Liečba hypertyreózy a plánovanie tehotenstva: Skúsenosti a rady
Ahojte, minulý rok v júni mi bola zistená zvýšená funkcia štítnej žľazy - medicínsky pomenované hypertyreóza s difúznou strumou. Nasadili mi Thyrozol, na ktorý som dobre reagovala a už v decembri som mala úžasné výsledky. Tento týždeň som bola na kontrole po roku a výsledky mi ukázali mierne zvýšenú hodnotu protilátok (6), čo ma naozaj sklamalo, pretože doktorka mi momentálne neodporúča tehotenstvo minimálne do konca roka a takisto mi povedala, že tabletky mi nevysadí. Preto hľadám niekoho, kto sa na to liečil a poprípade neskôr otehotnel. Viem, že každé telo je individuálne, no zaujíma ma, ako dlho trvala liečba, kedy ste otehotneli popr aký bol priebeh a všetko okolo toho. 🙂 som aj trocha skeptická, pretože lekár, ktorého navštevujem nemal dobré recenzie za poslednú dobu od môjho okolia a preto uvažujem aj nad konzultáciou v endokrinologickom ústave v Ľubochni. Minimálne aby som mala názor aj iného odborníka. Lekár ma veľmi vystrašil, preto neviem, čo od toho celého čakať. Ale áno, ak zatiaľ nemám odporúčané tehotenstvo, nebudem to siliť..
Hypertyreozu mi diagnostikovali po prvom tehu,nasledne nasadena liecba,po 2r.vysadena(thyrozol), 2r bez liecby len kontroly,nasledne relaps ochorenia,opat nasadena liecba,pocas ktorej som necakane otehotnela,nasadeny propicil, tehu ok, zatial som 5.r.od poslednej liecby bez liekov
@veronikuus ja som mala hypertyreozu po druhom porode. Ale upravilo sa mi to do 9 mesiacov od zacatia liecby az tak, ze mi protilatky uz nevyskocili vobec a liecba sa ukoncila a odvtedy len pravidelne kontroly s negativnymi protilatkami. Potom som otehotnela 3.x, pocas tehotenstva som dokonca brala Euthyrox, no po porode znova hypertyreoza a tazsie stavy, ale zase cca po 9 mesiacoch liecby uz to bolo ok, tam som musela brat aj Concor na srdce. No a na Thyrozole 1x denne a Concore som otehotnela 4.x, lieky vysadene a do konca tehotenstva zase vsetko super. Az na vysoky tlak ku koncu, ale to nesuviselo so stitnou. To sa naplno zase prejavilo az po porode. Cakam piate babatko a som ok, co sa tyka stitnej, ja cakam, ze po porode to zase bude to iste. Uz 3x ma chceli operovat a zatial nebolo treba. Ja mam aj Hashimoto, takze mne to asi kompenzuju tie druhe protilatky. Takze ja som v tehotenstve nemusela brat ziadne lieky na stitnu, takze vplyv na tehotenstvo neviem, berie sa tusim Propicyl, znama ho brala a dieta ma zdrave. Mozno ze aj Thyrozol je v istej nizkej davke povoleny, ale to nie som si ista. Od primara z Lubochne som ale na Thyrozole 1x denne mohla aj dojcit a deticky su ok.
mám roky dost vysoke protilátky, mám deti aj pri liekoch na štitnu
musela som len častejšie počas tehotenstva chodit na kontroly na endo
jedine čo ma upozornili že môžem o dieta prist alebo nedonosit, donosila som obe
lieky dávku mi nemuseli upravovat ani počas tehotenstva ani po pôrode
rozhodne konzultáciou u iného mudr nič nepokazíš

Mam rovnakú diagnózu. Od začiatku chodím k lekárom z Ľubochne (na polikliniku Rozanka v Ružomberku). S tehotenstvom Ti síce neporadím, lebo deti už máme a ďalšie neplánujeme. Tiež mi naordinovali Thyrozol. Pekne som zareagovala. Akurát som bola na kontrole po 2 rokoch. Všetko v norme. Lekárov z Ľubochne môžem len doporučiť