Odmietla som kontrast na MRI mozgu. Bola to chyba?
Vo chvíli, keď som odmietla kontrast som si bola svojim rozhodnutím istá, no spätne mám pochybnosti, či to bola chyba. Ja som bola už tak dosť v strese, panike, úzkosti, a keď mi ho chceli pichnúť, že na 5 minút ma dajú nazad, úplne som spanikárila.
Po otázke, či ho musím dostať, mi bolo povedané môžte odmietnuť a už mi nikto nedal nejaký pádny argument, prečo by som mala, len že "to uľahčuje diagnostiku", čo ja úplne chápem, ale na žiadnu z mojich priamych otázok som nedostala priamu odpoveď, len mi povedali, že nabudúce si dajte napísať xanax alebo neurol a my vám ho potom pichneme. Stále ale bez informácie, či je naozaj potrebný, mala som len pocit, že sa ma do toho snažia nejakými obkľukami dotlačiť, akoby mi predávali niečo čo nechcem (mi to pripomenulo moju krátku "kariéru" v jednom obchode, kedy sme presne tak museli predávať).
Moja otázka je, tí čo máte skúsenosť, spravila som naozaj zle, že som ten kontrast odmietla? Myslíte že mi ho chceli podať, lebo tam videli nejaký nádor? Ale prečo by mi to potom priamo nepovedali, že áno niečo tam vidíme a chceme to lepšie identifikovať?
Mala som už 2x predtým robenú MRI na rovnakom pracovisku, tiež mozog a ani raz mi ho nepodávali, až dnes.
Ja nerozumiem, prečo tu do nej skáčete, že rádiológ nemá čas. Mne sestrička ani v ambulancii, ani v nemocnici nikdy neposkytla informácie, vždy sa odvolala na lekára. Je teda logické, že s ňou mal kontrastnú látku prebrať lekár a mal to urobiť ešte pred vyšetrením. Vysvetliť jej dôvody, aj postup. Mňa čaká MR hlavy kvôli pretrvávajúcim bolestiam o pár dní a keď som sa objednávala, pýtala sa ma sestrička, či s kontrastom. V správe od lekára, ani v žiadanke nič také uvedené nie je, takže predpokladám, že idem bez. Ak by za mnou prišla sestrička už v priebehu vyšetrenia ako za autorkou, tiež by som si žiadala vyjadrenie lekára. Tá moja mi kázala prísť na miesto 20 minút pred vyšetrením. Spomenula som jej klaustrofobické prejavy, nepovedala k tomu nič. Neviete si asi predstaviť, aký je to nepríjemný pocit. Ja nechodím ani výťahom, nechodím do kina, či iných miest, kde nie je okno a je tam tma. Takže si tie múdre opovrhujúce a zhadzujúce komenty odpustite. Stačí iba štipka porozumenia.
Chápem ťa,tak isto by som to odmietla pokial ma neinformuju prečo a hlavne, keď to nebolo vyžiadané
A nie nedáva sa vždy a to aj sama vieš, keď si bola predtým
Takže dobré si urobila a už to neprehodnocuj
Prvýkrát počujem ze niekto odmietol kontrastnu látku. To prečo preboha? Ved nato nemôžeš mať vôbec žiadny dôvod. Fakt to nechápem 🤔
sialene, naco vobec chodis k doktorom a zbytocne zaberas miesto ludom, ktori by mali o vysetrenie zaujem? sa vyliec sama bylinkami...
Deti mas ? Tvoja ziadost o podrobne vysvetlovanie dovodov pouzitia kontrastnej latky je rovnakeho druhu, ako by chcel trojrocny presne vediet, ako funguje pocitac alebo preco lieta lietadlo. Tiez mu nebudem pisat diferencialne rovnice.
Lekari vedia, co robia. Rovnako to vedia ludia, ktori navrhli a postavili to MR.
@patrike tak to sa pekne mýliš. Niekedy nevedia fo robia, a ty pacient ži s následkami a tráp sa.
https://www.cas.sk/tip-od-vas/slovensko/jana-od...
@patrike tak to sa pekne mýliš. Niekedy nevedia fo robia, a ty pacient ži s následkami a tráp sa.
https://www.cas.sk/tip-od-vas/slovensko/jana-od...
@anonym_01d5e0 v samotnom clanku je vyjadrenie internistky ktora tvrdi ze pacientkine problemy nesuvisia s podanou kontrastnou latkou
Bola to chyba..zo srandy kontrast nedávajú pred MR
Autorka, ak by sa chcela ešte poradiť ohľadom skúseností s tým točením hlavy, alebo hocičo, skús na facebooku, je taká skupina, má cez 60 tisíc ľudí.: Ženy si radia (bez urážok)
Chápem tvoje obavy. Lekár ti to zrejme mal lepšie objasniť. Kontrastne latka sa dáva kvôli tomu, aby bolo lepšie vidieť výsledok. V tvojom prípade zrejme bola veľmi potrebná a kedze si ju odmietla, v podstate ťa zbytočne žiarili bez žiadaného efektu. Ja som bola minulý týždeň na 2 CT s kontrastom. Áno, nie je to síce príjemne, ale ani žiadna katastrofa. Niekedy jednoducho ak chceme vedieť, čo nám je, tak je to potrebné.
Chápem tvoje obavy. Lekár ti to zrejme mal lepšie objasniť. Kontrastne latka sa dáva kvôli tomu, aby bolo lepšie vidieť výsledok. V tvojom prípade zrejme bola veľmi potrebná a kedze si ju odmietla, v podstate ťa zbytočne žiarili bez žiadaného efektu. Ja som bola minulý týždeň na 2 CT s kontrastom. Áno, nie je to síce príjemne, ale ani žiadna katastrofa. Niekedy jednoducho ak chceme vedieť, čo nám je, tak je to potrebné.
@tinka_1807 na mr nie je ziarenie, na ct je 👍

Tiež neviem, prečo sa tu do teba tak pustili. Fakt ľudia "vďaka" internetu strácajú ľudskosť a súcit, lebo nevidia človeka, ale len nejaké písmenká na internete.
A rozhodne by som netvrdila, že doktori vedia, čo robia. Lebo nie, nie každý, kto má titul mudr je aj kvalitný odborník.
Mne pred MR-kom dávali aj vypisovať dotazník, napr. alergie, predošlé zákroky, či nemám klaustrofóbiu atd..
Mohli ti povedať, že napr. zle vidia, a preto chcú podať kontrastnú látku, alebo proste dačo.
Autorka, je, ako je. Uvidíš, čo ti napíšu do papiera.