icon

Liečba cholesterolu: Statíny verzus Arterin a Sanocard?

lenush12
31. jan 2025

ahojte, som pacientkou kardiológie - tachykardia, na čo užívam lieky. mám aj zvýšený cholesterol, na čo mi boli predpísané statíny - konkrétne Rozor. Užívala som ich nejaký čas, ale začali ma bolieť kĺby. Tak som si dávala obdeň/raz za tri dni, cholesterol sa aj tak upravil a bolesti neboli intenzívne, ba priam vymizli.. Potom som sa od kamarátky dozvedela o Arterine a vysadila som Rozor úplne. Existuje aj Arterin Cholesterol, ale ževraj ešte lepší je Arterin z fermentovanej ryže (monakolín K ).

Na stránkach jednej lekárne som sa dozvedela, citujem odtiaľ od jednej farmaceutky:
"Pri kontrole hladiny cholesterolu je kľúčový zdravý a vyvážený životný štýl. Niekedy však samotná zmena životného štýlu nemusí stačiť. Pridanie produktu Arterin pomáha znižovať a/alebo udržiavať hladinu cholesterolu. Obmedzenia v užívaní výživových doplnkov s obsahom monakolínu A vydala Európska komisia na základe obáv výskytu nežiaducich účinkov identických s nežiaducimi účinkami pozorovanými u pacientov užívajúcich statínové lieky. Nemajú ho užívať tehotné alebo dojčiace ženy, deti do 18 rokov alebo dospelí nad 70 rokov. Taktiež sa jeho užívanie neodporúča, keď máte problémy s pečeňou alebo obličkami, bolesť alebo slabosť svalov."Vzhľadom na to, že sa jedná o výživový doplnok, ktorý nepodlieha klinickým skúškam, vedľajšie účinky nie sú vedecky podložené. V prípade obáv môžete zvoliť produkt, ktorý napomáha k znižovaniu a/alebo udržaniu hladiny cholesterolu bez obsahu monakolínu K. Takým je napríklad Sanocard s obsahom kombinácie rastlinných sterolov, polikozanolu a vitamínov (B6, B12 a kyselina listová).

Trošku ma zaskočilo, že sa neodporúča ľudom nad 70 rokov, berie ho aj moja mamina.
Otázka je aké máte skúsenosti celkovo so statínmi a ak poznáte arterin alebo odporúčaný Sanocard ... čo Vám zabralo. Veľmi pekne ďakujem za prínosnú diskusiu.

ah0612
•
31. jan 2025

Som lekárka, kardiologička. Nepoznám Vaše hodnoty cholesterolu, ale ak Vám bol lekárom predpísaný statín, bol určite indikovaný. Statín je liek, ktorý zníži hladinu cholesterolu. Jeho tolerancia je individuálna u rôznych pacientov, niekto znesie maximálne dávky bez akýchkoľvek nežiadúcich účinkov, niekto má NÚ v závislosti od dávky. Osobne by som užívala určite statín v dávke, ktorú tolerujete zároveň s úpravou životného štýlu- zdravá strava, pravidelná pohybová aktivita. Arterin či Samocard sú len drahé výživové doplnky, ktoré Vám s hladinou cholesterolu neurobia takmer nič

lenush12
autor
•
5. feb 2025

@ah0612 Ďakujem Vám za odpoveď a informácie, až teraz ich čítam Takže dnes už mám aj výsledky krvi ... cholesterol (každú hodnotu) mám zlú, všetko rozhádzané. Plus zvýšené železo v krvi, ma byť max 32,2 a ja mám 44,5 (s tým tiež neviem čo robiť) a zvýšený aj o trošku hemoglobín. Pred pol rokom boli moje výsledky v poriadku čo sa týka chol., ale to som užívala Rozor ob/deň alebo raz za tri dni. Samozrejme som všade počúvala aké su statíny zlé a prešla som teda na Arterin. Takže sa zrejme vrátim naspäť k tomu, ako som bola nastavená predtým. Človek chcel vyskúšať niečo "prírodnejšie" ale veru ani to nemusí byť to pravé orechové.

opica_skorica
•
22. okt 2025
@ah0612

Som lekárka, kardiologička. Nepoznám Vaše hodnoty cholesterolu, ale ak Vám bol lekárom predpísaný statín, bol určite indikovaný. Statín je liek, ktorý zníži hladinu cholesterolu. Jeho tolerancia je individuálna u rôznych pacientov, niekto znesie maximálne dávky bez akýchkoľvek nežiadúcich účinkov, niekto má NÚ v závislosti od dávky. Osobne by som užívala určite statín v dávke, ktorú tolerujete zároveň s úpravou životného štýlu- zdravá strava, pravidelná pohybová aktivita. Arterin či Samocard sú len drahé výživové doplnky, ktoré Vám s hladinou cholesterolu neurobia takmer nič

@ah0612 na arterin som uz pocula, ze ide iba o marketing, ale poznate aj armolipid plus? To je ake podla vas? Dakujem.

luckabj82
•
24. feb 2026
@opica_skorica

@ah0612 na arterin som uz pocula, ze ide iba o marketing, ale poznate aj armolipid plus? To je ake podla vas? Dakujem.

@opica_skorica mama berie arterin a nič sa nezlepšilo,státiny odmieta

opica_skorica
•
24. feb 2026
@luckabj82

@opica_skorica mama berie arterin a nič sa nezlepšilo,státiny odmieta

@luckabj82 tak to vychadza, ze je to len biznis. Reklama a nic viac.

anonym_3ce304
•
6. mar 2026
@ah0612

@ah0612 chcem sa opýtať ,či aj ty by si brala z kludnym svedomím statiny?