Má farmaceut právo odmietnuť objednať lieky na predpis?
Ahojte. Chcem sa spytat, ak ma niekto skusenost. Liecim sa dlhodobo na ochorenie, na ktore denne uzivam lieky a chodim si ich na opakovany e-recept vyzdvihnut do lekarne. Stava sa mi, ze niekedy to problem nie je, maju ich hned, aj ich vydaju, inokedy musia objednat. A tu nastava problem. Uz sa mi stalo aj v tej istej lekarni pri roznych farmaceutoch, ze niektori nemaju problem a objednaju a ini ma poslu, ze si to mam ist inde objednat. Chcem sa spytat, ak niekto ma taku vedomost, mozu toto robit? Ja potom beham po lekarnach po celom meste ako blba, ze kde budu ochotni mi aspon objednat ten liek, aj ked ich o to poprosim. Uz neviem, ci za chvilku na benzinku si budem musiet chodit lieky objednavat alebo co… Proste niekde z toho robia vedu, inde bez problemov objednaju. Mozu toto robit?
@cecilia29 lieky proti cholesterolu tiež, lieky na riedenie krvi tiež - každý jeden liek má vedľajšie účinky. A dopad na ŽP - aj detský sirup proti kašľu. Ak máš problém s abortivnym účinkom, je Tvojou voľbou HAK nebrať, inak tento účinok majú aj iné lieky, to už nevadí? Abortivny účinok môžu čisto teoreticky mať aj schody - bojujes aj proti schodom? Jediný, kto z HAK robí horší liek ako je, sú ľudia z ktorým vadí, že ženy majú kontrolu nad svojím telom. Ty nechceš - neber a máš pokoj.
@michaela329 hlavne antibiotiká sú problém, rezistencia sa tomu povie. Veľa antibiotík už nefunguje, pretože ľudia pri prvom kašli beru rovno a dávkujú si antibiotiká... zlatý dobrý penicilín,čo všetko dokázal vyliečiť 😏
@zuzanita1609 akože príkladov by bolo....ale to už nie je pre inkvizícnu uderku také atraktívne.
Dnes si už vieš pozrieť kde liek majú a rezervovať cez web.U nás v lekárni čo nemajú objednajú druhý deň to mám.
@quaxi v kostole som o antike nikdy nepocula,zato z ust gynekologov casto...
@michaela329 keď sme pitvali ryby na praktikach mali zmenené pohlavné organy nie kvôli liekom na cholesterol , ale kvôli hak. Ja som prišla za doktorom s tým ze sa mi výrazne zosilnel menzes. Jedine jedine co mi ponúkol bolo HAK, žiadne odbery, nič. A takto to funguje.
Schody nemaju abortivny účinok. Toto je už aká somarina. Hovoríme o mechanizme, kedy sa zabráni uhniezdeniu oplodneneho vajicka
@beky223 presne tak.farmaceut nie je predavac.
@cecilia29 a kvôli liekom na cholesterol by ste našli iné veci. Opakujem - každý liek má vedľajšie účinky, aj oveľa horšie ako HAK. Lenže tie Ťa akosi netrápia.
@zuzinabila a čo je farmaceut? Kto overený bude predávať lieky,keď nie farmaceut? 🤨 Šarlatán, kňaz?
@michaela329 nie ? X krát som dostala atb a nevybrala som ich z lekárne. S tými sa tiež v určitom období preháňalo a nesieme následky. Mne doktorka v detstve zničila imunitu. Teraz si toto už aj lekári začínajú uvedomovať. Ale s HAK im to ešte nedošlo. To nie sú lieky na cholesterol - ze.sa indikuju keď je vysoký cholesterol. Majú svoje vedľajšie účinku ale aj vysoký cholesterol je problém. Hak ss predpisuje bezrozmyslu
@cecilia29 opakujem, že Ty s ňou máš nejaký ideologický problém, je Tvoj problém. Je to liek ako každý iný - vrátane vedľajších účinkov.
@michaela329 nie ja mam s nou ideologicky problém. Ja nie som farmaceut, tak toto by mi bolo skutočne fuk ze to druhe ženy berú ako lentilky.Ak by si len samé niesli na sebe ich negat dopad. Začala som mať s nou problém, keď sme pitvali tie ryby a zistila som aký má priamy a nebezpečný dopad na celý ekosystém.
@cecilia29 ako každý liek...ako saponat, ako plasty..
@zuzanita1609 nechápem,šak nech poslúcha
Tam si myslím, že bude problém skôr s dostupnosťou tohto konkrétneho lieku od daného výrobcu, nemajú ho všetky distribučné spoločnosti. Ale určite by ti to mal lekárnik vysvetliť, alebo ponúknuť náhradu s tým istým zložením od iného výrobcu.
@michaela329 zlahcujes to . Nie každý liek, nie každý saponat, nie každý plast
Mam skusenost, ze niektore lekarne proste neobjednavaju. Ak nemaju co hladam, poslu ma proste do inej lekarne. Jednoducho neposkytuju tuto sluzbu. Hlavne s velkymi lekarnami mam tuto skusenost, pripadne s tymi v nakupnych centrach. Naopak u malych lekarni mam skusenost, ze su velmi ochotni objednat a vacsinou do 24 hodin sa ozvu, ze mozem prist po liek. Ale samozrejme v pripade, ze liek ma vypadok a je nezohnatelny, tak aj oni mi povedia, ze jedine skusit inu lekaren, ktora by este snad mohla nieco mat skladom. A neviem preco by nemohli robit to, ze neobjednavaju. Su to sukromne spolocnosti, maju svoj vlastny biznis pristup, svojich dodavatelov, kazdy inu pruznost dodavok. A poznam aj lekaren, ktora je vyslovene zamerana viac “prirodne”, niektore veci tam vobec nezozenies a urcite ich ani neobjednaju. Divaj sa na tie lekarne naozaj ako na sukromne firmy, ktorymi naozaj aj su, a tak ako sa ti neprisposobi kazdy obchodnik v inom odvetvi, tak ani v tomto.
Nechápem čo tu riešite o tej výhrade svedomia. A rozčuľujú sa tu také čo ani nevedia že niečo také existuje.
Mne sa raz stalo že mi pani odmietla vydať. Povedala že zo zákona o výhrade svedomia ma narok odmietnuť mi vydať uvedený produkt a vybaví ma kolegyňa. Vybavila ma kolegyňa.
Niektoré tu máte fakt problém so všetkým
@gabriellka Presne takto to ma fungovat, ze si hned vybavena druhym pracovnikom.

@michaela329 lieky ktoré si napisala sa vypisujú zriedkavo vo vážnych situáciách a kde nie je iná možnosť. HAK pchaju do zien ako lentilky, na kazdy jeden problem aj neproblem.V našich vodach je jej vysoká koncentracia. Okrem toho je jej jeden z mechanizmov abortivny.