icon

Konizácia kŕčka maternice

ada2007
28. feb 2012

Ahojte bola ste niektora na operacii krcka maternice ?odstranenie polypu a konizacie plastika krcka maternice?ako ste sa citili po zakroku,kolko to trva?bola ste niektora konkretne v nemocnici onkologicky ustav sv alzbety ,heydukova ul.?

p69majka
5. feb 2013

@angel281 ahoj. U nás to spravidla trvá aj mesiac. Neviem prečo. Vtedy s výsledkami som objednaná aj na kontrolu ku gynekologovi, lebo on mi to aj robil, takže sme sa hneď dohodli pri odchode z nemocnice. 🙂

anniicka
5. feb 2013

Zdravim zienky neviete ako to je ked budem take 3-4 dni po konizacii v nemocnici?Mam si so sebou zobrat tie tlste porodnicke vlozky,ako po porode som musela?alebo staci ak si zoberiem tie ktore bezne pouzivam?nechcem aby ma tam sprdli zbytocne zato,ze neviem co som si mala zo sebou zobrat 😖 a co vsetko si mam zobrat?kozmetika,pyzamo,papuce ,toaletny?a taketo klasicke veci do nemocnice?alebo aj nieco ine?neviem co tam budem tolko dni robit,ked operacia zevraj trva len 15min a pobyt tam bude pre mna zdlhavy 😝 dakujem ak odpoviete 🙂

alyona
7. feb 2013

zdravím...ja idem na konizáciu zajtra na jednodnovú chirurgiu a tiež sa chcem opýtať, že aké vložky si mám vziať...kúpila som úplne obyčajné, niečo podobné ako popôrodné...a neviem, či môžem mať lak na nechtoch, aspon priesvitný, farebný si myslím, že nemôže byť...a čo mejkap?
som trochu nahnevaná, že mi to u lekára nevysvetlili a mne tieto veci vôbec nenapadli, ale kedže mejkap aj lak nosím bežne, tak pri pohľade na mňa im mohlo napadnúť, povedať mi o tom...dakujem

anniicka
8. feb 2013

@alyona No to zavidim,ze na jednodnovu chirurgiu..ja som si kupila aj obycajne vlozky aj svoju znacku,lebo nikdo mi nevie poradit,tak aby som mala aj take aj take 🙂 a makeup neviem,ja vyzeram hrozne snim aj bez neho tak stym si ja hlavu nerobim 😉 ale myslim si,ze v pohode mozes mat svoj makeup aj lak..ja budem mat tiez makeup a ked sa im nepaci tak nech ma odlicia 😀

alyona
8. feb 2013

@anniicka ja nosím len tampony, z vložiek som sa vždy zaparila, takže sa vo vložkách nevyznám, aké sú na trhu, tak som kúpila obyčajné...však budem len doma, tak je to jedno...🙂
lak by nemal byť, pretože na nechtoch najskôr vidno, ak je nejaký problém, aspoň tak som vyčítala na nete, priesvitný by nemal vadiť...
mejkap som si urobila len minimálny, trošku bb kremu, mascara...tak snád to bude ok...
o hodinu ma to čaká, už začínam byť hladná, a ked som hladná, tak mi je zle...už aby to bolo za mnou 🙂

anniicka
8. feb 2013

@alyona to uz dneska mas?tak drzim palceky nech to dobre dopadne 🙂 ja mam z toho stres,lebo musiim take 3- 4 dni byt v nemocnici 😝 mne tiez byva zle ked som hladna.a mozno ani zo strachu pred operaciou na nic nebudem mat hlad,ako sa poznam..ja aj tampony pouzivam,ale chcela som vediet ze tam do nemocnice co mam mat,aby ma nezj...bkali,ze nemam hrube vlozky z lekarne 😀

alyona
8. feb 2013

tak ja už som doma :D dobre som si pospala :D jedine ma bolí ruka z infúzie, inak ok zatial 🙂 vložku mi tam dali, je to taká obyčajná bavlnená, také som aj kúpila, takže si myslím, že také sú najlepšie 🙂 zajtra idem na vybratie tamponády...

stanka1979
9. feb 2013

Zdravím žienky, som po konizácii..druhý deň, operáciu som absolvovala na Sliači, na jednodňovke, musím len pochváliť celý zdravotnícky kolektív ,teraz také jemné špinenie a pobolievanie...dúfam v dobré výsledky, chcem sa opýtať na Wobenzin - predpisuje ho gynekolog?...ďakujem za odpoveď

panki
11. feb 2013

@stanka1979 Wobenzym sa kupuje bez predpisu. Ja som si akurát teraz kupovala 800 tabletiek za 100eur. Tiež začínam o týžden brat, keďže ma čaká konizácia začiatkom marca.

stanka1979
11. feb 2013

@panki ahoj ...díky takže pošlem niekoho nech mi kupi ...len škoda, že o tomto ma nik neinformoval ...krásny deň

angel281
14. feb 2013

ahojte baby, ja som po konizácii už 2 týždne a stále mierne krvácam ... ako vy? ale doktor vravel že to je ok! mala som s nim dlhý rozhovor a poviem vám že to všetko čo som si prečítala na nete je len v malej miere pravda!
dalšiu kontrolu mám o 3 týždne
... rozmýšlal niekto z vás o očkovaní? - mne to doktor aj odporúčal ale až tak o pol roka ked mi bude môcť urobiť testy či mám určite ten vírus HPV a vravel, že ked sa žena zaočkuje tak sa zmnohonásobí sila odolnosti voči tomu vírusu, len treba štriť peniažky.
...mylne som si myslela, že touto konizáciou sa to viacmenej končí ale to vôbec nie je pravda ... nasledujú kontroly a testy

matulda09
15. feb 2013

@bubina76
ahoj, no aj ja idem teraz v piatok na heydukovu zatial len na vyšetrenie ale vyzera to že budem asi aj ja absolvovať konizáciu, zistili mi HPV virus a poslali na heydukovu za masakom je fajn?

matulda09
15. feb 2013

@angel281
tak to si ma nepotešila ja som na materskej a hladala som si pracu lebo peniažky nie su a ked si konečne najdem pracu a mam nastupit teraz v marci tak mi moj lekar oznami že mam HPV virus a tak ma posiela za odbornikom na heydukovu teraz v piatok idem tam som objednana a uvidim čo mi povedia a ako vidim asi teda aj stratim pracu pochybujem že sa bude dat posunuť termin nastupu

kahunka
15. feb 2013

Ahojte aj mne vcera robili konizaciu a je to uplna brnkacka, proti hoci comu inemu. Narkoza par min. bolesti skoro ziadne, niekolko hodin vnutry natlacena gáza , ktoru potom vyberu, poviem že viac ma bolela naladovka do zadku ako samotný zákrok 🙂 je to uplna pohodicka, absolvovala by som to hocikedy, btw . Vakcíny sú určené proti najčastejším rakovinotvorným typom HPV 16 a 18, ktoré sa podieľajú na viac ako 70 percentách všetkých rakovín krčka. Jedna z nich dokonca chráni aj pred nezhubnými genitálnymi bradavicami. Ešte stále však zostáva menej ako 30 percent prípadov, ktoré spôsobujú ostatné rakovinu spôsobujúce druhy papilomavírusov. Takže len na očkovanie sa spoliehať nemožno a naďalej treba dodržiavať režim preventívnych gynekologických prehliadok
//Silgard:// dostupná od januára 2007, pomáha chrániť pred ochoreniami, ktoré spôsobujú štyri typy HPV (6, 11, 16, 18). Prvé dva z nich spôsobujú 90 percent prípadov genitálnych bradavíc. Druhé dva sú príčinou 70 percent prípadov rakoviny krčka maternice. Je zaregistrovaná aj pre mužskú časť populácie. Podáva sa v rozmedzí 0–2–6 mesiacov, informácie na www.silgard.sk, je zaregistrovaná pre dievčatá a ženy vo veku 9 – 26 rokov, zatiaľ potvrdená účinnosť viac ako 4,5 roka.

//Cervarix:// dostupná od októbra 2007, pomáha chrániť pred ochoreniami, ktoré spôsobujú dva typy HPV (16, 18) zodpovedné za 70 percent všetkých prípadov rakoviny maternicového krčka. Podáva sa podľa schémy 0–1–6 mesiacov, informácie na www.rakovinakrckamaternice.sk, je zaregistrovaná pre dievčatá a ženy vo veku 10 – 25 rokov, zatiaľ preukázaná účinnosť 6,4 roka.

angel281
15. feb 2013

@matulda09 ahoj, niekde som čítala, že baba šla do práce už o 4 dni po konizácii ale mala sedavú prácu, dosť záleží od toho o akú prácu ide. aj ked mne sa po takých 4 dnoch ani sedieť dlho nepozdávalo.
... zistila som že najdôležitejšie zo všetkého je z ničoho nerobiť stres lebo ten je pravdepodobne na imunitu a celkové zdravie najhorší...teda aspon u mna to jediné pripadá do úvahy kedže nepijem nefajčím žijem v celku zdravu ...ibaže som mala VŠ popri tom sa mi narodila úžasná dcéra a nastali stresy zo skúšok - a nastali zle výsledky ktoré vyústili do konizácie ale dúfam že to už bude len dobré!
. takže hlavu hore a treba dúfať že všetko dobre dopadne. Držím prsty.
Mňa dnes potešil jeden doktor z MI patologie, ktorý vyšetroval ten môj nález z konizácie (kedže mi v správe neuviedol či to zle ložisko presahovalo z tej odobratej časti krčka na tú časť krčka čo zostala, tak som si zistila kto mi to robil a zavolala som priamo tomu doktorovi) no on bol prosto úžasný vyšetril mi to ešte raz a vravel aby som bola kľudná, že to je dobré tak som sa potešila aspon niečo pozitívne ...

angel281
15. feb 2013

@kahunka ano ten zákrok nebol niečo strašné ... lenže ja som mala konizáciu 1.2 a stále krvácam môžno už je to aj od dnes menzes a ten krček sa obyčajne hojí 6 týždnov ale môže to trvať aj dlhšie niekedy doktor vravel aj 3 mesiace pokial je všetko úplne ok .... na kontrole som bola predvčerom mam prisť zase o 3 týždne a dašie vyšetrenie ake CIN mam teraz mi môže doktor urobiť tuším až o 6mesiacov ... potom mi urobí aj test či mam ten HPV vírus a až potom môžem využiť očkovanie
...teda zákrok nie je nič strašné horšie je to čakanie a strach z toho čo bude dalej
...mne ta konizácia potvrdila ťažkú cervikálnu dysplaziu teda potvrdila to čo aj výter z krčka maternice a pravdupovediac neviem čo som čakala asi niečo také že sa zmýlili a ja nemam také zle výsledky ale tak musím sa s tým naučiť žiť a nestresovať aj ked neviem či to pojde kedže ja som dosť stresová osoba

angel281
15. feb 2013

@matulda09 ahoj ešte .... prosím ťa tebe robil doktor test na HPV vírus? teda bez toho aby ti vzal výter z krčka maternice? ...prepáč ale nerozumiem ako je možné že tebe doktor najprv určil že máš HPV vírus a ten môj najprv zistil že mám zle výsledky z výteru či mám vírus môže zistiť až o pol roka ked bude krček úplne ok aj všetko sa znormalizuje ...
alebo ti test na HPV zisťoval ešte pri miernom stupni CIN? dakujem velmi pekne za odpoved lebo ja som na môjho tiež vyšla s tým že mam HPV lebo tú cervikalnu dysplaziu spôsobuje v 99,9% ale ona že ano ale nie je to na 100%,

matulda09
16. feb 2013

no pokial ja viem čo mam info od gynekologa najprv mi robil normal cytologiu ako každy rok a ta vyšla zle a preto mi robil vyter na HPV virus, ktory posielal na heydukovu a ešte niekam a vyšlo mi vraj že mam HPV virus a poslal ma na heydukovu tam idem v piatok tak uvidim ako dalej nie som v tom moc doma

bubina76
18. feb 2013

@matulda09 Ahojko... On je v pohode,taky seriozny pan. Myslim,ze odbornik vo svojom odbore na spravnom mieste. Si k nemu nejako objednana? Lebo este ja ked som tam pravidelne chodila 2-3 roky dozadu,to tam byvalo dost o drzku,kedze on ordinuje len v piatok. Kopec zenskych, o 8 uz boli poradove cisla vyse 20.Ja som tam chodievala na 6,00 ,aby som bola v poradi aspon do 10 ;-P Tak som zvedava,ako obstojis. nezabudni sa hned pri vchode zaregistrovat,daju ti taku bielo-modru karticku,s tou si budes chodit vyberat aj chorobopis z archivu (ale to az neskorej).
Ja ked som isla k nemu prvy krat,robil mi este raz cytologiu a aj z krcka bral kusok na rozbor,kde sa potvrdil aj Hpv virus. A tusim hned pri dalsej kontrole mi dal uz termin na konizaciu.

matulda09
18. feb 2013

@bubina76
no veru rozmyšlala som že tam pojdem skor ale asi sa mi to nepodari ja som doma na materskej mam malu 18mesačnu dcerku a ked mi ju pride dozrieť svokra tak tam pojdem a veru netešim sa že tam budem čakať dlho už kvoli malej a som rada že je odbornik moj gynekolog mi ho odporučil len sa mi nepači že robi len raz v týždni a ja som už na heudukovej raz bola ale davnejšie ešte za slobodna a mam kartičku modro bielu ale na meno za slobodna takže asi mi vystavia novu 🙂

bubina76
18. feb 2013

@matulda09 Ved uvidis,ako sa ti podari. Mozno neskor ist je to aj lepsie,ten prvotny naval uz bude prec, ale nemam odskusane. Ja som musela chodit cim skorej,doma 2 deticky, manzel varoval a potom ponahlal do prace 🙂
Dr. robi v piatok cely den, ostatne dni tusim len od 7 do 7,30, potom ma vizitu a asi operacky. On je primar gynekol. oddelenia,tak asi aj preto ma ambulanciu len jeden den.

mimikri
18. feb 2013

Ahojte babulky, takže prispejem aj ja.... Konizáciu mi robili ambulantne - elektrickou slučkou LEEP. Robili mi ju ešte v r. 2008. Všetko prebehlo pod lokálnou anestézou nič som necítila iba také teplo ale žiadna bolesť- nič. Trvalo to asi 30 min. a potom som ešte čakala v čakárni dalších 30 min. keby náhodou nastali komplikácie... Absolútne som nekrvácala ani kvapôčka. Krvácať som začala až keď mi prišiel cyklus. Po dvoch týždňoch po zákroku som bola na kontrole - všetko o.k. dokonca Dr. povedal že sa mi to krásne zahojilo. Užívala som Multienzyme (Puritan Pride) a rovnako zinok a selén. Všetky výsledky som mala o.k. V roku 2010 som otehotnela a 2011 som rodila. Na poslednej prehliadke bolo všetko o.k. tak dúfam že aj naďalej bude... Z osobnej skúsenosti by som odporúčala tento spôsob konizácie nakoľko aj liečba je menej náročná a hlavne ja som nemala žiadne bolesti. Samozrejme mala som zakázané vykonávať náročné práce a nepremáhať sa. Ten multienzyme je obdoba Wobenzymu len ho netreba užívať v takých množstvách keďže je koncentrovanejší a hlavne je lacnejší. Ak budete mať dotaz kludne sa opýtajte... 🙂 Držím palce a hlavne treba myslieť optimisticky.

matulda09
19. feb 2013

@bubina76
no svokra bude po nočnej tak dojde hned po praci o pol siedmej tak uvidim ako tam dopadnem len nechcem chuderu svokru dlho varovať malu kedže bude po nočnej

mimikri
19. feb 2013

@matulda09 mojko nestresuj sa .... aka ti vyšla cyto? mne odporúčali robiť cyto lebo som mala IV. už predrakovinové štádium ale pokiaľ máš II.alebo III. zatiaľ by ti to mohli len sledovať. Ono HPV vírus môžeš mať len ide o tvoju imunitu ako to zvládne. Ono telo sa s tým do roka vie vysporiadať ak máš dobrú imunitu... Ale samozrejme ideál je užívať vitamín C, zinok, selén - antioxidanty... ono tento stav sa dá zvrátiť. U mňa to prepuklo aspoň si myslím tým že som poriadne 3 roky nespala od narodenia malej a to sa mi aj podpísalo pod imunitu ktorá to proste nezvládla. Ale ak by si mala ísť na zákrok určite by som odporučila ten LEEP - som si to síce platila (naši mi to zacvakali lebo my sme ledva vyžili) ale chirugicky určite nie. Držím palce. 😉

mimikri
19. feb 2013

Ešte k tým vakcínam. Nedala by som to ani za nič svojej dcére. Je to len pretláčanie aby sa farmaceutickým spoločnostiam vrátili investície. To koľko bolo úmrtí mladých dievčat to už nepíšu - samozrejme že to nemá suvis s očkovaním ako každé komplikácie s očkovaním. Len tak mimochodom typov HPV vírusu je viac ako 100 a oni urobia vakcínu pre pár druhov. A ešte jedna vec , aká je istota že ťa to ochráni na celý život, oni sami to nevedia. Rovnako keď tú vakcínu pustili na trh ako dlho robili testy? Pár mesiacov,? O nežiadúcich účinkoch prejavujúcich sa po niekoľkých rokoch nehovorím.... samozrejme to nebude súvisieť s očkovaním spred niekoľkých rokov....Nechcem tu brojiť proti vakcínam to nie, každý si musí sám zvážiť pre a proti ale hlavne sa informovať z rôznych prameňov.

matulda09
20. feb 2013

@mimikri
no ja viem každy v okoli mi vravi pokoj ale vieš ten počiatočny strach čo sa deje to so mnou trochu zatočilo aj to že teraz v poslednom čase len mi ordinuju same zdravotne problemy začalo to celiakijou ktoru mi teraz oznamili a terz aj toto ale samo uvidim čo mi povedia na heydukovej
a cytologia bola PAP 2/3 A preto mi brali znovu vyter na HPV a to bolo podla mojho gynekologa nie najlepšie( dvojita infekcia HR-HPV 52+58 a zaroven aj expresia onkogenov E6/E7, a HPV typy su 16,18,31,33,35 atd) a preto mi dali vysledky a posielaju ma na heydukovu kde odporučaju aby ma sledovali ved uvidim čo tam povedia len mam nervy z toho čakania tam svokra bude po nočnej a ja tam budem určite dlho čo už

mimikri
20. feb 2013

@matulda09 ja viem mne ked to oznamil tak hned som sa videla meter pod zemou a podobne myslienky som mala.... Inak aj ta celiakia ti k tomu asi prispela lebo ak si o tom nevedela tak ti v podstate rozhadzala cele telo a vtedy imunita tiez nie je v poriadku. Neviem teda ako dlho uz o tom vies ale myslim si ze ked sa da telo do poriadku aj dietou tak hned zacne inak pracovat a myslim si ze tie vitaminy C, zinok, selen prip. Indonal, Indol3 ale ja som to nebrala dosť drahé i keď zdravie máme len jedno (nejak neviem ci je to zase len taka propagacia alebo je to naozaj super pripravok). Držim palce daj potom vediet ako si dopadla. Neboj zvladne sa to.

erikaa19
23. feb 2013

čítala som si vaše príspevky, aj mňa sa týka táto problematika, vidím že máte očíslované tie cytologické testy. Mne robili teraz špeciálne stery, ktoré ked nedopadnú dobre, tak lekárka mi navrhuje konizáciu. Ale teraz neviem, prečo mne o žiadnom stupni diagnozy nepovedala a tie lieky čo beriete, vám tiež poradil lekár? A platí sa za zákrok? Dakujem vám všetkým ☹

panki
25. feb 2013

@erikaa19 Ahoj. Pokiaľ tými liekmi myslíš Wobenzym tak nie tie mi neodporučil, lekár. Ale pomáha k rýchlejšiemu hojeniu po operačných zákrokoch. Len s tým treba opatrne, zrieďuje krv. Čo sa týka platenia za zákrok, ja budem platiť 140e. Idem 8.3. a budú mi to robiť v súkromnom centre v Iscare v BA. Ale platím preto toľko lebo som vo VZP, keby som bola v Unione neplatila by som nič. 😒

matulda09
25. feb 2013

@mimikri
ahoj,
no načakala som sa tam poriadne teda .) ale primar bol fajn vzal mi vzorku z krčka maternice a mam prist pre vysledky tento piatok tak uvidime aj ked sa lekar vyjadril že to nie je take strašne tak neviem ako to myslel uvidime čo mi v piatok povedia hadam nebude nutna konizacia a inak aj ja som na to myslela či nie nahodou celiakia to nerozhadzala na diete som len od decembra tak uvidime