Môžem sa počas koronavírusu stretávať s priateľom?
Ahojte.
S priatelom nebymave spolu, ale v rovnakej obci.
V byte byvam so starymi rodicmi, s mamou ktora denne cestuje do prace vlakom, chcem sa spytat, moze ku nam chodit priatel na navstevy, pripadne ja k nemu, alebo mame aspon tie dva tyzdne vydrzat od seba ? Momentalne pracuje z domu, nikam nechodi.
@oli18 vobec nejde o to ze by sme ho vyuzivali. Starky su v pokrocilom veku, nenechame ich chodit do obchodu. To robim samozrejme ja a priatel mi vypomaha. Spravime autom vacsi nakup na tyzden. Kolko krat autobusom by som sa s tym ja musela otocit a zbytocne viac krat ist do obchodu, cestovat...
Nehadajte sa a vypočujte si názory z Číny.... Tam to prekonali a perfektne. Iste sa nenavstevovali, bohužiaľ u nás sú opatrenia v tomto slabé, lebo demokracia... Treba si to uvedomiť a zdravý rozum použiť. Sú ľudia čo proste musia odist z domu, ja napr som na všetko sama teraz, včera som musela letieť do mesta, banky taxíkom, lebo ľuďom treba výplaty poslať... Nechoďte tam, keď nemusíte... Sú ľudia čo do prace musia. Bohužiaľ sú aj neznali podnikatelia, ktorí nevedia že zavrieť môžu aj bez príkazu. Aj tak je to čistá strata keď na prevádzku príde pár ľudí za deň...
@philis10 vieš čo, existuje také niečo ako taxík, nakúpiš na dva týždne, mesiac a varíte.. Vybavené. Zvyknutí sú ver mi... Roky chodím na nákup mesacny... Jasne ze by ste to zvládli aj tak...
@simca06022011 Tak isto je riziko ze by mohol byt nakazeny, takze ci ma tam zavezie priatel alebo taxikar velky rozdiel nie je podla mna. Vyriesime to asi jedine ruskami, rychlim nakupom a dezinfekciou. Inak sa to asi neda, neviem.
@petkaaa každý nemá možnosť ostať dom a všetci nemajú auta. Mne keby v pondelok niekto v práci povedal 14 dní sa tu neukaz som najšťastnejší človek, že môžem byť dva týždne doma a ani do obchodu, na postu nikam. Keď zostanem doma, lebo som zodpovedná voči sebe, svojej rodine, zamestnávateľ na mňa zanevrie... Nikto nám v práci nepovedal, zostaňte doma a buďte k sebe zodpovedni... Tvária sa akoby sa nič nedialo. Nemáme tam kvapku dezinfekcie... V kontakte som denne minimálne s 30 ľuďmi.. Niekomu kto môže sedieť doma na zadku sa dobre mudruje, keď nezažil situáciu, že musí do tej roboty ísť. Ci autom, vlakom, busom..
@laila22 rozumiem, na druhej strane je to veľký hazard so zdravím svojim, svojej rodiny aj okolia. Je to nezodpovedné od zamestnávateľa. Kľudne ho anonymne nahlás na polici, ze nemáte vytvorené adekvátne podmienky, že za pracou dochádzate verejnou dopravou a nechránite sa. Toto už nie je o okúňaní sa a váhaní, či to urobiť alebo nie. Ide tu o vážne veci. Predstav si, ako rýchlo by pribúdali nakazení, keby mal každý prístup ako ty. Ja nehovorím, ze teraz ma každý zostať doma z prace, to by bol ideálny stav, ale chrániť sa je každého základná povinnosť!
@petkaaa Ty nevieš aký mám ja prístup. To pred tým som písala na margo toho ako si písala tej babe, že mama si ma požičať auto.. Kto Ti dnes pozícia auto? 🙂 Ja chodím do práce sama autom, predstav si, že som si zadovazila aj ruska.. Ale prístup zamestnávateľa sa mi nepáči. Kľudne mohli firmu zatvoriť na dva týždne, alebo aj mesiac.. Viem, že pohľad zamestnávateľa je zas iný.. Každý má svoj uhol pohľadu..
@laila22 ja som nepísala, že si ma požičať auto 🙂 chápem, že prístup zamestnávateľa je zlý a áno, je, ale je to potom aj o prístupe kolektívu, či sa vás nájde viac, ktorý sa ohradíte voči nezodpovednosti zamestnávateľa a pritlačíte ho, aby to riešil, ak je toto vo vašej firme možné. Ak nie, tak potom buď očr na dieťa, alebo PN na seba, teraz lekári dávajú za menej prísnych podmienok, väčšinou stačí ak sa s lekárom pobaviš o tom, že máte zle podmienky v práci a bojíš sa nákazy...

@ysseba z casti mas pravdu, ale ani rubanie dreba, ani nakup nie su prace, ktore by nezvladli 4 clenovia domacnosti. Ak je niekto dedko a babka neznamena, ze je chory a nevladny. A mlada by mala mat sily za dvoch. Skor sa mi zda, ze chalana vyuzivaju, ak este v momentalnej situacii sa odvolava na jeho pomoc.