icon

Prečo mám pocit hrče v hrdle?

slnecnica777
Včera o 08:04

Uz 2 roky da trapim s pocitom hrce v krku. Je to nieco ako keby som tam mala hlien, ktory sa mi neda prehltnut. Tento problem sa mi 1x objavil po prekonanej bakterialnej infekcii. Bola som preliecena penicilinom, ale problem nezmizol. 2x som bola na ORL, kde mi bolo konstatovane, ze sa jedna o GEDR (reflux) 3x som bola na gastroskopii bol mi potvrdeny duodegistslny reflux. Liecba Dereflinom a Itropidom, ale bez efektu. Navyse po poslednej gastroskopii sa problem este zhorsil. Uz mi to lezie do psychiky. Prehltat stravu mozem, ale sliny sa mi ťažko prehltaju, stale tam citim v hrdle ako keby som tam mala prekazku. Zhorsuje sa to vzdy po jedle. Uz som zufala. Mal niekto podobny problem?

xlucia
Včera o 08:11

treba pozriet aj stitnu zlazu

dubraska
Včera o 08:19

moze to byt aj gastro problem, moj muz to mal dlhšiu dobu a absolutne nevedel, co mu je a nakoniec to bol zrejme reflux.

anonym_b7512c
Včera o 08:22

ja by som sa objednala na gastro, stitnu zlazu mas v poriadku? ale ak sa to zhorsuje po jedle tak pravdepodobne pojde o reflux

anonym_eee9dd
Včera o 08:47

@slnecnica777 svagrovi podkodili pazerak pri gastroskopii. Aj to sa stava. Chod na ine gastro. Musia zmenit lieky ked nefunguju

anonym_6a1552
Včera o 09:33

@slnecnica777 reflux ? Možno skontrolovať stitnu žlazu? Krcná chrbtica ? Je toho dosť

edinka126
Včera o 09:42

ahoj nechcem ťa strašiť , ale takto to začalo mojmu ocinovi, rakovina pazeraka.... vzdy sa stazovať na plné hrdlo prehltanie... všetko ale "bolo v poriadku" chodil pravidelne na gastroskopiu až jeden krát ukazala nador,zobrali vzorku...... samozrejme nemusí to byť tvoj prípad....ale určite sa nedavaj odbiť žiadaj podrobné vyšetrenia........

gabrielkamajeckka
Včera o 10:14

SKúste si dať pozrieť aj štítnu žľazu. Kamarátka mala takýto postup a žiaden ORL na to neprišiel, až na štítnej žľaze na sone (nie na krvi).

anonym_a5a5ce
Včera o 10:36

@slnecnica777 užívaš dereflin, je to IPP na zníženie kyseliny v žalúdku, obmedzuje to trávenie a máš zanesený žalúdok nestráveným jedlom a z toho sa tvoria hlieny...
Nasaď antirefluxnú stravu a jedz malé porcie a častejšie. Reflux môže spôsobovať aj chronický stres, znížením kyseliny sa ti nevstrebávajú dobre minerály a vitamíny a to ti narušuje psychické zdravie a spôsobuje chronický stres, je to jeden začarovaný kruh. Treba upraviť stravu a postupne znížiť dávky dereflinu.
Hrču v hrdle spôsobuje kyselina vytlačená do hrdla pri strese. Skús psychiatra, môže ti na pár mesiacov predpísať antidepresíva na ukľudnenie, kým si upravíš stravu, užívaj magnéziu zmierni ti úzkosti ❤

anonym_27d9f2
Včera o 10:51

@slnecnica777 ja som toto mala pri tetaniu keď som ju mala v aktívnom stave 😭

slnecnica777
autor
Dnes o 09:29
@anonym_a5a5ce

@slnecnica777 užívaš dereflin, je to IPP na zníženie kyseliny v žalúdku, obmedzuje to trávenie a máš zanesený žalúdok nestráveným jedlom a z toho sa tvoria hlieny...
Nasaď antirefluxnú stravu a jedz malé porcie a častejšie. Reflux môže spôsobovať aj chronický stres, znížením kyseliny sa ti nevstrebávajú dobre minerály a vitamíny a to ti narušuje psychické zdravie a spôsobuje chronický stres, je to jeden začarovaný kruh. Treba upraviť stravu a postupne znížiť dávky dereflinu.
Hrču v hrdle spôsobuje kyselina vytlačená do hrdla pri strese. Skús psychiatra, môže ti na pár mesiacov predpísať antidepresíva na ukľudnenie, kým si upravíš stravu, užívaj magnéziu zmierni ti úzkosti ❤

@anonym_a5a5ce Ja nemam kyselinovy, ale zlcovy reflux. Na gastroskopii mi povedal, ze mam plny zaludok zlce. Sono stitnej zlazy mi robili je o.k. Na ORL mi potvrdili reflux. Nechapem preco pred gastroskopiou som to mala relativne v klude a problem zacal znova az po nej. Mam pocit, ze sa mi dostava zlc az do hltana a z toho citim ten pocit hrce pri prehltani slin.

slnecnica777
autor
Dnes o 09:30
@gabrielkamajeckka

SKúste si dať pozrieť aj štítnu žľazu. Kamarátka mala takýto postup a žiaden ORL na to neprišiel, až na štítnej žľaze na sone (nie na krvi).

@gabrielkamajeckka USG stitnej zlazy mi robili. To je o.k.

slnecnica777
autor
Dnes o 09:32
@anonym_6a1552

@slnecnica777 reflux ? Možno skontrolovať stitnu žlazu? Krcná chrbtica ? Je toho dosť

@anonym_6a1552 To uz mi robili a bolo to 9.k.

slnecnica777
autor
Dnes o 09:33
@anonym_b7512c

ja by som sa objednala na gastro, stitnu zlazu mas v poriadku? ale ak sa to zhorsuje po jedle tak pravdepodobne pojde o reflux

@anonym_b7512c Na gastre som bola 3x. Dali mi Dereflin a Itropid, ale vobec mi nepomahaju. USG stitnej zlazy mi robili to bolo o.k.

slnecnica777
autor
Dnes o 09:34
@dubraska

moze to byt aj gastro problem, moj muz to mal dlhšiu dobu a absolutne nevedel, co mu je a nakoniec to bol zrejme reflux.

@dubraska A co mu dali? Ake lieky? Lebo ja reflux mam, ale to co mi predpisali vobec nepomaha.

anonym_171876
Dnes o 10:05

Ja som mala niexo podobne a stale ma bolelo hrdlo, mierne. Sla som na ORL mala som v hrdle cystu. Rozrezali a je pokok 😊

anonym_a5a5ce
Dnes o 10:25
@slnecnica777

@anonym_a5a5ce Ja nemam kyselinovy, ale zlcovy reflux. Na gastroskopii mi povedal, ze mam plny zaludok zlce. Sono stitnej zlazy mi robili je o.k. Na ORL mi potvrdili reflux. Nechapem preco pred gastroskopiou som to mala relativne v klude a problem zacal znova az po nej. Mam pocit, ze sa mi dostava zlc az do hltana a z toho citim ten pocit hrce pri prehltani slin.

@slnecnica777 hrču v hrdle spôsobuje Tichý reflux, enzým pepsín sa pri refluxe dostáva zo žalúdka do pažeráka, hrdla, úst... a pri zníženom pH sa aktivuje zapuchne, to je dôvod hrče v hrdle. Pepsín sa najviac tvorí pri konzumácii živočíšnych proteínov, skús na pár týždňov obmedziť mäso, mliečne a mäsové výrobky... kým sa sliznica zahojí a nejedz nič kyslé...

slnecnica777
autor
Dnes o 12:27
@anonym_a5a5ce

@slnecnica777 hrču v hrdle spôsobuje Tichý reflux, enzým pepsín sa pri refluxe dostáva zo žalúdka do pažeráka, hrdla, úst... a pri zníženom pH sa aktivuje zapuchne, to je dôvod hrče v hrdle. Pepsín sa najviac tvorí pri konzumácii živočíšnych proteínov, skús na pár týždňov obmedziť mäso, mliečne a mäsové výrobky... kým sa sliznica zahojí a nejedz nič kyslé...

@anonym_a5a5ce Zda sa, ze sa tomu rozumies. To len diéta musi byt a lieky na tichy reflux nie su? Nieco na zmiernenie toho opuchu. A ano mas pravdu presne toto mi povedal, ked som isla druhy krat na gastroskopiu ze tom mam hore pripuchnute. Dal mi Dereflin a Itropid, beriem ich uz rok, ale ziadne zlepsie necitim. Najhorsie mi robi asi smotana a kava. To uz 2 roky nejem nic zo smotany ani kavu nepijem. Ja uz som len na ryzi a bananoch. Pre mna sa uz jedlo stava nocnou morou. Este mi spominal, ze by mi urobil 24 hod PH impedancnu metriu. No ja neviem ci to dam a aky to ma vlastne zmysel.

anonym_a5a5ce
Dnes o 12:51
@slnecnica777

@anonym_a5a5ce Zda sa, ze sa tomu rozumies. To len diéta musi byt a lieky na tichy reflux nie su? Nieco na zmiernenie toho opuchu. A ano mas pravdu presne toto mi povedal, ked som isla druhy krat na gastroskopiu ze tom mam hore pripuchnute. Dal mi Dereflin a Itropid, beriem ich uz rok, ale ziadne zlepsie necitim. Najhorsie mi robi asi smotana a kava. To uz 2 roky nejem nic zo smotany ani kavu nepijem. Ja uz som len na ryzi a bananoch. Pre mna sa uz jedlo stava nocnou morou. Este mi spominal, ze by mi urobil 24 hod PH impedancnu metriu. No ja neviem ci to dam a aky to ma vlastne zmysel.

@slnecnica777 nič strašné to nie je 🙂 zavedú ti cez nos k zvieraču žalúdka sondu, ktorá ti bude monitorovať hodnoty pH v pažeráku po jedle, tak zistia aký silný a ako často máš reflux. Pri refluxe je dôležité jesť malé porcie, aby sa žalúdok moc neroztiahol a nezvyšovala sa kyselina.
Na základe výsledkov pH metrie ťa môže lekár odporučiť na operáciu - laparoskopiu, spevnenia ti zvierač na žalúdku.

anonym_a5a5ce
Dnes o 13:03
@slnecnica777

@slnecnica777 ako som spomenula, častou príčinou refluxu môže byť chronický stres, hlavne ak máš málo kyseliny a nevstrebávajú sa ti dobre minerály magnézium, draslík... z toho môžeš mať úzkosti, stres - kŕče v žalúdku, ktoré ti vytláčajú obsah žalúdka do pažeráka... v tomto prípade by pomohli antidepresíva miesto operácie.

slnecnica777
autor
Dnes o 14:32
@anonym_a5a5ce

@slnecnica777 ako som spomenula, častou príčinou refluxu môže byť chronický stres, hlavne ak máš málo kyseliny a nevstrebávajú sa ti dobre minerály magnézium, draslík... z toho môžeš mať úzkosti, stres - kŕče v žalúdku, ktoré ti vytláčajú obsah žalúdka do pažeráka... v tomto prípade by pomohli antidepresíva miesto operácie.

@anonym_a5a5ce Lenze ja AD beriem uz dlhe roky, ale ziadnu ulavu od refluxu po nich necitim. Nikdy som taketo problemy nemala az pred 2 rokmi vsetko zacalo. Po vacsom strese, lebo maly bol na operacii srdca a mne sa po pol roku spustila perimenopauza a zlcnikove zachvaty, lebo mam aj kamene v zlcniku.