Odmietla som kontrast na MRI mozgu. Bola to chyba?
Vo chvíli, keď som odmietla kontrast som si bola svojim rozhodnutím istá, no spätne mám pochybnosti, či to bola chyba. Ja som bola už tak dosť v strese, panike, úzkosti, a keď mi ho chceli pichnúť, že na 5 minút ma dajú nazad, úplne som spanikárila.
Po otázke, či ho musím dostať, mi bolo povedané môžte odmietnuť a už mi nikto nedal nejaký pádny argument, prečo by som mala, len že "to uľahčuje diagnostiku", čo ja úplne chápem, ale na žiadnu z mojich priamych otázok som nedostala priamu odpoveď, len mi povedali, že nabudúce si dajte napísať xanax alebo neurol a my vám ho potom pichneme. Stále ale bez informácie, či je naozaj potrebný, mala som len pocit, že sa ma do toho snažia nejakými obkľukami dotlačiť, akoby mi predávali niečo čo nechcem (mi to pripomenulo moju krátku "kariéru" v jednom obchode, kedy sme presne tak museli predávať).
Moja otázka je, tí čo máte skúsenosť, spravila som naozaj zle, že som ten kontrast odmietla? Myslíte že mi ho chceli podať, lebo tam videli nejaký nádor? Ale prečo by mi to potom priamo nepovedali, že áno niečo tam vidíme a chceme to lepšie identifikovať?
Mala som už 2x predtým robenú MRI na rovnakom pracovisku, tiež mozog a ani raz mi ho nepodávali, až dnes.
A preco ti robili 2x predtym MR? Od toho sa odrazime
@reela 2x predtým ma poslali z ORL kvôli závratom a tentokrát mám z neuro kvôli migrénam
Ano, dávam sa to, myslím, tak laicky povedané, aby bolo presne a lepšie vidiet. Ale mala si sa spýtať tam. Inak, stačí sekunda a nájdeš si to. Najstručnejšia odpoveď: Kontrastná látka pri MR sa pichá preto, aby lekári jasnejšie videli tkanivá, cievy a prípadné chorobné zmeny, ktoré by bez nej neboli dostatočne viditeľné.
---
🧠 Prečo sa vlastne používa kontrast pri MR
Kontrastná látka (najčastejšie gadolínium) pomáha:
- Zvýrazniť rozdiely medzi zdravým a chorým tkanivom
Napríklad zápaly, nádory, jazvy, aktívne ložiská pri skleróze multiplex.
- Ukázať prekrvenie tkanív
Niektoré ochorenia majú typický spôsob, ako sa „napĺňajú“ kontrastom.
- Zobraziť cievy
MR angiografia (MR ciev) často potrebuje kontrast, aby boli cievy ostré a čitateľné.
- Lepšie určiť rozsah problému
Lekár vidí, či je ložisko aktívne, staré, či sa šíri alebo nie.
---
🩺 Kedy sa kontrast nepoužíva
Nie každé MR ho potrebuje. Bez kontrastu sa robí napríklad:
- MR chrbtice pri bežných problémoch s platničkami
- MR kolena, ramena, kĺbov
- MR mozgu pri niektorých základných vyšetreniach
Kontrast sa pridáva len vtedy, keď to má diagnostický význam.
---
💧 Je to bezpečné?
Vo väčšine prípadov áno. Lekári ho nepodajú, ak má človek:
- výrazne zníženú funkciu obličiek
- alergiu na gadolínium
@anonym_autor ano, bola to chyba. Ked bolo indikovane MR s kontrastom urcite na to bol dovod. Kontrast ulahcuje diagnostiku pretoze pomoze zobrazit urcite mozgove struktury.
si horšia ako malé decko.
jasné že je to chyba
Mne povedali, že pri migréne netreba. A navyše mi raz bolo, síce z iného, ale kontrastu zle. A mala som akurát obdobie, kedy sa mi aj zle dýchalo a vadia mi uzavreté priestory, tak som dala, že bez kontrastu. Ale nespomínali, že by nebolo niečo dobre vidieť. Aj cystu mi v mozgu našli, ale neurologička povedala, že tá je od narodenia. A nejaké hyperfokusy (mám odfotené papiere, ale neviem to naspamäť ten názov), ale na to doktorka povedala, že to máva veľa ľudí.
Skôr mám migrény z narovnanej krčnej chrbtice (a to mi videli na rontgene krčnej chrbtice).
Ako hovorím, ja keď som volala so sestričkou pred vyšetrením a pýtala som sa na to, tak povedala, že ak idem na MR kvôli migrénam, že tak to nebude treba kontrastnú látku. (keby zle bolo vidno, asi by mi rádiologička povedala)
Závraty bývajú aj z krčnej chrbtice. Rontgen ti nerobili?
Ano, dávam sa to, myslím, tak laicky povedané, aby bolo presne a lepšie vidiet. Ale mala si sa spýtať tam. Inak, stačí sekunda a nájdeš si to. Najstručnejšia odpoveď: Kontrastná látka pri MR sa pichá preto, aby lekári jasnejšie videli tkanivá, cievy a prípadné chorobné zmeny, ktoré by bez nej neboli dostatočne viditeľné.
---
🧠 Prečo sa vlastne používa kontrast pri MR
Kontrastná látka (najčastejšie gadolínium) pomáha:
- Zvýrazniť rozdiely medzi zdravým a chorým tkanivom
Napríklad zápaly, nádory, jazvy, aktívne ložiská pri skleróze multiplex.
- Ukázať prekrvenie tkanív
Niektoré ochorenia majú typický spôsob, ako sa „napĺňajú“ kontrastom.
- Zobraziť cievy
MR angiografia (MR ciev) často potrebuje kontrast, aby boli cievy ostré a čitateľné.
- Lepšie určiť rozsah problému
Lekár vidí, či je ložisko aktívne, staré, či sa šíri alebo nie.
---
🩺 Kedy sa kontrast nepoužíva
Nie každé MR ho potrebuje. Bez kontrastu sa robí napríklad:
- MR chrbtice pri bežných problémoch s platničkami
- MR kolena, ramena, kĺbov
- MR mozgu pri niektorých základných vyšetreniach
Kontrast sa pridáva len vtedy, keď to má diagnostický význam.
---
💧 Je to bezpečné?
Vo väčšine prípadov áno. Lekári ho nepodajú, ak má človek:
- výrazne zníženú funkciu obličiek
- alergiu na gadolínium
@lukbe ja som to hľadala a našla som niečo podobne ale aj tak nemám pokoja 🙈 a práve že tam som sa pýtala ale ako píšem aj v príspevku tak som nedostala normálnu odpoved, sestrička len zaobalovala a vlastne mi neodpovedala na nic
Závraty bývajú aj z krčnej chrbtice. Rontgen ti nerobili?
@anonym_445ef2 robili mi aj to, ale tie závraty nakoniec uzavreli ako manierov syndróm s tým, že teraz pátrame či nie je aj migréna, resp vestibularna migréna
No a ako tu píšete, mne práve dr nepovedala že niečo nevidno ale len sestrička ze “to dávame stále”… tiež som sa jej spýtala prečo teda som to 2x predtým nemala tak odišla z miestnosti bez slova… ako možno som fakt ja mimo keď som sa predtým než mi niečo pichnúť chcela informovať a spraviť informované rozhodnutie a keďže som nedostala informácie tak som sa rozhodla odmietnuť
Dvakrát ti robili MRI bez kontrastu a nič nenašli, teraz chceli s kontrastom, odmietla si, tak nič, úplne zbytočné vyšetrenie. Sestra tam nie je na to, aby ovplyvňovala rozhodnutie lekára, oni sa nesmú k tomu vyjadrovať.
Dvakrát ti robili MRI bez kontrastu a nič nenašli, teraz chceli s kontrastom, odmietla si, tak nič, úplne zbytočné vyšetrenie. Sestra tam nie je na to, aby ovplyvňovala rozhodnutie lekára, oni sa nesmú k tomu vyjadrovať.
@anonym_eb8b2f rozumiem. A vieme aj prečo to tak je? Pripadne prečo som nemohla absolvovať rozhovor priamo s Dr radiologom?
Mohli to s tebou normálnejšie komunikovať. Ale komunikácia v našom zdravotníctve je vo väčšine prípadov mizerná.
@anonym_eb8b2f rozumiem. A vieme aj prečo to tak je? Pripadne prečo som nemohla absolvovať rozhovor priamo s Dr radiologom?
@anonym_autor A rozhovor s radiologom by ti bol na co? Ten o tebe a tvojom stave nic nevie, on nebude vediet viac ako tvoj doktor. Mala si sa pytat doktora, co vyziadal vysetrenie, na co ho potrebuje. Nechapem, preco to teraz rozpitvavas.
Doktori nerobia vysetrenia larom farom, lebo sa im to paci, ale nieco tym sleduju. Ty mas ako pacient samozrejme moznost rozhodovat o sebe a odmietnut akekolvek vysetrenie, ale ked neveris doktorovi, ze robi co ma, co vie, a s dobrym dovodom, tak sa bud viac pytaj, alebo zmen doktora na takeho, ktoremu veris.
Vies ono nie vsetko z tych 10r skoly sa da vysvetlit laikovi za 5 minut konzultacie, ani s nim prebrat vsetky rozne moznosti co doktorovi bezia hlavou ked hovori s pacientom. Musis mu verit ze robi najlepsie ako vie.
Na zaklade coho chces riadit zdravotnikov, ako maju postupovat pri vysetreni ? Mas nejaku teoriu, co ti udajne ta kontrastna latka zle sposobi ?
Podľa mňa vám to mal povedať ten lekár, ktorý vás na MRI s kontrastom poslal, rádiolog robí už len predpísané úkony.
@anonym_autor
2× to nevideli a teraz to chceli vidiet lepsie len ty mudrujes a zase budes mudrovat tak ich to prestalo bavit sa s tebou otravovat, a este sa zacni stazovat.
Neuveríš ale ešte aj pri takmer zlyhaných obličkách som v nemocnici podpísala papier, že mi môžu urobiť vyšetrenie s kontrastom, lebo keď to odporučia, vedia prečo.
@anonym_autor Rozhovor s radiologom nie je v ponuke, milá pani predavačka. Doktorov je málo, pacientov čakajúcich na vyšetrenie veľa. Keď vyšetrenie nechceš, tak ťa nikto presviedčať nebude. Na onkológii bolo dosť pacientov, ktorí odmietli chemoterapie a išli sa liečiť alternatívne. Nikto ich nezastavil, lebo už čakali zástupy iných, ktorí sa liečiť chceli. Ich rozhodnutie malo fatálne následky, ale aspoň zomreli s vedomím, ze nedali do seba to svinstvo zvané chemoterapia, veď to je len farmabiznis.🙄
Tak tym kontrastom mohli lepsie vylucit nadory a zapaly mozgu, co ti mohli sposobovat tu migrenu. Lebo oni vidia fazy magnetu mozgu, kde ten kontrast nie je (co si mala teraz uz tretikrat ty), a potom fazy, kedy uz ten kontrast je... a vtedy sa mozu zvyraznit prave tie zapaly/nadory hocico dalsie... co na skenoch bez kontrastu nemusi byt viditelne
A preco ti to chceli dat teraz a nie predtym, ked si tam uz bola 2x... no prave preto ci neuvidia nieco naviac, ked uz maju tvoj mozog bez kontrastu k dispozicii 3x, oni si vedia otvorit aj stare snimky
Podľa mňa vám to mal povedať ten lekár, ktorý vás na MRI s kontrastom poslal, rádiolog robí už len predpísané úkony.
@petronelag ale ved aj na MR je lekar, ten to predsa popisuje.
@anonym_445ef2 robili mi aj to, ale tie závraty nakoniec uzavreli ako manierov syndróm s tým, že teraz pátrame či nie je aj migréna, resp vestibularna migréna
@anonym_autor robili ti aj vyšetrenie vnútorného ucha? Neviem, ako sa vola, ale privodia zavraty a vidia to v počítači. To je stokrát horšie ako MR a kontrastna látka🙄, ale niečo sa vyluci alebo potvrdí.
@petronelag ale ved aj na MR je lekar, ten to predsa popisuje.
@lukbe nie na to tam je lekar radiolog, aby presvedcoval pacientov ktori boli poslani na MR vysetrenie s kontrastom inym lekarom, aby si dali urobit vysetrenie. Ak mala autorka otazky, ked tak sa mala opytat lekara ktory ju tam poslal
@lukbe nie na to tam je lekar radiolog, aby presvedcoval pacientov ktori boli poslani na MR vysetrenie s kontrastom inym lekarom, aby si dali urobit vysetrenie. Ak mala autorka otazky, ked tak sa mala opytat lekara ktory ju tam poslal
@vler akože nie je na to? Ak ma pacient pochybnosti lekar na radiologii mu to ma vysvetliť.
Mrzí ma, že máte potrebu do mňa niektorí útočiť, ako keby nebolo normálne sa niečoho báť alebo niečo spochybniť :(
Každopádne len dopĺňam, že ja na žiadanke nemám od mojej Dr uvedené že žiada o MR s kontrastom, len "prosím o MR mozgu"
Deti mas ? Tvoja ziadost o podrobne vysvetlovanie dovodov pouzitia kontrastnej latky je rovnakeho druhu, ako by chcel trojrocny presne vediet, ako funguje pocitac alebo preco lieta lietadlo. Tiez mu nebudem pisat diferencialne rovnice.
Lekari vedia, co robia. Rovnako to vedia ludia, ktori navrhli a postavili to MR.
@anonym_autor robili ti aj vyšetrenie vnútorného ucha? Neviem, ako sa vola, ale privodia zavraty a vidia to v počítači. To je stokrát horšie ako MR a kontrastna látka🙄, ale niečo sa vyluci alebo potvrdí.
@lukbe áno, toto mi robili. Aj také polohové vyšetrenia, aj s okuliarmi, všeličo... a teda pre mňa bolo stokrát horšie byť v tom MR tuneli :(
Deti mas ? Tvoja ziadost o podrobne vysvetlovanie dovodov pouzitia kontrastnej latky je rovnakeho druhu, ako by chcel trojrocny presne vediet, ako funguje pocitac alebo preco lieta lietadlo. Tiez mu nebudem pisat diferencialne rovnice.
Lekari vedia, co robia. Rovnako to vedia ludia, ktori navrhli a postavili to MR.
@patrike ale ja som to nepotrebovala podrobne, len teda "robíme to tak vždy" môj strach z toho neodstránilo, mala som fakt na mále od nejakého panického ataku, naozaj som sa do toho tunela bála vrátiť a navyše s injekciou niečoho, čo ani neviem čo je.
Ja zase nebudem len slepo dôverovať, aj keď určite vedia čo robia, ale v minulosti sa mi to viackrát nevyplatilo

A preco ti robili 2x predtym MR? Od toho sa odrazime