icon

Môže sa pri tupozrakosti časom pokaziť aj druhé zdravé oko?

5. máj 2021

Ahoj Môže sa pri tupozrakosti počase pokaziť aj druhé zdrave oko?

kiki68
5. máj 2021

Ano , am nenosis vhodne okuliare alebo typ dioptrie.

petka_3
5. máj 2021

@kiki68 to sa mi nezdá. Mne doktorka vravela, že tupozrakost sa vyvíja do cca. 10-11 rokov. Potom ostáva rovnaká celý život.
Teraz som počula, že sa dá korigovať aj v neskoršom veku.
Od 14 okuliare už nenosím aj očná mi povedala, že nemusím a nič sa mi nezmenilo. ( Je to už vyše 20 rokov)

kiki68
5. máj 2021

@petka_3 no moje tety maju ocnu optiku a prave mali taketo pripady. Su vystudovane opticky a mali tam zrovna pani, co prisla skoro o zrak na druhom oku . Problem moze nastat v tom, ze jedno oko to taha a to druhe nestiha alebo ho mozog zacne mierne vypinat. Aspon tak nejako mi to laicky vysvetlili. Ja som ten pripad, ze mam drobnu dioptriu iba na jednom oku.

petka_3
5. máj 2021

@kiki68 vekom sa zrak zvykne zhoršovať všeobecné. Nemyslím si, že to súvisí priamo s tupozrakostou. A áno, zdravšie oko môže byť viac unavené. Ja vnímam, keď som unavená, že oko nestíha.

neillys
2. mar 2023

Ahojte áno môže sa to stať..mne sa to stalo..pravé oko sa vyplo na 1/2 toho ľavého a je to obrovský problém..z mojej skúsenosti môžem povedať ak to jedno silné oko preťažujete či mobilom tabletom v práci pri fyzickej námahe ( najhoršie su mobily)
Mozog vám rozmaže aj to druhé