icon

Mal by som zmeniť antidepresíva?

davidkollar123
Včera o 15:36

Zdravim beriem sertralin celu davku 50mg 3 tyzdne uz a preddtym som bral polku 50mg 16 dni nech si zvykne telo.
Berem to skor na take depresivne zmyslanie a aj uzkost zie som nemal v nejakej extremnej miere ale zazil som par panickych atakov inak hlavne mam take stavy ze nic ma nebavi neviem si predstavit svetlu buducnost neviem v podstate nic robit z potesenia len donutenie, inak fungujem normalne, pred AD som takto fungoval polroka , od kedy berem AD nemam pocit ze by sa nieco zmenilo mam pocit ze to je este horsie aj po dlhom case nic ma nebavi , uzkosti nejake extra nemavam ,cakal som ze sa mi na antidepresivach po case zlepsi nalada. Mam zmenit AD? alebo mam este cakat? mam par svetlych chvil ale tych bolo pred AD podstatne viac. Vopred dakujem za kazdu radu.

anonym_179da7
Včera o 15:41

@davidkollar123 my nie sme lekári

anonym_94e7d7
Včera o 15:49

Sertralin mi zachráni život, a som na ňom. Ale zabral asi po 3m, dovtedy to boli nežiadúce účinky. Cielene sme však išli na 100 mg.

windblue
Včera o 16:12

Vydržte, sertralin bral otec nejakú dobu a aj doktor mu povedal a aj to tak bolo ze to najskôr môže byť pár týždňov horšie ale potom sa viacej uľaví. Akurát sa nedá povedať ako dlho, niekomu sa začne uľaví at skôr niekomu to trvá, takže nestrácajte nádej, keď si nie ste istý konzultujte so svojím doktorom, tu vám ťažko niekto konkrétne pomôže. Môže sa stať že vám aj zmení lieky, nie všetko funguje každému rovnako.

euka210
Včera o 16:44

@davidkollar123 na to mas v prvom rade psychiatra, s nim rieste ludia svoje stavy, nie na mk🤦‍♀️
Ad zaberaju najskor po tych 3t, takze este nezacali zaberat.
Neviem ci vies ako tieto klasicke Ad funguju, ze su to spätne vychytavace serotoninu, ktory ma na svedomi naladu. Ked sa hladina zvysi a bude stabilna, tak sa stav stabilizuje.

anonym_a74584
Včera o 17:03

To sa pytas laikov, ktori nepoznaju tvoj zdravotny stav????

davidkollar123
autor
Včera o 17:10
@euka210

@davidkollar123 na to mas v prvom rade psychiatra, s nim rieste ludia svoje stavy, nie na mk🤦‍♀️
Ad zaberaju najskor po tych 3t, takze este nezacali zaberat.
Neviem ci vies ako tieto klasicke Ad funguju, ze su to spätne vychytavace serotoninu, ktory ma na svedomi naladu. Ked sa hladina zvysi a bude stabilna, tak sa stav stabilizuje.

@euka210 som vysokoskolsky vzdelany clovek a priatelka studuje medicinu myslim ze dokazem pochopit ako funguju AD. Pytam sa ludi ktory brali konkretne tento liek ake snim mali skusenosti.

slovakboy
Včera o 17:28

@davidkollar123 píšeš, že ti nie je lepšie, ale už nemáš také ataky ťažké. To je dobré, to je cieľ tých liekov. Oni ťa neurobia šťastnejším, dokonca keď si mal pred tým chvíľky šťastia, tak už také intenzívne nemusia byť. Antidepresíva tlmia výkyvy. Pri smútku ťa podržia a nepustia veľmi dole a pri eufórii ťa zas nepustia veľmi hore. Stabilní a v psychike pevní ľudia sa vyznačujú pokojom aj pri ťažkostiach aj pri radostiach. Ja by som na tvojom mieste éšte nemenil lieky. Poviem dôvody, ale ber to len ako názor laika, určite sa rozhoduj podľa pocitov a podľa lekára. Ja ti poviem len to, čo si myslím a prečo si to myslím. Keď ti niečo z toho nebude pasovať, ignoruj môj názor s kľudnym svedomím:
1. Čakal si zlepšenie a máš pocit, že lieky nezabrali. Ak nemáš skúsenosti s AD, tak možno máš rýchle očakávania a spoliehaš sa na lieky, ktoré zaberajú až po veĺa týždňoch. Na začiatku môže byť aj zhoršenie. Mne zabrali AD až po asi 5-6 týždňoch a prvé dva týždne som cítil zhoršenie. Možno nie kvôli liekom ale preto, že úzkosti mi práve vrcholili a AD som sa rozhodol brať až potom ako to bolo veľmi bolestivé. Môže to byť aj tvoj prípad. Preto sa neboj že ešte nezabrali. Nesmú ti ale spôsobovať silné nežiadúce účinky. Vtedy treba konať. Keď si však bolestivý, psychika môže aj maličkosť označiť ako niečo silné a vážne. Nepozoruj sa až príliš a neboj sa nejakých poklesov počas dňa. Častokrát sú za tým len myšlienky. Ak si to uvedomíš rozumovo: toto mi spôsobuje len myšlienka, nechám ju odísť, prijmem úzkosť, a ak vtedy pocítiť miernu úľavu, tak je to dobrý znak.
2. Píšeš, že už nemáš silné prepady. To je ďalší dôvod, prečo by si sa nemal obávať.
3. Pracuj na sebe cvičeniami a úpravou denného režimu. Mne nakázali čo mám každý deň robiť: od 6:30 vstávam, potom pijem vodu, lieky, zajem piškótkami. Potom o 7:30 raňajky. Vajíčka, chlieb s maslom, paradajka paprika, nezapíjam, pomaly prežúvam na kašičku, vnímam každý pohyb, každé sústo, nečítam, nepočúvam správy. Potom 20 minút dychové cvičenie, potom počúvanie relaxačnej hudby, potom EKT cviky, potom posedenie na terase, alebo balkóne. O 10:00 pijem ďalších 7dl vody. Keď som mal úzkosti ostal som ležať v tichu a trpel som, niekedy som vzal Neurol. O 12:00 obed. Bez vody. Varené mäso s ryžou a zemiakmi. Šalát. Potom počúvanie relaxačnej hudby. Znovu voda o 13:30 O 15:00 vychádzka, na začiatku to bol problém sa vôbec obliecť, ale prinútil som sa a aj keď som sa obliekal tempom slimáka a musel som sa nútiť do každého pohybu, robil som ho pomaly a isto, bral som to ako povinnosť a dôležitú úlohu. Dávalo mi to zmysel. Aj hygiena. Vnímal som každý pohyb a dotyk. Holenie, umývanie zubov. Robil som rôzne cvičenia, dajú sa nájsť na internete alebo ti ich poradí skúsený psychológ. Prvé vychádzky trvali 10-15 minút a musel som sa unavený vrátiť. Ale na druhý deň som šiel zas. Večer podobne najprv voda potom večera o 17:30 a po nej už žiadne jedlo, žiadna voda. Jedol som a pil len 12 hodín. Upravilo sa mi trávenie, hoci mi úzkosti sťahovali žalúdok, trávenie fungovalo výborne. Spanie počas úzkosti je často problém, no ja som bol o 21:00 v posteli a niekedy som zaspal hneď, niekedy až o 23:00. Postupne sa ten režim upevnil a prechádzky sa predĺžili na skoro dve hodiny. Zlepšenie prišlo pomaly a vo vlnách. To znamená, že po lepším dni prišiel horší. Zapisuj si hodnotenia dňa každý večer a hlavne čo dobré sa ti podarilo a čo si zažil. Uvidíš, že vlny budú mať menší výkyv a menej častý. Budeš badať dlhodobé zlepšenie. Vypni si mobil aj telku a rádio. Len relaxačná hudba, neskôr môžeš romantické filmy. Rozprávky sú super. Aj vtipy od Izera alebo staré scénky s Ludkom Sobotom. Mne pomáhala aj hra Štyri Dohody od Jaroslava Dušeka. Najprv ale vydrž dva tri týždne s úplným detoxom správ.

anonym_a3429a
Včera o 18:05

@davidkollar123 môj manžel užíva Sertralin- asi 9 mesiacov, hlavne na úzkosti a posttraumaticky stresový syndróm. No ja ako jeho manželka hodnotím, že Sertralin pomohol minimálne, dokonca vidím miestami viac agresívneho správania ako predtým. Mám v pláne rozprávať sa s jeho psychiatrickou o zmene liekov.

anonym_224ae8
Včera o 18:07

Mne Sertralin pomohol. Zacala som 50mg, po 2-3t prisla trochu ulava, ale nie uplne tak mi psychiater navysil na 100mg. O tyzden na to citelne lepsie. Po par mesiacoch sme este navysili na 150mg. Mne doktor vravel, ze pri Sertraline sa da navysovat az do 200mg.
Si pod dohladom lekara? Komunikuj to s nim, moze ti navysit davku

euka210
Včera o 18:55
@davidkollar123

@euka210 som vysokoskolsky vzdelany clovek a priatelka studuje medicinu myslim ze dokazem pochopit ako funguju AD. Pytam sa ludi ktory brali konkretne tento liek ake snim mali skusenosti.

@davidkollar123 a k tomu mas aj riadne ego, ked kvoli mojmu vysvetleniu sa musis ohanat, ze mas Vs. Aj ja mam Vs, ale vsetku mudrost sveta som teda nepojedla 😃😉

anonym_b77076
Včera o 18:57

@davidkollar123 mne Setralin po 3 tyzdnoch krasne slapal. Stale som bola v pohode ziadne emocne vykyvy . Mne psychiatricka dala po mesiaci kontrolu aby vedela ako to ide, tebe nie? Treba sa poradit s lekarom