Môžem chodiť medzi ľudí, keď je muž pozitívny a ja som očkovaná?
Ahojte, tak už je to tu, muž je pozitívny. Zatiaľ z antigénového testu, už je objednaný na PCR. Volal mi do práce, ja som hneď išla domov, otestovala som sa sama a som negatívna, bez príznakov. Obaja sme 2x zaočkovaní. Máme syna, má 10 rokov, čiže očkovaný nie je. Podľa informácií na korona.gov.sk syn ide do karantény, ale ja nie. Otázka: to mám normálne chodiť medzi ľudí, do práce, do obchodu? Treba, aby som sa objednala na PCR? Treba, aby syn išiel na PCR? Alebo stačí, ak zostane doma? Syn tiež žiadne príznaky nemá, o chvíľu príde zo školy, tak ho, samozrejme, hneď otestujem. Ospravedlňujem sa za blbé otázky, viem, že už to tu bolo 1000x, ale človek sa niekedy z toho množstva informácií nevie vysomáriť. Ďakujem vopred za odpovede.
@anonym0001 presne tak!!!
V nasej skole, v triede 4 deti pozitivne, deti karantena a ucitelka chodi do skoly dalej, lebo je ockovana, uci v dalsich triedach... je toto ok?
@maminkasisa nemajú učitelia povinnosť mať rúška? okrem detí? neviem pýtam sa ...
Moj synovec od vcera cez pcr test pozivívny...a jeho mama očkovaná ide normálne do práce, lebo jej to zákon dovoluje a kto ti da na to dovolenku alebo pn ked proste do tej roboty chodiť môžes...podľa mna je to na hlavu....lebo ak aj nemusi mat príznaky môze to roznasat....a to tiez robi v skole! v jedálni....
@maminkasisa aj u nas ked deti boli koli poz. spoluziakovi doma učiteľka učila dalej v skole....na hlavu proste....
ja stale neviem pochopit, preco nedovolia ockovanym ist na PN, ked su v domacnosti s pozitivnou osobou. ved chcu byt zodpovedni a nechcu virus dalej roznasat. vsetkym prajem skore uzdravenie.
@dzina007 prekonana osoba je na tom s karantenou rovnako, ako ockovana. pokial nema klinicke priznaky, nema podla vyhlasky povinnost, byt v karantene. no stale je to o svedomi danej osoby, ci chce chodit medzi ludi, ked ma v domacnosti pozitivnu osobu. samozrejme dodrziavanim opatrenim sa da obmedzit sirenie, ale to by naozaj museli ludia nosit respirator, ako maju, dodrziavat hygienu ruk a obmedzovat dlhsie kontakty s inymi osobami
Tu jedna učiteľka mala pozitívneho syna a ona chodila do roboty. 🙄 Nie som si istá, ale sa mi marí, že očkovaný, pokiaľ nemá príznaky, nemá nárok ísť na PN, bohužiaľ.
@zalka toto neviem, ale asi nie, ked su zaockovane
@maminkasisa no mne sa marí, že oni rúška mať musia... ale klamala by som ...
Žienky, skúste sa na to pozrieť ináč.
Nepáči sa vám, že očkovaní nemajú karanténu, pokiaľ sú v kontakte s pozitívnym.
No ani mne. A som očkovaná a som v karanténe.
Nepáčia sa Vám opatrenia , nepáči sa Vám očkovanie, nepáči sa Vám testovanie a nepáči sa Vám nekaranténa pre očkovaných ( myslím, že každý sa nájde v nejakej skupine ).
Každý by chcel žiť normálne ako pred covidom, bez opatrení, bez očkovaní, bez testovaní, bez karantén myslím, že na tomto sa zhodneme všetci.
Polovica ľudí tvrdí, že covid je nič, že nič netreba a treba žiť normálne. No myslím, že k tomu smerujeme ... očkovaním a premorením. Preto sú pravidlá nastavené tak ako sú ( to že sa nám to nepáči je iné ). V západných krajinách Europy kde je to % zaočkovanosti vyššie ako u nás, už obmedzenia v takej miere nemajú. Musíme sa naučiť žiť s covidom, tj. musia očkovaný bez príznakov chodiť do práce aj ked sa stretli s chorým človekom, to že môžu byť nakazený áno môžu, ale chceme žiť normálne tak musíme toto akceptovať. ( Kamarátkin syn v anglicku , chytil covid no od prvých príznakov po testovanie mal neplatené voľno, od pozitívneho testu mal platenú PN po koniec karantény, mne sa zdá, že k tomu smerujeme, akurát, že my môžeme čerpať dovolenky, pri malých deťoch OCR ).
Koľký z nás chodili do práce či mali chrípku, angínu alebo nádchu, ruku na srdce skoro každý, lebo nenahraditeľný. A pritom nenahraditeľných sú plné cintoríny.
Pandemia nás min. naučila, že musíme byť ohladuplnejší ( niektorí sme, niektorí nie len sa vykryštalizoval charakter ) , že sú choroby ktoré je lepšie vyležať a nešíriť ich dalej.
Ja som vždy u lekára tvrdila, že by mali mať 2 čakárne. Jednu pre chorých infekčných kašlajúcich soplavých .. a druhú pre tých ostatných, čo idú na kontrolu s tlakom, na kontrolu čo ja viem s čím zo zlomenou rukou, nohou, alebo tých čo si pridú po kartu lebo ju potrebujú k vyšetreniu u iného lekára.
No žiaľ, nikdy sa k tomu nedostali. Ja už som pred pandemiou chodila k lekárovi s rúškom, lebo som si vždy odtiaľ odniesla nejaký neželaný darček, od tých chrchlajúcich soplavých pacientov tak mojím rozhodnutím bolo chrániť sa, a podľa toho som sa správala.
Aj teraz som sa chránila – očkovala sa, dodržiavala vždy opatrenia - a očividne ma covid lapil, lebo „niekto“ sa ani neočkoval hoci mohol a ani nedodržiaval opatrenia hoci mohol a doniesol to domov. Už nič nenarobím, ja viem, že aj nadalej budem dodržiavať opatrenia v snahe správať sa zodpovedne a chrániť seba aj iných.
Takže zbytočne sa rozčulujeme, chceme žiť normálne ale tú normálnosť neakceptujeme ak sa stretneme s covid pozitívnym ...
tak ake ma teda ockovany clovek vyhody? podla tohto tu - ziadne
@zuzuliennka1 moze chodit do prace, do restauracii, kina aj ked bol v kontakte s pozitivnymi
@zuzuliennka1 má, môže chodiť do práce ... mzda je vyššia ako PN 🙂
možno neočkovaným budú krátiť PN , ktohovie čo vymyslia. Ved aj ked si spôsobí úraz podnapitý človek tak mu PN krátia o polovicu , tak možno vymyslia čosi také aj pre neočkovaných , že môžu sa chrániť a nechcú tak PN , OCR bude krátená.... pozor!!!! to je len moja myšlienka čo môže napadnúť panstvo ...
@zuzuliennka1 nemusí sa nikdy testovať, pokiaľ nemá príznaky.
@zuzuliennka1 Tak ja osobne som sa nedala zaočkovať, aby som mala výhody. Ale aby som ľahšie prekonala covid, keď ho dostanem.
@jamabe no v podstate tak ako očkovaný môže nakaziť neočkovaného tak aj opačne, neočkovaný očkovaných ... ale očkovaný urobil niečo pre to aby sa nezaplnili nemocnice, aby fungovalo zdravotníctvo ako tak.
Neviem nájsť stránku štatistického úradu , kde boli po mesiacoch dané úmrtia za min. a tento rok. A čo ma prekvapilo, tak obrovský nárast v tom grafe bolo v januári a februári toho roku ľudí čo zomreli na infarkt. Obrovský nárast oproti tomu, že ono tie čísla sú zvyčajne stabilné, nejakých 2000 ludí mesačne umiera na infarkt a tie zimné mesiace podla toho grafu zomrelo na infarkt 3500 ludí mesačne či tak dáko, úplne šokujúca info.
A ak si ju dám do súvisu, tak to bolo kvôli covidovými pacientami zaplnenými nemocniciami, že nemali "zdravý" necovidový pacienti dostupnú starostlivosť, asi preto toľko ľudí zomrelo na infarkt v tých zimných mesiacoch.
Čiže len skrz toho, (a fakt mi je lúto, že tú stránku som si neuložila lebo ten graf bol strašný ) že aj teraz je v nemocniciach viac neočkovaných pacientov ako očkovaných tak zase mi to vychádza na to, že je to to isté ako ked opitý si svojím konaním spôsobí úraz. Proste keby sa neopil tak úraz môže spôsobiť ale nemusí tá pravdepodobnosť je nižšia. A to isté si myslím o očkovaných a neočkovaných. Je to o pravdepodobnosti.
@jamabe tak sa mal aj on dať zaočkovať. Pozri sa aký je trend v ostatných krajinách Európy. Zvýhodňovať ockovanych ešte viac. Niekde už ani do práce nemôžu ísť ak nie sú očkovaní. A prečo? Lebo zistili, že čím viac očkovaných, tým menej nakazených a ak sú aj nakazeni, majú ľahší priebeh a neplnia sa nemocnice. To ovplyvňuje aj ekonomiku. Zdravi ľudia môžu pracovať. Okrem toho, je to aj fér voči spoločnosti. Znovu musia u nás odkladať operácie, lebo sa plnia chorými na covid. Takže to, že sa ľudia neočkujú nie je len ich vec, ovplyvňuje to celú spoločnosť.
Ak som niečo nechcela, tak spustiť tu vojnu medzi očkovanými a neočkovanými. To, či sa dá, alebo nedá niekto zaočkovať, je jeho vec. Poznám niekoľko ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, lebo majú diagnózy, kvôli ktorým im to lekár neodporučil. A poznám aj človeka, ktorý má diagnózu, kvôli ktorej sa bojí, hoci mu lekár očkovanie odporučil. A aj zdravých ľudí, ktorí sa "len" boja. Neriešim to. Každý má svoj dôvod a je to jeho vec.
Ja som ako očkovaná bola takto doma so synom v karanténe aj keď som nemusela byť a to syn bol "len" v kontakte s pozitívnym spolužiakom. Syna som mala po PCR negatívneho a až tak som si dovolila ísť medzi ľudí...v tvojom prípade by som bola doma. Nedovolilo by mi svedomie chodiť medzi ľudí ak mám doma pozitívneho.
@zalka uplne suhlasim! Velmi pravdivo napisane...
Ludia zabudaju, ze ockovat sa maju hlavne kvoli kolektivnej imunite, z ucty voci starsim a chorym. Tiez preto aby mali lahky priebeh choroby a neplnili zbytocne nemocnice, nechali lekarom priestor na liecenie tych ktori to naozaj potrebuju... Nie pre vlastne vyhody
U nas priniesol covid najstarsi syn 11r.pravdepodobne zo skoly. Samozrejme aj napriek ockovaniu nas dospelych sme ostali vsetci 5 v karantene...syn je zavrety v izbe na poschodi, velmi vzorne sa sprava. Cela trieda (vratane ucitelky) su v karantene, na distancnom - chvalim pohotovu reakciu skoly!
Napriek tomu na 5.den mam aj ja pozitivny pcr test ( covid sa sprava ako bezne prechladnutie- navsteva lekara nieje potrebna).
Keby sme sa vsetci spravali zodpovedne, nenadavali stale na vsetko dookola, tiez by sme mozno mohli byt inde ako par uvedomelych krajin...
@ajko2011 Jasné, veď aj som doma. Písala som svojmu Dr. (dnes ordinuje až popoludní), ale už som zmierená s tým, že kým muž nemá výsledok PCR, tak moja absencia v práci je oficiálne dovolenka. 🤷🏻♀️ Takže dovolenkujem. Tak "po slovensky": žehlím, upratujem a chystám sa umývať okná. 😃

@medulienka81 a ako to je s karantenov u tych co to prekonali? synom dnes prisiel pozitiv test ja ho ocakavm zajtra. takze by mali byt v karantene do konca buduceho tyzdna. Ale manzel zatial odolava ale presne obavam sa ze vyjde pozitiv az buduci tyzden.
My musime dodrzat karantenu s nim az do konca?