Nesústredenosť a neschopnosť pamätať si veci
Ahojte, neviem čo sa to so mnou deje. V poslednom čase mi myšlienky idú hlavou rýchlosťou 200 km/h. Som akokeby nesústredená, zabúdam, neviem si spomenúť na základné slová niekedy, zamieňam slová napríklad a idem do izby, neviem po čo, idem do chladničky, neviem po čo.. neviem si zapamätať jedno číslo keď ho prepisujem z tabuľky do inej tabuľky.
Pri čítaní textu sa mi zamieňajú písmená a nikdy neprečítam text korektne. Spravidla sa ani nesústredím a uniknú mi základné informácie z toho textu, väčšinou tie najpodstatnejšie. Išla som na vlak napríklad a niekoľkokrát som si stále musela pozerať a opakovať, ktorý mám vagón a ktoré miesto. Jednoducho to, čo som si vždy zapamätala na prvú si teraz neviem zapamätať ani za svet. Nedokážem čítať. Voľakedy som rada čítala, dnes mi robí problém prečítať jednu stranu knihy. Písmená mi skáču hore dole, moja hlava prečíta iné slovo, ako je napísané, a nezapamätám si nič, jednoducho myšlienky mi prúdia a neviem sa sústrediť na čítanie vôbec.
Mám pocit, akoby som mala ADHD (nemám ho) - robím veľa vecí naraz a potom žiadnu dobre, mýlim sa a robím chyby a už to vidí aj okolie.
Inak nemám v práci ani v súkromí žiaden stres, všetko je v pohode, iba moja hlava je akokeby o 10 krokov vpred. Jednoducho akokeby mám okolo seba prílš veľa stimulov. A večer neviem zaspať, lebo mám 3000 myšlienok v hlave, nezaspím, aj keď som unavená.
Snažím sa meditovať, stíšiť, cvičím.
Mám krvný obraz v poriadku, všetky vitamíny a minerály sú ok, vrátane železa, B12, draslíka, magnézia apd. MRI hlavy je v poriadku, rovnako aj neurologické vyšetrenie. Nálada je v pohode, nemám depresie, ani úzkosti. Magnézium užívam, na večer si dávam melatonín, ale nefunguje.
Čo s tým? Akokeby mi hlava nefungovala.
Ďakujem za vaše skúsenosti.
Pises ze nemas Adhd...a bola si na testy? Teraz?
@anonym_ca86f9 ja mám 44 rokov, nemám ADHD a nikdy som ani nemala. Toto je téma poslednách dvoch mesiacov. AK by som mala ADHD, tak by sa to prejavilo už dávno.
@anonym_ca86f9 pise sa: bola si na testoch, nie bola si na testy😉
Vysetrenie na "klieste" ti robili?
Vysetrenie na "klieste" ti robili?
@anonym_78c9e7 myslíš boreliózu? Áno, mám WB testy, negatívne.
@anonym_autor ahoj, to čo opisuješ zažívala moja mamina keď bola v prechode. Môžu to byť hormóny.
@anonym_ca86f9 ja mám 44 rokov, nemám ADHD a nikdy som ani nemala. Toto je téma poslednách dvoch mesiacov. AK by som mala ADHD, tak by sa to prejavilo už dávno.
@anonym_autor https://zdravopedia.sk/choroby/zabudlivos
Inak suhlas s prispevkom vyssie ohladom menopauzy
Ešte možno doplním. Hormonálny profil mám veľmi dobrý, bola som aj u endokrinológa, aj u gynekológa. Obaja sa zhodli, že s týmto profilom budem menštruovať ešte 10r a mám si dávať veľmi pozor na možné otehotnenie, keďže vyzerá, že moje telo zatiaľ hormonálne nespomalilo. Menopauza a perimenopauza sa má ešte minimálne vraj 8r nebude týkať.
Ešte možno doplním. Hormonálny profil mám veľmi dobrý, bola som aj u endokrinológa, aj u gynekológa. Obaja sa zhodli, že s týmto profilom budem menštruovať ešte 10r a mám si dávať veľmi pozor na možné otehotnenie, keďže vyzerá, že moje telo zatiaľ hormonálne nespomalilo. Menopauza a perimenopauza sa má ešte minimálne vraj 8r nebude týkať.
@anonym_autor Kolko casu travis na mobile alebo sledovanim pc,tv? Toto,co opisujes sposobuje aj mobil. Mnohi ludia su zavisli od soc.sieti,sledovania videi a potom sa cuduju,ze su ako vymleti. Mne sa to tiez stava,led som viacej na mobile,zabudam a som nesustredena.
Neprekonala si v poslednej dobe covid? Ja som takato (aj ked asi nie tak velmi) dopletena bola, po prekonani prvej korony.
@anonym_autor Kolko casu travis na mobile alebo sledovanim pc,tv? Toto,co opisujes sposobuje aj mobil. Mnohi ludia su zavisli od soc.sieti,sledovania videi a potom sa cuduju,ze su ako vymleti. Mne sa to tiez stava,led som viacej na mobile,zabudam a som nesustredena.
@marca12 na mobile som prevažne kvôli čítaniu správ, prijímaní hovorov, odpisovaní cet teams. Na PC/notebooku som 8h denne v práci a potom večer.
Neprekonala si v poslednej dobe covid? Ja som takato (aj ked asi nie tak velmi) dopletena bola, po prekonani prvej korony.
@andrea_82 nie, covid som mala v roku 2022.
@anonym_autor nedavno som pozerala video poprednej americkej odbornicky na menopauzu a ona hovorila, ze vacsinou su hormonalne profily v premenopauze nepresne, lebo zachytia stav hormonov v momente, ked ti zoberu krv a ze v premenopauze su take hormonalne vykyvy, ze jeden den vyjde, ze hormony super a o dva dni strasne.... a ze napriek tomu sa tento test pouziva, hoci vypovedna hodnota je 0. Dost ma to prekvapilo, lebo tiez mi vysli skvele hodnoty hormonov (vo veku 55 rokov s tym, ze menopauza v nedohladne). Tiez mi u teba napadlo, ci by to nemohlo byt vplyvom premenopauzy.
@anonym_autor nedavno som pozerala video poprednej americkej odbornicky na menopauzu a ona hovorila, ze vacsinou su hormonalne profily v premenopauze nepresne, lebo zachytia stav hormonov v momente, ked ti zoberu krv a ze v premenopauze su take hormonalne vykyvy, ze jeden den vyjde, ze hormony super a o dva dni strasne.... a ze napriek tomu sa tento test pouziva, hoci vypovedna hodnota je 0. Dost ma to prekvapilo, lebo tiez mi vysli skvele hodnoty hormonov (vo veku 55 rokov s tym, ze menopauza v nedohladne). Tiez mi u teba napadlo, ci by to nemohlo byt vplyvom premenopauzy.
@simsalabim ja len na margo, toto naozaj nie je o menopauze. To viem naisto. Ak by som napísala, že som to mala v 34 rokoch tiež, tak by ste mi to tiež napísali? Toto je o hlave iba, to viem naisto.
Ešte možno pre doplnenie obrázku, podobný stav som mala v roku 2012, kde mi robili všetky vyšetrenia, opakovane MRI, CT, všetky odbery a jednoducho to robí moja hlava, nevieme prečo a nevieme na aký podnet. Keďže máme v rodine alzheimera, mal ho otec a mal ho aj jeho otec, tak mám genetickú záťaž a chodím raz do roka na testy ku psychologičke v trvaní cca. hodinu. Zatiaľ posledné minuloročné boli v poriadku.
Ešte možno pre doplnenie obrázku, podobný stav som mala v roku 2012, kde mi robili všetky vyšetrenia, opakovane MRI, CT, všetky odbery a jednoducho to robí moja hlava, nevieme prečo a nevieme na aký podnet. Keďže máme v rodine alzheimera, mal ho otec a mal ho aj jeho otec, tak mám genetickú záťaž a chodím raz do roka na testy ku psychologičke v trvaní cca. hodinu. Zatiaľ posledné minuloročné boli v poriadku.
@anonym_autor tak potom vysetrenie u neurologa a psychiatra... mozno oni na nieco pridu.
NADHD sa emôže sa objaviť „z ničoho nič“ v 40-ke, 50-ke či 60-ke.
Ale môže sa až vtedy naplno prejaviť alebo byť rozpoznaná
podľa mňa vyhorenie, treba dlhšiu dovolenku, zmenu životného rytmu
Histamin🫤😔
Na mobile nie si zavesená nadštandardne?
Na mobile nie si zavesená nadštandardne?
@anonym_41a291 nie, som v praci na noteebooku, mobil standardne.
psychika, prilis rozmyslas na sebou a sledujes sa
@anonym_autor jaj no perimenopauza. Vitaj v klube. Ja si musím dávať taký pozor ja všetko. Úplne mi hrabe. Presne by som to prirovnala k adhd. Tiež mám hormonálny profil v poriadku. Je to proces, netrvá to rok.
Tiez sa priklanam k perimenopauze. Jednoznacne.
@anonym_41a291 nie, som v praci na noteebooku, mobil standardne.
@anonym_autor mozgova hmla, starnutie mozgu, ma to viac pricin. Treba sa len udrziavat fit, cvicit, budovat svaly, zdrava strava, dostatok spanku, dostatok relaxu, udrziavat sa v psychickej pohode. Vek je vek, ten neoklames a starne sa pomaly a postupne.
Adhd u zien je uplne ine, ako u muzov, casto sa u nich objavi - zisti prave v predmenopauze, ktoru nemusis mat aktualne potvrdenu, ale v pozadi sa uz veci deju. Je to velmi nepreskumane, lebo nikto este neurobil masivny prieskum na adhd zenach, ktore prechadzaju hormonalnymi zmenami. Najviac diagnostikovanych zien je okolo 40ky a tam sa to presne deje. To len tak na margo veci pisem.
ani covid, ani perimenopauza, ani alzheimer, ani adhd… tak potom už neviem čo 😏
@anonym_autor neurológ to môže byť aj alzheimer, demencia.Ale podľa mňa si zahltena informáciami možno z práce veľa informacii.Sportujes?nemáš nízky tlak?Alebo si vyhorela čím viac sa snažíš, tým menej spravíš a si menej vykonna
Je to vekom, navyše zle spíš a to stačí, aby si bola nesústredená a rozhodená.
Lepšie to moc nebude, tiež sa cítim unavená životom a hlava si to uľahčuje a niektoré veci povyhadzuje.
Často majú ženy v tomto veku malé deti a musia fičať na plné obrátky a potom sú frustrované.
Nechávam si čas a priestor, aby si aj hlava oddýchla, viac relaxovať, zapisovať si všetko uľahčí život a brať to ako novú etapu života.
Dnes chcú 40tničky ešte rodiť a potom len hladajú diagnózy a chceli by fungovať v 45 tke ako za mlada, no ale nie každá má to šťastie.
ani covid, ani perimenopauza, ani alzheimer, ani adhd… tak potom už neviem čo 😏
@biba_18 alzheimer to moze byt, postupne sa rozvijajuci. Ale zase podoby problem som mala, ked som mala 32r a to som nebola v menopauze, ani perimenopauze 🙂