icon

Nespavosť po Covide-19

h2
28. nov 2021

Máte, alebo mali ste? Kedy to prešlo?

bajachalupka
28. nov 2021

@h2 mám stále, najhoršie to bolo prvý mesiac po covide, to som dostala od doktorky neurol 0,25 a pomohol
Teraz 3 mesiace po covide mám problém so spánkom už viac menej len taký že mi trvá dlhšie zaspať kvôli tomu že ráno spím pomaly aj doobeda
Ale ten prvý mesiac kritický bol taký že som večer okolo 9 ľahla a aj do pol6 hore, oči jak žárovičky a proste spánok nula bodom, max. Hodinku dve a to bolo všetko
Nikdy som tak netúžila si dobre pospať jak vtedy

h2
autor
29. nov 2021

@bajachalupka Ďakujem krásne za odpoveď. No, ja do obeda spať nemôžem, lebo idem ráno do práce. Ale ani teraz cez víkend som ráno nespala dlho. Mám problém zaspať, ale zároveň, ako keby som potrebovala menej spánku, proste sa ráno zobudím a už nespím. Tak isto aj v noci: keď už konečne zaspím a niečo ma zobudí, zase som hore a neviem zaspať. ☹️

valkyrka79
29. nov 2021

Jsem 3 týdny po Covidu…Nespím, tak mi MUDr napsala prášky na spaní…🤷🏼‍♀️

mikadooo
29. nov 2021

@h2 áno mala som ani som nevedela že to jez korony, len som sa tomu čudovala že prečo zrazu neviem zaspať. Teraz som mesiac po covide a už spím celkom dobre.

luccija
29. nov 2021

@h2 mužov kolega takto spí, nespi už pol roka.Najprv si mysleli, že zo stresu z choroby, ale pokračuje to...má lieky na ukludnenie nie na spánok.Skus melatonín či viac magnezia

h2
autor
29. nov 2021

@valkyrka79 Chcela by som to riešiť bez práškov. Aspoň zatiaľ, pokiaľ sa bude dať.

h2
autor
29. nov 2021

@mikadooo Ďakujem, dala si mi nádej!

h2
autor
29. nov 2021

@luccija Magnézium beriem stále, lieky na ukľudnenie nepotrebujem, ja som pokojná dosť, ani stresy nemám.

valkyrka79
29. nov 2021

@h2 to je jasný…já taky chtěla, ale nešlo to…Tobě budu držet palce!!!👍

juliet86
29. nov 2021

@h2 pozri su na yout7be ak vies po anglicky insomnia coach. myslum ze sa vola martin reed? najdes ho pod insomnia coach. odoporucam je to princip kbt cbt cognitive behavioral therapy. tiez odporucam vecer caj z medovky plus melatonin od verde. klido aj 1celu tabletku. dolezite je ak nezaspavas odist z postele aby sa ti tam neurobila asociacia ze v posteli nespis. drz sa

h2
autor
29. nov 2021

Ďakujem Vám, dievčatá. 😘

h2
autor
3. dec 2021

Nespím, nespím, stále nespím... už mi z toho šibeeee... 🤪

juliet86
4. dec 2021

@h2 tak chod k psychiatrovi a vypytaj si quentiax

h2
autor
4. dec 2021

@juliet86 Ďakujem, ale nechcem lieky. Aspoň zatiaľ. Neboj, mne nešibe naozaj. Teda, aspoň dúfam. 😂 Človek nikdy nevie... 🙃
Ináč, bola som hore skoro do 5 ráno no a teraz som sa zobudila asi pred pol hodinou. Čiže za túto noc mám "odspaté" cca 3 hodiny. ☹️

snowflake07
4. dec 2021

@h2 Tiež som nemohla spávať.Pila som pred spaním mlieko s medom,rôzne bylinky na spanie....Spala som max.3 hodiny a zobudila som sa vyspatá.Potom cez deň som myslela,že odpadnem a tešila som sa na večer,že som tak unavená,že ledva vidím a určite zaspím.Vecer som opäť nespala už z únavy,až mi odišlo telo...4 mesiace som takto ťahala.Skoncila som na rôznych vyšetreniach a dostala lieky.Mne počas toho ako som toľko nespala začala úzkosť ...Len tak bez príčiny.Ale už je fajn...Treba to podchytiť hneď na začiatku.

h2
autor
4. dec 2021

@snowflake07 😧 Ďakujem. Tak to asi začnem riešiť, lebo zatiaľ nerobím nič, len sa sťažujem. 😐

juliet86
4. dec 2021

@h2 a skusala si si pozriet toho insomnia coach? psychiater neznamena ze si na hlavu.

jjankaa83
5. jan 2022

@h2 Ahoj, tiež sa pripájam k juliet86, pozri si našu debatu tu na Modrom Koníku: https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/kt.... Možno sa v tom nájdeš. Vyvolať mohol nespavosť aj covid, ale je možné, že svoju nespavosť teraz už len udržiavaš svojim strachom.

h2
autor
5. jan 2022

@jjankaa83 Ďakujem Ti veľmi pekne, ale nepociťovala som strach, ani nič podobné. A bolo to zrejme z toho covidu, lebo to trvalo asi mesiac a potom to prešlo, už spávam dobre.

jjankaa83
5. jan 2022

Nespavosti sa hlavne neboj (ľahko sa to povie...), nič sa ti nestane, ani to neznamená, že sa zblázniš. Ja som bdela 2 celé noci a z tretej kus a som tu, také adrenalínovo-kortizolové tornádo si málokto vie predstaviť. Nezbláznila som sa 🙂 Pochopila som až časom, že to bol len strach a úzkosť z nespavosti. Nemám depresiu, panickú ani úzkostnú poruchu. Bola som ochotná tomu uveriť, preto som navštívila aj psychiatričku. Pochopila som však veľmi rýchlo, že či hypnotiká, alebo AD čo som chvíľku brala, fungovali len na mojej viere, že pomáhajú 🙂)))

h2
autor
5. jan 2022

@jjankaa83 Tak ešte raz: nemám strach, ani som ho nemala.

jjankaa83
5. jan 2022

Prepáč, až teraz som si všimla, že si už odpísala, tak som nemusela písať...to je super, že to bolo krátkodobé. Prajem všetko dobré!

kaja01
5. jan 2022

@h2 Nie som po covide, ale tiež som mala problém so spánkom. Keď som mala náročné pracovné obdobie začala som brať magnézium. Chodila som spávať dosť neskoro po polnoci, keď som už zaspávala postojačky, ľahla som do postele, zaspala som a za hodinu oči vypleštené, vyspatá, celý deň ako prasnutá mechom. Preberala som to s kamoškou lekárničkou a tá vraví, že skús vysadiť magnézium, ja vysadila a do troch dní som spala ako predtým. Odvtedy už magnézium neberiem.

dizu
29. mar 2022

@h2 Kedy Ti to zacalo s nespavostou - pri potvrdeni pozitivity a dokedy to trvalo prosim? Diky

h2
autor
29. mar 2022

@dizu Ahoj, začalo to počas toho, ako som bola chorá, ale to som ešte nejako nebrala, ako nespavosť, lebo som asi 5 dní aj tak len ležala v posteli. Až potom som si to uvedomila, keď som už bola zdravá a nedalo sa mi nijako zaspať. Trvalo to asi mesiac, možno trochu viac. Našťastie to potom prešlo.

dizu
Autor odpoveď zmazal
dizu
29. mar 2022

Ahojte, tie, čo ste brali lieky na nespavosť či úzkosť, aké to boli prosím? Kedy skončila nespavosť a viete už spať bez liekov? Ďakujem 💓

dizu
29. mar 2022

@h2 ďakujem 💓 som rada, že Ti to prešlo.

jjankaa83
31. mar 2022

@dizu Ahoj Dizu, ja som brala krátkodobo Stilnox, Zopitin, Prothazin...Na nespavosť som skúsila nasadiť AD Sertralin.( Fungovalo to do takej miery, akú som mala vieru, že to funguje, reálne nepomohlo vôbec). Trápila som sa skoro rok s nespavosťou. Vysadiť nie je ľahké, ale samozrejme, že to ide. Len odvahu! Môžeš spat aj bez liekov. Vysadenie je problém pre tvoju hlavu, nie telo. Jasné, že od obáv, že nebudeš spať, možno aj naozaj nezaspis. Prijmi to. Spánok príde. Neboj sa.

nikoleta1872011
14. dec 2023

@snowflake07 ako ste sa z toho dostali?