icon

Pľúcne chlamýdie: Skúsenosti s liečbou a príznakmi

veronikagradosova
Dnes o 18:30

Prosím Vás pekne pomôžte mi.
Pred 2 mesiacmi mi zistili chlamydie plucne
Suchý kašeľ a prišli vykašliavanie hlienou číry hnedý zelený hrudkovite v kuse
Tak som bola snímok dobry
Ct-dobre ešte som mala aj spirometiu tiež dobra
Na plucnom dostala som klerimed na 2 týždne
Po ATB bolo dobre a teraz naspäť bolesť pod lopatkou hrozna plus bolesť na hrudi až pichava naspäť som dostala klarimed ATB mal niekto tak podobny prípad prosim o radu už som hotova hlieny mam naspäť v kuse kazde zakšlanie aj čire zo zeleným dnu som fajciarka ale tak 5 cig.denne

kacena4
Dnes o 18:34

ja som sa z nich dostavala asi polroka ale som astmaticka. kasel bol strasny dusivy, nevedela som dychat pri rozpravani... postupne sa to zlepsilo. drzim palceky

anonym_2298e9
Dnes o 18:34

Neviem ti poradiť
No jeden známy sa s tým pasoval dlhé mesiace
Tak držím palce

anonym_8f299d
Dnes o 19:04

@veronikagradosova ja som schytala od svokry. Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy. Z toho zápal stredného ucha, dočasná strata sluchu jednostranne, neskôr zápal pľúc. Po 3 baleniach Sumamedu som skončila s tým zápalom pľúc v nemocnici. Dávala som sa z toho dokopy rok a následky mám dodnes. Robili ti RTG? Vyšetrovali spútum?
Neviem prečo mi to hodilo anonym

mima172
Dnes o 19:18

Mala som kombináciu pľúcne chlamýdie a pľúcne mykoplazmy a z nich zapal pľúc. Udivuje ma, že ti dali atb len na 2 týždne, keďže tieto potvorky majú životný cyklus cca 20 dní, tj atb sa majú dať minimálne na 21 dní (takto mi to bolo vysvetlené v nemocnici na infekčnom). Po atb ti bolo chvíľku dobre, kedze atb zničili tie "aktívne" potvorky, no časom začali úradovať tie nové a všetko je späť.

anonym_4d5ea6
Dnes o 19:45

Baby rovnaká otázka, k mykoplazmam. Vo februári som ich mala, dostala som ATB, bola som v tom že všetko ok. Na kontrole som nebola. Teraz som chorá, zobrala som ATB (že angína), ale aj po ATB stále príznaky ako predtým pri mykoplazmach. Môžem ich ešte odvtedy mať, aj keď som už nemala tri mesiace príznaky?

veronikagradosova
autor
Dnes o 19:48
@anonym_8f299d

@veronikagradosova ja som schytala od svokry. Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy. Z toho zápal stredného ucha, dočasná strata sluchu jednostranne, neskôr zápal pľúc. Po 3 baleniach Sumamedu som skončila s tým zápalom pľúc v nemocnici. Dávala som sa z toho dokopy rok a následky mám dodnes. Robili ti RTG? Vyšetrovali spútum?

@anonym_8f299d ano mam ct dobre snimok dobry spred mesiaca a pol aj spirometria dobra crp všetko dobre len mam pocit stále vykaslavat tie hlieny huste hrudkovite cire s tmavým vo vnútri

veronikagradosova
autor
Dnes o 19:51
@anonym_8f299d

@anonym_8f299d spurum to prvý krát počujem ale popýtam sa doktora ale ja mam aj bolesť na lopatke v zadu aj na hrudníku

jamimo
Dnes o 19:55
@anonym_4d5ea6

Baby rovnaká otázka, k mykoplazmam. Vo februári som ich mala, dostala som ATB, bola som v tom že všetko ok. Na kontrole som nebola. Teraz som chorá, zobrala som ATB (že angína), ale aj po ATB stále príznaky ako predtým pri mykoplazmach. Môžem ich ešte odvtedy mať, aj keď som už nemala tri mesiace príznaky?

@anonym_4d5ea6 môžeš ich mať hraničné, alebo znova aktívne. Ja keď som mala chlamýdie a mykoplazmy, potom keď som bola chorá, napr. za 2 roky, brali mi na ne opäť krv, stery a spútum, aby sa zistilo, či sù opäť aktívne. To musíš mať ale sakra ochotného lekára, ktorý nemávne rukou len tak

jamimo
Dnes o 19:56
@veronikagradosova

@anonym_8f299d spurum to prvý krát počujem ale popýtam sa doktora ale ja mam aj bolesť na lopatke v zadu aj na hrudníku

@veronikagradosova spútum je vykašľaný hlien, ja som bola v kašliarni na pľúcnom dávať vzorku 🙄

jamimo
Dnes o 20:00
@mima172

Mala som kombináciu pľúcne chlamýdie a pľúcne mykoplazmy a z nich zapal pľúc. Udivuje ma, že ti dali atb len na 2 týždne, keďže tieto potvorky majú životný cyklus cca 20 dní, tj atb sa majú dať minimálne na 21 dní (takto mi to bolo vysvetlené v nemocnici na infekčnom). Po atb ti bolo chvíľku dobre, kedze atb zničili tie "aktívne" potvorky, no časom začali úradovať tie nové a všetko je späť.

@mima172 dôležíté je dať chinolínové alebo makrolidové antibiotiká, tak aby zabrali na správny kmeň, preto sa berú stery a spútum. Ináč ja sa vždy zasmejem pri správach ako sa nadužívajú ATB. No áno, keď prax v ambulancii je taká, že dajú širokospektrálne atb a po 2,3 týždňoch keď je pacient horši a horší, tak skončí na pohotovosti a hneď hospitalizácia. Ja som to tak mala, 3 rôzne atb a potom ma rovno nechali.v nemocnici

redbull92
Dnes o 20:20

Ja som sa osobne pľúcnych chlamýdii zbavil pomerne rýchlo po liečbe Klacidom, oveľa horšie to už bolo s pľúcnymi mykoplazmami. Problémom môže byť podľa mňa to, že niekedy možno nestačia len makrolidy, ale bolo by to vhodné preliečiť v kombinácii s tetracyklínom ako je Doxyhexal. Pozeral som nejaké odborné články, ktoré písali lekári na Slovensku a pri chronickej infekcii uvádzali dĺžku liečby 4-6 týždňov ATB. Ja som na tie mykoplazmy napríklad bol liečený max 2 týždne, po čase sa mi to vrátilo a zase rovnaká dĺžka, nakoniec som sa až po dlhej dobe toho zbavil kombináciou ATB. Možno je problém v tom, že to chce dlhšiu liečbu, ak je infekcia už chronická a krátka liečba na to nemusí stačiť a preto sa to vracia, prípadne kombinácia makrolidy a tetracyklín. Hovorím len moju skúsenosť, na základe toho, ako som sa liečil a že mi také 2 týždnove preliečovanie nepomohlo a mal som recidívy. Často to vidím, keď sa píše o infekciách, že niekedy tá liečba je potrebná dlhšia a nedá sa všetko vyriešiť rýchlo, ak je to zanedbané.

mima172
Dnes o 21:23
@jamimo

@mima172 dôležíté je dať chinolínové alebo makrolidové antibiotiká, tak aby zabrali na správny kmeň, preto sa berú stery a spútum. Ináč ja sa vždy zasmejem pri správach ako sa nadužívajú ATB. No áno, keď prax v ambulancii je taká, že dajú širokospektrálne atb a po 2,3 týždňoch keď je pacient horši a horší, tak skončí na pohotovosti a hneď hospitalizácia. Ja som to tak mala, 3 rôzne atb a potom ma rovno nechali.v nemocnici

@jamimo Súhlasím. Mňa najskôr liečila obvodná lekárka, no bola som tehotná, tak ma radšej poslala na infekčné do nemocnice a tam mi nastabili liečbu makrolidovými atb a práve vtedy mi vysvetlili, že obvodní lekári často dajú ľuďom atb na týždeň, max dva a to je akoby nedali nič. Proste treba ich užívať počas doby vývoja týchto baktérií, keď sa liečba ukončí skôr, tak sa musí ísť od začiatku, tj nove plne 3 týždne.