Oplatí sa podstúpiť kolonoskopiu po štyridsiatke?
Moja zdravotná poisťovňa prepláca poistencom po 40 kolonoskopiu ako benefit. Nič mi nie je, ale rozmýšľal som, že by som na to šiel. Prepláca sa aj celková anesteza alebo si ju treba zaplatiť zvlášť? Viem, že predoperačné sa platí.
Išli by ste na kolonoskopiu len tak alebo si mám radšej vypýtať test na oklutne krvácanie od obvodnej?
@anonym_autor samozrejme ze chod, ako prevencia je to najlepsie, ak najdu nejake polypy, hned behom kolonoskopie ti ich odstrania a tym padom sa nemozu zvrhnut na rakovinu. Nepotrebujes ani predoperacne, ani anestezu. Bola som nedavno, absolutne to nebolelo, iba trochu som citila pohyb v bruchu, fakt uplne v pohode, cudovala som sa, ze kvoli tomuto si ludia davaju anestezu.
@anonym_autor samozrejme ze chod, ako prevencia je to najlepsie, ak najdu nejake polypy, hned behom kolonoskopie ti ich odstrania a tym padom sa nemozu zvrhnut na rakovinu. Nepotrebujes ani predoperacne, ani anestezu. Bola som nedavno, absolutne to nebolelo, iba trochu som citila pohyb v bruchu, fakt uplne v pohode, cudovala som sa, ze kvoli tomuto si ludia davaju anestezu.
@belllinka
Tak si môžeš gratulovať. Nie sme cez kopirák ani doktori. Kamoš chodí pravidelne k rovnakému, raz bol u ženy a trpel hrozne. Doktorka mesiarka. A ja by som už bez narkózy tiež nešla.
Teoreticky všetko rovnako ale že hrozne čosi. A to kamoš chodí roky pravidelne lebo mal rakovinu. Aj jej to povedala, že v živote ho to tak nebolelo, čo robila.
Ked som mala 30r, tak mi navrhol lekar kolonoskopiu. Nasli mi dva polypy, jeden bol high grade. Povedal mi, ze som mala obrovske stastie, lebo o 10r by bola z toho rakovina, s najvacsou pravdedpodobnostou. V rodine karcinom nemame, rovnako som sa stravovala ukazkovo, cvicila som, nepila akohol. Cize v 30tke polyp s priznakom raka? Ano. Cize po 40tke by som to dala ako povinne. Ja odvtedy chodim kazde 3 roky.
@anonym_autor urcite chod, prevencia je lepsia, ako neskor riesit zanedbane. Co sa tyka samotneho zakroku, ja som ho absolvovala s anlagosedacou (nie s anestezou) a vobec nic si z toho nepamatam. Matne, velmi matne na pozadi mam pocit, ze ma pocas vysetrenia trochu nieco zabolelo, ale netusim, ci to je realna spomienka alebo strach. V kazdom pripade, horsie bolo pitie tej zbrndy pred vysetrenim.
@belllinka vravi sa, ze to neboli vtedy, ked je clovek normalnej hmotnosti a bez akehokolvek problemu v bruchu. AKonahle tam je nieco, napr zapal v crevach, zrasty v brusnej dutine... tak to moze boliet, niekoho viac, niekoho menej, A samozrejme, zalezi aj na sikovnosti lekara.
Teoreticky všetko rovnako ale že hrozne čosi. A to kamoš chodí roky pravidelne lebo mal rakovinu. Aj jej to povedala, že v živote ho to tak nebolelo, čo robila.
@svetlonos
Lebo bol lakomy hrdina a nedal si za par eciek anesteziu
@anonym_autor urcite chod, a narkozu netreba. Ak je crevo zdrave zvladnes to. Ja som bola na kolono asi 7x, mam tam chronicky zapal, je to neprijemne a bolestive ale ja nie som hrdina a zvladnem to.
Na prevenciu chod, tiez som tak bola v 37r. Mame v rodine nejake predispozicie a nejako som zacala mat zmeny v stolici tak som to podstupila.
Co sa tyka bolesti pri vysetreni, neda sa vylucit, je individualna a zavisi od toho, ci tam mas nejaky problem a aky skuseny lekar ti to vykonava. Poznam velkych chlapov ktori trpeli bolestami aj skrz upokojujucu tabletku (ale boli tam napr.vnutorne hemoroidy) a poznam aj zeny co zvladli bez bolesti (zdrave, resp.hemoroidy len vo vonkajsej casti, nie vnutornej), takze zaruku ti neda nik, ako to budes znasat.
Na zvysenie komfortu mas viacero moznosti, najistejsia je anesteza, ale je komplikovana tym, ze musis mat aj predoperacne a je to velka zataz na telo, zbytocne. Potom mas moznost dat si pichnut sedativa priamo do zily - ucinok rychly, do par sekund ta vypne, zaspis, nic si nepamatas, nasledne sa zobudis, chvilu polezis a ides domov. Posledna moznost je tabletkou, alebo obycajnou injekciou - nastup sedacieho ucinku oneskoreny, nemas zaruku ze budes vypnutý. Zaroven musis komunikovat s lekarom a vyjadrit mu poziadavku aku silnu sedaciu potrebujes, aby vedeli ci ta uplne vypnut na par minut, alebo len jemne oťapiť. Preto niektori aj napriek sedativam vnimaju a niektori si nepamataju vobec nic.
Ja som od zakroku bola doma o pol hodinu neskor a ani som si zo zakroku nic nepamatala, ani som nemala ziadne potiaze. Jedine co bolo neprijemne je priprava tymi prehanadlami a niekolkodnova bezzvyskova dieta a posledny den hladovka 😁

@anonym_autor V týchto dvoch článkoch nájdeš odpoveď:
https://www.health.gov.sk/?rok-prevencie-skrini...
https://www.union.sk/kolonoskopia-bez-vymenneho...