Mám 23 rokov a diagnostikovali mi rakovinu. Váham, či to mám povedať rodine.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor. Som v situáciíí v ktorej nemám tušenia ako sa mám zachovať.Ide o to ,že mám 23 rokov a diagnostikovali mi rakovinu vaječníka a prsnika. Nabudúci týžden idem na operáciu. Ide o to,že neviem či to mám povedať svojej rodine alebo nie. Určite im to chcem povedať ale neviem či už teraz alebo mám počkať nejaký čas. Chcem počkať kvôli tomu,že moja sestra je tehotná a kedže je v rizikovom tehotenstve a v minulosti už niekoľkokrát prišla o bábätko záleží mi na tom aby sa to teraz podarilo a bojím sa,že ak to poviem už teraz tak sa stane to,že ju to rozruší a príde o neho.Máme spolu nádherný vzťah a viem,že by ju to veľmi rozrušilo. Ďalšia vec je tá,že operovať ma budú v Bratislave a moji rodičia sa budú trápiť ,že nemôžu byť pri mne nakoľko bývajú veľmi daleko a ja v Ba študujem na VŠ.Navyše má otec epilepsiu a mama má vysoký krvný tlak. Tak váham či im to zamlčať kým sa malinké narodí ( je to už len niekoľko týždnov) alebo im to povedať už teraz aj ked je tu to rizik. Ja som silná a zvládnem to iba je tu ten pocit,že by to moja rodina mala vedieť .Ale neviem či je vhodný čas im to už povedať teraz alebo mám počkať.Chcem sa spýtať ako by ste to riešili vy keby ste na mojom mieste? A samozrejme moja rodina je pre mna to najdôležitejšie .Preto by to spravilo teraz viac škody ako osohu.Neviem či je správny čas ešte .Chcem Vás poprosiť o radu. Ďakujem veľlmi pekne ,že ste si to prečítali a prípadne sa podelily o svoje myšlienky . Želám pekný večer
Ahoj takže rád tu máš až no ale ide o to ze co ti budu operovať samozrejme nieje to len tak to je vážna diagnóza viem o com píšem tiež to mam no ale ináč ty si mladá a určite to zvládneš a ja radím teda som toho názoru že máme bi si to mala povedať ona to zvládne tiež neboj a držím palčeky
Ahojte 🙂 tak v prvom rade ďakujem veľmi pekne ,že ste sa mi takto ozvali a napísali Vaše názory. Naozaj si to veľmi cením. Nečakala som takú odozvu. Napíšem takto sem odpoveď hromadne . Zatiaľ som sa rozhodla tak ,že nepoviem rodine nič. Predvčerom som bola doma ich pozrieť a keď som videla ako sa majú a ako sa tešia na malinké a ako si uľavili,že už je všetko zlé za nami nemala som to srdce. Moja mama je veľmi citlivá a nedokázala by to sestre zatajiť. Takže bud to poviem všetkým alebo nikomu. Zatiaľ som sa rozhodla to nepovedať.Teda kým sa malinké narodí. Ale uvidíme operácia je až nabudúci týžden piatok. Pokiaľ ide o moju diagnózu niesú to iba nádory. Mám oficiálnu diagnózu po histológií,biopsií že mám rakovinu . "normálny" tumor" . Nechcem však uviesť všetkých do omylu ,že som sama. To nie. Mám priateľa a je moja opora. Je to aj môj spolužiak aj partner a zdiela spolu so mnou všetky tieto veci, chodí so mnou na vyšetrenia a je mi opora. Takže on o tomto všetkom vie.Ked som bola po prvej operácií bol pri mne a staral sa o mna .No a som v nájme nie na internáte takže vie sa o mna v klude postarať. Mna len trápi či by to nemala vedieť aj rodina. Ďúfam,že tieto moje sťažnosti nie sú malicherné a hlúpe.
Každopádne ešte raz Ďakujem všetkým,že ste si našli čas mi napísať a zodpovedať moju otázku.Veľmi si to vážim .Nesmierne veľmi.Prajem pekný večer .A ďakujem aj všetkým čo mi poskytli pomoc.
@pips13 v nasej rodine sme zazili tazku skusku takto pred dvomi rokmi, ked nam s manzelom zhorel dom, zaroven mamke zistili rakovinu a sestre diagnostikovali sklerozu multiplex....sestra to dlho tajila, lebo sme boli z mamky a domu v strasnon psychickom rozpolozeni a bala sa, ci by to uniesli, podla mna urobila dobru vec, pretoze pre mojich rodicov to bola strasna rana. Ked sa mamka zacala liecit a my sme zacalu verit v lepsi zaciatok, dala svoju kvapku sestra a takto sme to zvadli. Niekedy je lepsie veci davkovat. Je jedno, ci sa to ma alebo nema povedat, ak citis, ze este nie, pockaj, ale urcite si daj nejaky cas dokedy.
@pips13 dakujeme za informácie ako si sa rozhodla a držím palce, nech všetko dobre dopadne

Chapala by som tvoje mlčanie ak by si mala manžela/partnera, niekoho veľmi blizkeho o koho sa môžeš oprieť a skym riesit nielen zdravie ale aj tie drobne veci okolo.možno banality ale niekedy otravne.napr vymenit pradlo pyzamo priniesť ovocie ci vodu.odniest PN ospravedlnenku, aj cestu z nemocnice je lepsue nejst sama.
v nemocnici asi nebudes dlho, ale potom budes doma tak veru uvidia ze mas pooperacny stav.alebo to chces marodit na intraku ? A skym ? Kto ti pomôže prve dni doma ?
Takze doma to povedz, možno je lepšie ak opatrne a zľahčis diagnozu na cysty, myomy.
Kazdy clovek potrebuje oporu a pomoc.
Si mlada silna a vyrovnana zena , ty tu pliagu porazis a my ti tu drzime silno palce.👍✊🍀🍀🍀
Ps.ak budes v Nou , tak sa ozvi.pracujem tam a rada ti podam pomocnú ruku alebo dobre slovo