icon

Neočkovaná zo zdravotných dôvodov a strach poslať dieťa do školy

19. nov 2021

Ahojte, pisem anonymne, aj tak asi rozprudim vasne, ale predsa skusim. Syn bol chory hned pocas jesennych prazdnin, takze sme ho do skoly nedali. Tyzden prebehla klasicka viroza a potom to zacalo nanovo, ochorela aj dcerka a tak sme sli k lekarke. Mali obaja bakterie v krku, ale nenasadila celkove antibiotika, len lokalne do nosa. Medzitym este skolaci stihli aj karantenu. Presiel dalsi tyzden a je polka novembra za nami. Uz je ako tak bez sopla, mal by ist do skoly. Dcerka je predkolacka a ju som sa rozhodla do skolky nedat. Neprekonali sme este covid, mam manzela astmatika, ja sama mam problemy a lekar mi dorazne neodporucal ockovanie, takze ockovana bohuzial este nie som. Mame este tretie dieta, 11 mesacne. V rodine mame teraz pripad, ze neockovani rodicia su strasne zle na tom a ich deti tiez, vratane takeho tiez 11 mesacneho. Velmi sa bojim. U mna stale aj ta mini viroza sa vzdy skomplikuje a beriem lieky na podporu imunity a na druhej strane mam diagnozu, kvoli ktorej sa zatial neda ockovat. Konzultovat to idem az v decembri.
Momentalne som ochorela od deti, takze som teraz chora ja a bojim sa dieta poslat do skoly, aby nedonieslo covid, neviem, ako to rozchodim, ak ano 😒.
Prosim, neodsudzujte ma, mam velky strach. So skolakom by som vedela pracovat doma najblizsie 2-3 tyzdne. Mame doma aj pracovne zosity zo skolky pre dcerku. Su velmi sikovni.
Riesil toto niekto uz takto, vystavi lekarka potvrdenie, ked ju poprosim? Akoze, chcem to skusit, sama neviem, co je spravne, ako sa rozhodnut. Ale v momentalnej situacii mi to pride ako mensie zlo, ze nepojde do skoly v tom najvyssom vrchole.
Dakujem za slusne a empaticke komentare.

Strana
z3
papillon_noir
19. nov 2021

Chápem že sa bojíš covidu, nákazy a možných komplikácií ale tu si na veľmi tenkom ľade. Ospravedlniť dieťa z povinnej školskej dochádzky môžeš ako rodič 5 dní,inak potrebuješ razitko od doktora. A to je čisto na svedomí lekára či ti dá alebo nedá ospravedlnenku bez diagnózy,z dôvodu strachu. Covid je tu už tretí rok,a asi len tak nezmizne. Ako to chceš riešiť do buducna? Deti musia chodiť do školy. A keď ti aj lekár dá ospravedlnenku, deťom hrozia komisionálne skúšky z dôvodu veľkých absencií. Neviem či je toto ideálne riešenie aj čo sa týka určitej socializácie detí, vytvárania kamaratstiev....

autor
19. nov 2021

@papillon_noir tak to chcem riesit, ze dufam, ze o chvilku sa mi to ochorenie, kvoli ktoremu sa nemozem dat ockovat, ukludni a budem sa moct dat zaockovat a dufat, ze ako ockovana to zvladnem v pohode, aj sa starat o chore deti. Nie ako sesternica, co sama zvracia, simnice, horucky 39 a musi sa starat o muza, co je na kortikoidoch, uz zvazuju nemocnicu, plus to iate dve deti, zabaly atd...lebo to je ciste zufalstvo, co ona preziva. Tak chxem vlastne ziskat iba "cas". Uz som dufala, ze to pojde v okrobri, ale neslo to, s tym mojim ockovanim.

janetinka27
19. nov 2021

ahoj, pri tvojej diagnoze neprichadza ockovanie do uvahy vobec? alebo treba iba preklenut nejake obdobie, kym sa ti zlepsia vysledky a potom by si sa uz mohla ockovat? asi by som sa rozhodla podla toho. rozumiem tvojmu strachu a urcite je takych ludi vela, ktori sa ockovat nemozu. este je tu moznost, ze aj ako neockovana prekonas covid bez komplikacii - my sme tak mali vsetci doma, ale to bolo pre rokom. neviem, ake agresivne su dalsie mutacie.

andrea_82
19. nov 2021

Práve včera som čítala diskusiu, v ktorej tehotná mamička napísala, že dieťa nedá do školy, aby niečo nedonieslo k novorodencovi. Vraj to má prekonzultované s riaditeľkou, ktorá s jej názorom súhlasí a vraj dcéru môže nechať doma. Takže v prvom rade by som išla za riaditeľkou a skúsila sa s ňou dohodnúť, vysvetliť situáciu, možno ti budú nápomocní.

janetinka27
19. nov 2021

@janetinka27 aha, uz citam. asi by som zvazila, kolko budes musiet pockat do tvojho ockovania a podla toho by som sa zariadila.

autor
19. nov 2021

@andrea_82 dakujem, skusim to.

kopytko03
19. nov 2021

Pokiaľ viem, tak teraz už (na rozdiel od minulých vĺn) ospravedlnenie z dôvodu strachu z nákazy nie je akceptované. Takže ak sa rozhodneš neposlať dieťa do školy, musíš byť pripravená si za to znášať aj dôsledky, a asi nechceš aby ťa UPSVaR riešil za zanedbanie školskej dochádzky.

autor
19. nov 2021

@janetinka27 ide o preklenutie obdobia, uz som dufala, ze v okrobri, ked som mala kontrolu, ze mi da doktor zelenu. Ale nedal. Ze mozno v decembri. Ale podla toho, ako sa citim, kludne to nie je este...dala mi sestricka termin celkom skoro, zaciatkom decembra, no aj tak, kym zacne vakcina ucinkovat, to tiez potrva....

papillon_noir
19. nov 2021

Skús sa jedine dohodnut s doktorom aby ti dal ospravedlnenku, keď nebude ochotný dohodnúť sa v škole ale nemusia ti vyhovieť, potom ich asi budeš musieť dať do školy inak budú mať neospravedlnené absencie...

janage
19. nov 2021

A manžel chodí do práce? Lebo ak nie je očkovaný je riziko, že covid donesie on z práce porovnateľné s rizikom, že ho dieťa donesie zo školy. V tom prípade by som dieťa do školy dala.

heidy222
19. nov 2021

Tvoj lekar je debil, lebo existuje len jedna absolutna kontraindikacia na ockovanie proti covidu: alergia na zlozku vakciny

miskaska
19. nov 2021

Myslim si, ze by si sa mala skontaktovat aj s inym lekarom a prebrat s nim svoju diagnozu a ockovanie.

rawmamka
19. nov 2021

@papillon_noir Podľa mňa je tu covid 19 druhý rok, ak sa nemýlim prvý prípad na Slovensku bol potvrdený v marci 2020, odvtedy uplynul 1 rok a 8 mesiacov. V Číne sa to šírilo od jesene 2019, ale prvé oficiálne správy sa objavili niekedy začiatkom zimy 2019, takže v pôvodnom ohnisku to majú takmer 2 roky.

avonosseb
Autor odpoveď zmazal
autor
19. nov 2021

@kopytko03 inak je to blbost riadna, lebo aj ockovani pozitivni mozu sirit covid, i ked sa dufa, ze nie tak, ako neockovani, nemusia byt v karantene po styku s pozitivnym, atd...a teraz, ked je to zdaleka najhorsie, tak ludia kaslu na opatrenia, karantenu, tak sa vlastne nakazil aj ten chlap, co je vo vaznom stave, z rodiny. Za minulych vln nic, lebo na prevadzke, ked siel opravit stroj, bol tam sam, s respiratorom. A teraz respiratory pod nosom a dychaju mu tam na krk. Dokonca som sa ani v nemocnici vlani nenakazila, chodila som tam ako na klavir, tehotna, s vysokym tlakom, potom porod, nic. A teraz radvradom kazdy v okoli, ci si dava pozor, ci nie...😔

papillon_noir
19. nov 2021

@rawmamka máš pravdu,myslela som to ako školský rok,aj v tejto chvíli mám deti napojené na zoome, a už je to" tretí školský rok" čo takto fungujeme

autor
19. nov 2021

@janage je ockovany a sedi doma na zadku, ma HO.

kvetinka75
19. nov 2021

@heidy222 to vážne ? len jedna? to kto povedal? hádam len nie ,,odborník,, z vlády. Ja by som skôr verila lekárovi, ktorý pozná môj zdravotný stav ako tým hore, ktorí vyhlasujú, že očkovanie je pre všetkých.

autor
19. nov 2021

@avonosseb no neviem, no. Ked sa jedna o primara endokrinologickeho ustavu v Lubochni, tak ten snad vie, preco nieco hovori a napise mi to aj do spravy...🤔

rawmamka
19. nov 2021

@papillon_noir Rozumiem, aj ja to niekedy vnímam takto cez školské/akademické roky.... len ľudia v poslednej dobe používajú výrazy "covid je tu už roky" a pritom je tu reálne kratšie obdobie, len sa nám to zdá zrejme podstatne dlhšie, lebo život sa mnohým skomplikoval a je to niekedy ako "nekonečná nočná mora", tie krátke "nádychy" počas oboch liet boli len ako taký sen... Každopádne, chápem 🙂 a prajem pekný piatok a snáď ešte krajší víkend.

matabb73
19. nov 2021

myslím, že teraz táto možnosť je, len neviem na ako dlho. Asi ti bude len päť dní vcelku. Kamarátka takto nechala dva krát dcéru doma. Raz preto, lebo mala pred očkovaním a raz preto, lebo išli na sústredenie tak, aby neochorela. Teraz je to ozaj veľmi rozšírené hlavne medzi deťmi. Skús sa o tom porozprávať s učiteľkou, možno nájdete nejaké riešenie. Inak, je veľmi málo diagnóz pre ktoré sa nemôže očkovať. Často počúvam, že niekomu lekár povedal, že sa očkovať nemôže, pritom je to diagnóza pri ktorej sa očkuje. Toto by som si na tvojom mieste ešte overila.

papillon_noir
19. nov 2021

@rawmamka úplne s tebou súhlasím, tiež to takto vnimam😉

heidy222
19. nov 2021

@kvetinka75 napriklad EMA, STIKO (Nemecka ockovacia komisia), guidelines vsetkych lekarskych spolocnosti atd .. Jasne, Data ziskane studiami na tisickach ludi interpretovane ludmi, co sa tym cely zivot zaoberaju su nic, ked Ma niekto ,,nazor".

autor
19. nov 2021

@kvetinka75 ved prave...momentalne mi hori imunitny system, mam rozbehnutu silnu autoimunitu s tym, ze sa jedna o hypertyreozu a podla neho, moze mi vakcina tu imunitu vybicovat tak, ze uz sa nevyhnem silnym liekom, tyreotoxickej krize, radiojodu alebo rovno operacia. Ked sa to skludni, a ma to tendenciu ist dole, tak potom ma zmysel nejakou vakcinou ist do tela. Aspon tak tomu chapem ja, co mi povedal. Kamaratka s rovnakou diagnozou, ale v kludnom stave, uz je zaockvovana. Tyreotoxikoza u mna zahrna orbitopatiu, vysoky krvny tlak, kolisavy velmi a zvyseny pulz, odvapnovanie kosti, vsetko ma boli, klby, ubudanie svalovej hmoty. Nastastie nechudnem zatial nejak vyrazne. A vladzem ako tak fungovat.

autor
19. nov 2021

A ano, ockuje sa pri mojej diagnoze, ale musi byt v kludnom stave.
Citala som studie, ze z nicoho nic po ockovani sa prave hypertyreoza objavila aj u ludi, ktori nou netrpeli, ale mali asi predispozicie. Takze ono to s tou imunitou nieco robi...
V maji som mala virozu, nebol to covid a skoncila som na urgente s tlakom 197/135, pulz 140. Takze aj toto je fakt, ze aj virozy a nevyspatie mi to zhorsuje. Jedno s druhym.
Prosim, nehadajte sa tu. Vyskytli sa aj kolapsy po ockovani, nie je to lentilka v striekacke. Ani jedno, ani druhe nie je len tak. Treba si to dobre zvazit. Cca tyzden mi chyba do kontroly a podla nej sa chcem zariadit..

janage
19. nov 2021

Tak bohužiaľ v prípade choroby by sa musel starať o vás on.
To, že dieťa vyberieš zo školy podľa mňa pred covidom nepomôže. Budete chodiť do obchodu, vonku. Poznám v okolí viac prípadov, keď dotyčný "nikam" nechodili a nakazili sa.

laurita285
19. nov 2021

Akú máš akože diagnozu, keď sa nemôžeš očkovať? Nieje to tak náhodou len výhovorka?

janage
19. nov 2021

A ešte jedno by som poriadne zvážila a to, čo by so mnou pri mojej diagnóze urobil covid. Teda riziko ocko verzus riziko covid

veronikavaneska
19. nov 2021

Ahoj kľudne by som zavolala riaditeľke povedala situáciu a popytala na riešenie. Vzdy sa dá 🥰 aj moja známa už má dcéru doma do konca roka zatiaľ. Je tehotná má komplikácie a boji sa. Riaditeľ že samozrejme nech zostane doma 5tacka úplne v pohode 👍

liljana
19. nov 2021

Ked to lekar neodporucal, tak sa neockuj. Ockovat by sa mali zdravi, aby chranili tych, co sa nemozu ockovat ako ty. Vakcinou chranis seba pred zlym priebehom, ale ked to nejde, tak to nejde. Musis risknut to, co sa stane, ked dostanes covid bez ockovania.
Ale dieta do skoly zial dat musis. Jedine ze by prisiel lockdown a zavreli skoly. Spytaj sa riaditelky, ake mate moznosti.

Strana
z3