icon

Prečo sa mi vracajú obličkové kamene?

jahodka2002
Včera o 11:25

hellou žienky, po dlhej dobe som tu znova stým že toto je asi taka vec o ktorej sa menej rozpráva.. hneď na úvod vam chcem povedať že vystrašená som právom keďže nemám ešte ani 30ani 40r. a už problémy🤷‍♀️.. ale k veci.. vie mi niekto povedať, ak ste mali obličkové kamene tak z čoho? a či je normalné že sa po rokoch znova vracajú? hlava mi to moc nebere.. tekutiny respektive vodu pijem dost.. na stravu tiez davam pozor.. kyselina mocova je ok.. kde je problem? ja som niekde čítala že vraj telo si samo vytvará tieto tvz. “chemikálie” v tele a ze z toho sa tvoria obličkové kamene? každý hovorí niečo iné.. vie niekto presne jak toto prebieha?

anonym_94ce2b
Včera o 11:42

@jahodka2002 pricinu ti neporadim ale otec bol vyberat kamene pred 25 rokmi a uz sa to nevratilo..

jeennyv
Včera o 11:52

@jahodka2002 kamoska mala v 25tke, jej sa skrze to urobila oblickova kolika asi tyzden dva bola v nemocke, neviem ci ten kamen jej rozbili sa vyplavil ci ako ale zatial je ok…ju neoperovali len na infuzkach bola…moj dedko mal hodnoty kreatinu od mlada problem a plus sa mu aj kamene potom v starsom velu spravili

kubizde
Včera o 12:13

@jahodka2002 ajoj, dva roky dozadu mi vybrali, twraz ich mám zas. Ma ich môj oco aj dedo..takze genetika u mna 🙂

tanyan
Včera o 12:24

Ja nemám kamene, ale zato mám kostné a kožné výrastky. Ani pri jednom neviem prečo a tiež kedy sa to objaví / prejaví a ako by som to mohla ovplyvniť. Podobne aj so znamienkami - niekedy nejaké vyskočí, niekedy aj do priestoru. Keď to spôsobuje problémy, tak to riešim. Ale inak sa nad tým už ani nezamýšľam. Kostné výrastky majú obaja moji rodičia, takže asi tiež "dedičstvo."

anonym_8abdaa
Včera o 12:29
@tanyan

Ja nemám kamene, ale zato mám kostné a kožné výrastky. Ani pri jednom neviem prečo a tiež kedy sa to objaví / prejaví a ako by som to mohla ovplyvniť. Podobne aj so znamienkami - niekedy nejaké vyskočí, niekedy aj do priestoru. Keď to spôsobuje problémy, tak to riešim. Ale inak sa nad tým už ani nezamýšľam. Kostné výrastky majú obaja moji rodičia, takže asi tiež "dedičstvo."

@tanyan
Kostné výrastky (osteofyty) vznikajú ako obranná reakcia tela na poškodenie, nadmerné zaťaženie alebo opotrebovanie kĺbov.

Organizmus sa snaží nestabilné či poškodené miesto spevniť a opraviť, pričom vytvára novú kostnú hmotu. Celý proces je často prirovnávaný k tvorbe mozoľov na rukách.

Medzi najčastejšie príčiny a faktory patrí:

Artróza (Osteoartritída): Hlavný spúšťač, pri ktorom dochádza k postupnému rozpadu a úbytku chrupavky v kĺbe. Kosti sa začnú o seba trieť a telo reaguje tvorbou výrastkov.

Vek a opotrebovanie: S pribúdajúcim vekom prirodzene klesá schopnosť chrupaviek regenerovať.

Dlhodobé preťažovanie: Opakovaný tlak a mechanická záťaž (napríklad pri ťažkej fyzickej práci, športe alebo nesprávnom držaní tela).

Úrazy a zápaly: Staré zlomeniny, vyvrtnutia alebo neliečené zápaly kĺbov, ktoré narúšajú ich stabilitu.

Genetika a obuv: Vrodené predispozície alebo nosenie nevhodnej, úzkej obuvi (častá príčina výrastkov na chodidlách, tzv. Hallux valgus).Výrastky sa najčastejšie tvoria na okrajoch kostí, v oblasti chrbtice, kolien, bedier, na prstoch rúk (Heberdenove uzly) či na chodidlách (pätné ostrohy).

zdroj_google

anonym_8abdaa
Včera o 12:31

@jahodka2002
Obličkové kamene vznikajú vtedy, keď sa minerály a soli (najčastejšie vápnik, šťaveľany alebo kyselina močová) v moči príliš zahustia a nedokážu sa rozpustiť. Vytvárajú sa kryštáliky, ktoré sa postupne zhlukujú do tvrdých kameňov.K ich tvorbe najčastejšie prispievajú tieto faktory:

Nedostatok tekutín: Najčastejšia príčina. Pri slabom pitnom režime je moč príliš koncentrovaný.

Nevhodná strava: Nadmerný príjem soli, živočíšnych bielkovín a potravín s vysokým obsahom oxalátov (napr. špenát, rebarbora, čokoláda).

Metabolické poruchy: Ochorenia ako dna alebo poruchy funkcie prištítnych teliesok.

Dedičnosť: Genetická predispozícia zvyšuje riziko opakovanej tvorby.

Lieky a výživové doplnky: Nadmerné užívanie vitamínu C alebo niektorých liekov na odvodnenie.

Chronické infekcie: Môžu viesť k tvorbe špecifických (struvitových) kameňov.

zdroj-google

anonym_69f672
Včera o 12:38

Minule som citala,ze aj uzivanie vit D bez K podporuje ukladanie vapnika a vznik kamenov. U kolegu to napr sposobil nadmerny prijem nahradneho vapniku,kedze od detsva neje nic mliecne. Problem moze byt nedostatok pitia,ci zadrziavanie mocu- moc sa koncentruje.
U nas je to napr. dedicne

tanyan
Včera o 12:39
@anonym_8abdaa

@tanyan
Kostné výrastky (osteofyty) vznikajú ako obranná reakcia tela na poškodenie, nadmerné zaťaženie alebo opotrebovanie kĺbov.

Organizmus sa snaží nestabilné či poškodené miesto spevniť a opraviť, pričom vytvára novú kostnú hmotu. Celý proces je často prirovnávaný k tvorbe mozoľov na rukách.

Medzi najčastejšie príčiny a faktory patrí:

Artróza (Osteoartritída): Hlavný spúšťač, pri ktorom dochádza k postupnému rozpadu a úbytku chrupavky v kĺbe. Kosti sa začnú o seba trieť a telo reaguje tvorbou výrastkov.

Vek a opotrebovanie: S pribúdajúcim vekom prirodzene klesá schopnosť chrupaviek regenerovať.

Dlhodobé preťažovanie: Opakovaný tlak a mechanická záťaž (napríklad pri ťažkej fyzickej práci, športe alebo nesprávnom držaní tela).

Úrazy a zápaly: Staré zlomeniny, vyvrtnutia alebo neliečené zápaly kĺbov, ktoré narúšajú ich stabilitu.

Genetika a obuv: Vrodené predispozície alebo nosenie nevhodnej, úzkej obuvi (častá príčina výrastkov na chodidlách, tzv. Hallux valgus).Výrastky sa najčastejšie tvoria na okrajoch kostí, v oblasti chrbtice, kolien, bedier, na prstoch rúk (Heberdenove uzly) či na chodidlách (pätné ostrohy).

zdroj_google

@anonym_8abdaa Google poznám. 😉
Ale nie každý človek je štatistický medián a telo nepracuje podľa internetu...
Mám odpálené kolená a posunutú panvu, ale výrastky na päte. To je akoby sa mi po práci s lopatou urobili mozole v lakťovej jamke. 😅 Môjmu otcovi museli operatívne odstrániť kostné výrastky v pleci.

anonym_cd9b79
Včera o 13:09

@jahodka2002 voda s citrónom + magnézium sú účinná prevencia na obličkové kamene...

jahodka2002
autor
Včera o 15:44
@kubizde

@jahodka2002 ajoj, dva roky dozadu mi vybrali, twraz ich mám zas. Ma ich môj oco aj dedo..takze genetika u mna 🙂

@kubizde to ma mrzi.. viem ake su to bolesti.. u mna uz druhy krat za zivot.. v nasej rodine to nemal nikto. no som zmatena

kvietok1233
Včera o 20:28

@jahodka2002 pripájam sa do diskusie. Tiež sa neviem k tomu dopátrať. V novembri mi vyberali kameň z mocovodu, teraz sa mi vyplavili ďalšie dva som cca mesiac po operácii. Mám asi 11 ďalších kameňov ☹️ tiež mi mi nikto nevie povedať z čoho sa tvoria. Teraz sa im dva podarilo vybrať že sa úplne nerozpadol na prach tak čakám čo povie rozbor kameňov. Posielali má na endokrinologiu že určite bude príčina tam ale na endokrinologii mi vyšlo všetko v poriadku. Môj oco aj teta mali kamene ale nie až toľko. Čaká ma ešte ďalšia operácia na druhej oblicke. Som z toho nešťastná. ja si myslím že som sa dozubala pitím veľa minerálok keďže v práci máme zlu vodu - hrdzavej farby ktorá má byť akoze pitnym režimom plus v zime som pri skolkarke jedla veľké dávky vitamínu c. Mám ísť teraz na kontrolné CT a uvidíme čo bude ďalej. Dúfam že keď mi výberu tie ďalšie kamene bude už lepšie ale tiež nechápem odkiaľ až toľko lekári tiež tvrdia že malo pijem ale ja pijem dosť. Tak len dúfam že už sa mi nevyplavia žiadne ďalšie kamene a výberu tie najväčšie. Ale je to nekonečný príbeh už to riešim rok a stále nie som na konci cesty. A to tiež nemám ešte ani 40.