sliznic , vyskusaj a uvidis, a pardon zacitis 😆 a potom nam povies

mimachicha
Včera o 13:21

@sofia0706 mna to bolelo velmi prevelmi. Radsej dalsie 2 porody ako toto absolvovat este raz. Urcite by som si dala utlmovak, ak by som isla znova ale bohvie ci sa este niekedy odvazim, pravdupovediac mam z toho traumu. Pre mna bol najhorsi moment, ked mi nafukovala to crevo. A stala sa mi taka nezvycajna vec, ze sa mi ten vzduch zasekol v creve a nechcel von - rozumej nesiel vyprdieť 🙈. Nevedela som sa postavit zo stola ani chodit. Lekarka aj sestricka ma museli doprevadzat v predklone cez chodbu (vystrasila vsetkych cakajucich) do oddychovej miestnosti. Sestricka bola z toho cela vystresovana, dokonca mi museli dat aj infuziu a zostala som v tej miestnosti lezat este asi 2h do kym im vzduch z creva postupne uplne nevyfucal. Vedla mna na vedlajsej posteli driemkal a odfukoval taky ujko, co sa dal pre istotu do narkozy. Takze za mna kolonoskopia bol velmi negativny zazitok a to mam tiez vysoky prah bolesti.

2691
Včera o 13:21

@sofia0706 ahoj, tak ja som ju absolvovala bez akýchkoľvek oblbovakov.
Veľmi som sa bála, aké keď som stretla známu, tak mi povedala, či mi šibe , keď si chcem dať oblbovak.Ona bola , nič si nedala pichnúť, ani uspať sa nedala.No tak ma prehovorila.
Zásuvanie kamery začalo bez akejkoľvek bolesti , kým sa hadica nedostala do zákruty.
Vtedy so trochu zacítila bolesť.Na to hneď zareagovala sestrička, povedala nádych do brucha a jemne potláčala brucho. Absolútne dobre.tsjto sme prešli aj druhú zákrutu.
Tretia bola trochu citelnejsia, ale opäť ten istý manéver so sestričkou.cela bolesť trvala asi3 sekundy.Potom už bolo všetko absolútne bez bolesti. Lekár začína vyšetrenie až keď pomaly vyťahuje kameru von.To nebolí vôbec.Pritom hľadá anomálie.Ja som mala 2 polypy, ktoré hneď odstránil.Cely čas som pozerala na obrazovku a rozprávali sme sa pri tom.
Lekár bol super! Bola som v Nitre.
Na ďalšej kontrole si zase nič nedám na utlmenie.
Ešte som počula, že keď si dá človek oblbovak, tak cíti všetko, ako keby si nič nedal, len menej v prípade bolesti reaguje.
Keď sa dáš uspať, budeš 2 hodiny mimo (tak bol môj manžel)
Inak, pre mňa bol najväčší "problém" dodržať diétu. Tu ti všetkými desiatimi odporúčam uvariť si kvalitný vývar a piť, keď budeš hladná.
Je to divné, ale naozaj zasýti.
Držím palce!

anonym_970252
Včera o 13:23
@anonym_161f1e

@anonym_970252
Nas znamy je gastro a ja som sa na to pytala a hovoril ze je to velmi individualne ludia maju velmi rozlicnu citlivost sliznic , vyskusaj a uvidis, a pardon zacitis 😆 a potom nam povies

@anonym_161f1e no ak to vydrzi v pohode muz a zeny kvoli porodu maju nizsi prah bolesti ...

anonym_161f1e
Včera o 13:28
@anonym_970252

@anonym_161f1e no ak to vydrzi v pohode muz a zeny kvoli porodu maju nizsi prah bolesti ...

@anonym_970252
Vonku robia len pod narkozou, na Slovensku poistovne setria, a este to povedal a mal aj takych co omdlely od bolesti ale vacsina je v pohode

2691
Včera o 13:29
@mimachicha

@sofia0706 mna to bolelo velmi prevelmi. Radsej dalsie 2 porody ako toto absolvovat este raz. Urcite by som si dala utlmovak, ak by som isla znova ale bohvie ci sa este niekedy odvazim, pravdupovediac mam z toho traumu. Pre mna bol najhorsi moment, ked mi nafukovala to crevo. A stala sa mi taka nezvycajna vec, ze sa mi ten vzduch zasekol v creve a nechcel von - rozumej nesiel vyprdieť 🙈. Nevedela som sa postavit zo stola ani chodit. Lekarka aj sestricka ma museli doprevadzat v predklone cez chodbu (vystrasila vsetkych cakajucich) do oddychovej miestnosti. Sestricka bola z toho cela vystresovana, dokonca mi museli dat aj infuziu a zostala som v tej miestnosti lezat este asi 2h do kym im vzduch z creva postupne uplne nevyfucal. Vedla mna na vedlajsej posteli driemkal a odfukoval taky ujko, co sa dal pre istotu do narkozy. Takze za mna kolonoskopia bol velmi negativny zazitok a to mam tiez vysoky prah bolesti.

@mimachicha ja som vôbec necítila, že by mi nafúkol čreva.Ja mám pocit, že ich narukoval priebežne podľa potreby a na oddychovni mi ani nejako intenzívne ani neodchádzal vzduch.
Dokonca som TO vedela regulovaný, aby som na hlas nerusila 😜
Inak som počula aj to, že veľmi záleží od lekára.

anonym_fae277
Včera o 13:30

@sofia0706 ano bola som na kolonoskopii minimalne 5x bez nicoho. Bolest na slucke /zatacka/ , celkom intenzivna, sestricka vtedy pritlaci brucho, tym to zmierni, zvysok neprijemny , potom boli brucho aj krce zalezi kolko vzduchu napustili. Ako bolestive vetry. Vyprdis do pol hodky.

anonym_fae277
Včera o 13:31
@anonym_3130c3

Prečo sa nedáš uspať?

@anonym_3130c3 mozno nema volnych 1000 euro.

2691
Včera o 13:31
@mimachicha

@mimachicha v akom meste si bola?

2691
Včera o 13:33
@anonym_fae277

@anonym_fae277 ja sa bojím uspatia viac, než kolonoskopie 😰

mimachicha
Včera o 13:36
@2691

@mimachicha v akom meste si bola?

@2691 v Bratislave, gastro centrum Thallion. A ked som po par minutach povedala sestricke (pani Achbergerová) ze to boli a ze chcem nieco od bolesti, tak len sucho skostatovala, ze ano kolonoskopia boli. A odbila ma tym, ze uz je neskoro nieco pichat, ze za par minut bude hotovo. Mna az smrtelne studeny pot oblieval ako mi strasne mi bolo zle. Ale nechcem ta strasit, toto je len cisto moja osobna skusenosti a chapem, ze niekto to moze prezivat uplne inak. Holt asi mam extremne citlive crevo

natalka13
Včera o 13:43
@2691

@anonym_fae277 ja sa bojím uspatia viac, než kolonoskopie 😰

@2691 neuspia ta, to je iba naladovka.
Uspavaju-narkoza iba ak sa nevedia dostat cez creva.

anonym_08a5f8
Včera o 13:45
@anonym_fae277

@anonym_fae277 Akých 1000€?

2691
Včera o 13:53

@sofia0706 ozaj, to som ti zabudla povedať, že si môžeš dať napichnut žilu a keby ťa to veľmi bolelo, tak ti " počas jazdy "a podľa potreby pichnu, čo treba.
Ja som si išla dať napichnut žilu,ale na pravej ruke sa to nepodarilo, tak sme sa dohodli, že keď bude treba , potom pichnu do ľavej ruky.
Ale nebolo treba .

bavlnka92
Včera o 13:56

bolo to nepríjemné.. dalo by sa to prirovnať ako k vetrom taký tlak. inak sa to dalo vydržať. pre mňa bola horšia tá príprava..

2691
Včera o 13:58
@sofia0706

@anonym_096e8a no tak tohto sa bojim aj ja. Čo by bolo ak by mi to nepodali rovno do žili? Urobila sa vam pod kožou hrča? Ako ste to cítili že vam to pochli vedľa?

@sofia0706 to zbadá hneď, lebo po vpichu do žily trochu nasaje krv.Ked krv nebadane, znamená to, že je mimo. Neboj sa, vedľa ti to nepichne.
Ja som presvedčená, keď si taký stresor (ako ja), že pôjdeš z vyšetrenia ako víťaz ☺️

2691
Včera o 14:00
@mimachicha

@2691 v Bratislave, gastro centrum Thallion. A ked som po par minutach povedala sestricke (pani Achbergerová) ze to boli a ze chcem nieco od bolesti, tak len sucho skostatovala, ze ano kolonoskopia boli. A odbila ma tym, ze uz je neskoro nieco pichat, ze za par minut bude hotovo. Mna az smrtelne studeny pot oblieval ako mi strasne mi bolo zle. Ale nechcem ta strasit, toto je len cisto moja osobna skusenosti a chapem, ze niekto to moze prezivat uplne inak. Holt asi mam extremne citlive crevo

@mimachicha alebo necitlivu sestričku....

2691
Včera o 14:01
@bavlnka92

bolo to nepríjemné.. dalo by sa to prirovnať ako k vetrom taký tlak. inak sa to dalo vydržať. pre mňa bola horšia tá príprava..

@bavlnka92 súhlasím s tebou

anonym_62c07f
Včera o 14:03
@belllinka

@sofia0706 bola som bez akéhokoľvek utlmenia a absolútne vôbec to nebolelo. Čudovala som sa, že sa ľudia dávajú kvôli tomu uspať. Cítila som iba občas nejaký pohyb v bruchu, ale nie bolesť.

@belllinka ty si zase daka co neveri inym. Aj porod niektore maju taky ze dieta vypadne zo zeny ako s prepacenim ho...no a niektore pri tom idu umriet a su pozasivane az po creva

anonym_26fdc3
Včera o 14:10

@sofia0706 uspat by som sa nedala. Istdo celej anestezy je podla mna zbytocne, aj nebezpecne. Nie je to nutne. V dobrej klinike pichaju oblbovak. To som absolvovala a absolutne som necitila, co robia v creve, ale bola som normalne pri vedomi.
V minulosti som absolvovala kolonoskopiu bez cohokolvek a to len prvych 20cm a myslela som, ze umriem. Bolo to tak bolestive, ze mi z toho bolo cely den zle a doma som zvracala. A to rozhodne nie som ziadana padavka. Ono dost zalezi, ci je v creve aktualne akutny zapal alebo nie. Ja som mala zapal.

svetlonos
Včera o 14:24
@sofia0706

@sofia0706
Cítila som celé to super vyšetrenie. A potom sestra, že mi to pichla vedľa. Hrču som nemala, len modrinu.

Strana
z3