icon

Opakované zápaly močových ciest: čo pomáha?

vivo123
8. júl 2026

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Od minulého apríla mávam opakované zápaly močových ciest a stále sa mi to vracia, už viac ako rok. Mám pocit, že mi na to nič poriadne nepomáha, stále dokola antibiotiká.

Je to veľmi nepríjemné, obmedzuje ma to v bežnom živote (napr. kúpanie a pod.) a je to bolestivé. Okrem toho mávam aj vaginálne problémy, takže sa mi to asi navzájom ovplyvňuje.

Vyskúšala som už rôzne doplnky ako D-manózu, urologické čaje, brusnice, probiotiká, ale nič mi nepomohlo. Chodím aj k urológovi, kde mi zistili problém v močovom mechúre a aktuálne chodím na aplikáciu kyseliny hyalurónovej. Po každej aplikácii sa mi však spustí zápal a je to extrémne bolestivé.

Do budúcnosti by som chcela mať deti, ale mám z toho veľký strach, či nebudem mať problém otehotnieť kvôli týmto opakovaným zápalom.

Chcela by som sa spýtať, či má niekto podobnú skúsenosť? Prípadne čo vám pomohlo, aby sa zápaly prestali vracať?

Budem vďačná za každú radu alebo skúsenosť ☺️

anos18
8. júl 2026

@vivo123 ahoj, a zistili aj nejakú baktériu pri kultivácii?

vivo123
autor
8. júl 2026
@anos18

@vivo123 ahoj, a zistili aj nejakú baktériu pri kultivácii?

@anos18 E. coli a enterokoky.

anos18
8. júl 2026
@vivo123

@anos18 E. coli a enterokoky.

@vivo123 ja som mala tiež e coli, opakované zápaly, urológ ma poslal k imunologičke, tá mi dala Urovaxom a pichala injekcie na imunitu. Pomohlo na chvíľu. Tak mi dala vyrobiť autovakcínu(to priamo z tej mojej vykultivovanej baktérie), tak tú teraz užívam od minulého októbra. Odvtedy som zápal nemala. Jasné, že si musím dávať pozor, aj teraz mám ponožky, nechodím sa kúpať, iba v mori by som sa kúpala, keď som spotená, hneď sa prezliekam.....

anonym_89fdd9
8. júl 2026

@vivo123 partner?

anonym_bbc9a8
8. júl 2026

Pri dalsom zapale antibiotika (podla kultivacie) a nasadit wobenzym a vaginalny gel multigyn licquigel (preventivne), pripadne ak pocitujes tazkosti tak multigyn actigel. Su to drahsie veci ale mne toto pomohlo a uplne vyliecilo po dvoch rokoch trapenia.

anonym_b64c20
8. júl 2026

@vivo123 moze byt na pricine nespravna hygiena (utieranie sa po stolici) alebo sexualne praktiky

vivo123
autor
8. júl 2026
@anonym_b64c20

@vivo123 moze byt na pricine nespravna hygiena (utieranie sa po stolici) alebo sexualne praktiky

@anonym_b64c20 Áno, aj ja používam vaginálne probiotiká. Vyskúšala som už naozaj veľké množstvo rôznych prípravkov, vrátane čapíkov, a gynekologička mi opakovane predpisovala antibiotickú liečbu. Urológ mi navyše odporučil Urovaxom, takže aktuálne absolvujem aj tú trojmesačnú kúru.

Zároveň užívam rôzne doplnky výživy a na hygienu dbám veľmi dôsledne – po použití toalety sa vždy osprchujem a dôkladne umyjem. Rovnako aj po pohlavnom styku dodržiavam všetky odporúčané návyky, vrátane vyprázdnenia močového mechúra a hygieny. Napriek tomu sa však problémy opakovane vracajú.

Úprimne, som z toho už dosť zúfalá. Veľmi by som si raz chcela založiť rodinu a mám obavy, ako sa to bude vyvíjať do budúcna.( partner je v poriadku bol u doktora)

vivo123
autor
8. júl 2026
@anos18

@vivo123 ja som mala tiež e coli, opakované zápaly, urológ ma poslal k imunologičke, tá mi dala Urovaxom a pichala injekcie na imunitu. Pomohlo na chvíľu. Tak mi dala vyrobiť autovakcínu(to priamo z tej mojej vykultivovanej baktérie), tak tú teraz užívam od minulého októbra. Odvtedy som zápal nemala. Jasné, že si musím dávať pozor, aj teraz mám ponožky, nechodím sa kúpať, iba v mori by som sa kúpala, keď som spotená, hneď sa prezliekam.....

@anos18 Môžem sa ešte opýtať na jednu vec? Ako je to u vás s kúpaním v mori?

Odkedy mám tieto problémy, mám z toho dosť obavy. Minulý rok sme boli pri mori, ale úprimne som sa bála ísť do vody, aby som si nepokazila dovolenku a nemusela opäť brať antibiotiká. Tento rok sa však chystáme znovu a veľmi by som sa chcela kúpať.

Chcela by som sa preto opýtať, či ste mali po kúpaní v mori nejaké ťažkosti, prípadne či sa vám zápal zhoršil alebo vrátil.

anonym_8f5caa
8. júl 2026
@vivo123

Odkedy mám tieto problémy, mám z toho dosť obavy. Minulý rok sme boli pri mori, ale úprimne som sa bála ísť do vody, aby som si nepokazila dovolenku a nemusela opäť brať antibiotiká. Tento rok sa však chystáme znovu a veľmi by som sa chcela kúpať.

Chcela by som sa preto opýtať, či ste mali po kúpaní v mori nejaké ťažkosti, prípadne či sa vám zápal zhoršil alebo vrátil.

@vivo123 časté užívanie atb oslabuje imunitu a tým je telo viac náchylné na choroby, zápaly... Nasaď protizápalovú stravu a zožeň si Tibetskú hubu na domáci kefír, ozdraví črevnú mikroflóru + probiotika, kyselina mliečna... potláčajú tvorbu zápalov a rast škodlivých baktérií vrátaní E.coli.

anos18
8. júl 2026
@vivo123

@vivo123 kúpala som sa normálne, boli sme v Chorvátsku, pričom tam je dosť studená voda, nič mi nebolo. No ak vyjdem z vody, prezliekam si vždy suché plavky

anos18
8. júl 2026
@vivo123

@anonym_b64c20 Áno, aj ja používam vaginálne probiotiká. Vyskúšala som už naozaj veľké množstvo rôznych prípravkov, vrátane čapíkov, a gynekologička mi opakovane predpisovala antibiotickú liečbu. Urológ mi navyše odporučil Urovaxom, takže aktuálne absolvujem aj tú trojmesačnú kúru.

Zároveň užívam rôzne doplnky výživy a na hygienu dbám veľmi dôsledne – po použití toalety sa vždy osprchujem a dôkladne umyjem. Rovnako aj po pohlavnom styku dodržiavam všetky odporúčané návyky, vrátane vyprázdnenia močového mechúra a hygieny. Napriek tomu sa však problémy opakovane vracajú.

Úprimne, som z toho už dosť zúfalá. Veľmi by som si raz chcela založiť rodinu a mám obavy, ako sa to bude vyvíjať do budúcna.( partner je v poriadku bol u doktora)

@vivo123 aj vitagyn C sa odporúča krém

kalifka
8. júl 2026

@vivo123 určite smer imunológ a oni urobia kompletné vyšetrenie imunity. Ja mám už chronické zápaly a tento rok mi schválili biologickú liečbu, jednu mám už za sebou a uvidíme, čo bude dalej.
Používate pri sexe prezervatív ? Ak nie, boli mu vyšetrené aj spermie?
Na baktériu eccoli zaberá len čistá D-manóza. Treba ju brať dlhodobo, nakoľko trvá jej vyliečenie dlhú dobu.
Ešte ma napadlo, robili ti cystoskopiu?
Ja dokonca chodím dva krát týždenne plávať a to mi nerobí problém.

vivo123
autor
8. júl 2026
@kalifka

@vivo123 určite smer imunológ a oni urobia kompletné vyšetrenie imunity. Ja mám už chronické zápaly a tento rok mi schválili biologickú liečbu, jednu mám už za sebou a uvidíme, čo bude dalej.
Používate pri sexe prezervatív ? Ak nie, boli mu vyšetrené aj spermie?
Na baktériu eccoli zaberá len čistá D-manóza. Treba ju brať dlhodobo, nakoľko trvá jej vyliečenie dlhú dobu.
Ešte ma napadlo, robili ti cystoskopiu?
Ja dokonca chodím dva krát týždenne plávať a to mi nerobí problém.

@kalifka
Bola som u imunológa a všetko je v poriadku. Partner je tiež v poriadku. Robili mi aj cystoskopiu.

euka210
8. júl 2026

@vivo123 manzel bral Urovaxom ked mal take obdobie a odvtedy veru dobre, len obcas ma nejake problemy. Plus si musi davat pozor na prechladenie, takze sa castejsie v praci aj doma prezlieka pri manualnej praci ked sa spoti.

anonym_dbd428
8. júl 2026

Mala som pokoj od 2012, kedy som sa vyliecila-dmanoza, brusnice, kapucinka z pupenov. V aprili sa to vratilo. Kultivacia mocu ok. Nasadila som dmanozu, kapucinku, kamoska poradila petrzlen.caj-z vnate. Skusam. Mam doma atb monural, ale nechcem ich pouzit. Viem, ze nepomozu. Vsade to citam. Chcem si objednat vagifloru a vkladat do vaginy. Snazim sa viac pit. Ale niekedy ma chyti neprijemny pocit v mechure.. Doplnky na imunitu beriem, chora nebyvam, tak nvm, preco sa to po 14.r. vratilo...🙄😏😞

anonym_6d68b9
9. júl 2026

@vivo123 mne urovaxom ale trvalo to asi rok aj nieco