Mám se dát přeočkovat proti tetanu?
Mam jit po 16letech na preockovani ale nejak se mi do toho nechce. Mam se nechat ci ne? Je to k necemu? Dekuji za vas nazor..
Tu si fakt na spravnej adrese pýtať sa ludí, ktorí o tom prd vedia len si subjektívne myslia a naštudovali na internete že či ty sa mas dať očkovat....ako nechapem. K tvojmu zdraviu sa ti tu vyjadruje možno pekarka, upratovačka, uradnička, pokladníčka z Lidla, sekretarka, učtovníčka, poštárka, nezamestnana, na materskej ....to je zhruba vzorka čo tu rieši ,,tvoje zdravie,,.
Ako náhle budeš mať nejaku ranu na zašitie tak v nemocnici sa prve čo ta budu pytať je či si zaočkovana. Ak nie tak ti očkovanie navrhnu. Tažko povedat či je lahke alebo ťažke sa nakaziť tým či hentým...možno práve ty alebo ja budeme mať tu smolu ze sa nakazime, človek nikdy nevie aj ked je mala pravdepodobnost. Lebo tu ludom z toho očkovania iba prepina...mnohé roky denne hlcu hormonalnu antikoncepciu, fajčia....ale tam sa nežiaducih učinkov neboja. 🙂
ak by sa ti nieco stalo a berie ta sanitka a pod tak ti pichnu protitetanovku ak by si mala ranu - aby si sa nebala ak budes v bezvedomi a pod. neboj sa nenechaju ta tak. druha vec je ak by si sa nahodou niekde zranila ozaj nie take ze skrabnutie ale vazne a nepojdes si to dat osetrit mohla by si sa nakazit ale ak by si sla do nemocnice a dala by si si pichnut tu protitetanovku do 24 hodin tak by sa nemalo nic stat, cize je to na tebe ak mas nebezpecne zamestnanie a pod ak sa ti to oplati daj sa ockovat ak sedis za pocitacom a pod je to otazne. ale neviem ci aj cierny kasel nie je v tej vakcine teraz na preockovanie tak treba zvazit. Kontraindikacie a mozne vedlajsie ucinky moze mat kazda vakcina aj kazdy liek treba si precitat pribalovy letak k vakcine a rozhodnut sa.
Minuly rok som menila doktorku a ta mi hned pichla tetanovku. Naozaj som si nepamatala, kedy som ju naposledy dostala od byvalej doktorky. V karte bol posledny zaznam z roku 1989. Momentalne bojujem s jednym zavaznym systemovym autoimunnym ochorenim, ktore by mohla sposobit aj vakcinacia, proti ktorej si telo zacalo tvorit protilatky. Bola som si to overit a naposledy som bola ockovana v roku 2013 a nasledne v roku 2016. V letaku na ockovacej vakcine je uvedene, ze preockovanie sa vykonava najskôr po 5 rokoch, ak je to nutne, inak je postacujuce obdobie 10 az 15 rokov.
Ma niekto podobnu osobnu alebo sprostredkovanu skusenost, ze by vakcinacia mohla sposobit autoimunne ochorenie?
No tak preštudovala som všetko čo sa dalo, na jednej strane sa ľudia dávajú očkovať proti tetanu "pre istotu" na druhej strane je tetanus zriedkavé ochorenie, ktoré potrebuje špecifické podmienky na to, aby ho človek vôbec dostal.
Vzhľadom k tomu, že sa v rodine vyskytujú alergie, reumatoidné choroby a vzhľadom k môjmu veku sa obávam, že mi látky obsiahnuté v očkovacej látke môžu negatívne ovplyvniť zdravotné apekty. Aj tak neviem ako sa rozhodnúť, mám to tak 40:60 pre neočkovanie... a mala by som byť preočkovaná. Čo vám pomohlo v rozhodovaní?
@0silvia0 Moj pripad momentalne riesi Statny Ustav pre kontrolu lieciv ako mozny negativny dopad ockovania na autoimunne ochorenie. Vysla najavo dalsia skutocnost, ze v case ockovania som mala 100 nasobne prekroceny jeden druh bielych krviniek - eozinofily, ktore su ukazovatelom alergie u cloveka. Ja som mala alergiu na chlad na rukach, vo februari aktivnu. Alergie aktivuju Th2 zlozku bunkovej imunity, ku ktorej stimulacii dojde aj pri ockovani. Je tu moznost, ze sa to presvihlo a narusila sa rovnovaha Th1/Th2 bunkovej imunity.
Ak sa obavas, daj si spravit pred ockovanim krvny obraz + imulologicke vysetrenie, ako si na tom s bunkovou imunitou. Pokial sama netrpis alergiou, popr. autoimunnym ochorenim, tak "odborníci" popieraju vakcinaciu ako spustac týchto ochoreni.
@jeannna ďakujem za reakciu, tvoj prípad som tu zaznamenala, ale ty si bola očkovaná krátko po sebe, ak sa nemýlim a to mohla byť ďalšia komplikácia.
Práveže ja som alergik, síce neliečený, ale som. Mám zistenú celoročnú alergiu, čiže prach, roztoče, perie, palina. Ale neriešim to, nakoľko prejavy mám minimálne. Naposledy som bola očkovaná v roku 1999 a v tom období som mala takú alergiu, že mám dodnes vykrivenú prepážku v nose, čo som ani dýchať nemohla. Tehotenstvami, hormónmi sa mi alergia veľmi zlepšila, ale získala ju moja dcéra.
Okrem toho ako negatívne účinky tejto vakcíny sa uvádzajú reumatické ochorenia. Bola som na reumatológii, nakoľko ma bolia kĺby rúk a nôh, ale reumatoidné hodnoty mám v norme, mám "len" začínajúcu artrózu. Lekárka mi povedala, že ona si myslí, že očkovanie v mojom prípade nebude mať aj vzhľadom na moju genetickú výbavu zlý vplyv. Nejako mi to nestačí, nemám z toho dobrý pocit, moja intuícia mi hovorí: nechoď do toho.
Tá bunková imunita je zaujímavá, čo píšeš, pozriem sa na to...
@0silvia0 Daj si spravit testy, v akej rovnovahe mas Th1/Th2. Ak si alergik a nelieceny, ako som bola aj ja, tak sa ti moze narusit tato rovnovaha. Ja byt tebou, tak sa ockovat nedam.
Je male riziko, ze toto ochorenie dostanes. Ak by si prisla k nejakému urazu, tak si daj pichnut uz hotove protilatky. Vela doktorov picha automaticky tetanovky pri uraze, avsak to ma maly efekt, pretoze protilatky sa zacinaju tvorit az na 3-5 den po ockovani a vakcinacia je v tomto pripade pre organizmus skor zataz ako prinos.
A v ziadnom pripade sa nedaj ockovat 3 x, ako to niektori doktori robia, ked bolo ockovanie velmi davno. Je to zakazane kvôli moznym kontraindikaciam. Ockuje sa len raz.
Ale ako poznam nase urady, bude moja ziadost zmietnuta zo stola. Lebo lekari to neradi pocuvaju. Moja diagnostika stale nie je uzavreta. Lebo jednej strane lupus mam a druhej nie. Chybaju mi v organizme nespecificke autoprotilatky, ale imunitu mam rozhodenu presne jak maju lupusaci a podla toho mam nastavenu kortikoidovu liecbu.
Nikto nevie, ako sa toto mohlo stat. Ja viem, len si pred tym vsetci doktori zatvaraju oci.
A este doplnim, problem nerobi samotny umrtveny virus bakterie, ale adjuvancia, ktore sa do vakcin pridavaju ako hlinik. Bez neho by nebola vakcinacia ucinna a nedoslo by k tvorbe protilátok. Tento hlinik sa ma naviazat na bunku a organizmus si ma zacat vytvarat protilatky proti tomuto virusu. Moze sa stat ale to, ze na tento hlinik sa v organizme naviaze ina bunka a je pruser, lebo sa zacnu vytvarat protilatky aj proti vlastnym bunkam.
@jeannna presne takto to vnímam aj ja. Jednoducho sa fyzicky necítim na to, aby som bola zaočkovaná.
Samozrejme, že lekári neradi počúvajú že niečo neklape ako by malo, nakoľko nastavené štandardy sú ohrozené... Ako nie som vyslovene proti očkovaniu, ale ak človek má isté ochorenia, pred očkovaním by mal byť podrobnejšie vyšetrený a individuálne posúdený. Nie šup šup, nech to máme za sebou. Áno, o tom hliníku som čítala.
Veľmi ti želám, nech sa tvoja situácia zlepší najviac ako je to len možné, držím palce a ďakujem.
@0silvia0 Najvacsi gol je ten, ze moja doktorka tento krvny obraz videla a napriek tomu ma ockovala, jeden den mi bola zobrata krv, na druhy den vysledky a sup ho, tetanovka. To, ze nemala sajnu, kedy som bola naposledy ockovana, je druha vec. Financne by to bolo 1:1. Tetanovka stoji okoko 6€ a test na protilatky, ze kolko ich v organizme este mam 7€. Smiesne cisla, od ktorých zavisel mozno moj dalsi zivot.
Pred tetanom vela ludi strasi, ale podla môjho nazoru je velmi mala pravdepodobnost, ze nan skutocne ochorieme.
@0silvia0
Osobne mam autoimunitne ochorenie, ktore moja vseob. lekarka bez akjkolvek namietky akceptuje ako kontraindikaciu preockovania proti tetanusu a zaskrtu, ona so mnou uplne suhlasi.
Konkretne mam psoriazu v koznom prejave a pred niekolkymi rokmi som zacala mat problem s klbami, najviac ma bolel klb na lavom ramene (psoriaza sa v cca 40% pripadov prejavi do tz. psoriaticka artritida), bola som aj u reumatologicky, ale povedala, ze lieky, ktore mi moze dat su velmi silne a beru ich onkologicki pacienti. Nastastie progres sa zastavil stravou a cvicenim a tak dufam, ze choroba nebude postupovat.
@tin007 A ty to mas oficialne potvrdene, ze tvoje autoimunne ochorenie je dôsledkom ockovania, alebo je to len ticha zhoda s tvojou lekarkou. Pre nu by to mala byt povinnost nahlasit tento neziaduci ucinok na SUKL. Konecne by sa mozno zrealnili statistiky ohladom dopadu ockovania na autoimunitu a verejnosti by sa pootvorili oci.
@jeannna Psoriazu mam od zaciatku puberty, prejavila sa mi kratko po ockovani, ale to bolo v 80tych rokoch, takze vtedy neexistovala sanca, aby to bolo uvedene ako nasledok ockovania a niekam hlasene. A co si tak matne pamatam, vtedy mala kozna lekarka problem urcite o co ide, viem ze najskor to povazovala za ekzem, natierala som sa mastami a az ked som bola na VS, tak ma spravne zdiagnostikovala jedna "koziarka" v BA.
Toto uznanie psoriazy ako KI k ockovaniu bolo minuly rok na jesen vseob. dr.
@tin007 V Piestanoch bol so mnou jeden pan, ktory kvôli vycestovaniu do Ameriky potreboval povinne ockovania. Hned po prvom ockovani ochrnul na jednu nohu hned na druhy den. Je to uz 6 rokov a chodi o barliach. Vsetko sa ututlalo. V jeho pripade to ale tipujem, ze mu sestricka trafila nerv, lebo ze mu pri vpichnuti nadskocilo telo meter do vysky. Okamzite si ho tam chceli nechat na pozorovani, asi vedeli, ze spravili zle. On ale isiel domov a na druhy den zacinala noha odchadzat. Alebo bolo nieco vo vakcine. Dovod sa dodnes nedozvedel, co sa mu vtedy pri preockovani stalo.

myslite že ma očkovanie proti tetanu nejake kontrindikacie? ako ked je člvoek očkovany nemože napr. v dohladnej dobe na operaciu ?