Nespavosť po Covide-19
Máte, alebo mali ste? Kedy to prešlo?
@bajachalupka Ďakujem krásne za odpoveď. No, ja do obeda spať nemôžem, lebo idem ráno do práce. Ale ani teraz cez víkend som ráno nespala dlho. Mám problém zaspať, ale zároveň, ako keby som potrebovala menej spánku, proste sa ráno zobudím a už nespím. Tak isto aj v noci: keď už konečne zaspím a niečo ma zobudí, zase som hore a neviem zaspať. ☹️
@valkyrka79 Chcela by som to riešiť bez práškov. Aspoň zatiaľ, pokiaľ sa bude dať.
@h2 pozri su na yout7be ak vies po anglicky insomnia coach. myslum ze sa vola martin reed? najdes ho pod insomnia coach. odoporucam je to princip kbt cbt cognitive behavioral therapy. tiez odporucam vecer caj z medovky plus melatonin od verde. klido aj 1celu tabletku. dolezite je ak nezaspavas odist z postele aby sa ti tam neurobila asociacia ze v posteli nespis. drz sa
@h2 Tiež som nemohla spávať.Pila som pred spaním mlieko s medom,rôzne bylinky na spanie....Spala som max.3 hodiny a zobudila som sa vyspatá.Potom cez deň som myslela,že odpadnem a tešila som sa na večer,že som tak unavená,že ledva vidím a určite zaspím.Vecer som opäť nespala už z únavy,až mi odišlo telo...4 mesiace som takto ťahala.Skoncila som na rôznych vyšetreniach a dostala lieky.Mne počas toho ako som toľko nespala začala úzkosť ...Len tak bez príčiny.Ale už je fajn...Treba to podchytiť hneď na začiatku.
@snowflake07 😧 Ďakujem. Tak to asi začnem riešiť, lebo zatiaľ nerobím nič, len sa sťažujem. 😐
@h2 Ahoj, tiež sa pripájam k juliet86, pozri si našu debatu tu na Modrom Koníku: https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/kt.... Možno sa v tom nájdeš. Vyvolať mohol nespavosť aj covid, ale je možné, že svoju nespavosť teraz už len udržiavaš svojim strachom.
Nespavosti sa hlavne neboj (ľahko sa to povie...), nič sa ti nestane, ani to neznamená, že sa zblázniš. Ja som bdela 2 celé noci a z tretej kus a som tu, také adrenalínovo-kortizolové tornádo si málokto vie predstaviť. Nezbláznila som sa 🙂 Pochopila som až časom, že to bol len strach a úzkosť z nespavosti. Nemám depresiu, panickú ani úzkostnú poruchu. Bola som ochotná tomu uveriť, preto som navštívila aj psychiatričku. Pochopila som však veľmi rýchlo, že či hypnotiká, alebo AD čo som chvíľku brala, fungovali len na mojej viere, že pomáhajú 🙂)))
Prepáč, až teraz som si všimla, že si už odpísala, tak som nemusela písať...to je super, že to bolo krátkodobé. Prajem všetko dobré!
@h2 Nie som po covide, ale tiež som mala problém so spánkom. Keď som mala náročné pracovné obdobie začala som brať magnézium. Chodila som spávať dosť neskoro po polnoci, keď som už zaspávala postojačky, ľahla som do postele, zaspala som a za hodinu oči vypleštené, vyspatá, celý deň ako prasnutá mechom. Preberala som to s kamoškou lekárničkou a tá vraví, že skús vysadiť magnézium, ja vysadila a do troch dní som spala ako predtým. Odvtedy už magnézium neberiem.
@dizu Ahoj, začalo to počas toho, ako som bola chorá, ale to som ešte nejako nebrala, ako nespavosť, lebo som asi 5 dní aj tak len ležala v posteli. Až potom som si to uvedomila, keď som už bola zdravá a nedalo sa mi nijako zaspať. Trvalo to asi mesiac, možno trochu viac. Našťastie to potom prešlo.
Ahojte, tie, čo ste brali lieky na nespavosť či úzkosť, aké to boli prosím? Kedy skončila nespavosť a viete už spať bez liekov? Ďakujem 💓
@dizu Ahoj Dizu, ja som brala krátkodobo Stilnox, Zopitin, Prothazin...Na nespavosť som skúsila nasadiť AD Sertralin.( Fungovalo to do takej miery, akú som mala vieru, že to funguje, reálne nepomohlo vôbec). Trápila som sa skoro rok s nespavosťou. Vysadiť nie je ľahké, ale samozrejme, že to ide. Len odvahu! Môžeš spat aj bez liekov. Vysadenie je problém pre tvoju hlavu, nie telo. Jasné, že od obáv, že nebudeš spať, možno aj naozaj nezaspis. Prijmi to. Spánok príde. Neboj sa.

@h2 mám stále, najhoršie to bolo prvý mesiac po covide, to som dostala od doktorky neurol 0,25 a pomohol
Teraz 3 mesiace po covide mám problém so spánkom už viac menej len taký že mi trvá dlhšie zaspať kvôli tomu že ráno spím pomaly aj doobeda
Ale ten prvý mesiac kritický bol taký že som večer okolo 9 ľahla a aj do pol6 hore, oči jak žárovičky a proste spánok nula bodom, max. Hodinku dve a to bolo všetko
Nikdy som tak netúžila si dobre pospať jak vtedy