icon

Operácia krčnej chrbtice - moja skúsenosť

jana_z_kosic
16. okt 2020

MOJE SKUSENOSTI S OPERACIOU KRČNEJ CHRBTICE
(neurochirurgická klinika Košice - skvelý odborníci)
- momentálne som 18. deň po operácii. Pred operaciou a takto rozsiahlou, ako som ju absolvova som nenašla takmer žiadne info na nete. A čo som našla, ma skôr vystrašilo, tak som aj to hľadanie na nete vzdala .... Tak možno niekomu pomôžem sa zabaviť strachu a mať info "z 1. ruky".

► príznaky: obdobné ako má každý druhý človek, ktorý takmer 8 hodín sedí pri PC .... bolesť krčnej chrbtice, občas hlava. Uplne super som reagovala na analgetiká (flector, nimesil, orammelox). Vzala a o chvíľu ma nič nebolela. takto to bolo možno aj 10 rokov.

► diagnostika: prišla doba, kedy takmer 3 mesiace som nereagovala na analgetika. Moj život bol "ako v bubline". Mala som pocit, že som non-stop pripita , ako keby sa ku mne hlasy nedostavali .... Neurologicka ma poslala na MR. MR ukazalo degenerativne zmeny v oblasti krčnej chrbtice a zučenie miechoveho kanala (stenoza) na 6 mm , čo už vtedy bola kritická hodnota.
Operáciu som stále odmietala.
Tak sme sa dohodli na 6 mesačnom pozorovaní - počas tých 6 mesiacov som pravidelne chodila k fyzioterapeutovi.
Kontrolne MR dopadlo viac než zle. Napriek mojej snahe .... stenoza pokročila na 5 mm (progres 1mm - čo bolo za 6 mesiacov veľmi veľa ) a okrem toho dosť veľký progres v útlaku miechy a nervov. Vysledky boli tak zle, že kto ma nevidel - tipoval, že sú to výsledky človeka na "vozíku".
Tak sa rozhodlo o operacii.

► OPERÁCIA: Podstúpila som ďalšie predoperačné vyšetrenia. Všetky funčné vyšetrenia (funkčná diagnostika) ukazovali ako keby mi absolutne nič nebolo. Nikde nič zablokovane, nikde nič ma neťahalo do strany, nič mi netŕplo, nebolo ochrnuté, fungovala aj jemná motorika ....
CT ukázalo veľmi skalcifikované miesta.
Záver bol: operovať a meniť: 3 platničky (C4-C7), 2 stavce a nasadiť na prednú stranu krčnej chrbtice dlahu
Uff .... veľka operácia, ktorá mohla dopadnuť hocijako. Asi som si dostatočne neuvedomovala rozsah operacie. Resp. aj uvedomovala, ale som naprosto doverovala lekarom.
Operovali ma 190 min. Po operacii som sa zobudila bez problemov a bolesti nejake veľké, neznesiteľné som nemala. všetko bolo v rámci normy. Hneď na 2. deň ma odniesli aj s posteľou na CT a až keď sa presvedčili, že mám "všetky nové súčiastky" tak, ako ich mám mať, ma postavili na nohy. Potom prišla sestrička z reha, aby mi ukázala "cviky". Bolo to "ako z rýchlika" . Takže sa snažte si zapamatať, čo Vám ukazuje. (ale v princípe - hýbte rukami, ale to sa ani cvicením nedá nazvat - velmi jemný, plynulý pohyb - ako keby "plávanie víly vzduchom"). Skutočná reha bude až neskôr.
Operovaná som bola vo stredu, v sobotu som šla domov.
Hneď na operačnej sále mi nasadili nákrčník. Mala som nákrčník, ktorý mi predpísala neurologička (bola som si ho dať robiť na mieru v Orto Pro v KE ). Ale pozor - na nákrčník máte nárok 1 x za 2 roky. Ja som si pred operáciou ešte zašla do výdajne zdravotníckych pomôcok a tam som si kúpila ešte 2 rôzne nákrčníky (ceny cca 6 - 15 eur) . Nakoniec doktor použil nákrčník, čo som mala robený.
Tie "hotove" mne osobne absolutne nesadli. A keďže s nákrčníkom budem fungovať dlhšie - po príchode domov som vyslala našich, aby mi išli dať vyrobiť ešte jeden identický nákrčník (cena: 35 eur).
Na 1. kontrolu po operácií idem 4.11. (vtedy mi znova budú pod RTG premeriavať, či všetky nové súčiastky ostali na svojom mieste) - do vtedy musím non-stop byť s nákrčníkom. Môžem si ho dať dole len keď ležím na rovnom (pozor - nespím, len odpočívam). Robím to cca na 1 hodku denne, aby som ranu "vyvenčila" 😃 . Na nákrčník som si zvykla (ináč bála som sa veľmi ako si zvyknem to mať non-stop na krku, teraz si neviem predstaviť byť bez neho .... mám pocit, že ak ho dám dole, odpadne mi hlava 😃 )

► MOJE SUBJEKTÍVNE PO OPERÁCII:
- bolesť nemám absolútne žiadnu (resp. veľmi slabú, čo sa dá vydržať). Dokonca som bez liekov proti bolesti.
- Lieky, ktoré som doposiaľ užívala proti bolesti už nebudem môcť. Iba paracetamol a novalgin.
- cca 1. týdeň som mala problémy s tlakom hore ako je kľúčna kosť. Bolo mi povedané, že je to preto, lebo mi museli pri operácii pripevniť ruky k stehnám, aby ramená netienili operácii. Po týždni sa to stratilo. Nebolo to hrozné, dalo sa vydržať.
- prehltanie: od 1. dňa som s tým mala problém. Ako keby som mala angínu (nie, nebolo to intubáciou, bolo to tou operáciou). Bolelo ma prehltnuť každý glg vody a aj vlastné sliny. Momentálne som 18. deň po a tieto problémy síce ešte sú, ale zlepšenie je možno o 80 % oproti začiatku.
- na 2. deň po operácii som vstala a normálne chodila
- cca po 5 dňoch som bola schopná navariť komplet obed (nebola som nútena, chcela som, lebo mi bolo dlho nič nerobiť)
- ranu mám na prednej strane krku - takú malú cca 5 cm (celá operácia sa robila pod mikroskopom)
- tým, že mám dlahu, zatiaľ sa snažím nezohýňať hlavu, ale mám tendenciu, radsej sa preklonit a nechť krčnú chrbticu narovnanú
- s dlahou nebudem môcť zakloniť hlavu (problém bude napr. pri zubárovi, kaderníčke .... ), predkloniť hlavu budem môcť cca na 60 % - takže tiež nie naplno tak, ako zdravý človek, do strán krútiť hlavou môžem (asi tiež tak na 60 %)

► RADA:
- keď pojdete do nemocnice - vezmite si vodu minerálna buď so "sosáčikom" alebo dlhú slamku
- odporúčam aj pre dámy - pyžamový kabátik na gombiky (keďže máte hadičku na dreň z krku - pokiaľ ju máte, neoblečá vám tričko, takže budete holá pod paplonom)
Ak by ste mali akékoľvek otázky a budem Vám vedieť odpovedať, odpoviem.

☼ NEBOJTE - BUDE DOBRE ! ☼

alenocka01
23. jan 2021

@jana_z_kosic Janka čítala som vašu skúsenosť. Ja idem 15.2. na operáciu do Michaloviec. Mám mať 4 dni starý covid test. tak je doslova napísané v správe od neurochirurga. Volala som všeobecnému obvodnému lekárovi, a ten mi povedal, že ked nenapísali, že prc test. tak stačí antigénny, že vraj oni ich už berú ako rovnocenné. a pravdu povediac ani si neviem predstaviť pcr , kedže v pondelok mám nástup do nemocnice, kedy by som mala ísť na ten pcr ked č dni starý. Sú tam dva dni víkendu. Na antigenový možem ísť aj v piatok aj v sobotu, a dokonca aj pondelok ráno. tak neviem.

jana_z_kosic
autor
27. jan 2021

@alenocka01 ja som bola v piatok a v pondelok som nastupovala a bolo vsetko OK. Nie som si ista, ci postaguje ag test. V KE urcite nie. Skuste zavolat priamo na oddelenie neurochirurgie, kde Vas budu operovat. Oni Vas usmernia.

ejkuska
28. jan 2021

@jana_z_kosic v Kosiciach je nutny PCR test 3 dni stary

marlov
4. feb 2021

Dobrý, tak sa hlásim mam to už za sebou, v pondelok nástup utorok operácia, a dnes štvrtok som už doma,,, mal som veľký stres a tak ako aj vy ste písali nebolo to také strašné,,, povedal by som ze úplne v pohode skoro🤣🤣dámy ďakujem vám za radi veľmii mi pomohli... Odporúčam neurochirurgia košice.... Skvelý odbornici🤣🤣

ejkuska
8. feb 2021

@marlov dobrý deň a vitajte v klube. Tesim sa, ze vam nase povzbudenie pomohlo. Tiez som bola Janke vdacna za rady. Tak uz sa len drzte a vydrzte. Neviem ci vam dali aj nejake rady, lebo to teraz v case covidu v nemocnicu beru dost supom. Ja som uz mesiac po, citim sa v pohode a 15. 2.idem na 1.kontrolu k operatorovi. Zelam vam, nech sa vsetko hoji, skore zotavenie.

marlov
9. feb 2021

@ejkuska ďakujem veľmi pekne,, troska som mimo z toho ze včera t. j 8.2 som sa objednával na kontrolu a objednali ma až na 23.3,,troska sa mi to zdá dlho, neviem poriadne nič iba nejaké cviky co si nájdem na nete, ta rehabilitačná ukážka na izbe to bolo ako rýchlovlak, tak si hľadám na nete,,, obvodného som sa pýtal ze co ďalej tak musím počkať na kontrolu a potom budeme riešiť rehabilitácie atď.... Tak neviem zdá sa mi to dlho skoro 2 mesiace len tak precvičovať na vlastnú päsť.... Mam sa celkom fajn si mam strpnute palce troska ale bolesť sa pomynula,, keď som dlhšie na nohách tak je to únavné a troska bolestivé tak sa snažím viac ležať asi tak,,, na tie palce mi povedali na vizite že sa to časom rehabilitácia mi poddaa..... Ta tak....

ejkuska
9. feb 2021

@marlov tak dost neskorý termín kontroly. Je to viac ako 6 tyzdnov? Lebo mne povedali ze po 6 tyzdnoch a moj operator mi dal termin 15.2. , teda o mesiac. Oni sa dost vyhovaraju na covid. O tej ukazke rehabilitacie v nemocnici radsej pomlcim.....ale na nete su pokyny sko podtupovat po op krcbej chrbtice. Vugilite si Pokyny pte pacuenta po op krcnej chrbtice. Tam su podrobne pokyny. V nemocnici mi absolutne nic nepovedali. Ani to, ako dlhovsi mam puchst Fraxiparin ba riedemie krvi. To som si iniciativne vybavila u obvodnej. 2 tyzdne po op si treba pichat do brucha, inj. aby ste nedostali nejaku emboliu, t.j. krvnu zrazeninu. Z nemocnice ma tiez expresne vysupircovali. Po op yo nebolo hrozne, ale niejedy som mala taku divnu bolest hlavy. Mali ste to tiez? Take vystrelivanie zo sije do cela. Inak ja doteraz spim s golierom, cezvden si ho uz aj snimam. Uz sa mi zda, ze som na nom zavisla😊. Tak, zotavujte sa, drzim palce. Este.... som si hned po prichode domov nasadila kvoli rychlejsiemu hojeniu Wobenzym. Ozvite sa este.
..

jana_z_kosic
autor
10. feb 2021

@marlov tesim sa, ze to mate tiez za sebou a v pohode. A mate obidvaja pravdu, ta rehabilitačná po operacii len z rychlika vysvetluje, preto som pisala, ze si to pamatajte dobre, lebo dalsia moznost nebude.
Ja som mala golier ad do konca decembra prakticky non stop .... uz som sa ho aj bala dat dole, lebo som mala pocit, ze mi hlava odpadne. Od polky januara som bez goliera. Cvicim doma. Ak Vam mozem poradit - najdite si na youtube kanal : zivot90 (to je cvicenie pre seniorov, urobilo to min zdrav Českej Rep a vazne lahke a setrne cviky) - a tam mate cviky aj na krcnu - nerobte vsetko, hlavu majte rovno a bradu vzdy zasunutu, aby krcna chrbtica bola predlzenim trupu - mozete s rukami cvicit, po mesiaci male polobluciky hlavou pomalicky a male uklona.
Hlavne @marlov , po tych 4 tyzdnov moze zacat , kym pride na neho rad na kontrolu.

alenocka01
12. feb 2021

Tak v pondelok 15.2.21 nastupujem, a 16.2.21 operácia . Tak držte palčeky. Potom sa ozvem ako

ejkuska
13. feb 2021

@alenocka drzíme

alenocka01
25. feb 2021

Som tu, chválabohu mám to z sebou. v utorok ma operovali, dnes štvrtok som doma. Dá sa povedať, že čakala som horšie. Dá sa asi všetko prežiť.

jana_z_kosic
autor
25. feb 2021

@alenocka01 Super ! Veľa takýchto super info, nech sa ľudia neboja. Alenocka, uz to bude len dobre, len rehhabilitovat.

ejkuska
26. feb 2021

@alenocka01 tesim sa, ze ste potvrdili nase skusenosti. Vsetci operovani sme cakali horor a tu prijemne prekvapko. Ja som vdacna Janke za informacie. Velmi.mi to pomohlo a tak dufam ze aj vam nase skusenosti pomohli osmeliť sa a menej sa bať

mackove
11. okt 2021

Ahojte dievčatá. Som prekvapená z vaších krásnych sprav o operácii chrbta ❤ Všade len čítam , ako ľudia píšu "nedávajte sa!".... Tak je to take povzbudivé. Ja mam ale problem z krížovou časťou. Platničku vysunutú 10mm , necitlivosť noh , ruk , krčovité stavy , ochabnutie tela. Mam to cca dva roky , už som podstúpila ozón , cvičila som aj SM systém , ale bez trvalejších uspechov. Tak som sa rozhodla , že idem aj ja na operaciu. Takto sa už nedá žiť , každy pol rok hospitalizovana v nemocnici , už si tu omne myslia že som asi narkoman alebo čo. Rozhodla som sa pre nemocnicu v RK. Snáď to prejde hladko❤ Ak by ste mali aj nejake skúsenosti z krížovou oblasťou chrbtice , budem rada ak mi napíšete ❤❤ Ako sa citite teraz ? Neľutujete že ste podstupili operaciu? Bolesti sa nevrátili?

alenocka01
11. okt 2021

@mackove Určite nie, jasné , že to nebude ako za mlada, a úplne na 100 % ako ked neboli problémy, ale stav je určite lepší. Už som aj po kúpeľnej liečbe.

jana_z_kosic
autor
12. okt 2021

@mackove ja sa citim tak, ako keby mi ani nic nerobili. Nic neboli, hybnost je takmer v normale. Trochu problém pri záklone - neviem pozrieť napr. na 9. poschodie paneláku, ale len na také 6-7 . Ale toto je prkotina.
Určite nevahaj, keď môžeš, choď a skvalitni si život.

adko1971
3. feb 2022

@ejkuska dobry den prajem som az z prievidze chcel by som sa informovat ohladom operacie ktoru ste podstupili dalo by sa nejako spoit ,mam tiez problem z krcnou chrbticou,dakujem

marlov
5. feb 2022

Adko .Ahoj rad ti poradim som presne rok po operacii a dakujem dievcencom za informacie ktore tu popisali!!!mam sa celkom fajn az nato celkom😅😅😅

marlov
5. feb 2022

@adko1971 ahoj

adko1971
8. feb 2022

Dobre rano.Mam problem z krcnou chrbticou ,c5 c7c4 uz 7 mesiacov sa stym trapim bolest hlavy za temenom hoci kedy na lavej strane potom na pravej niekedy do rebier a tak .Neviem co uz stym .Uvazoval nad operaciov ked to tu citam ako super sa mate .Len neviem ako postup ci sa objednat najprv na konzultaciu ci ako .Az by bol niekto ochotny si spolu zavolat porozpravat sa otom ,Velka vdaka.:🙏

vierka424
12. feb 2022

Dobrý deň Janka. Chcem sa opýtať ako sa máte po operácii krčnej chrbtice teraz s odstupom času dvoch rokov. Píšete povzbudivo, no z krátkeho časového úseku po operácii. Zaujímalo by ma ako je to teraz, ako prebiehali ďalšie mesiace po operácii, kde ste chodila na rehabilitácie, či ste bola na liečení, aké prípadné obmedzenia máte (pohyby, rotácia, dvíhanie, bolesti). Manžela čaká v blízkej dobe tiež operácia krčnej chrbtice v Košiciach, tak zháňame informácie.

alenocka01
12. feb 2022

@vierka424 Dobrý večer. Neviem ako sa má Janka, ale 23.2.2022 bude rok od mojej operácie, a som na tom ako predtým. Teda ruky mi netrpnu, ale bolesti ramien, hlavy suuu neskutočné. Bola som už na infúziach, a skoro každý den mám v sebe metamizol od bolesti.

jana_z_kosic
autor
13. feb 2022

@vierka424 Dobry deň, ja musim povedať, že už ani neviem, že som mala chrbticu operovanú. Absolútne žiadne problémy a prakticky ani obmedzenia. Hlava ma neboli. Aj keď mám dlahu, otáčať s ňou viem a tiež hýbať (nezakloním ju ze pozrieť na nebo, ale na 9. poschodie áno). Bolesti som po OP bemala takmer žiadne.

Teraz už by som ale mohla spísať skúsenosti s výmenou bedrového kĺbu. Som 6. deň po OP a veru toto je iná bolesť. Spať celu noc ani náhodou.
Takže krčná chrbtica za mňa "malina".

jana_z_kosic
autor
13. feb 2022

@alenocka01 fúúú tak to mi je vážne ľúto. A čo hovorí doktor?

milka207
27. apr 2022

ahojte,vie niekto povedat kolko sa asi maroduje po operacii krcnej chrbtice,menii mi 2platnicky.Dakujem

milka207
27. apr 2022

@vierka424 dobrý deň Vierka,ako dlho ste bola on po operácii

milka207
28. apr 2022

@milka207
@alenocka01 dobrý deň, prosím vás a ako dlho ste bola po operácii na pnke.Dakujem

0silvia0
28. apr 2022

@mackove ahoj, ako dopadla tvoja operacia?

vierka424
28. apr 2022

@milka207 Manžel mal byť operovaný koncom marca, no pre Covid mu preložili operáciu na polovicu mája. Takže ho to ešte iba čaká. Ohľadne PN sa určite uvidí podľa zdravotného stavu, ale 6 týždňov by nemal šoférovať, takže také dva mesiace ráta s PN určite.

mackove
28. apr 2022

@0silvia0 Ahoj. Tak ja som 4 mesiace od operacie a operacia dopadla uspešne. Ľutujem , toho , že som nešla už dávno a dva roky som ťahala nohy za sebou a chodila po štyroch. Akutne bolesti ustupili , čo je asi to najviac. Cítim len mierne bolesti pri zmene počasia , ale oproti tomu to je med lízať 🙂 Ja som spokojná , šťastná , a to je najviac. Neľutujem ani sekundu , že som operaciu podstúpila ❤ a to som mala taky strach , všetky fora a všetko poprečitane ...ako som hovorila , 2 roky mi trvalo kym som sa odhodlala , za ten čas 6x hospitalizovana na neurologii....keď som prišla konzultovať v novembri operaciu , do troch týždňov som bola na stole 🙂