Prečo sa nepreplácajú pleoptické cvičenia pre deti?
Prečo sa nepreplácajú pleopticke cvičenia u detí? Klinika je zmluvnym poskytovateľom zdravotnej poisťovne a zdravotná poisťovňa prepláca tieto cvičenia akurát rodič si ich musí zaplatiť a nedajú sa spätne preplatit.
Majú cenník a tak sa platí. Cenník má byť umiestený na viditeľnom mieste a ich úhrada je predmetom dohody medzi pacientom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. To je odpoveď od zdravotnej poisťovne
Majú cenník a tak sa platí. Cenník má byť umiestený na viditeľnom mieste a ich úhrada je predmetom dohody medzi pacientom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. To je odpoveď od zdravotnej poisťovne
@lenkadanka tak sa pytaj vyssie,co tak ministerstvo...a co by sa stalo,ak by si odmietla zaplatit...na dohodu musia byt dvaja a ma vyhovovat obom,tu zjavne pacient ťaha za kratsi koniec
@lenkadanka aj dcera chodila na cvičenia pomohlo jej to tak neriešim peniaze a veru ze nas to stalo veľa
Ešte sa mi nestalo aby niečo ohľadom oči preplatili a to ma tie isté problémy ako ja ked som bola v jej veku a ja som mala takmer všetko zadarmo aj cvičenia
V dnešnej dobe je pacient len zdroj peňazí
A ešte dostanú peniaze aj od ZP
@lenkadanka aj dcera chodila na cvičenia pomohlo jej to tak neriešim peniaze a veru ze nas to stalo veľa
Ešte sa mi nestalo aby niečo ohľadom oči preplatili a to ma tie isté problémy ako ja ked som bola v jej veku a ja som mala takmer všetko zadarmo aj cvičenia
V dnešnej dobe je pacient len zdroj peňazí
A ešte dostanú peniaze aj od ZP
@petrao2 ano,lebo pacienti sú ticho a platia,verím,ze autorka to bude riešiť
To musis smerovat vyssie nie na dane pracovisko
Aj na narodnom ustave detskych chorob - “statna” si to rodicia cvakaju, kazdo jedno sedenie, odporucanie 10 sedeni- 400€ , treba cely cyklus opakovat viackrat
Takze ci sukromna klinika alebo statna je uplne jedno
Toto sa síce týka viac ambulancií,ale podstata je rovnaká. Nie vo všetkom je na vine poskytovateľ zdrav.starostlivosti ,ked štat nastavil systém,aký nastavil......
A potom sa čudujeme, že vznikajú poplatky? 🤷♀️
Verejná debata o poplatkoch u lekárov sa v poslednom čase často zúžila na jednoduchý príbeh:
👉 pacient platí odvody,
👉 lekár si vypýta poplatok,
👉 teda problém je lekár.
NIE! Takto jednoduché to nie je.
Pozrime sa konečne na financovanie systému.
V roku 2025 predstavovalo priemerné poistné za ekonomicky aktívneho poistenca 230 € mesačne.
Za poistenca štátu to bolo 67 € mesačne.
‼️ Rozdiel je 163 € mesačne na jedného poistenca.
(Zdroj: Správa o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2025 ÚDZS)
A kto ten systém drží nad vodou?
Ekonomicky aktívni ľudia. 👩💼👨🔧👨🏭
Z ich odvodov sa financuje zdravotná starostlivosť nielen pre nich, ale solidárne aj pre ostatných poistencov.
A pritom medzi poistencami štátu sú aj skupiny, ktoré zdravotnú starostlivosť čerpajú výrazne intenzívnejšie než priemerný pracujúci človek – napríklad seniori a chronicky chorí pacienti. 🏥
Takže otázka neznie iba: „Prečo lekár pýta poplatok?“
Pýtajme sa aj:
❓ Je platba štátu za jeho poistencov dostatočná?
❓ Sú úhrady zdravotných poisťovní nastavené tak, aby pokrývali reálne náklady ambulancií?
❓ Prečo sa systémový problém financovania prenáša do konfliktu medzi pacientom a lekárom?
A najmä:
Prečo sa pacientovi vysvetľuje, ako sa má brániť lekárovi, namiesto toho, aby sa riešilo, prečo je ambulantný sektor chronicky podfinancovaný?
⚠️ Lekár nevymyslel výšku platby štátu za poistenca.
⚠️ Lekár nenastavil úhrady zdravotných poisťovní.
⚠️ Lekár nerozhodol, koľko stojí prevádzka ambulancie.
A napriek tomu je veľmi ľahké ukázať naňho prstom.
Poplatok nie je príčina. Poplatok je v mnohých prípadoch symptómom nedostatočne financovaného systému.
Ak chceme poplatky odstrániť, poďme riešiť ich príčinu. Nie vytvárať ďalší konflikt medzi pacientmi a lekármi. 🤝
Lebo zdravotníctvo nepotrebuje vojnu pacient vs. lekár.
Potrebuje systémové riešenie financovania.

Pytala si sa kompetentných?