icon

Nezrovnalosti v liekoch z lekárne

simca666
3. jún 2019

Ahojte, mam taky problem. Minuly tyzden som si v jednej lekarni vyberala 2x Dopegyt 250mg. Dnes som isla jedno balenie otvorit a flasticka v nom bola nezapecatena. Preratala som tabletky a 2chybaju. Ako kaslat na 2tbl, ale toto by sa stavat nemalo nie?ved to nie su cukriky...a dalsia vec...kupovala som si tam aj magnezium nejake all in a day lebo to co bezne uzivam nemali..vyslovene som sa lekarnicky opytala,ci ho mozem uzivat aj tehotna,povedala ze bez problemov.doma ma zarazilo,ze nema pribalovy letak vo vnutri ale tak som si pomyslela ze je to magnezium sak co sa moze stat..ale dnes po tom zisteni s dopegytom som si ten letak radsej vygooglila a tam bolo napisane,ze tehotne a dojciace zeny ho uzivat nesmu!!!uzivala som ho asi 3dni,vybrala som cca 11tabliet.myslite ze to drobcovi mohlo nejak ublizit?diky za odpovede😊

barboritta
3. jún 2019

@simca666 ja by som sa vratila do lekarne aj s liekmi a ziadala vysvetlenie

simca666
autor
3. jún 2019

@barboritta chystam sa tam zajtra, nie som priamo odtial a zajtra to mam viac menej oklukou cestou necestou tak tam skocim..prvy krat som bola v tej lekarni a uz nikdy viac

barboritta
3. jún 2019

@simca666 inak vela liekov sa predpisuje aj tehotnym,napr taky ascorutin.lekarni je kopec,kupis inde

frota3
3. jún 2019

Treba im to tam jednoznacne zaniest @simca666, aj ked sa priprav na to, ze ti nebudu chciet uverit, kedze si z tych liekov uz aj ty uzivala. Keby si tam isla hned v ten den, bolo by to lepsie. A co sa tyka toho magnazia, tak pokial len tri dni, tak by sa nic vazne nemalo stat. No najblizsie to povedz svojmu gynekologovi, ked pojdes do poradne.

simca666
autor
3. jún 2019

@frota3 len ja som este douzivala stare balenie a dnes som isla otvarat nove a toto som si vsimla..ale ked pozriem obal vidno ze uz bolo vydane niekomu to balenie,lebo je tam napisane davkovanie a prelepene ich nalepkou.ja mam davkovanie ine, kludne si to mozu overit u mojej dr.len to magnezium ma stve..zajtra idem do poradne,tak uvidim co mi povie dr na to,ale hadam to nic nebude

dskjhfdlkdjhl
3. jún 2019

@simca666 toto by som isto isla vratit, ved ani nemas istotu, ci vsetky tabletky su naozaj tie spravne.

zuzi0911
3. jún 2019

Ak sa ti zdá, že už bolo vydané niekomu inému určite tam chod. Lieky brat naspäť nesmú a už vôbec ich dat opäť do obehu. Ja som si raz kúpila lieky. Žiadala som iné. No až doma som si všimla ze tie co mi dali je viac menej výživový doplnok.
Keď som sa na to pýtala, ani vymeniť mi ich nemohla....

frota3
3. jún 2019

Aha, tak to je potom ok, ked si si to len dnes vsimla @simca666. Nevedela som, ze si este uzivala starsie balenie, co si mala doma. Vsak uvidis, co ti tam povedia. Ale treba im to ist povedat, aby vedeli, ze sa to jednoducho takto nerobi. A ak sa niecoho chcu zbavit, mali by zakaznika o tom oboznamit ci s tym suhlasi, ze tam je o par tabletiek menej a mali by aspon cenu dat nizsiu.

mogaa
3. jún 2019

@simca666 žiadať si majiteľku alebo kontakt na majiteľku.....už je zakázané posúvať otvorené alebo vrátené balenia liekov ďaľším osobám.....volakedy to robili aj u nás, teraz už ani zabalené lieky v krabičkách nezoberú, len v blistroch.....nehovoriac o tom že lekáreň zoberie platbu od pacienta aj od poisťovne za lieky ktoré už raz niekto zaplatil.....Nové balenie lieku nie je ani otvorené ani tam nechýba príbalový leták....neverím že o tom majiteľka nevie - treba jej povedať nech si tam urobí poriadok, v opačnom prípade ju nahlásite.....už sa to robiť nesmie, že vrátené lieky sa dajú inému, musia sa likvidovať.......

nika3136
3. jún 2019

@simca666
Ahoj. No ja sa ti môžem vyjadriť ako pracovník lekárne.
Občas sa stane, že sa na krabičku napíše dávkovanie ALE to iba vtedy, ak sa lekárnik zmýli, vytiahne liek, napíše dávkovanie a pozrie na recept, že to má byť balenie s väčším počtom ks tabliet a podobne. Vymaže to, liek (už s dávkovaním) odloží do šuflíka a vydá to správne (podotýkam, že balenie neopustí lekáreň).
Teoreticky sa mohlo stať, že niekto vydal liek zle, pacient to užil, všimol si to, prišiel ho vrátiť, nepovedal, že balenie načal, lekárnik neskontroloval.....a podobne.
Každopádne treba ísť do lekárne, recepty sú evidované, dá sa zistiť, kto robil na kase napríklad storno, kto tebe vydal recept (ale nemôžem tvrdiť, že je to tak úplne všade, nakoľko každý pracuje s iným programom a taký malý súkromník ho má možno úplne primitívny a nedá sa to tam, netuším).
Čo sa týka magnézia tak predpokladám, že firme sa nechcelo robiť skúšky na tehotných a dojčiacich, poprípade sa im to neoplatilo finančne a tak radšej napíšu túto vetu na krabičku, aby boli chránení. Nič sa ti nestane.
Vždy, keď si prinesieš domov lieky tak si ich skontroluj.

lubik87
3. jún 2019

@simca666 aj mne už dali v lekárni s.prelepenym davkovanim liek ale zapecateny...určite vráť ..a ohľadom magnézia aké presne to je ? Nejaké špeciálne ? Lebo ak je to raz magnézium tak nechápem prečo by nebolo vhodné pre tehotné....veď je to horčík ...skôr.len nemá výrobca licenciu na predaj pre tehotné....a taká pikoška.... vitamíni pre syna na SVK od 3 rokov , to isté v Čechách od 6 mesiacov a presne to isté v Nórsku od 14 dni bábätka...🙂

eliaska101
3. jún 2019

Mohla si sa tam podľa mňa vrátiť a opýtať sa na to. Lebo keď sa to tak vezme, koľko tehotných žien práveže musí brať magnézium

simca666
autor
3. jún 2019

@eliaska101 chystam sa tam zajtra,mam to 20km od domu a vsimla som si to az dnes rano.urcite sa opytam

derdia
3. jún 2019

@simca666 určite choďte tam a pre istotu si teda vždy skontrolujte krabičku....nedá sa na neho spoľahnúť...nechcem ich hádzať do jedného vreca,ale napr.mojej malej napísala na ATB krabičku že á12 h 2x1 tbl....tak som jej samozrejme dávala 2 každých 12 hodín...ale potom vysvitlo,že to malo byť jedna za 12 hodín...aj ja sa tam chystám sa spýtať🤔či vôbec chodila na farmáciu....veď takto môže človeka zabiť,napr.keby to boli lieky na srdce...a niekto si dá dvojitú dávku....
A čo sa týka toho,že ste brala lieky,ktoré ste nemala...ony nemusia škodiť...mnohé vraj ani neškodia...ale nechcú platiť štúdie kôli tehotným a dojčiacich...nie sme pre nich podstatne....takže radšej napisuu neužívajte....takže tak.

simca666
autor
3. jún 2019

@nika3136 dakujem pekne.ja sa ich nesnazim nijako ociernit ani nic,len ma to proste zaraza.raz mi uz v inej lekarni robili storno bloku, lebo som si pytala liek pre 3mesacneho syna a dali mi nejaky nevhodny+este obsahoval alergen na ktory som lekarnicku upozornila ze obsahovat nesmie.prisla som,vratila,ale lekarnicka si skontrolovala,ci je tubicka zapecatena a az tak ho vzala naspat.no tu bola ta pecat odtrhnuta.a predsa len,lieky ma tlak nie su cukriky a kde mam teraz istotu,ze vsetky su tie spravne?len o toto mi ide.keby to bol blister a chybaju z neho 2tabletky tak to neriesim,ale toto je flasticka,kde su tabletky volne nasypane.co sa toho magnezia tyka,tak si ma kus ukludnila,dakujem.a ano,nabuduce si skontrolujem lieky hned v lekarni,nakolko vsetky mam od bydliska minimalne 20km

simca666
autor
3. jún 2019

@frota3 ako o tu cenu by mi neslo,doplaca sa za ne par centov..takisto by som to neriesila,keby to bol blister a chybaju tam 2 tabletky.ale toto je flasticka kde su tabletky volne vysypane a ked uz raz bola otvorena tak kde mam istotu,ze vsetky tie tabletky su tie spravne?nie su to predsa cukriky..

simca666
autor
3. jún 2019

@lubik87 je to magmesium 375mg all in a day sa vola..a mam ho uzivat 3x denne prip podla potreby aj viac no docitala som sa na nete,ze len 1tableta denne.
A co sa tych vitaminov tyka,nie je to nahodou cebion?lebo ked sme ho kupovali prvy krat tak tam bolo ze od 6mesiacov alebo od roka uz nepamatam presne a teraz naposledy uz od 3rokov😀a to pre mladsie deti neviem zohnat nikde😀

nika3136
3. jún 2019

@simca666
Samozrejme pochybil nejaký lekárnik, to je bez debaty. Bude dobré, ak sa tam vrátiš a upozorníš ich. Týmto som nechcela povedať, že je to správne, lebo u nás idú všetky "omyly" do zberného vreca a platí ich ten, čo sa pomýlil (lebo samozrejme aj keď je doplatok pacienta na liek 1€ tak preplatok poisťovne môže byť aj 50€ a táto suma sa musí zaplatiť). Inak ak je napísané na krabičke dávkovanie tak ako píšem, nemusíš sa vždy báť že už to niekto mal alebo podobn.
S tým magnéziom sa nemusíš báť, pozerala som ho a tá firma mi vôbec nič nehovorí, takže to bude asi taká nejaká začínajúca poprípade u nás nerozšírená. Iba nemajú tie skúšky, to je všetko. Oni sa reálne musia robiť na tehotných a dojčiacich a nie vždy sa nájdu také dobrovoľníčky, ktoré sa počas tehu nechajú testovať a plus je to drahé. Ak užívaš magnézium Galvex a nebudú ho mať tak pýtaj napr Magnerot, aby si nabudúce predišla takýmto situáciám

lubik87
3. jún 2019

@simca666 myslím že aj tam som to videla ale aktuálne ryby tuk....no podľa mňa ho môžeš kľudne jesť..ja som brala galvex 500mg tablety 4 denne a v pohode aj ja aj mala ..🙂 máš poradňu tak zober magnezko zo sebou a spýtaj sa 🙂ale myslím že v pohodke

frota3
4. jún 2019

@simca666 vidis, to ma ani len nenapadlo ale mas pravdu! To by som sa veru bala aj ja. Dnes tam ale ides, ze? Som zvedava, ako dopadnes.

simca666
autor
18. jún 2019

tak teda som tam bola a vsetko vybavila k mojej spokojnosti.otvorene lieky putovali rovno na likvidaciu (dufam, ze naozaj) a co sa toho magnezka tyka, gynekologicka povedala, ze pokial je to ciste magnezium nema byt preco v neporiadku, takze som kludna. diky vam za rady🙂

erickatt
18. jún 2019

@simca666 tak za toto by som na nich poslala kontrolu