Použitie sava a fixinely: Čo robiť pri podráždení dýchacích ciest?
Dobry den ,stalo sa vam uz nieco take ,v robote som umyvala sprchy dala som do nich savo spolu s fixinelou ,kym som ich vyšuchala ,tak skm sa poriadne ponadychovala,az som poriadne kaslala..teraz uz odvtedy preslo 7 hodin a ja stale citim skriabanie v hrdle..moze sa to este zhorsit?
@najzienka fú, to ja by som sa asi aj zadusila. Minule som použila welldon, či ako sa to vola, a musela som mať na sebe rúško.
@najzienka Nechcem ťa strašiť, ale išla by som na pohotovosť alebo by som kontaktovala Národné toxikologické informačné centrum +421 2 54 77 41 66. Majú 24 hodinovú službu. Ak ti je stále zle, volaj rovno záchranku.
Ako ti napadlo skombinovať Savo s Fixinelou?😨 Nečítaš návod, keď ideš niečo použiť? Však len pri použití samotného Sava alebo Fixinely sa uvoľňujú nebezpečné výpary. Ale kombinácia týchto dvoch prostriedkov je strašne nebezpečná. Pri zmiešaní týchto dvoch prostriedkov dochádza k prudkej chemickej reakcii, pri ktorej sa uvoľňuje jedovatý a dusivý plyn chlór. Ak si nemala pri čistení otvorené okno a rúško na tvári, tak ti nadýchanie sa tých výparov mohlo spôsobiť poleptanie dýchacích ciest, silný kašeľ, dusenie, chemický zápal pľúc atď. Ja len pevne dúfam, že si OK🙏🍀
@najzienka Pre ďalšie info pridávam link:
https://www.yves.sk/blog/mozu-sa-cistiace-prost...
https://www.noviny.sk/veda-a-technika/230586-ne...
Raz som použila Sifo na čistenie odpadu v kúpeľni, ráno som nevedela vstať z postele, bola som brutálne zoslabnutá, vtedy sama doma, na wc som sa dokázala iba doplaziť, do večera mi to nejako prešlo, až následne som si uvedomila, že som sa musela priotráviť Sifom, lebo som nevetrala, kým som to nechala pôsobiť v odpade.
@najzienka Nechcem ťa strašiť, ale išla by som na pohotovosť alebo by som kontaktovala Národné toxikologické informačné centrum +421 2 54 77 41 66. Majú 24 hodinovú službu. Ak ti je stále zle, volaj rovno záchranku.
Ako ti napadlo skombinovať Savo s Fixinelou?😨 Nečítaš návod, keď ideš niečo použiť? Však len pri použití samotného Sava alebo Fixinely sa uvoľňujú nebezpečné výpary. Ale kombinácia týchto dvoch prostriedkov je strašne nebezpečná. Pri zmiešaní týchto dvoch prostriedkov dochádza k prudkej chemickej reakcii, pri ktorej sa uvoľňuje jedovatý a dusivý plyn chlór. Ak si nemala pri čistení otvorené okno a rúško na tvári, tak ti nadýchanie sa tých výparov mohlo spôsobiť poleptanie dýchacích ciest, silný kašeľ, dusenie, chemický zápal pľúc atď. Ja len pevne dúfam, že si OK🙏🍀
@sovica hrdlo ma dnes az tak neskriabe ako vcera ,ani nekaslem,ale stale trocha citim ako mi zatekaju hlieny ,hrdlo minimalne ,dufam ze to bude ok
@sovica hrdlo ma dnes az tak neskriabe ako vcera ,ani nekaslem,ale stale trocha citim ako mi zatekaju hlieny ,hrdlo minimalne ,dufam ze to bude ok
@najzienka ja by som s tým aj tak šla, možno nie na pohotovosť ale aspoň obvodnemu to povedať. Za to nič nedáš, aspoň budeš vedieť ako si na tom
@najzienka No, je to už na tebe, či sa dáš pre istotu vyšetriť. Ja som rada, že si vôbec odpísala a že si relatívne OK. Lebo včera večer, keď som si prečítala tvoj príspevok, tak som sa o teba normálne bála.
V každom prípade, NIKDY NEMIEŠAJ chemické čističe, lebo nevieš, aká silná a nebezpečne toxická reakcia môže nastať. A pri týchto dvoch prípravkoch je to úplne jasné. Savo je zásada - chlórnan sodný a Fixinela je kyselina - kyselina fosforečná. Keď sa tieto dve látky spoja a dôjde k chemickej reakcii, uvoľňuje sa čistý vysokotoxický plynný chlór. Na oboch prípravkoch na zadnej strane je napísané, že sa nemajú používať spolu s inými prípravkami, lebo sa môžu uvoľňovať nebezpečné plyny - VŽDY čítaj návody.
Ak je to možné, tak vždy maj v miestnosti, v ktorej používaš chémiu, otvorené okno dokorán a používaj ochranné rúško a rukavice. Chémiu nechaj nejaký čas pôsobiť a ty zatiaľ opusti miestnosť.
Neviem, čo si v tých sprchách čistila. Ale ak tam bola pleseň, tak stačilo nastriekať Savo proti plesni a nechať pôsobiť 30-60 min a potom jednoducho zmyť. Tá pleseň by zmizla sama. Ak by niečo ostalo, tak by si to len dočistila.

@najzienka a bola si v uzavretom priestore bez vetrania? Ak by ťa to do zajtra neprešlo šla by som s tým za doktorom. Ja som teda už povzdychovala výpary z kadecoho ale nidky ma tak dlho neškrabalo v krku