icon

Očkovanie 82 ročnej starkej proti Covid-19

denisa90
28. jan 2021

Ahojte, chceme dat zaockovat nasu 82 rocnu starku, no nevieme ako to bude znasat kedze...ved viete🙂...prosim vas mate uz niekt skusenosti alebo nejake veodmosti, resp. vo vasom okoli mate uz takychto starych ludi zaockovanych? Ako to znasali? Komplikacie?
Dakujem🙂

Strana
z2
heidy222
30. jan 2021
mery34
30. jan 2021

@denisa90 moji starí rodičia boli v utorok. Babka má 88 rokov a berie lieky na riedenie krvi a nič nevysadila. Dedko má za pár mesiacov 90 rokov a strojček na srdci. Očkovanie úplne bez problémov.

oblecenie99
30. jan 2021

Minule som čítala celkom zaujímavý článok (blog) o očkovaní starších ľudí a tam to bolo celkom dobre vysvetlené, aj to,prečo to môže byť už prakticky neefektívne..o reakcii staršieho tela na očkovanie,ktora ani nemusí už nastať a teda sa protilátky nevytvoria. Autor tam rozoberal,či by nebolo preto ucinnejsie začať s očkovaním pracovne aktívnej generácie, u mladších,lebo lepšie znášajú očkovanie, telo si skôr vytvorí protilatky a tým,že sú oni zaočkovani,sa vytvorí kolektívna imunita a chránia sa aj ti najzraniteľnejši: starší a ľudia trpiaci rôznymi chorobami. Tak kapitalisticky povedané,aj ekonomicky by to bolo asi efektívnejšie lebo skôr by sa rozbehla ekonomika. Na druhej strane tu máme morálne otázky.. je určite náročné určiť to správne poradie. Autor sàm napísal,že ak sa mýli,bude len rád a kiežby to tak bolo. Celkom zaujímavý pohľad. Ale keby som bola tiež v skupine 80 a plus,tiež by som išla do očkovania už teraz.

retatka
30. jan 2021

Deň predtým povedala kardiologicka ,vysadiť,v deň očkovania nebrať,další deň večer už môže ,dokopy cca 3 dni ako píše
@miriam_s

rawmamka
30. jan 2021

@oblecenie99 Súhlasím so všetkým, tiež som čítala o slabšej imunitnej odpovedi u starších ľudí, aj o rizikách. Pravda je aj to, že čím skôr sa "odľahčia" covidové oddelenia od starších ľudí, ktorí tam žiaľ ležia dlhé týždne takmer bez nádeje na uzdravenie, tým skôr budú miesta pre iné prípady a najmä aj pre iné ochorenia, zníži sa záťaž na personál a materiálne vybavenie. Logiku má aj jedno aj druhé riešenie, tak uvidíme, čo život prinesie.... covid je ešte ten lepší vírus z tých, ktoré nás v budúcnosti čakajú, takže starší a chorí ľudia to budú mať ťažké, toto je len začiatok.

betka444
30. jan 2021

@denisa90 môj starký má 77 rokov a nemal vôbec žiadnu reakciu na očkovanie. Nemá ale ani žiadne choroby, je to pomerne fit senior 🙂 Starkú sme nahlásili do zoznamu náhradníkov, má 74 rokov, ale silnú astmu, takže covidu sa veľmi obáva.

denisa90
autor
30. jan 2021

@oblecenie99 reakcia dnes ani vcera ziadna, takze podla toho co si napisala ( je to aj logicke) by som si ju teraz prijala🙂 uvidime este po druhej, ale kedze nemala po prvej, tak po druhej myslim, ze tiez nebude.

nice202
30. jan 2021

@denisa90 môj starý otec je takisto zaočkovaný a ja tiež. Nemali sme žiadne komplikácie. Mňa akurát bolo rameno jeden deň, na druhý to už bolo v poriadku. Starého otca nebolo ani to.

denisa90
autor
30. jan 2021

@nice202 ani reakcia?

nice202
30. jan 2021

@denisa90 nie, nič vôbec. Ako píšem, bolelo ma rameno v ten deň, ale na druhý nič. Starký uplne ok. Ani neoddychoval, hneď behal pri sliepkach a zajacoch.

Strana
z2