Kolonoskopia bez tlmenia: Skúsenosti a obavy z bolesti
Písala som tu na túto tému už v minulosti. Bola som objednaná na kolonoskopiu ale nakoniec som ju neabsolvovala. A však dostala som nový termín. Je tu niekto kto má skúsenosti s kolonoskopiou bez injekcie? Ak ste cítili pri tomto vyšetrení bolest tak aká to bola bolest? Pichlava, tupá, tlakova? Chcem to vyskúšať bez injekcie ale neviem čo ma čaká. Najväčšie obavy mám z toho aby som neurobila nechtiac prudký pohyb, samozrejme nie naschvál ale ak by to náhodou bolelo ze naozaj silno. Chcem to mat už konečne za sebou. Ale to asi každý koho to čaká.
Absolvovala som to bez akéhokoľvek tlmenia bolesti, nie je to nič strašné.
Bola som na kolono bez ničoho, bola som v analgosedácii, bola som v celkovej anestézii a rovnako s rajským plynom. Aj bez ničoho som to dala 2x v pohode.
Ja som bola s injekciou proti bolesti do svalu. Potom mi robili kolonoskopiu vodným nálevom nie nafukovanie a bolo to v pohode. Najhoršie na tom bolo vypiť ten hnus a vyprázdniť sa 🙈
Bolesť pri kolonoskopii závisí od toho, ako tvoje črevo reálne vyzerá. Ak máš zrasty, nejaké pokrutenia,... na takom mieste cítiš bolesť. Ale ak ho máš priechodné, aj to rýchlo spravia, aj tá bolesť nie je, iba nepohodlie.
Bola som 3 krát bez ničoho a úplne v pohode. Lekárka sama povedala, že ak nemám brušné operácie alebo zrasty, tak to nebude bolieť a stačí dobrá príprava pred. Prvýkrát som nebola dostanočne vyčistená, tak tam nevidela všetko. Ďalšie razy som mala vyčistené črevo, tak ako sa má a nič som necítila, ani nafukovanie čreva plynom. Ešte lekárka hovorí, že začíname a asi po 5 minúta hovorí, že pomaly končíme. Ja som ani nevedela ako prišla na koniec.
@sofia0706 a bolest taka, akoby ma nozom zvnutra rezali, v zivote som nic horsie nezazila ( teda okrem toho, ze mi skrabali zapal z celusti ale to je ina story)
Bola som na kolonoskopii viackrát bez akýchkoľvek oblbovákov a vôbec ma to nebolelo, ale fakt že vôbec.
Tiež sa vždy čudujem, keď ju ľudia absolvujú v narkóze.
Taká gastroskopia je oveľa nepríjemnejšia aspoň pre mňa určite.
@sofia0706 Bola som bez injekcie, žiadny prudký pohyb. mám vysoký prah bolesti, ale bola to pecka! Už nikdy viac...
Bola som na kolonoskopii viackrát bez akýchkoľvek oblbovákov a vôbec ma to nebolelo, ale fakt že vôbec.
@anonym_06f42a Vážne? Ak ti nevie obísť črevo, lebo je pokrútené?
@anonym_fae277 ja sa bojím uspatia viac, než kolonoskopie 😰
@2691 presne aj ja
@anonym_fae277 Akých 1000€?
@anonym_08a5f8 tolko to stoji ak to chces na svoju ziadost.
ja bez akychkolvek oblbovakov a uplne v pohode, ziadna bolest, mierny tlak v creve, ale absolutne znesitelne. Moj doktor hovori, ze oni idu radsej bez oblbovakov, ze potom pacient lepsie spolupracuje, ide to rychlejsie a drviva vacsina pacientov to zvladne bez bolesti. A su pripraveni okamzite pichnut naladovku, keby sa to nevyvijalo dobre.
@anonym_08a5f8 tolko to stoji ak to chces na svoju ziadost.
@anonym_fae277 Na svoju žiadosť čo, kolonoskopiu?
@anonym_06f42a Vážne? Ak ti nevie obísť črevo, lebo je pokrútené?
@mandarinka555 Vážne žiadna bolesť, možno trochu tlak, ale nie bolesť.
Ani nejako veľa vzduchu som potom nemala v črevách.
Lekár mi ešte aj otočil monitor, aby som to videla.
Preto som prekvapená, že niektoré ženy tú bolesť prirovnávajú až k pôrodu.
Ja som tak skonštatovala, že to bolelo ešte menej ako odber krvi. Horšie bolo to dodržiavanie diéty pred zákrokom.
@anonym_fae277 Na svoju žiadosť čo, kolonoskopiu?
@anonym_08a5f8 narkozu, to sa netobi v narkoze bezne
@anonym_08a5f8 narkozu, to sa netobi v narkoze bezne
@anonym_fae277 To je pravda, že sa bežne nerobí kolonoskopia v narkoze,ale ani nestojí 1000€.Aj v najhoršom prípade je to štvrtina sumy, ktorú uvadzas,ale môže stáť aj menej.
@sofia0706 mna to bolelo velmi prevelmi. Radsej dalsie 2 porody ako toto absolvovat este raz. Urcite by som si dala utlmovak, ak by som isla znova ale bohvie ci sa este niekedy odvazim, pravdupovediac mam z toho traumu. Pre mna bol najhorsi moment, ked mi nafukovala to crevo. A stala sa mi taka nezvycajna vec, ze sa mi ten vzduch zasekol v creve a nechcel von - rozumej nesiel vyprdieť 🙈. Nevedela som sa postavit zo stola ani chodit. Lekarka aj sestricka ma museli doprevadzat v predklone cez chodbu (vystrasila vsetkych cakajucich) do oddychovej miestnosti. Sestricka bola z toho cela vystresovana, dokonca mi museli dat aj infuziu a zostala som v tej miestnosti lezat este asi 2h do kym im vzduch z creva postupne uplne nevyfucal. Vedla mna na vedlajsej posteli driemkal a odfukoval taky ujko, co sa dal pre istotu do narkozy. Takze za mna kolonoskopia bol velmi negativny zazitok a to mam tiez vysoky prah bolesti.
@mimachicha boze konecne niekto kto sa nehra na hrdinu a povie to uprimne. Jasne ze kolonoskopia je bolestiva. Ten otvor a zvysok nie je usposobeny aby doň sli veci zvonku. Boli to a naozaj velmi. Uprimne ja uz nepojdem nech sa deje cokolvek proste nie. Nie som.ochotna podstupovat takuto bolest.
@anonym_08a5f8
@anonym_fae277 Áno,na vlastnú žiadosť kolonoskopia v anestézii môže stať 560,aj viac eur,ale ked sa vykonáva kolono...s odporúčaním lekára,tak pacient platí len anestéziu,ak o ňu požiada.
@mimachicha boze konecne niekto kto sa nehra na hrdinu a povie to uprimne. Jasne ze kolonoskopia je bolestiva. Ten otvor a zvysok nie je usposobeny aby doň sli veci zvonku. Boli to a naozaj velmi. Uprimne ja uz nepojdem nech sa deje cokolvek proste nie. Nie som.ochotna podstupovat takuto bolest.
@anonym_4f9303 booze, nikto sa nehrá na hrdinu, proste kopu ludi to vobec neboli
@anonym_4f9303 booze, nikto sa nehrá na hrdinu, proste kopu ludi to vobec neboli
@anonym_5d427a ako ta nemoze.neboliet ked ti nieco pchaju do konecnika a vyššie? Prepac ale to je smiešne
@anonym_5d427a ako ta nemoze.neboliet ked ti nieco pchaju do konecnika a vyššie? Prepac ale to je smiešne
@anonym_4f9303 co ma ma na tom boliet? Ta hadica je priemere tensia ako bezne hovno. A vnutri v creve mam akoze co citit? Ty citis a boli ta, aj ked sa ti crevom posuvaju vykaly? Ty si smiesna
@anonym_4f9303 moj muz bol raz na gastre a skoro sa povracal ked mu pchali hadicu do krku. Tak vravi lekarovi, ze: ako to ti ludia zvladaju?!? A lekar len s uskrnom: mame tu “trenovane” damy, co ani okom nemrknu ked im tam davam tu hadicu a miestami mam pocit ze by s lahkostou zvladli aj ovela hrubsiu😂😂😂😂😂Tak mozno tak podobne pri kolonoskopii😆
@anonym_06f42a Presne aj ja. Úplne v pohode bez narkózy. Ani neviem ako mi vždy prejde celým úsekom. Za to gastroskopii sa vyhýbam, ale musím ju absolvovať a to neviem jak dám 😭
@anonym_4f9303 co ma ma na tom boliet? Ta hadica je priemere tensia ako bezne hovno. A vnutri v creve mam akoze co citit? Ty citis a boli ta, aj ked sa ti crevom posuvaju vykaly? Ty si smiesna
@anonym_5d427a jezisi.... hovno ide von nie dnu. Telo je na to usposobene. Nie je ale usposobene na to aby doň niečo strkali. Pozri co tu pisu ludia za horory no asi mame ine rite

@sofia0706 ahoj, tak ja som ju absolvovala bez akýchkoľvek oblbovakov.
Veľmi som sa bála, aké keď som stretla známu, tak mi povedala, či mi šibe , keď si chcem dať oblbovak.Ona bola , nič si nedala pichnúť, ani uspať sa nedala.No tak ma prehovorila.
Zásuvanie kamery začalo bez akejkoľvek bolesti , kým sa hadica nedostala do zákruty.
Vtedy so trochu zacítila bolesť.Na to hneď zareagovala sestrička, povedala nádych do brucha a jemne potláčala brucho. Absolútne dobre.tsjto sme prešli aj druhú zákrutu.
Tretia bola trochu citelnejsia, ale opäť ten istý manéver so sestričkou.cela bolesť trvala asi3 sekundy.Potom už bolo všetko absolútne bez bolesti. Lekár začína vyšetrenie až keď pomaly vyťahuje kameru von.To nebolí vôbec.Pritom hľadá anomálie.Ja som mala 2 polypy, ktoré hneď odstránil.Cely čas som pozerala na obrazovku a rozprávali sme sa pri tom.
Lekár bol super! Bola som v Nitre.
Na ďalšej kontrole si zase nič nedám na utlmenie.
Ešte som počula, že keď si dá človek oblbovak, tak cíti všetko, ako keby si nič nedal, len menej v prípade bolesti reaguje.
Keď sa dáš uspať, budeš 2 hodiny mimo (tak bol môj manžel)
Inak, pre mňa bol najväčší "problém" dodržať diétu. Tu ti všetkými desiatimi odporúčam uvariť si kvalitný vývar a piť, keď budeš hladná.
Je to divné, ale naozaj zasýti.
Držím palce!
@2691 Ja som bola s "oblbovakom" injekciou. Za mňa super Pichnuté dobre a vôbec nič som necítila, úplne v pohode. Aj som sa sama obliekla , trocha sa mi hlava točila 5 minút hádam