icon

Preferujete lieky alebo prírodnú medicínu?

4. okt 2023

Neodsudzujem, len ma to zaujíma. Mám známu, ktorá vôbec neužíva lieky. Fungujú doma len na vitamínoch a domácich receptoch, aj pri chorobe deti. Napríklad vitamín C, zemiakové obklady na chodidlá, cibuľový sirup atď. Aj my to doma používame, ale keď už treba tak siahame po liekoch. Oni lieky vôbec neuznávajú, máte to tak aj vy? Prípadne poznáte niekoho?

meringe70
4. okt 2023

Ja tiež čo sa dá riešim prírodnými cestami, teda bylinkami a pod, no keď cítim, že tieto moje cesty na to nestačia, idem k lekárovi. Väčšina ľudí, čo poznám a viem o nich takéto info to má podobne.

pribinak
4. okt 2023

Bez kortikoidov by som bola ťažký astmatik a dusila by som sa kašľom. Takze som fanúšik farmako biznisu

hendikep
4. okt 2023

ja som uz tiez prestala davat pocas choroby kalobu, vytazok z brectanu, sinupret … lebo som citala nejaky clanok s lekarom ohladom imunity a ten hovoril ze tieto lieky radia doktori ked to nie je na ATB len aby bol rodic spokojny ze neprisiel zbytocne, ale realne to velmi nepomoze .. aj ked, ked mi zatekali hlieny mala som pocit ze sinupret robi svoju robotu tak neviem 🤷🏼‍♀️ inak len odsavame, inhalujeme vincentku a obklad z masti

denithestrange1993
4. okt 2023

Ked treba zrazit horucku 39,5 tam asi prirodna medicina nepomoze. Vdaka Bohu za antipyretika.

akvi
4. okt 2023

Tak s rozumom k tomu pristupujem. Kým sa dá, po tabletkách nesiaham. Ale zase, aby som trpela migrénou týždeň, to teda nie. Tak isto horúčka, kým je to do 38, tak babské recepty, ale ak nezaberú, dám aj chémiu. Aj keď pravdupovediac ja skôr dbám na prevenciu a chorý nik z nás našťastie nebýva, max sopel a pod , takže tabletky v podstate nepotrebujeme. A mám dobrú skúsenosť aj s TCM, takže ak mám nejaký problém, tak je to u mňa tiež cesta. Záleží fakt od akutnosti a vážnosti problému.

ivangeline
5. okt 2023

Ani jedno. :D Pokym nejde do tuheho,tak nic. Zazracne ani ozaj netreba. Keby som zacala chodit po doktoroch...asi by som neprestala..a mala tony liekov.

diewcatqoo
5. okt 2023

Podla mna este neboli dostatocne chori na to, aby siahli po liekoch. Neverim, ze napr. matka, ktorej dieta ma zapal pluc, ma niekolko dni horucky okolo 40 a dusi sa kaslom, nesiahne po antibiotikach alebo aspon po niecom, co zrazi horucku a utisi kasel.
My tiez nehltame tabletky ako lentilky, ale ked uz je zle, tak jasne, ze dam lieky. Nenecham dieta ani seba trpiet. Som rada za to, ze zijeme vo svete, kde vdaka medicine nezomierame na bezne choroby.

buberova
5. okt 2023

Tiež som fanúšik liekov a normálnej liečby nie babských receptov

ruxandra
5. okt 2023

Bylinky vobec nepomáhajú, bezne niektore choroby prejdú aj samy, no niektori popri tom beru vselijake bylinky, tak si namýšľajú, ze to je ich zásluhou.

andreatytler
5. okt 2023

@ivangeline Moje telo nereaguje na prirodne lieciva a tak ich nepouzivam. Lieky pouzivam len ked to zacne byt neunosne alebo mimo kontrolu. Na zaciatku vyckavam ze ako si s tym telo poradi a kam sa to bude uberat. Vlastna imunita a vela vody dokazu vyriesit skoro vsetko. Horucku aj synovi zrazam liekmi az ked je nad 39 v noci a 39.5 cez den.

lija22
5. okt 2023

ja preferujem ucinne latky v liekoch. Jednoducho na bylinky nie je cas. Nie je cas sa s tym piplat a cakat na vysledok a popritom nakazit zvysok domacnosti. Mne uz pridu bylinky ako velmi maly carodej

marta11111111111
Odpoveď bola odstránená
nevenka
5. okt 2023

@pribinak vdaka Bohu za to, ze sa astma takto da kontrolovat (vyliecit zamerne nepisem), manzel vdaka liekom ani nevie, ze astmu ma, iba ked vyslovene nieco sa spoji (nejake alergeny dokopy, vlhky a tazky vzduch takto na jesen), tak siaha po Ventoline.
No a ja? Bez liekov by som uz vonala fialky odspodu, vysoky tlak, hyperfunkcia stitnej zlazy, cytostatika, betablokatory...
Ale ked soplim, tak idem na to prirodne. Ked nestaci, idem si po ATB.

nevenka
5. okt 2023

@hendikep tuto uz ja idem radsej do Solmucolu, ten preukazatelne zrieduje hlieny, nam funguje super, Sinupret skoda penazi. A na mna a dceru stary dobry Stoptussin, my mavame laryngitidy a otrasny suchy kasel, plus sople, tak to riedime a tlmime zaroven. Takze lieciva.
A co som nasla pocas posledneho tehotenstva, tak lisajnikovy sirup, ale len ten od Livsane mi funguje...
Takze fakt, ako co.
Pri covide mali deti tolko antipyretik, ze az a Isoprinosine, aj ten pomahal.

heln
5. okt 2023

zalezi od situacie, ked ide o beznu nadchu, tak kludne cibula a bylinkovy caj, ale ked uz mas horucku a ledva dychas, tak antibiotika, naco riskovat zapal pluc?

autor
5. okt 2023

@diewcatqoo jej syn 12 ročný mal zápal pľúc a tvrdí mi, že to vyliečili vitamínom C. (Práve preto vznikla táto debata). Ona čítala o nejakej liečbe, kde musíte dávať extrémne vysoké dávky vitamínu C a vylieči vás to aj z rakoviny. Vtedy vraj chlapcovi dávala aj 6000 mg vitamínu C na deň a dostal sa z toho

abbies
5. okt 2023

kým sa dá, seba aj deti liečim prírodne, bylinky, inhalácia vincentky, čaje, kloktanie slanou vodou, cibuľa k posteli, koloidné striebro, mastím bylinkovými masťami, atď... ak nepomôže, dávam lieky, voľne dostupné. Až potom riešim ATB a iné. Samozrejme, lekárku vždy informujem, čo dávam, ako dávam a konzultujem mailom. Ona nie je zástupca ATB. Syn 9,5 ročný ich bral len 2x v živote, raz na boreliózu, raz na zápal pľúc. Dcéra 7 ročná mala ATB raz. Okrem toho mali tuším obaja 2x pamykon. Ja som mala ATB naposledy pred 10 rokmi pri príprave na IVF.

endzi83
5. okt 2023

Preferujem prírodnú liečbu, áno občas sa stane, že trvá dlhšie kým sa človek z choroby dostane. Ale u dcérky vidím (a to je čisto len na prírodnej liečbe, ak je chorá aj v prípade horúčky), že jej to trvá rovnako dlho v porovnaní s druhými deťmi alebo dospelými, ktorí užívajú farma lieky. Dcérka má 6r. prekonala bežné detské ochorenia ako kiahne a 5tu chorobu, nádchu, kašeľ. U nás je horúčka liek.

mima172
5. okt 2023

Ja to kombinujem, nejdem slepo ani po jednom ani po druhom. Atb sa snažíme doma vyhýbať, brala som ich začiatkom roka asi po 10 rokoch (zapal pľúc), inak mame doma aj rôzne lieky (kalciovy sirup, Sinupret, lieky od teploty atď) ale teda pri chorobe je pod posteľou miska s cibuľou, pijeme cibuľovo-majorankovy čaj a vo veľkom používame éterické oleje (masáž, potieranie hrudníka, nožičiek dieťaťa, difuzovanie). Čiže aj-aj.

dankabetka
5. okt 2023

ahoj, u nas pouzivame aj aj. Zacinam prírodne... bylinkove caje, zazvor, med, probiotika, kysla kapusta, rakytnik, cibulovy sirup, cesnakova pomazanka, alebo cesnacka, slepaci vyvar, cibula na noc pri posteliach, difuzer, preplach nosa slanou vodou, horuci slany kupel, zvyseny obsah vit. C a aj D, vela spanku, masaz chodiel tymianovou mastou, bravcova mast na priedusky... , samozrejme lahka strava a vela ovocia a zeleniny... pri prechadnuti a zaciatkoch ak sa stihnu rychlo podchytit to u nas zvycajne staci a nam to pomaha...ale ak samozrjemne vidim, ze si nepomozem takto - tak pouzivam lieky, najprv klasika z lekarne a ak uz ani to tak sa radim s lekarkou. ATB v krajnom pripade, samozrejme ked su potrebne nebudem ich odmietat...
ale veru 2x som uz u lekarky ATB odmietla, konkretne raz pri starsom synovi,ktory mal zacinajuci zapal priedusiek, s doktorkou som sa dohodla, ze mi da cas 3 dni...a ja si ho skusim poriesit doma ( po 3 dnoch samozrejme k nej na kontrolu), podarilo sa ... a doktorka mi sama povedala, ze cakala ze prideme v dezolatnom stave a ATB budeme brat aj tak, ale ustali sme to a synovi sa zapal nevratil a ani od vtedy nic take nemal ( 3 roky su to) , druhy krat som odmietla pri mensom, mal stale sopel v nose...trvalo to mesiac (jun)... uz nam pisala ATB, ked som jej povedala, ze ich nedam a za tyzden odchadzame k moru a mozno mu to moze, tak uz ten tyzden so soplom prebojujeme...a ked neprejde vratime sa po ATB po dovolenke, syna som vymacala v mori ako rybicku...bol tam nalozeny kazdy den, ponaral sa po milion musiel, vyliezlo z neho hlienov na kila ale od juna ani nekychol....( ma 4roky ) z dovolenky odchadzal uplne fit ... ale samozrejme pri vaznych problemoch by som ATB pouzila a som rada za nasu modernu dobu a rozne moznosti.

sisaka
5. okt 2023

Začínam vždy prírodnou liečbou, zväčša zaberie, ak nie tak nastupujú lieky. Našťastie sme všetci zdraví, takže raz za 10 rokov nejaké atb, raz za čas niečo od bolesti/teploty, za x rokov niečo na nádchu či od hnačky a tam to aj konči. Sme zdraví, nemáme žiadne chronické ochorenia, či už fyzické alebo psychické, takže liekom sa môžme vyhýbať a budeme sa kým sa bude dať.

andreatytler
5. okt 2023

To je velmi odvazne liecit zapal pluc u dietata vitaminom.
Podla mna to nebol vitamin ale chlapcova imunita. Tym vitaminom sa mu mozno posilnila a tym padom tu bakteriu prekonal, ale to sa mohlo skoncit zle.

vroni
5. okt 2023

Snažím sa vystačiť si s bylinkami. Ale zase zápal pľúc by som "vysokou dávkou vitamínu C". - mimochodom, veľmi prírodná liečba. Odkiaľ má ten vitamín C vo vysokých dávkach? - fakt neliečila. Moje mladšie dieťa ešte ATB nemalo, staršie naposledy pred 12 rokmi, pri zápale močových ciest. To sa bez atb fakt nedalo. Ale zase nedávam ani žiadne srakory "na podporu imunity"