icon

Pretrvávajúca hnačka: Je to syndróm dráždivého čreva?

desa12
Dnes o 15:52

ahojte, mam 30 rokov, mam celozivotny problem s hnackou, vyvolava mi ju jedlo, stres, neprijemne situacie... ma cely zivot citlive travenie a nie je to u mna nic nezvycajne mat hnacku pocas stresovejsieho obdobia, ktore uz dlhodobo mam.

Posledne 2 mesiace mam tu hancku ale ovela intenzivnejsiu, bola som na nejakych vysetreniach - krv, stolica, vytery atd. Bola som uz na krvne testy lepok, histamin. Robili mi imunologicke vysetrenia na rozne potraviny, nejake mi vysli, no dlhodobo sa im vyhybam. Okrem par potravin, na ktore mam intoleranciu mi vyslo asbolutne vsetko v poriadku.

Mate s niecim takym skusenosti? podla toho ako sa to u mna prejavuje tak mi vacsinou lekari povedia, ze je to zrejme funkcny problem criev - syndrom drazdiveho creva.

Som objednana na gastro, zrejme mi budu robit endoskopiu, no zaujima ma ci je tu niekto s chronickou hnackou, ako zvladate zivot? ako to riesite? ako riesite pracovne povinnosti ked je to takto nepredvidatelne? som z toho naozaj hotova a uz mam pocit, ze mam hnacku aj z toho, ze na nu myslim... samozrejme riesim to u psychologa

thirstymonk
Dnes o 18:01

@desa12 Čau, mám to už 15 rokov. Začalo v sedemnastich... Šiel som na hadičku do ritky... no a našťastie to nebolo nič horšie. Keď som zistil, že to neni rakovina a nezhebnem za dva týždne, tak sa problémy oveľa zlepšili. Ale stále je to o tom, že viem, že idem niekde ráno autom, tak musím vstať dve hodiny skôr, lebo 3-4 razy viem, že pojdem na tron. Potom ešte cestou na každej druhej benzinke prskam, až kachličky padajú.

Ak tvoj obvoďák nie je debil, existuje super liečivo, volá sa REASEC. Je to na predpis, obsahuje to ten jed z ľuľkovca (atropin, či jak sa vola). No a ten jed ti totalne zabije črevo, že 12 hodin ani neprdneš. Mne to moja dala aj počas rotaviru - hoci pri infekčnej frkanej sa neodporúča, ale už by som vysral aj dušu (minimalne! 30 razy som bol na trone od šiestej rána do šiestej večera). Štandardne keď viem, že niekde ráno mám ísť, tak vstanem, hneď si hodím tabletu ,zapijem a idem prvykrát troniť. Potom viem, že už ma ďalšie nečakané príhody netrápia a že najbližšie niečo pojde tak okolo tretej štvrtej poobede.