icon

Má stres príčinu v oslabenej imunite a zápaloch?

xkristixx
22. aug 2024

Ahoj. Vopred sa ospravedlnujem toto bude dlhsi prispevok a vdaka, ak si to niekto vobec precita. Skusila som uz snad vsetky moznosti a uz zufalo neviem ako dalej. Mam viac otazok, s kt mozno bude niekto vediet poradit, alebo aspon naviest na spravnu cestu, ja neviem...
Mam 30 rokov. Posledne 3 roky intenzivne pocitujem extremne zhorsenie mojho zdravotneho stavu. Neexistuje mesiac, aby som nemusela brat lieky, doplnky, atb. Vzdy sa bud objavi herpes, alebo opakovane zapal mocovych ciest, bakterialne infekcie skoro stale, zapaly usi, nervov, hnacka.
Skusim sa rozpisat ,,v skratke,, aby som upresnila celkovu situaciu.
V detstve som zazivala tazke traumy spojene s alkoholizmom u otca, s tym spojene bolesti brucha, hnacky, stres a zapal mocovych ciest uz od ranneho veku. Bola som takmer nonstop liecena roznymi antibiotikami, jedno obdobie si dr na zaklade mojich traviacich tazkosti myslela, ze moj problem bude celiakia, testy ale nic neukazali. V puberte zacal moj problem s pletou, dodnes nevyrieseny (hormonalne problemy a akne s kt bojujem dodnes, neuspesne) a depresie. Odisla som od rodiny, mala som pocit, ze sa moj zdrav.stav mierne zlepsil. Pred ca 8 rokmi som bola liecena na lymsku boreliozu, opakovane zapaly mocovych ciest, par mesiacov na to som zazila po prvykrat parezu licneho nervu - ochrnutie tvare. Mysleli si, ze to suvisi s celkovym oslabenim imunity kvoli borele. Preliecene najprv na jednej strane tvare, potom sa to zapalilo aj druhej a potom zas opakovane. Potom zapal bartholinyho cysty, ktory sa nepreliecil poriadne a neustale sa vracal. Potom zrazu ochorenie, o kt nevedela nic povedat ani doktorka, v ustach som mala nejaky nespecificky zapal, ktory ona ale nevidela. Boleli ma dasna, cele vnutro ust, tyzden som nevedela nic zjest, pretoze cokolvek co som dala do ust bolo akoby som jedla ziletky. Plakala som, nevladala jest. Poslala ma k zubarovi, ze asi paradentoza, inak to nevedela vysvetlit, zubar mi nenasiel nic. Predpisal sirokospektralne atb. Po tyzdni toto ochorenie same nejak preslo. Nasledne zacali moje vseobecne problemy, prehadzoval si ma doktor od doktora. Moje telo prestalo znasat antibiotika, netusim preco, ale z takmer vsetkych moznych druhov, kt mi predtym nerobili problemy, som sa zacala vysypavat (velkym mnozstvom malych bielych vyrazok a pocitom palenia koze). Jedine atb, ktore aktualne znasam je Ciphin. Akekolvek ine na zapaly nemozem zniest - Summamed, Zinnat, Dalacin - zo vsetkeho mam od uzitia tablety do hodiny extremne vyhadzanu pokozku. Doktorka ma poslala na testy, na alergologiu- vysla mi vraj len laktoza, neviem ci bolo testovane vsetko co malo, ale nevedela ani ona tym padom vysvetlit, aky mam problem s ATB, dalej neriesila.
Odvtedy som tak nejak na doktorov prestala verit, kazdy jeden len predpisuje lieky namiesto riesenia problemov. Vysvetlovala som kazdemu jednemu, co a pri akej prilezitosti sa mi deje, snazila som prist na pricinu, oni nie. Oni predpisali lieky a poslali ma domov. Zacala som sa zdravo stravovat, lebo som si myslela, ze to bude mojim zivotnym stylom a stresom, ktoreho sa proste od mala co som si prezila nie idealne detstvo, neviem zbavit. Tie roky som tak nejak len prezivala, raz dobre, raz horsie...ale nejak vzdy to najhorsie preslo. Posledne tri roky sa ale pasujem fakt s tazkymi problemami, ktore ma oberaju o energiu. Opat som bola donutena navstivit doktora - zacalo to navratom opuchu bartholinyho zlazy. Skoncila som na pohotovosti s tym, ze ma narezali, preplachli a poslali domov. Vraj uz to nieje bartholinyho zlaza, ale opuch vnutorneho pysku. Extremna bolest. Opuch neprechadzal, takze si ma opat prehadzoval doktor za doktorom, kazde rano preplachy, narezavanie. Opuch nemizol. Po tyzdni to somnou zabalili, ze nevedia preco to neodpucha a poslali ma k mojmu gyn, ze uz to nebudu riesit oni. Opuch zostal, ale nie akutny ani bolestivy, len neprijemne zvacseny pysk na dotyk. To mam dodnes - nevedia vysvetlit ako sa toho zbavit, gynekolog mi pri prehliadke povedal, ze si to udajne skoro ani nevsimol. Potom, ze jedine plasticka chirurgia, kedze sa jedna o kozmeticky problem (a pritom ja to tam mavam obcas opuchnute a bolave, tak aky kozmeticky problem?)
Z krvi, ktora je udajne o i uplne v poriadku, mi stale len svieti zapal, su tam nejake slabe zapalove parametre. Z mocu vysli bielkoviny, vraj ak ma nestipe pri moceni tak to nieje problem. Neriesila, poslala ma na gyn, pretoze som sa jej stazovala na zvacsenu uzlinu v dolnych slabinach, takze opat gynekolog, kde ma prehliadli, vzali vzorky na rakovinu krcka maternice (vysli negativne), dali atb a cipky na akutnu vaginitidu a vraj zle ph v posve. Mesiac na to som bola zasa u neurologicky, nakolko som opat dvakrat po sebe ochrnula na lavu stranu tvare. Trpnutia prstov a jazyka som sa nevedela zbavit asi pol roka a myslela som, ze uz mi tie pocity zostanu. Potom zas zapal mocaku a potom zapal ucha. A takto to mam vlastne doteraz, dokola. Raz ten zapal, raz ten...na zapal nervov som brala kortikosteroidy, konkretne Prednison. Pocas uzivania prednisonu sa zrazu moj zdravotny stav uplne otoci - mam totalne cistu plet, bez jedinej vyrazky, vlasy mi vobec nemastneju. Ako nahle ho vysadim, tak sa na cca dva tyzdne extremne vyhadzem, az sa zas dam dokopy. Pri uzivani niektorych antibiotik to mam zas naopak, z tych sa vyhadzem okamzite po uziti tabletky, ako som spomenula vyssie. Docitala som sa teda ze prednison produkuje hormon kortizol, ktory odburava stres. Zeby vsetky moje problemy suviseli naozaj so stresom? Alebo ja uz netusim, co mam robit. Ak sa snazim s doktormi o tom rozpravat a prist na to, preco mam pri uzivani prednisonu nadhernu plet, neriesia ma. Ked sa ich pytam preco po vysadeni dva tyzdne trpim na vyrazky, tiez neriesia. Ked im vysvetlujem, ze rovnako extremne sa vyhadzem, ako nahle nasadim nejake atb, tiez neriesia, sak predpisu teda ine...ale ja chcem vediet pricinu, PRECO sa mi toto deje. Nikto to nevie vysvetlit, nik ma nepocuva. Poznam svoje telo ako hodinky, viem, ze nieje v poriadku. Ale netusim z coho to vznika.
Takze celkovy zaver teda...aktualne opat liecim zapal mocaku a vaginitidu. Do toho pocit trpnutia ust. Neviem sa zbavit hnacky a bakterialnych zapalov posvy - to je takmer permanentne uz posledny rok aj pol. Extremne mi padaju vlasy, co predtym nezvykli, aktualne do tohoto vsetkeho ma posledne mesiace boli aj chrbtica a klby na prstoch ruk, mam pocit, ze ich mam zrana vzdy trochu opuchnute a neviem ich uplne dobre zohybat. Som nonstop extremne unavena, depresivna, nevladzem. Vysledky krvi ukazuju nizke zapalove parametre, bielkoviny v moci. Nic viac. Vraj krv mam inak ukazkovu, neni co riesit... necitim sa v poriadku. Pocas prace stojim cele dni na nohach, pocas volna som ledva schopna vyliezt z postele. A takto dokola fungujem a asi len cakam na to, kedy proste odpadnem a uz sa nepostavim.
Aktualne uzivam Ciphin, bezne a dost casto uzivam doplnok HPvirin, probiotika pre zeny, antivirotika ako su Herpesin a Isoprinosine. Moj zdravotny stav sa akokeby ale nikdy nevie uplne vyliecit, len sa tak nejak po liekoch trochu pozviecha a chvilku funguje, kym vladze. Potom sa zasa objavi nejaky zapal, kt ma zlozi na kolena a opat uzivam lieky s tym, ze sa dam trochu na chvilu dokopy a potom zas to iste...ako z tohoto kola prosim vas von? Fakt mam ist na pohotovost a ja sama sa dopytovat po vysetreniach ked sa necitim ok, ale po akych ? Co mi moze byt? Ked mi brali krv, tak vlastne ani neviem na co vsetko mi ju brali, ked mi tvrdili, ze mi udajne nic nieje. Ale ak tam svieti zapal a bielkoviny, naozaj mi nic nieje ? Ako sa moze doktor vyjadrit, ze je vsetko v poriadku, ak vo vysledkoch nejaky ten zapal svieti? Som naozaj zufala.

uhnakova
22. aug 2024

Robili ti testy na boreliózu teraz niekedy? Kludne to môže byť borelióza v chronickom stave, ona strašne oslabuje imunitu a navodzuje podobné stavy tŕpnutia a divných bolestí. Prípadne kľudne aj niečo podobné, čo ti beží na pozadí a neustále vyvoláva choroby. Treba poriadne rozšírené testy na všetko možné. Ak tvoja lekárka nespolupracuje, prejdi k inej alebo choď ako samoplatca niekam.

oriesocek
22. aug 2024

Mne to skor pripomina nejake autoimunitne ochorenie. Sjogrenov syndrom alebo nieco podobne...plno nesuvisiacich veci...

kili77
Autor odpoveď zmazal
chichua
22. aug 2024

Pozri si na facebooku skupinu Lymská borelióza..veľa pochopíš. Nie sú v tom sama. Bežní lekári ti nepomôžu. Inak ti verím ti úplne všetky tvoje problémy.

marianarem
22. aug 2024

@xkristixx Tiez ma napadlo autoimunitne ochorenie. Kazdopadne by som na tvojom mieste sla aj na psychoterapiu. A ked uz tradicna medicina nevie pomoct, tak by som skusila aj alternativnu, napriklad reiki.

xenia65
23. aug 2024

@xkristixx Ahoj, no jei ľúto čo prezivas, za zváženie stojí aj reumatoidne ochorenie ale vyšetrenie treba absolvovať v NURCH Piešťany, Košice a pod., nie u obyčajných reumatologoch, tam veľa nezistia. A dovtedy aspoň vitamín D na imunitu a železo na energiu. Veľa šťastia