Lieky na cholesterol: Skúsenosti reálnych užívateľov so statínmi
@anonym_725ef9 Moje rozhodnutia dosť ovplyvnil: Profesor, doktor, endokrinológ, lipidológ a internista univ. prof. MUDr. Stanislav Oravec, CSc.
@iv1rozali neviem o com je video, ale viem, ze cholesterol suvisi so stitnou zlazou, genetikou, jedlom...
@anonym_725ef9 Ja som si to video pozrela niekoľko krát a veľa vecí sa mi vyjasnilo....a tým sa snažím pomôcť sebe aj iným.
@iv1rozali keď budem mať čas, tak si to pozriem, ale už podnadpis: Pravda, ktorú Vám nepovedia.... vo mne evokuje nedôveryhodný zdroj. Keď si pozrieš 10 videí od desiatich rôznych lekárov a odborníkov, možno budeš mať desať rôznych názorov.
@iv1rozali upozorňujem ak užívaš statiny tak červenú ryžu užívať nesmieš resp sa nesmie kombinovať !
@iv1rozali upozorňujem ak užívaš statiny tak červenú ryžu užívať nesmieš resp sa nesmie kombinovať !
Tak že ak by som to mohla zhrnúť ....pri rozhodovaní sa či brať statíny....je najdôležitejšie číslo /zlého / cholesterolu 7 a viac, potom genetická predispozícia /cievne príhody v rodine/ a samozrejme vyvážená strava/hlavne čo najmenej cukru/ pridať para orechy a....a ešte tu hrá úlohu vek..... čo najviac sa hýbať. A ako to tak čítam .....keď sa už niekto rozhodne brať lieky dobre si treba naštudovať čo obsahujú ....aby ich nebral roky zbytočne.
Tak že ak by som to mohla zhrnúť ....pri rozhodovaní sa či brať statíny....je najdôležitejšie číslo /zlého / cholesterolu 7 a viac, potom genetická predispozícia /cievne príhody v rodine/ a samozrejme vyvážená strava/hlavne čo najmenej cukru/ pridať para orechy a....a ešte tu hrá úlohu vek..... čo najviac sa hýbať. A ako to tak čítam .....keď sa už niekto rozhodne brať lieky dobre si treba naštudovať čo obsahujú ....aby ich nebral roky zbytočne.
@iv1rozali ?
@iv1rozali
chol.7 je veľa.
to bolo kedysi že mohol byť.
ak nechceš aby ťa j*blo tak niečo s tým treba robiť.
tie para orechy co sa tu spominali,kolko vedia znizit chol.?
@iv1rozali moja známa tvrdí, že sa jej cholest. znížil konzumáciou tvarohu. Je ho každý deň. Neviem...
@iv1rozali moja známa tvrdí, že sa jej cholest. znížil konzumáciou tvarohu. Je ho každý deň. Neviem...
@anonym_409f40 ak.je to nizkotučná tak hej môže byť
tie para orechy co sa tu spominali,kolko vedia znizit chol.?
@anonym_6338a7 o 5 až 19% samozrejme aj stravu a ostatné treba zmeniť
@anonym_6338a7 o 5 až 19% samozrejme aj stravu a ostatné treba zmeniť
@stellarstar ja 15 rokov zeriem atoris 30 mam chol.okolo 6az6.5 nemam nadvahu,som muz a stravu mam tiez celkom dobru,nefajcim,nepijem vobec alkohol.Denne si davam orechy,okrem tych spominanych para.
Ja som teraz začala kupovať pistazie 🙈 tak sa krmim aj s tým aj s tými orechmi
Čo je pravda na tom, že ak raz začnete užívať statíny, už ich budete musieť užívať vždy?
@stellarstar ja 15 rokov zeriem atoris 30 mam chol.okolo 6az6.5 nemam nadvahu,som muz a stravu mam tiez celkom dobru,nefajcim,nepijem vobec alkohol.Denne si davam orechy,okrem tych spominanych para.
@anonym_6338a7 ja mám chol 183md/dl ten sa mi podarilo znížiť, mala som ho 215 v novembri minulého roka. Problém mam s triglyceridmi. Tie som mala 11/25 - 610 a teraz spred týždňa 540mg/dl. Od januára užívam niekoĺko doplniek, schudla som 10 lg, mením stravu prechádzam na celozrnne, som aj v perimenopauze, piť už nepijem ( naposledy silvester ), cukor sa snažím znižovať, prešla som na erythrit a mením ďalšie veci v stravovaní. Koncom 04/26 mam termín na internom keďže tie statiny mi nerobia dobre. Som zvedavá koľko bude hladina vtedy
@anonym_6338a7 ja mám chol 183md/dl ten sa mi podarilo znížiť, mala som ho 215 v novembri minulého roka. Problém mam s triglyceridmi. Tie som mala 11/25 - 610 a teraz spred týždňa 540mg/dl. Od januára užívam niekoĺko doplniek, schudla som 10 lg, mením stravu prechádzam na celozrnne, som aj v perimenopauze, piť už nepijem ( naposledy silvester ), cukor sa snažím znižovať, prešla som na erythrit a mením ďalšie veci v stravovaní. Koncom 04/26 mam termín na internom keďže tie statiny mi nerobia dobre. Som zvedavá koľko bude hladina vtedy
@stellarstar tie jednotky nepoznam neviem najst kolko to je
@stellarstar tie jednotky nepoznam neviem najst kolko to je
@anonym_6338a7 610 je 6,95mmol/l a 540 je 6,16mmol/l
@anonym_6338a7 610 je 6,95mmol/l a 540 je 6,16mmol/l
@stellarstar no to nieje aź take zle.ja mam tolko pri liecbe statinmy
Čo je pravda na tom, že ak raz začnete užívať statíny, už ich budete musieť užívať vždy?
@kvieta Tvrdenie, že ak raz začnete užívať statíny, musíte ich brať doživotne, je z veľkej časti pravdivé, ale s dôležitými medicínskymi nuansami. Statíny sú lieky na zníženie cholesterolu, ktoré sa zvyčajne predpisujú ako dlhodobá prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
NHS inform
NHS inform
+1
Tu je podrobný rozbor toho, čo je na tomto tvrdení pravda a aké sú výnimky:
Prečo sa statíny užívajú "navždy"?
Cholesterol sa po vysadení vráti: Statíny blokujú enzým v pečeni, ktorý produkuje cholesterol. Ak liek prestanete užívať, produkcia cholesterolu sa obnoví a jeho hladina (najmä LDL - „zlého“ cholesterolu) sa do 2–6 týždňov vráti na pôvodné vysoké hodnoty.
Preventívny účinok: Statíny neznižujú cholesterol „natrvalo“ (nevyliečia podstatu problému, napr. geneticky podmienený vysoký cholesterol), ale udržiavajú ho v norme, kým sa užívajú. Tým chránia srdce a cievy pred infarktom alebo cievnou mozgovou príhodou.
Chronické ochorenie: Pre mnohých pacientov, najmä tých s vysokým rizikom alebo ochorením srdca, sú statíny liečbou chronického stavu, podobne ako lieky na vysoký tlak.
British Heart Foundation
British Heart Foundation
+4
Existujú výnimky? Kedy sa dajú vysadiť?
Hoci je pravidlom doživotné užívanie, existujú situácie, kedy lekár môže rozhodnúť inak:
Výrazná zmena životného štýlu: Ak pacient po nasadení statínov radikálne zmení stravovanie, schudne a začne pravidelne cvičiť, môže sa podariť dostať cholesterol pod kontrolu aj bez liekov. Toto sa však musí diať pod dohľadom lekára.
Závažné nežiaduce účinky: Ak statíny spôsobujú neznesiteľné bolesti svalov, poškodenie pečene alebo iné vážne problémy, lekár ich vysadí a nahradí inou liečbou (napr. ezetimibom).
Preventívne užívanie (primárna prevencia): U mladších pacientov, kde bol statín nasadený len ako dočasné opatrenie na zníženie rizika, môže lekár po prehodnotení stavu liečbu ukončiť, hoci to nie je bežný postup.
Mayo Clinic
Mayo Clinic
+2
Zhrnutie
Pravda: Ak máte vysoký cholesterol kvôli genetike alebo chronickým rizikám, vysadenie statínov znamená návrat k vysokému cholesterolu.
Mýtus: Že ide o „závislosť“ – statíny nespôsobujú abstinenčné príznaky.
Dôležité: Nikdy nevysadzujte statíny bez konzultácie s lekárom, pretože tým náhle zvýšite riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.
British Heart Foundation
British Heart Foundation
+2
@stellarstar no to nieje aź take zle.ja mam tolko pri liecbe statinmy
@anonym_6338a7 tak tu v at to vidia dr inak. Tu je norma do 200 čiže 2,25mmol/l
Ja som teraz začala kupovať pistazie 🙈 tak sa krmim aj s tým aj s tými orechmi
@stellarstar hlavne nesmú byť solené🙂
@stellarstar hlavne nesmú byť solené🙂
@anonym_9864eb nie nie su solene.
No som zvedavá co bude o mesiac. Samozrejme posnažím sa nebrať ich tie statiny 🙈
@anonym_9864eb nie nie su solene.
No som zvedavá co bude o mesiac. Samozrejme posnažím sa nebrať ich tie statiny 🙈
@stellarstar ja mám od 4,9-6 a dr mi vnucuje lieky,nechcem ich jesť.. stravu mám myslím že v pohode ale sladkostí neodmietnem,no mastné nejem ani udeniny ani biele pečivo.skušam jesť pestrec a v apríli idem na odber tak som zvedavá.
@stellarstar ja mám od 4,9-6 a dr mi vnucuje lieky,nechcem ich jesť.. stravu mám myslím že v pohode ale sladkostí neodmietnem,no mastné nejem ani udeniny ani biele pečivo.skušam jesť pestrec a v apríli idem na odber tak som zvedavá.
@anonym_9864eb ja tiež neodmietam jest sladkosti ale samozrejme nejem ich kazdy deň na kila 😂 aj biele pečivo som stopla, akurát tento týždeň som kupila celzrnne cestoviny aj múku. Takze este ma čaká makačka 😂 ale my zeny to dáme 💪
Ja som zatiaľ na mycocholeste a leticíne ,pečivo minimálne ražný chlieb balený z Lídla ,ovocie zelenina, biele mäso +hovädzie hlavne vývary .Z olejov olivový ,výnimočne repkový. Pijem- voda ,čaj,100%džusy. Alkohol minimálne .Sladkosti sem- tam horká čokoláda alebo nejaký ovocný alebo tvarohový koláč.
Ja som zatiaľ na mycocholeste a leticíne ,pečivo minimálne ražný chlieb balený z Lídla ,ovocie zelenina, biele mäso +hovädzie hlavne vývary .Z olejov olivový ,výnimočne repkový. Pijem- voda ,čaj,100%džusy. Alkohol minimálne .Sladkosti sem- tam horká čokoláda alebo nejaký ovocný alebo tvarohový koláč.
@iv1rozali nezabudni v koláči máš cukor a cukor treba minimalizovať a na ovocie treba tiež davat pozor niektoré obsahujú cukor

@iv1rozali porovnávas normu cholesterolu spred 40 rokov??? Porovnávaš aj vtedajšie vedecké účinky iných liekov a hladiny parametrov? Voľakedy keď si mala tlak krvi 160/100 tak lekár mávol rukou. Uvedom si že všetko sa vyvíja, aj vedomosti. Pred 40 rokmi neboli mnohé diagnostické postupy, ani prístroje. Nie je nikoho povinnostou jesť statiny, ani iné lieky. Kľudne sa môžeš krmit bylinkami a potom keď dostaneš mozgovú príhodu, tak si môžeš dať minerálnu vodu. Inak aj hodnoty tlaku krvi sa upravili spred 40 rokov a aj hladina cukru sa berie do úvahy oveľa menšia ako voľakedy. Ach ten farmabiznis....
@anonym_725ef9 Moje rozhodnutia dosť ovplyvnil: Profesor, doktor, endokrinológ, lipidológ a internista univ. prof. MUDr. Stanislav Oravec, CSc.
https://www.youtube.com/watch?v=AoCb5D-YE4g