Možná celiakia alebo tráviace ťažkosti?
Ahojte. Prišla som si pre radu. Už dlhšie si všímam, že mám tráviace ťazkosti. Tlak pod pravým rebrovým oblúkom, nafukovanie po jedle, stolica je občas riedka. (1x za deň, niekedy 1x za 2-3 dni). Najprv som si myslela, že je problémom žlčník. Po USG brucha mi bolo povedané, že brucho je čiste (pečeň,žalúdok, pankreas, slezina, aorta, obličky, žlčník - všetko v poriadku). No tlak stále pretrváva. V detstve som mala reflux - niekedy ma páli záha, v detstve ma pravidelne pálila po večeroch. Mali ste niektorá z vás takéto ťažkosti a bola Vám diagnostikovana celiakia? Celkom mám obavy z gastroskopie, v prípade ak by mi bola indikovaná, neviem či by som to zvládla. Ďakujem
Neviem, ako u dospelých, no u dieťaťa diagnostika celiakie znamenala 2x odber krvi. Ja som na ňu vlastne ani podozrenie nemala, bol to šok.
@anonym_5eda00 vraj sa u dospelých diagnostikuje odbermi a pre potvrdenie gastro.
Neprijemne, ale znesitelne vysetrenie, zbytocne sa bojis. Chod na gastro, zacnu len odberom krvi, dalej sa uvidi.
Neprijemne, ale znesitelne vysetrenie, zbytocne sa bojis. Chod na gastro, zacnu len odberom krvi, dalej sa uvidi.
@patrike ja by som to asi nezvládla, hoc by som chcela akokoľvek
@anonym_autor Ja čo poznam celiakicke prípady, tak najmä zápcha a to taká, že daní ľudia šli na trón raz za 10-14 dni.
Ale toto čo opisuješ mi pasuje k IBS - irritabile bower syndrome. To mám ja už 15 rokov. Presne krče pod rebrovym oblukom, reflux, nafukovanie a stolica jak spalena kaša.
@anonym_autor Ja čo poznam celiakicke prípady, tak najmä zápcha a to taká, že daní ľudia šli na trón raz za 10-14 dni.
Ale toto čo opisuješ mi pasuje k IBS - irritabile bower syndrome. To mám ja už 15 rokov. Presne krče pod rebrovym oblukom, reflux, nafukovanie a stolica jak spalena kaša.
@thirstymonk a prosím to ti ako diagnostikovali? Existuje na to liečba. Ešte som o tomto nepočula
@thirstymonk a prosím to ti ako diagnostikovali? Existuje na to liečba. Ešte som o tomto nepočula
@anonym_autor Nooo najprv som absolvoval asi tisic kadejakych vyšetreni, od analneho vyteru až po rektoskopiu, mal som vtedy 17 a prežil som to, takže sa fakt neboj... Keď sa ukazalo, že nemam polypy, ani nič zvyšene, ani žiadne problemy s ničim, tak potom to hodili na IBS.
Liečba bola taka, že keď som si v hlave uvedomil, že nezomriem do vianoc, tak problemy sa zmenšili o 50%.
Teraz stále trvajú, mám od lekárky stálu zásobu REASECu a keď viem, že ráno niekde idem, tak si šupnem tabletku, aby som nemusel na každej benzinke stáť a prskať na kachličky.
Ja mám napríklad rýchly krok, keď sa fest prežerem. Vtedy väčšinou hneď, alebo do 30 minut po prežratí musím ísť. Stolica je neforemná, ale nie je to vyslovene sračka jak pri cholere. A väčšinou mám tieto trable ráno, potom to zmizne, ale niekedy sa vyskytne aj večer, alebo po obede (na obed sa väčšinou po dlhšom hladovaní prežerem).
Pokiaľ ideš na trón tak 3-4 krát za deň, tak to je ešte ok.
@anonym_autor Nooo najprv som absolvoval asi tisic kadejakych vyšetreni, od analneho vyteru až po rektoskopiu, mal som vtedy 17 a prežil som to, takže sa fakt neboj... Keď sa ukazalo, že nemam polypy, ani nič zvyšene, ani žiadne problemy s ničim, tak potom to hodili na IBS.
Liečba bola taka, že keď som si v hlave uvedomil, že nezomriem do vianoc, tak problemy sa zmenšili o 50%.
Teraz stále trvajú, mám od lekárky stálu zásobu REASECu a keď viem, že ráno niekde idem, tak si šupnem tabletku, aby som nemusel na každej benzinke stáť a prskať na kachličky.
Ja mám napríklad rýchly krok, keď sa fest prežerem. Vtedy väčšinou hneď, alebo do 30 minut po prežratí musím ísť. Stolica je neforemná, ale nie je to vyslovene sračka jak pri cholere. A väčšinou mám tieto trable ráno, potom to zmizne, ale niekedy sa vyskytne aj večer, alebo po obede (na obed sa väčšinou po dlhšom hladovaní prežerem).
Pokiaľ ideš na trón tak 3-4 krát za deň, tak to je ešte ok.
@thirstymonk no ja aj keď mám riedku stolicu, tak zas neutekám na stolicu. Dá sa vydržať. Mám obdobia že za týždeň mám len raz takú riedku stolicu, ktorá sa strieda z veľmi tvrdou stolicou.
@thirstymonk no ja aj keď mám riedku stolicu, tak zas neutekám na stolicu. Dá sa vydržať. Mám obdobia že za týždeň mám len raz takú riedku stolicu, ktorá sa strieda z veľmi tvrdou stolicou.
@anonym_autor Ano, v 90% prípadoch sa to dá určitú dobu udržať. 10% je takých, že:
"Mocným hlasom do vetra - chýbalo len pol metra"
Však počuj, keď sa bojiš biopsie čreva, čo ti bráni na dva týždne vyhodiť z jedalnička lepok a sledovať, či sa to zlepší, alebo nie?
@anonym_autor Ano, v 90% prípadoch sa to dá určitú dobu udržať. 10% je takých, že:
Však počuj, keď sa bojiš biopsie čreva, čo ti bráni na dva týždne vyhodiť z jedalnička lepok a sledovať, či sa to zlepší, alebo nie?
@thirstymonk Všeobecná mi povedala že nemám vyhadzovať lepok z jedálnička, pretože by to mohlo skresliť výsledky.
@anonym_autor V krajnom pripade dostanes injekciu a nebudes o sebe vediet. Na spravnu diagnzu je biopsia creva nutna.
@patrike Netušila som, že dá sa aj takto. Ja som bola v tom že buď bez alebo v celkovej anestézie. Viem aj o gastroskopii, že niektorí lekári ju robia cez nos. S tým asi nemáte skúsenosti?
@patrike Netušila som, že dá sa aj takto. Ja som bola v tom že buď bez alebo v celkovej anestézie. Viem aj o gastroskopii, že niektorí lekári ju robia cez nos. S tým asi nemáte skúsenosti?
@anonym_autor Cez nos mi to nerobili, lebo maju starsi pristroj s hrubsou hadicou. Mas plno klinik, kde maju tenku hadicu, idu cez nos a mozes si pytat kvalitny oblbovak. Je to neprijemne, ale nic hrozne. Budes presne vediet, na com si a este mas skontrolovany zaludok a zaciatok creva.
@thirstymonk Pochybujem, ze nepoucena osoba ovlada vsetky mozne zdroje kontaminacie, to je zlozita vec a studovanie zlozenia vsetkeho.
Gastroskopia je oproti kolono prechádzka ružovou záhradou. Keď mi bolo mega zle, tak som prosila lekára, aby mi gastroskopiu urobil - bez akejkoľvek sedácie. Chodím na to každý rok.
Celiakia zvykne vyskocit v krvi, samozrejme treba na to testovat, potom je uz rozhodnutie na tebe ci pojdes na gastroskopiu, ta je potrebna pre poistovnu, aby vznikol narok na potraviny hradene na predpis, teda muka chlieb atd, ale v zasade, ak by som mala problemy a vysla by mi krv, vyskusala by som bezlepkovi, ja som celiatik so vsetkym, ale u mna bol iba ekzem, krory nebolo mozne vyliecit
Celiakiu mám vyše 20 rokov.Medzi príznaky v mojom prípade patrilo nafukovanie, hnačka, bolesť brucha, chudokrvnosť.Neboj sa biopsie tenkého čreva,nie je to bolestivé, len nepríjemné.
Gastroskopia je oproti kolono prechádzka ružovou záhradou. Keď mi bolo mega zle, tak som prosila lekára, aby mi gastroskopiu urobil - bez akejkoľvek sedácie. Chodím na to každý rok.
@billy_jean Mne robí gastroskopiu spojenú s biopsiou lekár tiež každý rok,ale kolonoskopiu som mala raz a bol to zážitok .V prípade, že bude niekedy potrebná, dám sa uspať.
@thirstymonk Všeobecná mi povedala že nemám vyhadzovať lepok z jedálnička, pretože by to mohlo skresliť výsledky.
@anonym_autor Dobre ti poradila dr.Lepok sa vyradí až po potvrdení celiakie
Celkovo cítim aj bolesti kĺbov ( bedrový kĺb), bolia ma kríže, aj lakte. Vraj aj to môže byť príznakmi celiakie. Aj s tým máte prosím skúsenosti?
Celiakiu mám vyše 20 rokov.Medzi príznaky v mojom prípade patrilo nafukovanie, hnačka, bolesť brucha, chudokrvnosť.Neboj sa biopsie tenkého čreva,nie je to bolestivé, len nepríjemné.
@anonym_4bbf8c Aj mňa nafukuje, pravidelne. Kŕče som mala raz, celkom silné. Pripisovala som to len tomu, že som niečo zjedla. Bolesť žalúdka samo o sebe nemám.
Najlepšie bude ísť na gastro vyšetrenie,lebo rovnaké príznaky môžu byť pri rôznych diagnózach Celiakia má tiež rôzne prejavy,ale môže to byť niečo iné.Na stanovenie diagnózy a následnú liečbu sú potrebné odborné vyšetrenia, takto to sú len laické dohady
Celkovo cítim aj bolesti kĺbov ( bedrový kĺb), bolia ma kríže, aj lakte. Vraj aj to môže byť príznakmi celiakie. Aj s tým máte prosím skúsenosti?
@anonym_autor Áno, môže to byť tiež príznak celiakie.Cloveka boli všetko.Neraz sa pridruží aj depresia
@anonym_autor na celiakiu je aj test tusim z krvi - pichnutie z prsta. Diagnozu potvrdi len vzorka z tkaniva...ja mam neceliakalnu lepkovu intoleranciu . Najlepsie je skusit vynechat lepok a zistis. Ale nie ked prebiehaju vysetrenia
@anonym_5eda00 vraj sa u dospelých diagnostikuje odbermi a pre potvrdenie gastro.
@anonym_autor hadica, mne zistili gastritidu, presne tam bolesti, trpim roky refluxom, a pravy horny kvadrant ma stale bolel, a ze zaludok ( mala som aj kolono a tam nastastie nic nezistili) mam este zvacsenu pecen....testy na celiakiu, tam ma nikto neposlal...
@anonym_autor Este raz : diagnozu ti urcia jedine po biopsii tkaniva z creva, nejake neurcite priznaky lekara len navedu tym smerom. Bez hadice sa budes tocit v kruhu a ked vysetrenie odmietnes, lekar sa s tebou dalej bavit nebude.
@anonym_autor aj ked je usg v poriadku dokonca aj krv moze byt problem so zlcnikom. Ja mam funkcnu poruchu zlcnika, zakazdym som mala sono aj krv ok ale casto som mavala tlak pod pravym rebrom aj nevolnosti, postupne som vylucila jedla ktore zlcniku neprospievaju a zlepsilo sa to

Neviem, ako u dospelých, no u dieťaťa diagnostika celiakie znamenala 2x odber krvi. Ja som na ňu vlastne ani podozrenie nemala, bol to šok.