icon

Omladzujúce odkyslenie-Kurt Tepperwein, máte skúsenosť?

maricca55
29. jan 2013

Budem rada ak sa budete zapajat do diskusie o odkysleni organizmu,s vasimi skusenostami,radami atd 🙂 🙂 🙂 🙂

rolla20
23. mar 2013

prosim vas, kdosi tu davnejsie pisal odkial cerpa inspiracie, resp ake ma doma knihy... ale akosi to neviem najst, neviem ktora ste to boli. Mozem poprosit ak mi poradite kde to najst, prip. to sem hodit este raz?? dakujem

dannaniella
23. mar 2013

@nanyka ahoj, sledujem tvoje super príspevky v tejto téme ale prosím ťa, vedela by si mi odporučiť jedálniček pre moju 2 ročnú dcéru. Začíname tiež deň vodou s citrónom, i keď ona radšej čistú vodu. mäso konzumujeme veľmi málo, len menej už papáme surovú zeleninu. My fungujeme hlavne na polievkách. ráno som jej robila kašu z vlčiek, banánu a jablka. Teraz to odmieta, a papá celozrnný rožtek. Problém je že s maslom a domácim lekvárom - toto urite nie je veľmi ok. Čo si myslíš o mlieku pre dieťa? ja ešte kojím, teda hlavne pred spaním a po zobudení, náhradu mlieka dcéra odmieta, len večer jej dávam buď s vločkami alebo urobím kašu. Nemyslíš, že jej môže chýbať? Túto kašu by som rada nahradila niečim - rovnakým každý večer, len neviem čím. aby ju to zasýtilo. Predtým zvačša večeriame chlebík s nejakou strukovinovou pomazánkou, alebo tekvicovým olejom plus zelenina. Môžeš mi prosím poradiť? veľmi pekne ďakujem.

maricca55
autor
24. mar 2013

@rolla20 omladzujuce odkyslenie,zazracne pH a detoxikacia od Malachova...nie tieto myslis?

maricca55
autor
24. mar 2013

tesiiiiim sa liecbu vyzivou som zohnala 🙂

nanyka
24. mar 2013

@dannaniella mäso veľmi zakysluje, preto je vhodné kompenzovať to čo najviac práve surovou zeleninou, čerstvými šťavami a podobne... okrem mäsa sú to ešte chleboviny, mliečne výrobky, spracované potraviny ako napríklad konzervy.. ak odmieta surovú zeleninu a chutia polievky, tak treba skúsiť práve tie - na zeleninovom základe, je veľmi veľa vhodných receptov, rôzne mixované, hlavne nemliečne - a keď sa nedá vyhnúť chlebu, tak uprednostniť doma upečený napr. zo špaldovej múky, nie z tých chlebových zmesí..
je fajn, že mlieko odmieta, táto potravina veľmi zahlieňuje organizmus, dá sa nahradiť rôznymi orechovými mliekami napríklad.. dajú sa použiť aj na kaše..určite jej mlieko nebude chýbať, odvápňuje organizmus (vápnikové ionty sa z mlieka a mliečnych výrobkov nedostanú do kostného tkaniva, ale naopak svojim silno zakyslujúcim pôsobením v tele dochádza k uvoľňovaniu vápnikových katiónov do krvi, aby telo vydržalo kyslý nápor a uchovalo pH potrebné pre zachovanie života. Pravidelné pitie mlieka takto vedie práve k osteoporóze).
strukovinové nátierky sú fajn, treba sa však vyhnúť sóji - tá je zdravá len vo fermentovanej forme (miso, tempeh...)
a chlebík a oleje nemiešať - ide o nevhodnú kombináciu potravín, cukry a tuky dohromady, to je pre telo veľmi zlé 😉

tinkax
24. mar 2013

@nanyka momentalne som sa dala zlakat inym stravovanim, co si myslis o tomto blogu ? http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi...

dannaniella
24. mar 2013

@nanyka ďakujem veľmi pekne.

nanyka
25. mar 2013

@tinkax ten blog je zameraný pre aktívnych športovcov, mäsojedákov, založený na "starej" teórii prísunu veľkého množstva bielkovín..
poznám ho už dlhšie, s niektorými teóriami osobne nesúhlasím, sú tam dosť zmätočné informácie ... ale i mnoho zaujímavých článkov sa tam nájde... treba si vyberať..
takže ak chceš jesť mäso, tak to aspoň vyváž poriadnou porciou surovej zeleniny... a mäso by malo byť z domáceho chovu, ako je známe, to z obchodu je veľmi nízkej kvality, plné hormónov, antibiotík, zvieratá sú chované vo veľmi zlých podmienkach - väčšina z nich ani nepozná slnko, nieto trávu, sú kŕmené kostnou múčkou, obilninami a podobne 😝

nie je inak pravda, že telo potrebuje také množstvo bielkovín, dokonca ani športovci nie, pozri si napríklad stránku http://www.vegan-fighter.com/ - tam sú športovci vegani s perfektnými výsledkami, táto teória o prísune bielkovín je už dávno prekonaná..
mäso je pre telo anorganické, bielkoviny a aminokyseliny sa dajú získať aj z rastlinnej stravy...
http://www.celostnimedicina.cz/vedecky-potvrzen...

tinkax
25. mar 2013

@nanyka no ved uz som zo vsetkych tych teori jelen, aspon ze tvrdi ze jest len bio maso a bio vajcia, a co si myslis o tych olejoch ? mne to totiz vyhovuje davat na cestoviny aj do kase 😝 odkial je teoria ze to spolu skodi ? tolko je o tej vyzive nazorov ze clovek sam musi vycitit co mu asi vyhovuje, napr ajurveda ma tiez nieco do seba

nanyka
26. mar 2013

@tinkax teórií je veľmi veľa, presne ako píšeš, nájdi si tú svoju, ktorá ti bude vyhovovať 😉
olej s cestovinami či kašou nie je dobrá kombinácia, je to dávno známe, že to je jedna z najhorších - tak ako pri klasickej strave, preto je taká škodlivá... a preto už na delenej strave vidia ľudia výsledky veľmi rýchlo a aj sa lepšie cítia - lebo kombinujú správne 😉
okrem toho, že kombinácia tuky + cukry = zaťažuje trávenie, je nižšia výťažnosť nutrientov, laicky povedané "zahusťuje krv", tuky sa dlho držia v krvi a to spôsobuje ďalšie problémy - plesne, kandidu, časom cukrovku typu 2, cievne problémy atď ..

ajurvéda je super 🙂 tiež sa mi páči, i keď oni konzumujú tepelne upravenú stravu, ale hlavná teória spočíva v tom, že každý sme iný typ a každému teda sedí i iný typ stravy... o liečebných metódach ani nehovorím - ako vravím, super 🙂
takisto aj tradičná čínska medicína... inak by tu obe neboli tisíce rokov..
ja si z každého vezmem, čo mi sedí, riadim sa sebou, svojim rozumom a svojimi pocitmi, ale rešpektujem pri tom hlavné zásady (ako napr. spomínanú kombináciu potravín), bez toho to nejde..

nanyka
26. mar 2013

@tinkax a aké oleje máš na mysli?

tinkax
26. mar 2013

@nanyka tepelne upravena strava mi viac vyhovuje,plus doplnam salatmi, olej mam na mysli hlavne olivovy a na ranajky teda si robim ovsennu kasu a pridam kokosovy olej a kusok masla,tak ako ma Zlatos na tej stranke aj vysvetlene preco,aj mi to tak viac chuti ale netvrdim ze to je naj kombinacia, musim to nejak premyslet este 😅

nanyka
26. mar 2013

@tinkax no,to sú práve tie chyby, čo tam má, ale tak zase neumrieš z toho, len to nie je moc prospešné...
a keď teda už olej, voľ radšej ten kokosový - ten sa úplne inak trávi, než zbytok všetkých olejov, ktoré sú dostupné, je veľmi prospešný a práveže bojuje proti kandide, obsahuje totiž kyselinu kaprylovú, ktorú kvasinky nemajú radi 😉
zadováž si ho ale v bio kvalite, to je dôležité..

to je fajn, že stravu doplňaš šalátmi, chápem, nie každému vyhovuje surová strava, sú typy ľudí, ktorí to teplé do žalúdka potrebujú a cítia sa tak lepšie 🙂

zdenka99
26. mar 2013

@dannaniella ahoj, neskúšala si robiť malej kaše bez mlieka, len s vodou? ja napr. robím občas malej ovsenú kašu len so sladkými jabĺčkami a škoricou
a ako písala nanyka, večer môžeš aj nejaké hustejšie zeleninové polievky, keď malej chutia, treba využiť a do nich môžeš prepašovať aj surovú zeleninu - rozmixovať
a tú surovú zeleninu by si teda mala stále ponúkať a hlavne jej byť vzorom, deti rady opakujú🙂 ja som pri malej odmalička chrúmala zeleninku a tvárila som sa pritom akoby som jedla tú najlahodnejšiu čokoládu a časom sa chytila aj ona a teraz už chrumkáme spolu, veľmi jej chutí čínska kapusta
a mlieko jej rozhodne chýbať nebude, ja dúfam, že budem dojčiť aspoň do jej troch rokov a potom jej už neplánujem dávať žiadne mlieko

tinkax
26. mar 2013

@nanyka ano mam v bio kvalite ten kokosovy, a ty konzumujes oleje ? a do coho ich davas ak ano, napr kokosovy je tak mastny teda aspon mi tak pripada ze len cisty by som ho nezjedla
a potom tam pise o tom D vit ze celorocne konzumuje ryby tuk ale to zas ja neviem ani so zapchatym nosom tak si asi kupim tabletky D cko

dannaniella
26. mar 2013

@zdenka99 na raňajky jej dávam ovsené vločky s jablkom, a tak rôzne s ovocím, robievala som veci z Bukovského kníh. Dnes sme mali tiež a ledva som to do nej natlačila, i ked mne to veľmi chutí, a ona tiež celé leto len toto raňajkovala. Takže na večeru som chcela niečo iné. takú akože bodku za pevným jedlom, som robila kašu z mlieka. presne túto by som chcela nahradiť niečim..čo by bolo každý večer rovnaké. neviem teda čo by bolo najlepšie. polievky mávame na obed. každý den odšťavujem karotku, no tiež mi toho veľa nevypije. A prosím ťa vieš mi poradiť ako je to s jogurtom, aký dávaš ty, lebo teda tieto zakysané sú vraj ok. tiež som čítala o šľahačke, že s ovocím dobrý dezert. Môžeš mi napísať prosím váš jedálniček? hm...u nás je to už ťažké napr. so sladkosťami, teda konkrétne žuvačky. no vieš si predstaviť, ked príde do spoločnosti svojich sesterníc, oni žuvačky žujú a jej nedám..no ťažko

zdenka99
26. mar 2013

@dannaniella no náš jedálniček ti asi veľmi nepomôže, ja sa totiž snažím o surovú stravu. Keďže kojím, nedávam malej žiadne iné mliečne výrobky. Doobeda papáme ovocie, teraz v zime na obed natural ryžu, celozrnné cestoviny, či zemiaky k týmto veciam zvyknem čerstvú zeleninu, pápame strukoviny, malá hlavne červenú šošovicu, hrášok a klíčky mungo fazule. Poobede zelenina, občas domáci celozrnný chlebík a večer v podstate tiež, pred spaním sa poriadne napije môjho mliečka a vydrží do rána. Tiež pije šťavu, robím jej jablko, karotka, cvikla - je tam najviac toho jablka, ale postupne zvyšujem karotku. Sladkosti žiadne, sladké má len ovocie a moje mliečko. Zatiaľ sa nám darí udržať takýto jedálniček, je mi jasné, že neskôr to už pôjde ťažšie. Inak ja nie som veľký zástanca režimu, takže my nemáme stále rovnaké jedlá. Podľa mňa jej pokojne môžeš dať aj večer polievku, ale inú ako na obed.

dannaniella
26. mar 2013

@zdenka99 dík, do toho roku a pol to išlo ok aj u nás, ale teraz sa musí malá najesť aby bola ok, no a fakt mi dochádzajú nápady a hlavne tiež nechcem byť pol dna za sporákom. tie šťavy mi prídu úplne super, no nejak jej to musím zatraktívniť. klíčky mi tiež pekne papala..no jedného dna už nechcela a neje to..ešteže že jej idú orechy. i ked..vieš si predstaviť ked to vídí okoli také malé deti nemôžu orechy lebo im zabehnú alebo budú alergické. aj ja ešte kojím, ked sa cez obed zobudí a večer a tiež v noci, či ráno. ešte teraz študujem ten web čo uviedla myslím nanyka..a sú tam fajn veci, aj typ na sladkosť, šľahačka s ovocím. a iné fajn veci. ešte raz to sem uvediem. neviem či si to sledovala, a aký máš názor na to. http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/knihy/zdravi_...

zdenka99
26. mar 2013

@dannaniella tá stránka je super, nemám ju naštudovanú, ale snažím sa🙂
moja tiež papá občas orechy, ale veľmi sa tým nechválim... za klíčkami sa zatiaľ úplne bláznie, zvykne sa aj rozplakať keď jej nedám viac, ale tak je to predsa len ťažké na trávenie, tak ju tým nenapchávam
u nás fičí aj avokádo a to dobre zasýti
inak šľahačka s ovocím nie je najlepšia kombinácia, skôr príležitostne, predsa len je to už spomínaná kombinácia tuky a cukry... okrem toho kupovaná z obchodu nie je žiadna výhra, nemyslím, že máš doma surovú sladkú smotanu

rolla20
26. mar 2013

@nanyka veru tiez by ma zaujimalo kde sa teda moze kombinovat olej, aby sa "nepobil" 😉 ja mam slnecnicovy za studena lisovany, ten si dam trosku na cestoviny, prip. ked idem smazit cibulku a tekvicovy popijam samostatne, ale pravdupovediac mi moc nesedi, neviem preco, byva mi od neho akoby tazko, slnecnicove semena, tekvicove semena detto. Ci stacia cestoviny len tak samotne, bez oleja??

zdenka99
26. mar 2013

@rolla20 ja som si tiež zvykla dávať na cestoviny olej, už nedávam a vôbec mi to tam nechýba🙂... ak sa nemýlim, tak olej je vhodný napr. na zeleninový šalát

nanyka
27. mar 2013

@tinkax áno, konzumujem oleje ale v maličkom množstve, nepreháňam to s nimi a striedam ich.. momentálne mám napríklad z vlašských orechov a bodliakový (na pečeň dobrý)..
výborný je ešte konopný a ľanový
olivový už moc nie, ani tu neviem dostať v dobrej kvalite, kupujem oleje len v tmavom skle, iné nie..
k olejom dôležitá poznámka - po otvorení musia byť v chladničke uchovávané a v prípade ľanového oleja už v obchode pri kúpe si treba dať pozor na to, aby ich mali v chladničke - inak je veľmi škodlivý ak nie.. mnoho obchodníkov toto nevie ..

kokosový používam sem tam aj do šalátu, len pri teplote do 25 C je v tuhom stave, tak v zime ani moc nie, to ho skôr patlám na telo a vlasy, odličujem sa s ním a konzumujem ho len tak na malej lyžičke občas..

vit.D mám ako supplement, v kvapkách, beriem vysoké dávky, každý ho máme nedostatok, hlavne teraz v zime 😉

nanyka
27. mar 2013

@zdenka99 to je úžasné čítať, ako malej dávaš takú super stravu, ja sa tak moc teším, keď sú deti vedené zdravo 🙂

nanyka
27. mar 2013

@dannaniella keď malá odmieta nejaké jedlo, tak asi má dostatok živín už z neho a je potrebné vymyslieť iné, asi ti ostáva len skúšať, moja neterka napríklad jedávala predtým ryby a vajíčka a už odmieta obidve (možno jej zase príde obdobie, keď bude pýtať..) - deti pocitovo vedia, akej živiny majú dostatok.. teda okrem toho, keď pýtajú sladkosti, cukor je len kvôli závislosti na sladkom, to neurčuje žiaden výživový nedostatok 😀

Bukovského knižku Anjelik má aj moja sestra, robili sme odtiaľ hlavne pomazánky, veľmi dobré recepty, len tá jeho sója - tie sme vynechali..
skús jej na večeru dať niečo zo strukovín - ako písala zdenka, je široký záber, napríklad červená šošovica je naozaj veľmi vďačná, či cícer a podobne .. tiež sa to dá rozmixovať do kašovej podoby a na večeru by ju to malo zasýtiť ..
alebo aj celozrnná ryža..

nanyka
27. mar 2013

@rolla20 olej a iné tuky (orechy, semená) je najlepšie kombinovať so zeleninou, pre využitie nutrientov i ľahké trávenie.. ak jete mäso, i s ním sa dá kombinovať, na teplú úpravu je najlepší kokosový tuk, ale ten neviem, či je dostať na SK - možno áno, je v takých kockách, napr. v Kauflande v Nemecku ho majú, tak možno i u nás..
ďalej ho možno kombinovať i s fermentovanými produktami - kyslá kapusta či nakladaná domáca zelenina - ale tam by som volila radšej orechy.. pre niekoho možno nezvyčajné, ale je to chutné..

cestoviny jednoznačne bez oleja, keď sa pýta niečo k tomu, lebo cestoviny sú suché, tak na báze sacharidov alebo zeleniny - napríklad spraviť si omáčku na cestoviny z parenej prepasírovanej zeleniny alebo vymixovanej a tým cestoviny poliať, alebo len tak zmiešané so zeleninou... jasné,ono to nie je také chutné ako s niečím mastným, no to je veľmi ťažké na trávenie...

no a oleje a iné tuky samozrejme aj do šalátov zeleninových

demo
27. mar 2013

@dannaniella ja robim 14 mesacnemu synovy kese bez mlieka. Chutia aj 8 rocnemu, takze to nie je ziadna gebuzina 🙂. Myslim, ze aj u vas by mohli byt vhodnou vecerou. Myslim, ze dieta potrebuje nieco teple do brucha 🙂. Cize robievam ovsenu, spaldovu, kukuricnu, pohankovu - tieto tri najcastejsie. Bud rovno s nimi varim bio hrozienka a susene slivky, ale najcastejsie uz do hotovej rozmixujem ovocie (ake mame, teraz v zime su to hlavne jablka). Dvojrocnej by som kludne pridala aj trosku skorice, kardamonu, kokosu a pod. Alebo by som ich varila pre zmenu v nejakom rastlinnom mlieku. Moznosti je vela.

demo
27. mar 2013

@dannaniella a este teda ak mozem poradit, tak orechy su naozaj problematicke hlavne v tom, ze mozu zabehnut. lepsie je, zamixovat ich do tych kasi. Alebo pridat arasidove maslo (bez cukru, soli, oleja, sto percentne) alebo tahini mozno.

zdenka99
27. mar 2013

@nanyka aj mňa vždy hreje pri srdci, keď vidím ako si chrumká mrkvičku a nie nejaký keksík 😵 .... len škoda, že v mojom okolí som jediná, čo takto dieťa stravuje 😒 predsa len je iné písať si o tom s niekým na nete, či skutočne sa stretávať s mamičkou, ktorá dieťa stravuje rovnako. Hlavne stále riešim, či má všetkého dosť, či jej niečo nechýba. Ale zas keď si pomyslím na niektoré mamičky, ktoré sú spokojné, lebo ich dieťa papá každý deň mäsko, jogurtíky a na raňajky brumíkov...

inak sa už veľmi teším na sezónnu, vtedy som oveľa spokojnejšia, čo sa týka stravy, ako teraz v zime. a tiež dávam malej déčko - sú to kvapky, v olivovom oleji a strašne jej to chutí 😀 a to ja teda olivový olej vôbec nemusím 😝

nanyka
27. mar 2013

@demo do kaše miešať tuky nie je zdravé, sťažuje to trávenie, stačí taká kaša, ako si písala v prvom príspevku (až na ten kokosový olej)..

arašidové maslo nebrať - arašidy sú veľmi náchylné na plesne a na trhu nie je kvalitné arašidové maslo ani v bio kvalite..
keď maslo, tak to radšej nejaké orechové (arašidy nie sú orechy, je to strukovina) - napríklad mandľové alebo aj tahini je fajn = len nie do kaše..

nanyka
27. mar 2013

@zdenka99 ja tiež nepoznám veľa ľudí osobne, ktorí dbajú na výživu... dnes sú ľudia uponáhľaní a zameraní skôr na iné veci v živote...
mňa to zamrzí, keď vidím mamičky, ktoré deti kŕmia blbinami, ale tak sú to ich deti, ich voľba... nie sme snáď tak hlúpi, že sa necháme natoľko ovplyvniť systémom, že by sme nerozoznali zdravé od nezdravého 🙂