icon

Menzes - bezvložková metóda

papricka33
25. sep 2016

Ahojte, počuli ste už o bezvložkovej metóde pri menštruácii? Funguje na podobnom princípe ako bezplienkovanie u detí. Praktizujete to niektorá? Ja som zostala pri prvých informáciách trochu v šoku, čo je toto zase za výmysel. Čím ďalej nad tým rozmýšľam, tým viac mi to vŕta v hlave. Cieľom by okrem iného malo byť aj zníženie záťaže životného prostredia, ale aj zdravotné výhody pre ženu, keďže v poslednom období sa objavuje veľa informácií o tom, že hygienické tampóny, či vložky obsahujú veľa škodlivých, či dokonca karcinogénnych látok. Pripájam článok http://lucieharnosova.cz/2015/10/28/volna-menst... 🙂 Čo si o tom všetkom myslíte? .... Vďaka za názory 😉

Strana
z2
sandrasstini
26. sep 2016

kks co vsetko nase telo dokaze. ale ja tie by som bola dost nervozna ze ci moje oblecenie prezije...

fadama
26. sep 2016

Pricucne -to znie tak hrozne ja radsej zostanem verna tamponom 😀 😀 😀 😀

papricka33
autor
27. sep 2016

@fadama v podstate tam len vytvoris trochu podtlak, aby to tam držalo 🙂

fadama
27. sep 2016
papricka33
autor
27. sep 2016

@fadama ak pouzivas tampóny, nie je to veľký rozdiel 🙂

mia18112
27. sep 2016

@papricka33 Mna osobne to absolutne nelaka. Určite by som to ani len neskusila. Zostanem verna tamponom tak ako doteraz. ,,Toto,, mi prijde trošku neprakticke, nepohodlne a moc umelé na moj vkus.

fadama
27. sep 2016

@papricka33 no podla mna je to rozdiel lebo tampon len vlozis a je pokoj. A netreba aby sa to prisalo a cojaviem co, potom to este aj umyvat musis, je dost take 😖 😖

papricka33
autor
27. sep 2016

@fadama rozdielov je viac, ale je to samozrejme vec pohľadu. Keby sme šli do detailov, tampón po vybratí by si mala zabaliť a zahodiť do koša, čiže tiež sa s ním musíš trochu babrať. Čo ale samozrejme asi veľa žien nerobí a hodí ho do WC. To, kam putuje a aký problém robí následne v odpadových vodách uz akosi vytsníme z hlavy, akoby sa nás to netýkalo. Ale týka ☹ Čo sa tyka umývania kaliska, pri umývaní rúk je to už zanedbateľná strata času (teda ak predpokladáme že si po WC ženy ruky umývajú 🙂 Pred nejakými 25 rokmi sem prišli zo západu tampóny a ver mi, že pohľad na nich bol rovnaký 🙂 A veľa žien ho má dodnes a ostáva pri vložkách 🙂 Ono ide o to, či sa bavíme o pocite pohodlia, možno pocite odporu k niečomu, alebo hovoríme o tom čo je "zdravšie" či hygienickejšie, kde je vyššie riziko rozmnožovania baktérií... To je ozaj na širokú debatu 🙂

fadama
27. sep 2016

@papricka33 ja som tiez bola proti tamponom myslela som ze zavadzanie boli a pouzivala som vlozky. Az v jeden den som nemala moznost si dat vlozku bol iba tampon tak som ho pouzila a pouzivam dodnes a nemenila by som za vlozky ktore stale citis ze nieco tam je a das si tampon a ani nevies ze tam je. Ano ja patrim medzi tie pohodlne.

alicam
27. sep 2016

Počula som o nej, ale nepraktikujem. Zatiaľ mi stačil kalíšek a látkové intímky "pre istotu". Keby mi nevyhovoval, asi by som mala celú látkovú výbavu.. uvidím či sa odvážim keď zase začnem menštruovať 🙂

fokuska
31. okt 2016

Ja som o tejto metode nepocula, aj ked ju tak "trosku" praktizujem :D Neda sa to sice ovladat, ale tak ako tu uz bolo spomenute sa mi stava najma v noci, ze vlozka ostava cista a len ked idem na wc, tak vsetko vytecie. Stava sa mi to velmi casto aj cez den, vacsinou je to tak nejako "samo zladene" ze ked citim ze potrebujem na toaletu, tak vtedy vsetko nahromadene odtecie a vlozka zostava cista. Ak sa stane, ze nemozem ist hned ako citim, tak samozrejme citim ze to musi absorbovat vlozka.
Ja som to nikdy neskusala ovladat, ono to samo funguje nejak tak.
V praci a ked som mimo domu tak pouzivam tampony a tam to necitim vobec, cize vsetko absorbuje tampon.

jankalukasova
31. okt 2016

ja som sa od začiatku (odvtedy čo som 1. krát dostala menštruáciu) pokúšala nájsť nejakú alternatívu. Samozrejme som začínala s vložkami, ktoré pre mňa boli a sú katastrofou. Po pár cykloch som urýchlene prešla na tampóny, ktoré som používala roky a asi 5-6 rokov dozadu som našla na trhu kalíšok. S tým som relatívne spokojná, ale napr. niekedy sa stane, že posledné dni menzesu už vadí a "tlačí" ma. Táto metóda je lákava, ale neviem si to reálne a v praxi predstaviť. Aj keby sa mi hneď podarilo teda ovládať to správne svalstvo a vypustiť obsah v ten správny čas, tak si to predstavujem asi ako keď otočíte fľašu s mliekom hore dnom... 99% vytečie takmer okamžite, ale stále zostane dosť na stenách fľaše na to, aby zašpinili to čo je pod hrdlom fľaše... a trvá v celku dosť dlho, kým to z tej fľaše prestane kvapkať. A toto si predstavujem obdobbne, neviem... možno sa mýlim...

ja_bb
31. okt 2016

Nieco na tom bude, mna otravovalo sledovat, ci nieco nepretecie v praci,kedze som vela sedela, tak som len chodila castejsie na zachod a na vlozke bolo fakt minimum 🙂 Ale uplne bez no veru neviem...

natal0000
28. júl 2017

Aj mňa to veľmi zaujalo.. Snažím sa naučiť to... Ale ešte to na 100% nejde. Potom informujem ci som sa to naučila ☺️

Strana
z2