icon

Mám úzkosť z otcovho PSA testu a zväčšenej prostaty. Čo robiť?

simonac96
Dnes o 15:07

Prosim vas opíšem vam našu situáciu s ocinom mozno niekto bude vedieť poradit alebo vlastnú skúsenosť, ocino začal pocas mocenia krvácať ráno hneď poobede sme šli na pohotbost kde nas hneď poslali na ct z ct ho poslali urologovi tam išiel o týždeň s tym ze mu robil test psa ktorý vyšiel 15.79 a prostata zvacsena na 130 ml , ocino aj mi všetci máme veľký strach , teraz mu doktor povedal ze bez liekov ma mesiac čakať potom bude znova krv a ak budú zvysene hodnoty magnetická rezonancia... na nervy som z toho

anonym_421567
Dnes o 16:35

@simonac96
Čo robiť? Nepanikáriť. Hodnoty PSA medzi 10 a 20 sú stále v nižšom pásme. Je tam približne 25 až 50 % šanca, že ide o rakovinu, ale vo všeobecnosti býva menej agresívna.
Teraz pôjde na MR vyšetrenie. Ak sa na ňom ukáže nádor (zatiaľ nevedia, o aký typ ide), následne absolvuje biopsiu a až potom sa uvidí, čo ďalej.
Hovorím z vlastnej skúsenosti, nie z AI. Mám PSA 14.
Takže držím palce.

anonym_9bb0d6
Dnes o 19:12

Kolko ma rokov? Hodnota PSA 15 je brutalne vysoka . Krv v moci s tym moze aj nemusi suvisiet. Necakjte mesiac, okamzite vybavujte MRI (Dr.Magnet v BA na Kramaroch je top MRI, ktore ma najlepsiu vypovednu hodnotu) , kym dostane termin moze to byt aj mesiac, potom caka 2 tyzdne na vysledky, zaroven vybavujte aj biopsiu prostaty, na Kramaroch , na urologii, maju top zariadenie na biopsiu , tiez bude dlho cakat na termin a na vysledky , podla vysledkov nasledne podstupi kostnu scintigrafiu. Necakajte , konajte , ta diagnostika moze trvat aj niekolko mesiacov , a PSA moze stupnut za 2 mesiace na 40 . Prosim , konajte , necakajte

julovka8
Dnes o 19:13
@anonym_421567

@simonac96
Čo robiť? Nepanikáriť. Hodnoty PSA medzi 10 a 20 sú stále v nižšom pásme. Je tam približne 25 až 50 % šanca, že ide o rakovinu, ale vo všeobecnosti býva menej agresívna.
Teraz pôjde na MR vyšetrenie. Ak sa na ňom ukáže nádor (zatiaľ nevedia, o aký typ ide), následne absolvuje biopsiu a až potom sa uvidí, čo ďalej.
Hovorím z vlastnej skúsenosti, nie z AI. Mám PSA 14.
Takže držím palce.

@anonym_421567 bol si na MRI ? Aj na biposii? Bolo vsetko Oki?

anonym_40ebb5
Dnes o 19:45
@anonym_9bb0d6

Kolko ma rokov? Hodnota PSA 15 je brutalne vysoka . Krv v moci s tym moze aj nemusi suvisiet. Necakjte mesiac, okamzite vybavujte MRI (Dr.Magnet v BA na Kramaroch je top MRI, ktore ma najlepsiu vypovednu hodnotu) , kym dostane termin moze to byt aj mesiac, potom caka 2 tyzdne na vysledky, zaroven vybavujte aj biopsiu prostaty, na Kramaroch , na urologii, maju top zariadenie na biopsiu , tiez bude dlho cakat na termin a na vysledky , podla vysledkov nasledne podstupi kostnu scintigrafiu. Necakajte , konajte , ta diagnostika moze trvat aj niekolko mesiacov , a PSA moze stupnut za 2 mesiace na 40 . Prosim , konajte , necakajte

@anonym_9bb0d6
Co strasis brutalne vysoka, ja som bol pred mesiacom na Heidukovej a ked je clovek starsi a ma vacsi objem prostaty aj 10 je ok. Cislo 5 je pre mladych s normalnou velkostou maju tam pacientov s PSA nad niekolko tisic,

anonym_9bb0d6
Dnes o 20:17
@anonym_40ebb5

@anonym_9bb0d6
Co strasis brutalne vysoka, ja som bol pred mesiacom na Heidukovej a ked je clovek starsi a ma vacsi objem prostaty aj 10 je ok. Cislo 5 je pre mladych s normalnou velkostou maju tam pacientov s PSA nad niekolko tisic,

@anonym_40ebb5 vcasna diagnostika , a ak bude s negativnym vysledkom prinesie pokoj na dusi. PSA niekolko tisic ? Snad zartujes , vsak?
Věková skupina 40 až 49 let do 2,5 ng/ml
50 až 59 let do 3,5 ng/ml
60 až 69 let do 4,5 ng/ml
nad 70 letdo 6,5 ng/ml

anonym_421567
Dnes o 20:37
@anonym_9bb0d6

@anonym_40ebb5 vcasna diagnostika , a ak bude s negativnym vysledkom prinesie pokoj na dusi. PSA niekolko tisic ? Snad zartujes , vsak?
Věková skupina 40 až 49 let do 2,5 ng/ml
50 až 59 let do 3,5 ng/ml
60 až 69 let do 4,5 ng/ml
nad 70 letdo 6,5 ng/ml

@anonym_9bb0d6
Nezartujem tie cisla niekolko tisic mam od
uro-onkologa a pritom pacient nemal rakovinu preto robia biopsiu